۰۷ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۰۷ دی ۱۴۰۳ - ۱۳:۳۳
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۵۹۷۵۵۸
تعداد نظرات: ۸ نظر
تاریخ انتشار: ۱۲:۲۹ - ۱۷-۱۲-۱۳۹۶
کد ۵۹۷۵۵۸
انتشار: ۱۲:۲۹ - ۱۷-۱۲-۱۳۹۶

دیروز میتران؛ امروز ماکرون/ آنها که دوست ندارند رییس جمهوری فرانسه به تهران بیاید

سنگ‌اندازی بر سر سفر رییس جمهوری فرانسه به تهران یادآور اتفاقاتی است که سفر رییس جمهوری اسبق این کشور به ایران را منتفی کرد. همان نکته‌ای که دکتر ولایتی در مناظره سال 92 سربسته به آن اشاره کرد.

عصر ایران؛ مهرداد خدیر- سفر وزیر امور خارجۀ فرانسه به تهران به کام اصول‌گرایان مخالف برجام خوش ننشسته و بیشتر به این خاطر که مقدمۀ سفر امانوئل ماکرون باشد و هر روز مطلبی منتشر می‌کنند تا یک وقت خدای‌ناکرده زبان‌مان لال (!) رییس جمهوری فرانسه یک وقت پا نشود بیاید تهران. آن هم پس از 46 سال.

اوایل دهۀ 50 خورشیدی ژرژ پمپیدو رییس جمهوری فرانسه که در عین سیاست‌مداری به عنوان چهره‌ای فرهنگی هم شهرت داشت دعوت شاه برای حضور در جشن‌های دو هزار و پانصد سال شاهنشاهی را عملا نپذیرفت و به ایران نیامد. بعد از ناخرسندی شاه و در 26 شهریور 1352 البته پمپیدو به تهران آمد ولی در واقع سر راه خود در تهران توقف کرد و می‌توان آن سفر را غیر رسمی دانست کما این که اسدالله علم وزیر دربار به استقبال او رفت.

سنگ اندازی بر سر سفر امانوئل ماکرون رییس جمهوری فرانسه یادآور اتفاقاتی است که در آغاز دهۀ 70 خورشیدی سفر فرانسوا میتران رییس جمهوری وقت فرانسه را منتفی کرد.

سفری که نهایی شده بود و مناسبات ایران و اروپا را خصوصا در عرصۀ اقتصاد متحول می‌کرد اما اتفاق یا اتفاقاتی افتاد که سفر انجام نشد. اتفاق یا اتفاقاتی که وزیر وقت خارجه بعدها از آن به عنوان «فرآیند» یاد کرد.

از مناظره‌های تلویزیونی انتخابات ریاست جمهوری در سال 92 بیش از همه عبارت «من حقوق‌دانم، من سرهنگ نیستم» در یادها مانده که حسن روحانی به طعنه به باقر قالیباف گفت و نیز عبارات دکتر ولایتی در مباحثه با سعید جلیلی و در نقد مذاکرات 5 سال و بی حاصل او.

اما در همان مناظره ها دکتر ولایتی سخن دیگری هم گفت منتها چون بر آن بیشتر درنگ نکرد و اشارتی را کافی دانست چندان به آن پرداخته نشد.

وقتی قالیباف به مؤتلف سابق خود طعنه زد که «وقتی ما موشک می خوردیم شما با میتران قهوه می خوردید» ولایتی گفت:

 «صحبت‌های شما این‌گونه است که گویی از تاریخ اطلاعی ندارید و این که من هیچ وقت نگفتم که با میتران قهوه خوردم. صحبتی که بین من و آقای میتران شد بعد از جنگ بود و من در آن زمان هیچ ملاقاتی با میتران نداشتم .بعد با وزارت خارجه فرانسه رابطه برقرار کردیم و صحبتی که من بیان کردم مبنی بر اینکه میتران گفت، می‌خواهم به ایران بیایم، صحبت‌هایی که کردیم به این رسیدیم که میتران به تهران بیاید. فرایندی صورت گرفت که میتران به تهران نیامد.»

نکته همین جاست: فرآیندی صورت گرفت که به میتران به تهران نیامد. ولایتی ترجیح داد وارد جزییات نشود و اکنون می دانیم منظور او چیست اما 4 سال و 9 ماه پس از آن مناظره باز انگار کسانی می خواهند فرآیندی طی کنند تا امانوئل ماکرون به تهران نیاید.

با همه اختلافاتی که با فرانسه داریم سفر رییس جمهوری یکی از قدرت های اصلی سیاسی و اقتصادی جهان به تهران بهترین واکنش به تهدیدات دونالد ترامپ رییس جمهوری ضد برجامی آمریکاست.

دیروز میتران؛ امروز ماکرون/ آنها که دوست ندارند رییس جمهوری فرانسه به تهران بیاید
 منتقدان اما می گویند او نه برای حمایت از برجام-1 که برای تحمیل برجام -2 و برجام -3 به ایران می آید. منظورشان از برجام -2 موقعیت منطقه ای و نفوذ ایران در منطقه خاصه کشورهای عراق و سوریه و لبنان است و شاید موشک های دور بُرد ما و مراد از برجام-3 هم لابد بحث های حقوق بشری.

حال آن که اگر این سفر انجام شود فارغ از این که ماکرون در تهران چه می گوید و چه می شنود اهمیت دارد و یک موفقیت بزرگ دیپلماتیک برای ایران به حساب می آید.

چرا که هر موضعی که بگیرد باز با آمریکای ترامپ زاویه دارد و منافع اقتصادی حاصل از سرمایه گذاری شرکت های فرانسوی در صنایع انرژی و خودرو در ایران را نیز لحاظ می کند.

با این حال تجربه ماجرای سفر انجام نشده میتران در دهه 70 از یاد نرفته است و تا ماکرون پا به تهران نگذارد البته احتمال هر حادثه ای و لغو سفر وجود دارد.

انگار منافع کسانی اقتضا می‌کند با اروپایی‌ها مناسبات اقتصادی گسترده نداشته باشیم و به جز روسیه و چین هیچ ارتباطی را برنمی‌تابند.

مخالفت با سفر رییس جمهوری فرانسه اما به ایران نه با ادعاهای ضدآمریکایی سازگار است نه با سیاست رسمی «نه شرقی نه غربی». درست است که روس‌ها پس از سال‌ها از حق وتو به نفع ما استفاده کرده‌اند اما قرار نیست سیاست خارجی‌مان را همواره با مسکو هماهنگ کنیم.

فرانسه، بهترین گزینه برای توسعۀ روابط اقتصادی و خنثی کردن تهدیدات ترامپ است. فرانسوی‌ها هم می‌دانند در جاهای دیگر باید با آمریکایی‌ها رقابت کنند و دست آنان در ایران باز است و اگر درست رفتار کنند ایران شریک تجاری مطمئنی برای آنان می تواند باشد.

با همۀ اینها اما کسانی دوست ندارند رییس جمهوری فرانسه به تهران بیاید و شاید هم کاری کنند تا ماکرون هم مانند میتران منصرف شود. از این روست که دولت باید هوشیار باشد...

ارسال به دوستان
انتشار یافته: ۸
در انتظار بررسی: ۴۰
غیر قابل انتشار: ۳
جلال
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
۱۲:۴۵ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۷
8
21
معمولا تحلیل های خوبی دارید، اما شخصا معتقدم آمد و رفت خارجی ها به ایران، به خودی خود یه ارزش نیست، قبل از سفر به ایران باید حسن نیت و دوستی خود را به ایران نشان داد. نه اینکه هر چی فحش و فضیحت نثار ایران بکنه و بعد ما فرش قرمز بندازیم زیر پاشون. این باعث میشه که هرگز رابطه ای که به نفع ایران باشه هرگز شکل نگیره. به نظر من اگر ماکرون دست از دخالت در امور داخلی ایران برداشت، اون موقع به صورت بسیار محترمانه ای به ایران دعوتش کنیم، تا متوجه باشه داره با ایران رابطه برقرار می کنه، نه یک کشور کوچک و کم جمعیت و ضعیف و بی اراده.
ناشناس
Germany
۱۲:۵۵ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۷
12
22
الگوی مخافان تبدیل ایران به حوثی های یمن و یا کره شمالی است
علی
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۱۰ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۷
12
18
این جماعت دلشون به کشورهایی خوشه که باید هواپیما بفرستی روساشون بیان ایران. سیشل و کومور و اوگاندا و .....‌‌. سرور این کشورا هم ونزوئلا بود. یادت بخیر دکنر محمود
امین
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۳۱ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۷
25
12
برادر عزیز،اصلا بحث آمدن یا نیامدن رییس جمهور فرانسه انقدر اهمیت ندارد.مثلا رییس جمهور فرانسه چه فرقی با رییس جمهور کشورهای دیگه دارد؟یا قراره چه گلی به سر ما بزنه؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۳۴ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۷
16
16
آمریکا اگر دشمنی بکنه ما هر روز مرگ بر آمریکا می گیم ولی فرانسه که از بازار نفت و خودرو ایران داره استفاده می بره چرا باید حرف های گنده تر از قدش بزنه باید از ورود وزیر خارجه ش هم جلوگیری می شد
به مذاق تان خوش نمی آید
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۰۵ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۷
10
13
حالا سوال اینجاست که شما چه منافعی در قبال آمدن ماکرون به ایران دارید ؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۴۹ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۷
12
14
فرانسه جز رنوهای در پیتی و پژوهای قدیمی چیز بدرد بخوری به ما نمیدهد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۵۷ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۷
5
12
حالا که وزیر آمد ببینیم چه می شه بابا روحانی توان مدیریت ندارد فکر می کنه اینها از غیب میان و کمکش می کنند
امام جمعه بجنورد: باید از حوادث سوریه درس دشمن شناسی گرفت  پاسخ رئيس جمهوری پاناما به ترامپ: کانال، پانامایی باقی می ماند/ هیچ مذاکره‌ای در کار نیست / تجمع مقابل سفارت آمریکا : ترامپ حیوان از کانال دور شو اختلال واتس اپ بر طرف شد؟ ۷ روز عزای عمومی در هند در پی درگذشت نخست وزیر سابق این کشور ایران عضو ناظر اتحادیه اقتصادی اوراسیا شد دور از دسترس ترین نیایشگاه جهان / سفر به کلیسایی که در بالای کوه و جای عجیبی ساخته شده (فیلم) هشدار فرمانده سپاه خوزستان : دشمن با استفاده از فضای مجازی به دنبال ایجاد یاس و ترس در جامعه است سید حسن خمینی : بیشترین نفع وقایع سوریه را اسرائیل برد/ ترکیه بسیار خودخواهانه رفتار کرد نخست وزیر عراق : نظام اسد از عراق درخواست مداخله نظامی نکرده بود تاریخ مصرف مردم فریبی با عناوینی مانند "تجمع امت حزب الله" تمام شده است / همه می دانند که قصه پول و قدرت است نه غصه دین و انقلاب! یمن : فرودگاه تل آویو را با موشک مافوق صوت هدف گرفتیم اعتراض جمعی از هنرمندان به ستاد بزرگداشت «فروغ و سهراب» نتا S چینی و تحمل 7.7 تن فشار؛ آلمانی ها و آمریکایی ها کجایید؟! (+فیلم) عملیات استشهادی در غزه / حماس : یکی از نیرو‌های مقاومت خود را در میان نیرو‌های اسرائیلی منفجر کرد آقای جلیلی! اگر «عمق راهبردی» توقف قانون حجاب را درک کنید متوجه می‌شوید چه معنایی دارد