۲۵ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۲۵ دی ۱۴۰۳ - ۰۰:۴۵
در حاشیه
کد خبر ۶۲۵۹۲۴
تعداد نظرات: ۲۸ نظر
تاریخ انتشار: ۱۲:۵۷ - ۲۰-۰۵-۱۳۹۷
کد ۶۲۵۹۲۴
انتشار: ۱۲:۵۷ - ۲۰-۰۵-۱۳۹۷
10 نکته به بهانۀ سخنان «تخت‌روانچی»

مردم منتظر دیدار روحانی- ترامپ در نیویورک‌اند یا نه؟!

فشار را از روحانی برداریم تا بر اساس منافع و مصالح ملی و پشتوانۀ اعتماد نظام و آرای مردم به تصمیم برسد.

عصر ایران؛ مهرداد خدیر - «دربارۀ احتمال دیدار آقای روحانی با ترامپ در نیویورک و در حاشیۀ مجمع عمومی سازمان ملل، من خودم فکر نمی‌کنم چنین اتفاقی رخ دهد. نباید بیهوده برای مردم انتظار ایجاد کنیم. وقتی انتظار مردم بالا برود و اتفاقی رخ ندهد، مردم ناراحت می‌شوند. به هرحال شخصاً زمینه‌ای برای مذاکره نمی‌بینم، هر چیز نیازمند زمینه‌ای است و الان زمینۀ آن فراهم نیست. من دلیلی نمی‌بینم.»

اینها اظهارات آقای مجید تخت‌روانچی معاون سیاسی دفتر رییس جمهوری در گفت و گویی به مناسبت روز خبرنگار با ایسناست که در اذهان، بیشتر به عنوان نفر سوم مذاکرات برجام شناخته می‌شود تا عنوانی که از آن یاد شد.

به این بهانه 10 نکته را یادآور می شوم:

1. مگر مردم منتظر دیدارند که اگر انجام نشود ناراحت می‌شوند؟ اگر مردم منتظرند مقاماتی که بام تا شام از جانب مردم سخن می گویند چرا باید کاری کنند که مردم ناراحت شوند؟ مردم از چی ناراحت می‌شوند؟ از اتفاق افتادن یا نیفتادن؟ اگر از نیفتادن چرا باید مردم را ناراحت کنند؟ اگر از افتادن کی و کجا ابراز کرده‌اند؟

2. فرموده‌اند هر چیز نیازمند زمینه‌ای است. حرف درستی است. اما اگر قرار است انجام شود چرا زمینه را فراهم نمی‌کنید؟ 13 آبان در راه است و اگر قرار بر مذاکره باشد قبل از آن باید انجام شود. بحث تحریم‌ها هم هر چیز نیست. بیماری که نیاز به عمل جراحی سریع دارد زود باید عمل شود و پزشک بلافاصله دست به کار می شود.

اگر وضعیت اضطراری نیست چرا صحبت از سهمیه‌بندی و بودجۀ ویژه و هماهنگی‌های فوق‌العاده است و اگر اضطراری است چرا دست دست کنیم؟

3. فرموده اند من دلیلی نمی‌بینم. اما مگر قرار است وجود ذی‌جود ایشان دلیلی ببینند؟ نخبگان و کارشناسان دیگر چه کاره‌اند؟

نویسندۀ این سطور نمی‌گوید مذاکره کنید یا نکنید. اما این که یک نفر بگوید من دلیلی نمی‌بینم کافی نیست. شاید آقای روحانی دلیلی ببیند ولی نخواهد پیشاپیش اعلام کند.

آقای تخت‌روانچی خیلی هم به تحلیل‌ها و پیش بینی های خودشان دل نبندند. در سیاست هرگز نباید گفت هرگز. چون هر اتفاقی محتمل است. خود ایشان مگر نمی گفت تحریم ها برنمی‌گردد؟ ولی بخش آمریکایی برگشت. خود ما مگر در سال 84 نمی گفتیم اصلاحات برگشت ناپذیر است و همین توجیه‌مان شد برای رقابت درون گفتمانی. اما محمود احمدی‌نژاد ظهور کرد تا باور کنیم برگشت ناپذیر نبوده. حالا هم دارد نطق می‌کند و از آب گل‌آلود ماهی می‌گیرد. یعنی دوباره برگشته! پس خیلی نمی‌توان با قاطعیت نظر داد. این سیب هزار چرخ می‌خورد و به زمین می‌آید.

4. همین که می گویند «امید ندهید بعد انجام نمی شود مردم ناراحت می شوند» به این معنی است که نظر عمومی موافق با دیدار و مذاکره است و البته از موضع اقتدار و این کار اگر از حسن روحانی با 24 میلیون رأی و با 30 سال سابقه مدیریت امنیتی برنیاید از که بر می آید و اگر به یک روحانی در اندازه و آوازه او که هم نماینده رهبری در شورای عالی امنیت ملی بوده و هم رییس آن است و هم مورد وثوق هاشمی رفسنجانی و هم هنوز تحت حمایت سید محمد خاتمی و هم شهره به سیاست ورزی حتی از زبان سیاست مدار زیرکی چون دکتر ابراهیم یزدی نتوان اعتماد کرد به کی می توان؟

البته ترامپ بیشتر شومن است تا سیاست مدار بالذات و تنها مشکل در این وجه است که یک روحانی و سیاست مدار در مواجهه با یک شومن که مشتاق دیده شدن است و ممکن است رفتارهای عجیبی از او سر بزند چه باید بکند؟

  5. هنوز خاتمی طعن می شنود که تا بیل کلینتون را دید به گوشه ای خزید تا با او روبه رو نشود و هنوز بازرگان تحسین می‌شود که در الجزایر با برژینسکی دیدار کرد تا تکلیف حساب و کتاب ایران روشن شود و فرزند امینی نقل می‌کند پدرم حسرت می‌خورد که چرا در دوران نخست وزیری به دیدار دکتر مصدق در حصر نرفت در حالی که نسبت خانوادگی هم داشتند. برخی حسرت ها تا ابد می ماند. سیاست مداران با جرأت خطر کردن و اتخاذ تصمیمات دشوار شناخته می شوند.

6. در نگاه ضد امپریالیستی تفاوتی میان اوباما و ترامپ نیست و هر دو نقاب هایی بر سیمای سرمایه داری حاکم بر ایالات متحده هستند و اصالت ندارند. با این نگاه وقتی روزها با جان کری در ژنو و وین گفت و گو شده و تلفنی با اوباما حرف زده اند با ترامپ هم می شود. در فیلم «آژانس شیشه ای» وقتی یکی از مهاجمین می خواهد نماز بخواند گروگانی به او می گوید اینجا غصبی است نماز ندارد و پاسخ می شنود: ما در خاک عراق هم نماز خواندیم. این که خاک خودمان است!

ما با صدام حسین که 300 هزار جوانِ گل این مملکت را از ما گرفت و 300 هزار جوان دیگر را دچار نقص عضو کرد و هزار میلیارد دلار خسارت به بار آورد مذاکره کردیم. این دلال مسلک موبور که هنوز دست خود را به خونی از هم وطنان ما آغشته نکرده است.

7. سیاست مداران گاه باید از آبروی خود هزینه کنند. ایران امروز به فروغی نیاز دارد. روحانی اگر نمی تواند مصدق باشد فروغی و قوام و امینی هم نمی تواند باشد؟

به کسی برنخورد. برای روشن شدن مطلب مثال می زنیم وگرنه عقل مان می رسد رییس جمهوری اسلامی را نباید با نخست وزیر دوره پادشاهی مقایسه کنیم ولی بحث خطر دخالت خارجی پادشاهی و جمهوری اسلامی نمی شناسد.

8. مگر رییس جمهوری به عنوان «وکیل» از مردم رای نگرفت؟ وکیل، سر خود کاری نمی کند. می بیند موکل چه می خواهد. موکلین اگر مذاکره می خواهند مذاکره کند. اگر نمی خواهند نکند. گمان نمی کنیم 24 میلیون به آقای تخت روانچی وکالت داده باشند.

9. همان امیر کبیر که به سخت گیری و قاطعیت شهرت داشت و زیر بار دخالت های مادر ناصر الدین شاه نرفت و صدارت و جان بر سر آن داد قبل تر برای جلوگیری از یورش دیگر روس ها پس از قتل گریبایدوف به دیدار تزار رفته بود. همان عباس میرزا که با دیگر شاهزادگان قاجار متفاوت بود ناچار از امضای قرار داد هم شد.

سیاست مداران یک چهره ندارند و اتفاقا باید از فرصت دیدار یک سیاست مدار کاملا حرفه ای با 40 سال سابقه سیاست ورزی در عالی ترین سطوح و دست‌یاری زیرک‌ترین سیاست‌مدار تاریخ معاصر با یک دلال بنگاه‌دار و هوس‌باز که معلوم نیست چگونه سر از کاخ سفید درآورده بهره برد. به لحاظ شخصی حسن روحانی از ترامپ سر است و چرا باید کم بیاورد؟

10. سال 59 امام خمینی، حل بحران گروگان‌ها را به مجلس اول سپرد. چهره هایی چون آیت‌الله خامنه‌ای، بازرگان، سحابی‌ها، چمران، رجایی، هاشمی رفسنجانی، ولایتی و از همه طیف شامل چهره‌های نزدیک به بنی صدر و مراجع و روحانیون مشهور در آن بودند. به لطف نظارت استصوابی و قلع و قمع کاندیداها اما مجلس ما همین است که در روز استیضاح علی ربیعی دیدیم.  پس به این مجلس نمی توان سپرد.

به رفراندوم هم بگذارند اگر 90 درصد بگویند با مذاکره موافقیم، از عطش و اشتیاقی حکایت می‌کند که چه بسا دست بالا را از ایران بگیرد. پس، فشار را از روحانی برداریم. به خود او بسپاریم. تا با خدای خود خلوت کند و بر اساس منافع و مصالح ملی و پشتوانۀ اعتماد نظام و آرای مردم به تصمیم برسد. 

ارسال به دوستان
انتشار یافته: ۲۸
در انتظار بررسی: ۲۶
غیر قابل انتشار: ۱۰۰
ali
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۰۴ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۰
1
79
درود بر شرفت نویسنده عزیز
شهروند
Netherlands
۱۳:۰۵ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۰
5
69
خوب می تونید توی این مورد از رفراندوم استفاده کنید
رضا
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۱۷ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۰
3
69
عالی بود آقای خدیر!
درد دل این ملت را به نوعی بازگو کردید.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۲۸ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۰
3
76
بله منتظریم . حتی زودتر از اجلاس
ندایی پور
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۳۲ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۰
2
66
به عنوان کسی که علم ارتباطات خوانده ام، برای اولین بار به این تحلیل عصر ایران باید احسنت گفت...
سياوش
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۳۳ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۰
1
61
عالييييييييييييييييييييييييييييييي خيليييييييييييييييييييييييي خوب
جانا سخن از دل ما ميگويي
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۵۳ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۰
46
19
آخرین دست و پای اصلاحات برای بقا
محمود
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۵۶ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۰
0
50
احسنتم به نویسنده این مطلب. آفرین آفرین
حسن صادقی
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۵۸ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۰
1
33
تحلیل بسیار زیا و ارزشمندی بود؛ اما کمی آرمانگراست؛ چرا که نه ترامپ و نه سیاست های نئوکانتی این دوره رهبران جمهوری خواه ایالات متحده شباهتی با مثال هایی که در متن آمده است، وجود دارد و نه شباهتی میان دولتمردان اشاره شده در متن با مسئولین دولت کنونی؛ دولتمردان آقای روحانی از خصلت مهم «جسارت» کمی بی بهره اند!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۰۵ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۰
1
45
کاملا" صحیح و منطقی.
سلیمی
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۱۳ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۰
1
56
احسنت عصر ایران. شک نکنید مردم منتظر و خواهان مذاکره هستند. واقعا چراخلاف میل مردم عمل میشود؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۱۵ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۰
1
47
عالی بود. انصافا عالمانه و منصفانه قضاوت کردید. درود بر شرفت
ناشناس
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
۱۴:۵۴ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۰
1
38
درود بر شرف نویسنده این متن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۰۲ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۰
61
6
ظاهراً نویسنده محترم خیلی عصبانی و به شدت احساساتی شده است . بهتر بود قبل از نوشتن این مطلب یک لیوان آب خنک میل می‌کردند و چند تا نفس عمیق می‌کشیدند بعد دست به قلم می‌شدند .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۲۳ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۰
1
7
احسنت بسيار تحليل جالبي بود
علی
Germany
۱۸:۰۴ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۰
0
7
صحیح است .
ناشناس
United States of America
۰۰:۱۱ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۱
12
3
مرگ بر امریکا
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۱:۰۳ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۱
5
2
فقط اونجایی که نوشتید :
" نویسندۀ این سطور نمی‌گوید مذاکره کنید یا نکنید"
در ادامه مقاله کاملا مشخص شد که اصلا هیچ موضعی در این باره ندارید
و نکته دیگر اینکه اگر معاون ریاست جمهوری اجازه ندارد از جانب مردم سخن بگوید پس چطور شما به خود اجازه این کار را میدهید ؟
ناشناس
France
۰۱:۲۸ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۱
1
7
نگاهی به زندگی مردم بندازین بعد متوجه میشین که باید مذاکره کنین یا نه
فرید
Iran (Islamic Republic of)
۰۱:۲۹ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۱
1
7
واقعا تحلیل دقیق و درستی بود ولی کو گوش شنوا
وحید
United States of America
۰۵:۵۸ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۱
1
7
تحلیلی کاملا منطقی و درست
یک ایرانی
Iraq
۰۶:۵۶ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۱
1
8
احسنت بر شما. حرف دل مردم عزیز ایران است.
محسن
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۴۹ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۱
2
2
آفرين جناب خدير. بند آخر مطلب سياسيون رو با خاك يكسان كرد و رفت!
بنده خدا
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۰۲ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۱
1
4
چرااقای نویسنده عصبانی نباشه مگراقای روحانی ریس جمهورمنتخب همین مردم نیست
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۳۴ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۱
5
4
به امریکا نمی توان اعتماد کرد.
sadegh
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۴۲ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۱
4
2
معمولا آقاي خدير خوب و منطقي مي نويسند و حسن نيت از كلامشان مي بارد اگرچه كاش موجزتر مي نوشتند اما به نظر مي رسد جناب ايشان در يك سو تفاهم از بيانات آقاي تخت روانچي دست به قلم برده اند. كليد موضوع هم تفاوت دليل و علت است كه به نظرم معاون سیاسی دفتر رییس جمهوری آگاهانه بكار برده اند يعني علت براي مذاكره وجود دارد اما شاهد و دليلي كه در اين شرايط اين مذاكره بتواند انجام شود موجود نيست. تصور مي كنم خيلي روشن است كه آقاي تخت روانچي ابدا" قصد مخالفت با مذاكره را نداشته است.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۳۱ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۱
2
8
بسيار عالي و حرف دل مردم سپاس
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۳۲ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۱
2
8
سپاس فراوان از مواضع دوراندیشانه، حکیمانه و دلسوزانه عصـــــــــــــــــــــر ایران
رانش زمین در برزیل ۹ کشته بر جا گذاشت (فیلم) مرگ دلخراش خلبان پس از سقوط هواپیما در تالاب پر از تمساح(+عکس) شاهکار معماری ژاپنی که بهترین خانۀ جهان در سال 2005 شد(+عکس) پزشکیان : با زیارت کردن و شعار دادن مشکلات حل نمی‌شود/ اگر بچه‌های ما طور دیگری شده‌اند، ما مقصریم که درست آموزش ندادیم تغییر نام ورزشگاه مشهد به‌نام « غلامرضا تختی » توسط آیت‌الله خامنه‌ای دستگیری پسر ۱۳ ساله به علت رانندگی به سمت مدرسه آغاز طرح تفکیک جنسیتی در وسایل حمل و نقل عمومی در دمشق منبع انرژی بی‌پایان، نزدیک‌تر از همیشه کوشکی : عملاً قبح مذاکره و رابطه با آمریکا شکسته شده / هر نوع مذاکره در هر سطحی زیانبار خواهد بود قتل پسر خیاط در شب سال نو میلادی در ترکیه، محاکمه در ایران روده شما به این دلایل احتمالا ناسالم است زندگی لرزان و در خطر ۳۰ یوزپلنگ باقیمانده در ایران پزشکیان: اگر در تبعیض و بی‌عدالتی هستیم راست نمی‌گوییم که شیعه هستیم (فیلم) بهترین شیوه شارژ کردن موبایل خداحافظی با ترافیک/ هوش مصنوعی چینی راه حلی قطعی برای معضل ترافیک ارائه داد