۰۸ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۰۸ دی ۱۴۰۳ - ۰۹:۲۶
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۶۱۷۵۸۴
تعداد نظرات: ۲۴ نظر
تاریخ انتشار: ۱۲:۰۷ - ۰۹-۰۴-۱۳۹۷
کد ۶۱۷۵۸۴
انتشار: ۱۲:۰۷ - ۰۹-۰۴-۱۳۹۷

شب های فوتبال؛ یادبود غرور جریحه دار شده ایرانیان

همه سوار هواپیما شدند و تنها ما دو ایرانی در گوشه ای سالن نشسته بودیم. سپس دو مأمور سراغ ما آمدند و با ذره بین چشمی که ساعت سازها به کار می برند، پاسپورت ما را بررسی کردند...

عصر ایران؛ جعفر محمدی* - چرا مردم ایران بعد از باخت تیم ملی فوتبال در برابر اسپانیا، تساوی با پرتغال و حذف از جام جهانی به خیابان ها ریختند و شادی کردند و ساعت های طولانی را به رقص و پایکوبی پرداختند؟

بسیار پاسخ داده اند که این مردم نیازمند شادی اند و دنبال بهانه اند تا شادمانی و خود را تخلیه کنند. این، سخن درستی است؛ مردمانی که نشاط و سرور از ایشان دریغ شده و حتی گاه به دلیل شادی کردن مورد مؤاخذه قرار گرفته اند، حتماً مترصد فرصتی هستند که شادی را ولو اندک و گذرا، تجربه کنند.
شب های فوتبال؛ یادبود غرور جریحه دار شده
شب شادی ایرانی ها بعد از تساوی تیم ملی فوتبال ایران با پرتغال / عکس: مبینا محمدی

اما این، تمام ماجرا نیست و به گمان من، این شادمانی جمعی، علت مهم دیگری داشت.
مردم ایران احساس می کنند که غرورشان سالیانی است که در سطح بین المللی منکوب شده است و ای بسا، تحقیر هم می شوند. تصویری که از ایران در رسانه های جهان ارائه می شود، با اتهامات و مفاهیم منفی متعددی همراه است: نقض حقوق بشر، محدودیت برای زنان، حمایت از تروریسم، تحریم های گسترده، تهدیدات موشکی، مداخلات منطقه ای، تقابلات جهانی، مهاجرت و فرار مغزها، کاهش ارزش پول و ... . 

فارغ از صحت و سقم این اتهامات، این که در ساختن چنین تصویر تحقیر آمیز و دهشتناکی از ایران، رسانه های ضد ایرانی نقش دارند تردیدی نیست اما به هر روی، باید پذیرفت که موفق شده اند تصویری تاریک از ایران در افکار عمومی بسازند.

بسیاری از ایرانی هایی که به خارج از کشور سفر کرده اند، خاطرات ناخوشایندی از نحوه برخورد با خود دارند. سال گذشته فیلمی که تهیه کنندگی اش با من بود (فیلم زندگی بدون زندگی) در جشنواره بین المللی فیلم توکیو پذیرفته شد. من و آهنگساز فیلم، با پرواز ایرآسیا از تهران به توکیو پرواز کردیم؛ در میانه راه، باید در فرودگاه کوآلالامپور سوار هواپیمای دیگری می شدیم. وقتی در صف سوار شدن به هواپیما نوبت به بررسی پاسپورت من و همسفرم رسید، مأمور مالزیایی به محض این که پاسپورت ایرانی مان را دید، ما را از صف جدا کرد و دستور داد گوشه ای بنشینیم.
همه سوار هواپیما شدند و تنها ما دو ایرانی در گوشه ای سالن نشسته بودیم. سپس دو مأمور  سراغ ما آمدند و با ذره بین چشمی که ساعت سازها به کار می برند، پاسپورت ما را بررسی کردند، چند باز ویزای ژاپن مان را دیدند و در نهایت از ما خواستند کارت ملی مان را هم نشان دهیم!  سرانجام ما به عنوان آخرین مسافران سوار هواپیما شدیم. برایم بسیار تلخ بود که چون پاسپورت ایرانی دارم، مانند یک فرد مظنون با من برخورد کرده بودند، آن هم در کشور مالزی!

این فقط یک قصه کوتاه بود و اگر پای صحبت تاجران ایرانی بنشینید که چون ایرانی اند کسی در دنیا محل شان نمی گذارد و می ترسد با ایشان داد و ستد کند، حتماً حس ناخوشایندی که وجود میهن دوست تان را می گیرد، مضاعف خواهد شد.

ما ملتی هستیم که در جایگاهی که باید باشیم قرار نداریم و حس می کنیم غرورمان لگدمال شده است و تحقیرمان می کنند و در موردمان، بد فکر می کنند.
همین است که وقتی می بینیم در عرصه ای، آن هم مقابل چشمان جهانیان، تصویری متفاوت، تحسین برانگیز و غرورآفرین از ایران شکل می گیرد و رسانه های جهان، لب به تحسین مان می گشایند و دیگر از آن تصویر سیاهی که ساخته اند خبری نیست - ولو موقتاً - ذوق زده می شویم. آنچه در شب های فوتبالی ایران گذشت، نه فقط فرصتی برای شادمانی که یادبودی برای  غرور جریحه دار شده مان بود.

*صاحب امتیاز و سردبیر عصر ایران

ارسال به دوستان
انتشار یافته: ۲۴
در انتظار بررسی: ۱۴
غیر قابل انتشار: ۵
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۱۶ - ۱۳۹۷/۰۴/۰۹
62
21
مردم را به شادیهای حقیقی و پایدار تشویق کنید نه مجازی و زودگذر ...
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۱۸ - ۱۳۹۷/۰۴/۰۹
56
16
به جای این که به مردم ماهی بدهید بهشون ماهیگیری یاد بدهید ...

شاد بودن یه شب و یه ساعت و ... مهم نیست...

به مردم یاد بدهید چگونه در دلشون همیشه احساس شادی داشته باشند ...

هر شادی که به جز با یاد خدا باشه مجازی و زودگذر و ناپایدار خواهد بود ...
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۲۲ - ۱۳۹۷/۰۴/۰۹
4
20
واااااااییییییییییییییی
قلبم درد گرفت
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۳۲ - ۱۳۹۷/۰۴/۰۹
57
21
خیلی از کارگردان های ایرانی در ترسیم این تصویر تاریک و منفی از ایران نقش بسیار پررنگی دارند. امثال اصغر فرهادی با فیلم جدایی جایزه می گیرد و خود را مطرح می کند و ما و کشور ما را تحقیر.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۳۶ - ۱۳۹۷/۰۴/۰۹
8
32
به نظرم تحلیل درستی است.
علیرضا
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۳۷ - ۱۳۹۷/۰۴/۰۹
7
17
این مقاله شبیه بسیاری از مقالات چاپ شده در عصر ایران با وجود اشارات درست و بموقع، همراه با حالت ساده کردن افراطی over simplification یا پاک کردن بخشی از صورت مساله است. اگر در مورد نیاز به شادی در مردم می خواهید صحبت کنید آن را به حس حقارت تحمیل شده به ایرانیان، کاهش اسفبار ارزش پول ملی، بی ارزشی گذرنامه ایرانی و دهها موضوع ناراحت کننده دیگر ارتباط می دهید. شادی جمعی در حاشیه بازی فوتبال چیز خیلی متداولی در تمام جوامع است و اساسا" ارتباطی به موضوعاتی که گفتید ندارد. چرا خیلی صریح و راحت بدن صغری کبری چیدن راجع به دلایل عصبانیت و ناراحتی و افسردگی مردم صحبت نمی کنید؟
عموعبداله
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۴۱ - ۱۳۹۷/۰۴/۰۹
1
40
نکته اصلی بیان علت اتفاقاتی مثل اتفاق فرودگاه مالزی است که شما نگفتید. چرا با ما اینطور برخورد می شود؟ چرا؟
ابوالفضل
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۵۷ - ۱۳۹۷/۰۴/۰۹
4
18
جانا سخن از زبان ميگويي ...
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۰۱ - ۱۳۹۷/۰۴/۰۹
38
11
علت را در تفکرات امثال زیبا کلام ها، که حتی برد ایران در مجامع ورزشی هم ناراحتشون می کنه و اصغر فرهادی ها با فیلم های تاریکی که از ایران در جشنواره های بین المللی ارائه می دهند و سریع القلم های غرب زده جویا باشید.
poorya
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۰۲ - ۱۳۹۷/۰۴/۰۹
9
31
هشت سال سیاست خارجی احمدی نژاد میخواستی بهتر از این سرمون بیاره.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۱۹ - ۱۳۹۷/۰۴/۰۹
ولمون بابا..هی احمدی نژاد احمدی نژاد.....اه!
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۵۱ - ۱۳۹۷/۰۴/۰۹
آقای ناشناس: چرا باید احمدی نژاد و فراموش کنیم؟؟مثل اینکه یادت رفته تو 8 سال چه بلایی سر کشور اورد تو اگه دوست داری حق خودتو ببخشی ببخش ولی خیلی از مردم ظلمهایی که تو اون 8 سال بهشون شد رو نمی تونن فراموش کنن نه اینکه نخوان
ناشناس
| Turkey |
۲۱:۲۲ - ۱۳۹۷/۰۴/۰۹
احمدی نژاد صرفا بخشی از مشکلات است نه همه آن
اذری
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۰۹ - ۱۳۹۷/۰۴/۰۹
4
14
درود فراوان بجناب محمدی با مقاله شیوا و پرمحتوا و کوتاه .
صالح
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۱۵ - ۱۳۹۷/۰۴/۰۹
12
10
فوتبال تمام شد جناب محمدی... دور کردن ذهن مردم از مشکلات هم به پایان رسید...
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۲۹ - ۱۳۹۷/۰۴/۰۹
1
26
"آن هم در کشور مالزی!"
چون همیشه خودمان را برتر از دیگران میبینیم و توقع داریم هرکاری که میخواهیم انجام دهیم و کسی به ما گوشه چشمی هم نیاید...
بله! در کشور مالزی ایرانیان را با مواد مخدر یکی میدانند!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۱۶ - ۱۳۹۷/۰۴/۰۹
2
15
دوست عزیز علت سخت گیری مرزی در مالزی برای اتباع ایرانی، سابقه بد برخی از هم وطنامون در تهیه پاسپورت و ویزای جعلی برای مهاجرت به استرالیاست!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۲۲ - ۱۳۹۷/۰۴/۰۹
8
13
خيلي ساده انگارانه است كه علت وضعيت فعلي ايرانيها تو دنيا رو بخاطر سياه نمايي تو فيلمها بدونيم
باربد
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۲۶ - ۱۳۹۷/۰۴/۰۹
2
18
از بس ایرانیها بصورت قاچاق با پاسپورت جعلی از مالزی به سمت استرالیا رفتن باعث شده که مامورهای مالزیایی ای کار رو بکنند از ماست که بر ماست
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۵۴ - ۱۳۹۷/۰۴/۰۹
6
8
فيلم هاي خودمون كه براي دنيا نمايش داده مي شن بي تاثير نيستند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۱۵ - ۱۳۹۷/۰۴/۰۹
1
9
گویی افکار من با قلم شما به رشته تحریر در امدند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۴۵ - ۱۳۹۷/۰۴/۰۹
1
2
پکی روش امیر کبیر فوتبال ماست با دست خودمان معماری فوتبال کشور رو نابود نکنیم قدرش رو بدانیم و یادمان باشه کسانی که خدمت میکنند صادقانه قدرشان را بدانیم و بدانیم که اینها دشمن هم فراوان دارند.....
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۳۸ - ۱۳۹۷/۰۴/۰۹
6
3
روحانی گفته بود می خواهد عزت پاسپورت ایرانی را برگرداند؟!!والله دوران روحانی چندین برابر ازهمه لحاظ بدتر از دوران احمدی نژاد است
ناشناس
Canada
۱۸:۴۰ - ۱۳۹۷/۰۴/۰۹
0
6
من این تبعیض و بارها دیدم حتی به مامور شکایت کردم رفتم با مسئول شیفت بابت نژادپرستانه رفتارکردن و قضاوت کردن شکایت کردم ولی کلن بی صاحب هستیم وقتیاز مرز خارج می شیم