رئیس کل گمرک ایران از افزایش صادرات غیر نفتی به ۴۰ میلیارد دلار در ۱۱ ماهه امسال خبر داد و اعلام کرد: ترانزیت محمولههای ایرانی به سوریه و ترکیه از خاک عراق به زودی اجرایی میشود.
به گزارش ایسنا، مهدی میر اشرفی در جمع هیأت بلند پایه گمرک اقلیم کردستان عراق، مدیران گمرکات مرزی و معاونین استانداری کردستان و کرمانشاه اظهار کرد: بر اساس آنچه سازمان جهانی گمرک اعلام کرده است هر یک روز توقف کالا یک درصد هزینه کالا را بالا میبرد بنابراین باید با توسعه همکاریهای مشترک معطلی در مرزهای گمرکی را به حداقل برسانیم.
وی ایجاد هماهنگی میان گمرکات دو طرف و پس از آن میان سازمانهای داخلی را در امر تجارت از استانداردهای توصیه شده سازمان جهانی عنوان کرد و گفت: در دو طرف مرز دستگاههای ذیمدخل در امر تجارت خارجی هنوز تحت مدیریت هماهنگ مرزی قرار نگرفتهاند و باید دروازه مشترک مرزی میان دو طرف ایجاد شود. البته برخی رویههای گمرکی از جمله کارنه تیر، کارنه دوپاساژ یا تریپتیک (TRIPTYQUE) نیز در عراق شکل نگرفته است.
رئیس کل گمرک ایران به حجم تجاری میان ایران و عراق اشاره کرد و گفت: رقم صادرات ایران در ۱۱ ماهه سال جاری به ۴۰ میلیارد دلار رسید و عراق و به خصوص اقلیم کردستان بزرگترین شریک تجاری ماست که پیشبینی میشود، رقم صادرات ما به عراق تا پایان سال به ۱۰ میلیارد دلار برسد. عراق در حوزه صادرات انواع کالا فقط با اختلاف ۱۰۰ میلیون دلار پس از چین در رتبه دوم قرار گرفته و هشت میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار از صادرات کشورمان را به خود اختصاص داده است و این آمار حکایت از آن دارد که این کشور به زودی شریک اول تجاری ایران در بخش صادرات غیر نفتی خواهد بود.
رئیس کل گمرک ایران در ادامه به افزایش ۱۰ درصدی ترانزیت انواع کالا به عراق اشاره کرد و در خصوص توسعه تجارت با ارائه چندین پیشنهاد خواستار رفع موانع گمرکی میان دو کشور شد.
میر اشرفی ایجاد دروازه مشترک مرزی را در اولویت قرار داد و گفت: دروازه مشترک مرزی در دنیا تجربه بسیار مفیدی است و ما باید با حل مشکلات هر چه زودتر به استانداردهای گمرکی موجود در دنیا برسیم.
در این نشست نیز سامان عبدالرحمن عزیز - رئیس گمرک اقلیم کردستان عراق نیز از توافق با دولت مرکزی عراق برای اعمال قوانین یکسان گمرکی خبر داد و گفت: از ۱۰ روز پیش این قوانین یکسان اعمال میشوند.
این مقام ارشد گمرکی اقلیم کردستان افزود: بخشنامه اخیر در خصوص یکپارچگی قوانین گمرکات عراق کمی با شتابزدگی ابلاغ و اجرایی شد و ما به زودی نواقص آن را بر طرف خواهیم کرد.
او در خصوص ترانزیت محمولههای ایرانی به سوریه و ترکیه و اخذ دو نوع عوارض از تجار ایرانی را عدم هماهنگی دولت مرکزی عراق عنوان و تاکید کرد: این مشکل حل شده و به زودی اجرایی میشود.
رئیس گمرک اقلیم کردستان عراق افزود: ما با وزیر اقتصاد اقلیم در حال رایزنی هستیم که با مسئولیت خودمان تسهیلاتی را ایجاد کنیم.
عبدالرحمن عزیز ادامه داد: در حال حاضر در سه مرز مشترک ما نمایندگی مستقر هستند و کارشان را برای ارائه تسهیلات به بازرگانان آغاز کردهاند.
وی امضای یک بخشنامه برای ترانزیت ۲۰۰ هزار تن کالای ایرانی از مرز اقلیم به سوریه را از آخرین اقدامات اقلیم در جهت تسهیل تزانزیت کالاهای ایرانی عنوان کرد.
عبدالرحمن عزیز در خصوص دیگر اقدامات انجام شده در گمرکات اقلیم گفت: اولین قدم ما در اقلیم یکپارچه سازی رویهها بود و در گام بعدی استقرار ایکس ری در مرزهای گمرکی و اسکن تمامی کالاها به خصوص کالاهای نفتی بوده است. او در پایان افزود: تمامی تلاش ما برای توسعه همکاریها با ایران است و ما باید با نگاه جدیدی این همکاریها را توسعه داده و از روشهای سنتی عبور کنیم.