۲۶ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۲۶ دی ۱۴۰۳ - ۰۳:۴۷
فیلم بیشتر »»
در حاشیه
کد خبر ۶۱۸۱۵۴
تاریخ انتشار: ۱۶:۲۵ - ۱۰-۰۴-۱۳۹۷
کد ۶۱۸۱۵۴
انتشار: ۱۶:۲۵ - ۱۰-۰۴-۱۳۹۷

سکانس آخر پرونده کیارستمی

بیماری عباس کیارستمی که از هفتم فروردین سال 95 در برخی از رسانه ها مطرح شد، ماجراهایی به دنبال داشت، هر کسی از ظن خود مطلبی را درباره بیماری او می گفت، حالا با اعلام حکم قطعی و نهایی پرونده پزشکی این کارگردان نامدار ایرانی، ماجرا به ایستگاه آخر رسید.

هر روز که می گذشت ماجرا رنگ و بوی دیگری می گرفت، به دلیل شدت گرفتن مشکلات جسمی کیارستمی او در بیمارستان بستری شد، معالجه در تهران آغاز شد تا اینکه خبر آمد که کیارستمی از سرطان دستگاه گوارش رنج می برد، مدت ها گذشت و چندین عمل جراحی در ایران صورت گرفت.

این اعمال جراحی سر و صداهای زیادی داشت برخی، اخبار مربوط به سرطان دستگاه گوارش او را تکذیب کردند و برخی هم خبری از صحت او می دادند، این اخبار برای اهالی رسانه و سینما خوشایند نبود، همه دوست داشتند که این خبرها درست نباشد، چون کیارستمی محبوب بود.

در نهایت، چهار عمل جراحی برای عباس کیارستمی صورت گرفت. اولین عمل، عمل جراحی انجام شد، دومین عمل به دلیل خونریزی داخلی، سومین عمل برای برداشتن کیسه صفرا و آخرین عمل به دلیل عفونت پیشرفته بود. در ادامه و طول درمان اعلام شد که روند بهبودی رو به پیشرفت است.

به گفته عباس زارع نژاد، مشاور وزیر بهداشت یک تیم پزشکی باتجربه پیگیر درمان عباس کیارستمی شد. حسن هاشمی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی چندین بار به ملاقات کیارستمی رفت و از نزدیک روند درمان او را دنبال کرد و تیمی را مامور پیگیری درمان او کرد.

مراحل درمان کیارستمی ادامه داشت تا اینکه شنیده شد، او برای ادامه درمان خود خواسته راهی فرانسه شده است، درمان در فرانسه ادامه داشت تا اینکه خبرهای ناگواری مبنی بر حال نامساعد و سکته مغزی به دلیل لخته شدن خون و در نهایت مرگ وی در فرانسه اعلام شد که این اتفاقات انتقادات و اعتراضات زیادی را از سوی هنرمندان و خانواده کیارستمی به دنبال داشت.
عباس کیارستمی کارگردان نامدار سینمای جهان و ایران، چهاردهم تیر 95 پس از تحمل یک دوره بیماری در کشور فرانسه درگذشت. اما پس از درگذشت عباس کیارستمی، کمپین پیگیری پرونده پزشکی وی توسط گروهی از سینماگران و علاقه ‌مندان او راه‌ اندازی شد.

خبرها به سرعت در حال انتشار بود و هرکسی علتی برای مرگ کیارستمی اعلام می کرد برخی قصور پزشکی در ایران را دلیل مرگ او اعلام کردند، برخی نیز اتفاقاتی که در فرانسه رخ داده است.

هشتم خرداد سال ۱۳۹۶ علیرضا زالی، رئیس وقت سازمان نظام پزشکی در رابطه با علت اصلی مرگ کیارستمی اظهار داشت که خونریزی حاد تحت پرده ‌های مغزی (ساب دورال) که منجر به مرگ مغزی وی شده بود، علت اصلی مرگ او تشخیص داده شد. البته این خونریزی نیز ناشی از استفاده از دارویی به نام هپارین با دوز ۲۴ هزار واحد در روز است.

 شکایت خانواده کیارستمی
این موضوع شکایت خانواده کیارستمی را به دنبال داشت به طوری که فرزندش بهمن کیارستمی گفته بود که ما ابتدا احساس کردیم با دستور وزیر بهداشت به نظام پزشکی مبنی بر رسیدگی سریع به این پرونده، مسائل شفاف اطلاع رسانی می ‌شود چون خواسته اصلی ما چه در روند درمان، چه بعد از فوت، شفافیت در اطلاع رسانی بود اما در طول این مدت تنها با مباحثی مواجه شدیم که به قصد فرافکنی بود، در نتیجه تصمیم گرفتیم شکایت رسمی کنیم تا شاید به خواست اصلی ‌مان که همان شفاف سازی در روند رسیدگی به پرونده است، برسیم.

بهمن کیارستمی گفته بود: اگر پیش از این شکایت نکردیم، برای این بود که احساس کردیم اگر این پرونده به شکل عمومی بررسی شود، نتیجه‌ بهتری می‌ گیریم اما پیش بینی‌ ها درست نبود. به خصوص اینکه در شکایت خصوصی مباحثی مثل پرداخت دیه مطرح می ‌شود که در شأن پدرم نیست. به همین دلیل شکایت رسمی خود را نسبت به این پرونده به ثبت رساندیم.

خانواده عباس کیارستمی٬ کارگردان ایرانی همچنین گفته بودند که روند رسیدگی به پرونده مرگ وی آنها را ناچار به شکایت رسمی از بیمارستان یا پزشک معالج کرده است.

پس از اینکه شکایت از پرونده کیارستمی در نظام پزشکی ثبت شد و در هیات های انتظامی، بدوی و تجدیدنظر رسیدگی شد، علیرضا زالی، رئیس کل وقت سازمان نظام در این باره گفته بود که پرونده عباس کیارستمی کارگردان مطرح ایران به خاطر شکایت طرفین به ویژه خانواده اش در دادگاه تجدیدنظر است. این پرونده پس از اینکه با تشخیص دادستان انتظامی نظام پزشکی منجر به صدور کیفرخواست نیز شد، به هیات بدوی رفت و امکان تجدیدنظرخواهی داشت که با اعتراض دو طرف در مرحله تجدیدنظر است.

وی ادامه داده بود که پرونده در رابطه با بیمارستانی که بستری بوده و یکی از متخصصان که شکایت جدیدی علیه وی شده به دادسرا ارسال شده بود.

ایرج خسرو نیا، رئیس هیات بدوی انتظامی نظام پزشکی تهران بزرگ پس از برگزاری آخرین جلسه این هیات به خبرنگار ایرنا گفته بود: در این جلسه کیفر خواست هزار و 500 صفحه ای توسط هیات بدوی مطالعه شده. در این پرونده سه قصور مشخص شده است که 2 قصور آن مربوط به مسافرت پزشک و تکمیل نکردن پرونده مرحوم کیارستمی و یک قصور دیگر قصور درمانی به شمار می آید که باید همه این موارد را بررسی کنیم.

خسرونیا درباره پرونده پزشکی کیارستمی در فرانسه اظهار کرده بود که هیچ پرونده و اطلاعاتی درباره پرونده پزشکی مرحوم کیارستمی در فرانسه به هیات بدوی رسیدگی کننده ارائه نشده است و ما هیچ اطلاعاتی درباره اتفاقات رخ داده در فرانسه، نداریم و علت مرگ را نمی دانیم؛ بنابراین فقط از مسائلی که در بیمارستان های ایران رخ داده است باخبریم.

عادل مقدسی، وکیل خانواده مرحوم کیارستمی نیز پس از برگزاری هیات بدوی انتظامی سازمان نظام پزشکی تهران بزرگ در 28شهریور در جمع خبرنگاران در پاسخ به پرسش خبرنگار ایرنا گفته بود: از نظر ما به عنوان وکیل خانواده کیارستمی در پرونده پزشکی ایشان، هم قصور و هم تقصیر از جانب پزشکان معالج وجود داشته است.

وی گفته بود: شکایت ما به عنوان وکیل پرونده از یکی از پزشکان معالج مرحوم کیارستمی و 2 شخص حقوقی دیگر است. سوال اصلی ما این است که چرا یک عمل جراحی پولیپ روده که یک عمل ساده بود به چهار عمل تبدیل شد و اینکه چه کسی اجازه رفتن کیارستمی از ایران را صادر کرده است.

وی همچنین درباره پرونده پزشکی کیارستمی در فرانسه چنین توضیح داد: اطلاعات پرونده پزشکی مرحوم کیارستمی در فرانسه در اختیار وکلای پرونده قرار گرفته و از نظر ما هیچ مشکل و قصوری در خدمات پزشکی ارائه شده در فرانسه ایجاد نشده و هر اتفاقی رخ داده در ایران بوده است.

در حکم اولیه این پرونده اعلام شده بود که پزشک معالج آقای کیارستمی در چهار مورد مقصر شناخته شده و به محرومیت محدود از طبابت (کمتر از یک سال) محکوم شده است. این حکم نیز دوباره مورد اعتراض اعضای خانواده و برخی از هنرمندان قرار گرفت و دوباره پرونده در دادگاه به جریان افتاد.

هیات انتظامی سازمان نظام پزشکی که مسئولیت رسیدگی به این پرونده را به عهده داشت، پس از چند ماه از این حادثه، پزشک معالج وی را در برخی زمینه ها مقصر تشخیص داد اما حکم وی محرومیت موقت سه ماهه از طبابت در مطب اعلام شد، این حکم مورد اعتراض خانواده مرحوم کیارستمی قرار گرفت و رسیدگی مجدد به این پرونده را از دستگاه قضایی خواستار شدند.

 وزیر بهداشت: خواست خانواده مرحوم کیارستمی منطقی است
حسن هاشمی، وزیر بهداشت نیز گفته بود اتفاق عجیبی نیفتاده است، خانواده مرحوم کیارستمی می خواهند بدانند که آیا قصور پزشکی صورت گرفته یا نه و اگر قصوری صورت گرفته، چه کسانی مقصر هستند و مجازات متناسب با آن چیست و می خواهند آن مجارات اجرا شود، من فکر می کنم این خواسته کاملا منطقی است.

وزیر بهداشت معتقد بود که خواسته خانواده مرحوم کیارستمی، هنرمندان و علاقه مندان وی کاملا بحق است و همه کسانی که در پرونده پزشکی مرحوم کیارستمی دخیل هستند باید در اقدام قانونی که باید انجام دهیم، تسریع کنیم و من امروز در مراسم سالگرد او اعلام خواهم کرد که نقش وزارت بهداشت در این مرحله کمتر از همه دستگاه های دیگر است.

هاشمی گفته بود: بر اساس آنچه قانون تعیین کرده است، وظیفه و مسئولیت اصلی رسیدگی به این پرونده در درجه اول به عهده دستگاه قضایی و سازمان نظام پزشکی است. قضاوت و کارشناسی سازمان نظام پزشکی برای قاضی پرونده نیز تعیین کننده است و به نظر من همه امور با راستی و درستی و حقیقت گویی و حقیقت پسندی قابل حل است.

 استنکاف بیمارستان از پاسخگویی
بخشی از این انتقادات به روند رسیدگی به پرونده عباس کیارستمی در فرانسه بود که مشخص نبود علت مرگ چه بوده که در نهایت علیرضا زالی، رئیس کل وقت سازمان نظام پزشکی درباره این پرونده در فرانسه هم توضیحاتی ارائه داد و گفته بود که ما چندین نامه به بیمارستانی که مرحوم کیارستمی در آن بستری شده بود ارسال کردیم اما آنان استنکاف کردند و به نامه های ما جوابی ندادند.

زالی ادامه داده بود که در مجموع، یک خلاصه پرونده ای به دست ما رسید و به همین منظور یک گروه پزشکی 30 تا 40 نفره در این سازمان تشکیل شد که برخی از آنها از متخصصان عالی قدر و از فرانسه بودند که بر همین اساس خلاصه پرونده مورد رسیدگی قرار گرفت و اعلام شد که می بایست علت تامه مرگ کیارستمی باید با کالبدشکافی مشخص می شد اما کشور فرانسه بدون اتوپسی پرونده را به ایران برگرداند.

زالی خاطرنشان کرد: چون مستندی مبنی بر سی تی اسکن ریه در خلاصه پرونده مرحوم کیارستمی در فرانسه مندرج نشده بود ما یک نامه ای را به فرانسه ارسال کردیم که با چه قطعیتی آمبولی ریه را علت مرگ او اعلام و چرا مصرف بالای دوز هپارین را تجویز کرده اند.

وی اضافه کرد: اینکه چه اقداماتی از ساعت 24 تا 6 صبح برای کیارستمی در کشور فرانسه انجام شده است هنوز مشخص نیست چون بیمار با ضریب هوشیاری چهار در این زمان به آی سی یو منتقل شده بود و پس از این ساعت، ضریب هوشی او به سه رسید که معادل مرگ مغزی بود و در خلاصه پرونده کیارستمی در این مدت زمانی هیچ مدرکی موجود نیست.

زالی ادامه داد: به همین منظور ما درخواست کردیم که علائم بالینی بیمار را در این مدت زمانی به ما اعلام کنند اما هنوز پاسخی از فرانسه به دست ما نرسیده است.

کامران سلطانی، مدیرکل امورکمیسیون های پزشکی، سازمان پزشکی قانونی کشور درباره این پرونده گفته بود که برای تعیین علت فوت لازم بود کالبدگشایی انجام می شد، اما متاسفانه این اقدام انجام نشد که به دلیل اینکه کالبدگشایی انجام نشده بود، امیدوار بودیم برای تعیین علت مرگ به مدارک کامل پزشکی در روز قبل از فوت یعنی زمان بستری در فرانسه دسترسی داشته باشیم.

وی خاطر نشان کرد: منظور از مدارک پزشکی، پرونده بالینی بستری در بیمارستان فرانسه شامل برگ شرح حال، معاینه پزشکی، گزارش معاینه روزانه، برگ ثبت علائم حیاتی، گزارش پرستاری، دستورات دارویی و نتایج آنها، آزمایش ها و رادیوگرافی های انجام یافته و نتایج آنها است. هیچکدام از این مدارک به رغم درخواست مکرر نظام پزشکی ارائه نشد.

با گذشت حدود دو سال از درگذشت مرحوم کیارستمی این پرونده هنوز بسته نشده بود و تنها چهار روز به دومین سالگرد وی باقیمانده است. تا اینکه امروز-یکشنبه دهم تیر- بالاخره سازمان نظام پزشکی از صدور حکم قطعی پرونده عباس کیارستمی خبر داد.

محسن خلیلی، قائم مقام معاون انتظامی سازمان کل نظام پزشکی از صدور حکم نهایی پرونده عباس کیارستمی خبر داد و گفت: طبق این حکم، پزشک معالج به توبیخ کتبی با درج در پرونده و نشریه نظام پزشکی محکوم شده است.

وی در خصوص این حکم توضیح داد: بر این اساس، تا سه سال برای این پزشک عدم سوءپیشینه انتظامی صادر نمی ‌شود؛ به این ترتیب وی نمی‌ تواند مسئولیت فنی مراکز درمانی را برعهده گیرد یا موسس مرکز درمانی باشد.

وی افزود: با توجه به سوء سابقه ‌احراز شده برای این پزشک در پرونده کیارستمی، در صورتی که وی قصور دیگری انجام دهد و پرونده جدیدی برای او تشکیل شود، در آرای بعدی احکام سنگین‌ تری برای وی صادر خواهد شد.

عباس کیارستمی در تیر ۱۳۱۹ در تهران متولد و 14 تیر ۱۳۹۵ در پاریس درگذشت. او کارگردان، فیلمنامه‌ نویس، تدوین‌گر، عکاس، تهیه‌ کننده، گرافیست و کارگردان هنری بین ‌المللی، همچنین شاعر و نقاش ایرانی بود.

او فیلم ‌سازی تاثیرگذار در سینمای جهان به ‌شمار می ‌آید و آثارش با استقبال فراوان ناقدان، داوران، کارگردانان، فستیوال‌ ها و بنیادهای فرهنگی و هنری جهان روبه‌رو شده ‌است.

کیارستمی پنج بار نامزد جایزه نخل طلای جشنواره فیلم کن شد و در سال ۱۹۹۷ (پنجاهمین دوره جشنواره فیلم کن) برای فیلم طعم گیلاس این جایزه را گرفت و چهار دوره داوری جشنواره فیلم کن را در کارنامه هنری خود به ثبت رساند.

کیارستمی که کار سینما را از سال ۱۹۷۰ میلادی آغاز کرد، بیش از ۴۰ فیلم سینمایی، کوتاه و مستند ساخت که از مهمترین آثارش می توان به کلوزآپ، زیر درختان زیتون، طعم گیلاس و باد ما را خواهد برد اشاره کرد.

سادگی، سبک مستندگونه، بهره ‌گیری از فضاهای روستایی و شاعرانگی، برخی از ویژگی‌ های فیلم‌ های کیارستمی است.

برچسب ها: کیارستمی ، سینما
ارسال به دوستان
مصاحبه امشب پزشکیان با رسانۀ آمریکایی/ در آستانۀ توافق 20 ساله با مسکو و بازگشت ترامپ/ زمان، مهم‌تر از محتوا؟ کی راضی است؟/ روزنامه هم‌میهن: تندروها به خواست مردم پایبند نیستند/ از شعار تا اتلاف منابع جنگ از سر گرفته می‌شود؟! پیش‌بینی دلار ۹۰ هزار تومانی با تورم ۴۰ درصدی/ کارشناس: به جای سرکوب قیمت، نرخ تورم را کاهش دهید شبکه سی بی اس آمریکا: توافق حماس و تل آویو بر سر پیش نویس آتش بس در غزه لغو امتحانات مدارس اردبیل تا پنجشنبه عراقچی: مذاکره با آمریکا تنها در صورت بازگشت به برجام سعید احمد عباسی در جمع ۱۰ بازیکن برتر فوتسال جهان در سال ۲۰۲۴ تعطیلی مدارس اراک و برخی روستاها به دلیل آلودگی هوا رحیم چمران، پسر شهید چمران، در لباس آتش‌نشانی در کالیفرنیا (عکس) ادعای عجیب نماینده عضو جبهه پایداری: پذیرش FATF یعنی دادن اطلاعات مالی مردم ایران به آمریکا و انگلیس! اندونزی حداقل سن استفاده از شبکه‌های اجتماعی را تعیین می‌کند امتحانات مدارس کرمانشاه در روز چهارشنبه لغو شد حمله پهپادی و موشکی یمن به تل‌آویو و ایلات تخلفات جدی در یک داروخانه کنگاور؛ پلمب با دستور دادستان