رئیس گروه سلامت جوانان، نوجوانان و مدارس وزارت بهداشت ضمن ارایه آماری از وضعیت سلامت جوانان در کشور و با اشاره به آمار 1.5 درصدی افسردگی در جوانان، بر لزوم حمایت سیاستگذاران از برنامههای تدوین شده در جهت سلامت جوانان از جمله کاهش مرگ و میر به دلیل حوادث ترافیکی تاکید کرد.
به گزارش ایسنا، دکتر گلایل اردلان در نشستی خبری که به مناسب هفته جوان برگزار شد، با تاکید بر لزوم توجه به اسناد بالا دستی کشور و در صدر آنها قانون اساسی کشور، گفت:حفظ و سلامت کلیه آحاد جامعه بویژه جوانان بر عهده وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است. گروه جوانان ۲۱ درصد جمعیت ما را تشکیل میدهند و در گروه سنی ۱۸ الی ۲۹ سال قرار دارند.
وی افزود: تا قبل از سال ۹۲ و پیش از نظام ادغام یافته، برای ارائه خدمات و بستههای ویژه خدماتی بستری وجود نداشت که خوشبختانه در حال حاضر توجه ویژهای به آن میشود.
وی با اشاره به شعار سازمان بهداشت جهانی در ارایه خدمات بهداشتی و درمانی و مبنای ایران در ارایه این خدمات، افزود: از آنجا که جوانان نسبت به سایر گروههای سنی وضعیت جسمانی بهتری دارند، از نظر بهداشتی و اجتماعی از خود غافلاند. بر همین اساس پکیجهای ارائه خدمات ما در دو سطح پزشکی و غیر پزشکی در حال خدمت رسانی هستند و این خدمات در بحثهای روانشناسی نیز بسیار کامل و جامع ارایه میشوند.
اردلان افزود: برمبنای ارزیابیهای صورت گرفته بر روی ۲۰۰ هزار جوان؛ هشت درصد آنها شاخص توده بدنی کمتر از ۱۸ درصد داشتند که لاغر بودند، ۱۸ درصد شاخص توده بدنی بین ۲۵ تا ۲۹.۹ داشتند که اضافه وزن داشتند و ۷.۰۷ شاخص توده بدنی بالاتر از ۳۰ درصد داشتند که چاق محسوب میشوند.
رییس گروه سلامت جوانان، نوجوانان و مدارس وزارت بهداشت همچنین با تاکید بر رعایت سبک تغذیه سالم، ادامه داد: دانشجویان خوابگاهی به دلیل کمبود وقت و امکانات، اقدام به مصرف بیشتر فست فودها و غذاهای ناسالم میکنند که این دست غذاها به دلیل کالری بالا و چرب بودن، یکی از عوامل اصلی در بروز چاقی هستند. همچنین عدم فرهنگسازی و سبک زندکی ناسالم در شیوع این قبیل بیماریهای غیرواگیر نقش چشمگیری دارد؛ تا جایی که در سال ۹۱ با بررسی نوجوانان دریافتیم که هفت درصد از نوجوانان ایرانی دارای کبد چرب هستند.
وی افزود: ۴۷ درصد جوانان فعالیت فیزیکی کمتر از ۱.۵ ساعت دارند و ۳۲ درصد فعالیت فیزیکی ۱.۵ ساعت یا بیشتر دارند. بنابراین یکی از اقدامات ما باید در جهت افزایش این ساعات فعالیت و تحرک فیزیکی جوانان باشد.
اردلان در ادامه با استناد به مطالعات صورت گرفته، در خصوص اختلالات روانی در جوانان گفت: حدود ۱.۵ درصد جوانان افسردگی، ۰/۵ درصد اختلال دو قطبی، ۰/۷ درصد صرع و ۰/۷ درصد اقدام به پرخاشگری دارند که به روانشناس ارجاع داده شدهاند. همچنین چهار درصد از جوانان حداقل یکی از انواع تنباکو، ۰/۷ درصد ترکیبات افیونی، ۲درصد قرص آرامبخش و ۳ درصد اقدام به مصرف نوشیدنیهای الکلی کردهاند. در کنار آمار یاد شده اما نمیتوان از آن دسته از دانشجویانی که شبهای امتحان اقدام به مصرف ریتالین میکنند، غافل بود. مصرف این قرص علاوه بر عواقبی مانند اختلال در تمرکز، حتی میتواند منجر به مرگ فرد شود.
اردلان در پایان در خصوص حمایت سیاستگذاران از برنامههای تدوین شده در جهت سلامت جوانان ابراز امیدواری کرد و افزود: با وجود محدودیتهای موجود در منابع مالی و انسانی امیدواریم بتوانیم در خصوص مشکلات جوانان از جمله مرگ آنان بر اساس حوادث ترافیکی که بالاترین آمار مرگ و میر میان جوانان را به خود اختصاص میدهد و سایر مشکلات، خدمات جامعتری ارائه دهیم تا پس از اقدامات صورت گرفته توسط ما، گزارشات به شورای عالی قضایی برای تدوین دستورات لازم ارائه شود.