۲۵ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۲۵ دی ۱۴۰۳ - ۰۰:۴۵
در حاشیه
کد خبر ۶۷۳۸۷۶
تعداد نظرات: ۴۳ نظر
تاریخ انتشار: ۱۲:۱۶ - ۲۸-۰۳-۱۳۹۸
کد ۶۷۳۸۷۶
انتشار: ۱۲:۱۶ - ۲۸-۰۳-۱۳۹۸

از «جان اسنو» تا خرس کُشته شده در سوادکوه

گرچه این ماجرا به شدت دل‌خراش است و به هیچ شکل نمی‌توان از آنچه بر سر خرس نگون‌بخت رفت دفاع کرد اما فارغ از همدردی، برای تحلیل یک ماجرا باید آن را از زوایای مختلف واکاوی کرد.

عصرایران؛ احسان محمدی- در سریال بازی تاج و تخت، ییگریت دختری که به سرزمین آزاد تعلق دارد وقتی با جان اسنو آشنا می‌شود چند بار به او می‌گوید:«تو هیچی نمی‌دونی جان اسنو»! حتی در لحظه مرگ و میان چشم‌های خیس و بازوی لرزان قهرمان سریال این جمله را تکرار می‌کند. بعدها می‌بینیم که حق با او بود و جان اسنو هیچ چیز نمی‌دانست. حتی اینکه فرزند کیست!

چند روزی است که فیلم دلخراش سنگسار یک خرس در فضای مجازی دست به دست می‌شود. دلخراش است و تن آدم از این همه خشونت تلنبار شده می‌لرزد. اینکه چطور می‌شود یک توله خرس دو ساله‌ی بی پناه را اینطور سنگباران کرد. اما اگر فکر می‌کنید همه ماجرا در این فیلم خلاصه می‌شود، با همان لحن ییگرید باید گفت:« تو هیچی نمی‌دونی جان اسنو»!

این نخستین بار نیست که شاهد چنین قساوتی نسبت به حیوانات وحشی هستیم. چند سال پیش هم ویدئوی منتشر شد که مردی چوپان، کفتاری را با میخ طویله بسته بود و با چوبی بلند بر سر و کول او می‌زد، کفتار بیچاره می‌چرخید و نعره می‌کشید و مرد چوپان با خشمی بیشتر او را می‌زد و نفرینش می‌کرد و با بغض و فریاد می‌گفت: گوسفندهای من را خوردی؟

در ماجرای حمله به خرس در حوالی روستای «دراسله سوادکوه» هم رگه‌هایی از یک انتقام وجود دارد. این اقدام نه به وسیله شکارچیان و گذرندگان از یک جاده محلی برای تفریح و سرگرمی که توسط چند نفر از بومیان صورت گرفته است. بومیانی که در این مناطق شغل‌شان عموماً باغداری، دامداری و پرورش ماهی است و بارها توسط حیوانات‌وحشی مانند خرس، پلنگ و گراز دسترنج‌شان به تاراج رفته است.

از «جان اسنو» تا خرس کُشته شده در سوادکوه

سهیل اولادزاد فعال محیط زیست اهل مازندران که بعد از اطلاع از ماجرای برای نجات خرس زخمی به منطقه رفته است می گوید:«سرزنش محلی‌ها آسان است اما باید توجه کرد که آنها هرگز به درستی در این مورد آموزش ندیده‌اند، آنها به دلیل همجواری با طبیعت با این گونه‌ها روبرو می‌شوند و موضوعاتی مثل انقراض، ارزش زیستی گونه و لزوم حفظ تنوع‌زیستی برایشان در اولویت نیست و آنها را مانند آفت می‌بینند، در واقع خیلی از آنها برای بقا و زندگی دارند تلاش می‌کنند و این جانداران نوعی رقیب برایشان به حساب می‌آیند».

او می‌افزاید:« قبلاً مواردی در همین مناطق داشتیم که همین مردم، خرس گرفتار در تله سیمی را نجات دادند یا یکبار با باغداری که خرس 30 درخت گردوی پر از بارش را شکسته بود گفتگو می‌کردم معتقد بود که از حیوان انتظاری بیشتر از این نمی‌رود اما لازم است نهادی از ما حمایت کند و خسارتی که دیده‌ایم جبران شود. حتی امسال نمونه‌ای در همین منطقه دراسله داشتیم که دامداری شکایت کرد پلنگ، گاو او را کشته است. تشکیل پرونده هم شد اما به دلیل فقدان بودجه و بیمه مناسب این خسارت‌ها پرداخت نمی‌شود یا اندازه کافی نیست به همین دلیل شاهد بوده‌ایم که برخی از جوامع محلی برای محافظت از داشته‌هایشان در مناطق مختلفی از  کشور مشابه همین کار را انجام داده‌اند، یعنی دست به انتقام‌گیری از حیات وحش زده یا از خطر احتمالی جلوگیری کرده‌اند».

فقدان آموزش مناسب و البته بودجه و اعتبارات برای بازپرداخت خسارت بومیان دو موضوعی است که در سال‌های اخبر بارها از سوی علاقمندان محیط زیست در مورد آن هشدار داده شده است اما انگار باید بپذیریم که محیط زیست اولویت هیچکس نیست. چندی قبل عیسی کلانتری رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت:«بودجه سازمان محیط زیست ۲.۵ برابر بودجه مجمع تشخیص‌مصلحت نظام و چهار برابر شورای نگهبان ۱۲ نفره است».

شاید همین چند کلمه به خوبی نشان دهد توان این سازمان برای مقابله با مشکلات گوناگونی از قبیل خشکسالی، گرد‌و‌غبار، به مخاطره افتاده زیستگاه‌ها، تخریب تالاب‌ها، شکار گونه‌های ارزشمند،آموزش و فرهنگ‌سازی و ... تا چه اندازه اندک است  و علاوه بر آن باید حقوق و مزایای قریب به ده هزار نفر پرسنل خود را از همین بودجه بپردازد!

در ماجرای سنگسار خرس سوادکوه، شاهدان عینی می‌گویند که یکی از محلی‌ها برای نجات خرس زخمی وساطت کرد، خرس را به تیر برق بست و با ماموران محیط زیست تماس گرفت اما به دلیل جاده کوهستانی و دشواری مسیر انتقال خرس چند ساعت طول کشید و نکته آزاردهنده دیگر این است که گفته می‌شود در این استان تنها یک دامپزشک متخصص در حوزه جانوران وحشی وجود دارد!

مازندران یکی از غنی ترین استان‌ها از لحاظ دارا بودن گونه‌های جانوری است و به دلیل حضور جوامع روستایی در دل طبیعت، مسیر پرتردد جاده‌ای، از بین رفتن زیستگاه‌ها و ... همواره احتمال پیش آمدن چنین حوادثی وجود دارد ولی دستگاه‌های لازم مانند سی‌تی‌اسکن ویژه یا اتاق عمل اختصاصی گونه‌های جانوری هم در این استان وجود ندارد.

در کنار چنین مواردی باید کمبود آموزش‌هایی مانند شیوه‌های زنده‌گیری پیشرفته و انتقال جانوران وحشی هم آموزش داده شود تا بار دیگر شاهد فاجعه‌ای مانند انتقال منجر به کشتار گورخرهای سمنان نباشیم. تجهیز محیط‌بانان به اسلحه‌های بیهوشی، اختصاص بودجه و اعتبار برای امکان انتقال‌هوایی، گشت‌زنی با تجهیزات پیشرفته و ... از دیگر مسائلی است که سازمان محیط‌زیست با آن دست به گریبان است.

گرچه این ماجرا به شدت دل‌خراش است و به هیچ شکل نمی‌توان از آنچه بر سر خرس نگون‌بخت رفت دفاع کرد اما فارغ از همدردی، برای تحلیل یک ماجرا باید آن را از زوایای مختلف واکاوی کرد. حتی لازم است خود را جای روستایی قرار داد که در این روزهای دشوار اقتصادی، محصول عرق‌ریختن یکساله و چندساله خود و خانواده‌اش توسط جانداری نابود می‌شود و احساس می‌کند اگر خودش آستین بالا نزند فریادرسی ندارد... 

اگر مسئولان و مدیران واقعاً از اتفاق قلب‌شان فشرده شد، لازم است گامی فراتر از محکوم کردن متهمان بردارند و راه بازتکرار این اتفاقات را ببندند.

ارسال به دوستان
انتشار یافته: ۴۳
در انتظار بررسی: ۱۹
غیر قابل انتشار: ۲۷
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۲۳ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۸
13
37
میدونم حمله میکنین بهم ولی یکی از دلایلش همینه که شما گفتین. فشار اقتصادیه. ما باغداریم. همین بلا رو گرازها سر زمین ما میارن یه وقتایی بابام میشینه گریه میکنه وسطه مزرعش
آريا
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۴۹ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۸
10
41
روستاييها بطور كلي فقط به خودشان فكر ميكنند و هيچ چيز ديگري برايشان مهم نيست .
حتما همه هموطنان خاطره تلخ خريد عسل تقلبي از روستاييان مازندران توي ذهنشون هست . ما هيچي نميدونيم.
ناشناس
United Arab Emirates
۱۲:۵۱ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۸
6
45
مردمان این مملکت اول به همنوعان خودشون رحم کنن، خرس وحشی پیشکش...
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۵۷ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۸
2
37
این فیلم سنگسار اون توله خرس بیچاره رو که میدبم همش دعا دعا میکرد کاش پدر یا مادر توله ببیاد و همه ی اون سنگ به دستارو بدره یکجا
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۰۴ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۸
10
25
این فیلم را سربازان امریکایی ببینند خواهند فهمید اینجاخاورمیانه است نه هالیوود
123
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۰۵ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۸
10
28
درود بر شرفت با این متن زیبا
چند سال پیش گاو ما را پلنگ گرفت رفتم اطلاع دادیم پرونده سازی شد اما دریغ از به ریال پول بابت خسارت در حالیکه دسترنج چندسال پدرم رفتولی کسی پاسخگو نبود
حسين عبدا...زاده
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۰۹ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۸
3
16
بسيار و بسيار تحليل به جا و مناسبي در خصوص مشكلات حيوانات وحشي و رفتار مردم بومي با اين نوع حيوانات انجام شده است. اميدوارم مسئولان مربوطه به طريقي در پي تخصيص رديف بودجه اي براي خسارت هاي احتمالي مردم بومي و نجات حيوانات وحشي باشند.
ناشناس
Germany
۱۳:۱۴ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۸
4
28
ما می دونیم، این ها نتیجه خود خواهی بشر هست. هزاران سال قبل از ورود انسان به این طبیعت این حیوانات اونجا بودند. ما هستیم که به محیط زندگی اون ها تجاوز کردیم نه اونها.
محمد
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۲۸ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۸
1
26
ما ایرانی ها باید قبول کنیم با افکار کاملا روستایی در حال گذران زندگی هستیم این موضوع در تمامی جوانب زندگی مان مشهود است .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۴۴ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۸
1
21
اساسا از بودجه سازمان محیط زیست میتوان اهمیت آن را در حاکمیت یافت. واقعا زهی خیال باطل
سادات
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۳۵ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۸
6
14
تحلیل بسیار خوبی بود. تا حالا ازین زاویه نگاه نکرده بودم. متاسفانه این روزها عجیب گرفتار قضاوت شدم.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۵۶ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۸
6
11
مشكل را در همين جمله گفتين:
احساس می‌کند اگر خودش آستین بالا نزند فریادرسی ندارد...
كه البته احساس نمي كند....يقين دارد.
وگرنه هزار كار فرهنگي هم كه بكنيم همه افراد كه نمي تونن معاني ضرورت حفظ محيط زيست رو درك كنن، وقتي به قول شما تمام سرميه شون رو از دست رفته مي بينن.
حكومت بايد از خودش مايه بذاره نه از مردم.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۰۶ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۸
3
19
اموزش چی بدن؟چون همجوارن و عادی شده باید بزنن بکشن؟اینا وجدان ندارن؟؟؟؟؟عین اینکه بگیم تو مکزیک چون کارتل های مواد مخدر سالین سال باهم هستن و جنگ دارن و همدیگرو میکشن در نتیجه عادی شده و مردم راحت همدیگه رو میکشن!!!مشکل عصبی بودن واین حسی که شما گفتید مردم دارند، ریشه در مواردی داره که بهش اشاره نکردید و تخلیه نمیشه و هرروز مردم عصبانی تر میشن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۱۵ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۸
4
12
فرماندار سوادکوه بخاطر بی لیاقتی در مدیریت زیست محیطی باید برکنار بشه
ناشناس
United States of America
۱۵:۲۷ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۸
2
27
من یک سوأل دارم:چطور باغداری روستائی که با طبیعت و گونه های مختلف زیستی آن اطراف آشناست نمی داند که جانور زبان بسته سقوط کردهُ گرفتار یک توله خرس بوده و نه یک خرس بالغ؟
افشار
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۲۸ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۸
9
5
بسیار عالی و منطقی تحلیل کردید. سازمان حفاظت محیط زیست تجهیزات و بودجه لازم را ندارد. از آسیب دیدگان هم حمایت نمی شود. بومیان منطقه هم بر اساس قانون بقا، حیوانات وحسی را از بین می برند. اگر خسارتشان توسط دولت جبران شود، حیوان کشی نمی کنند.
حیوانات هم طبق غریزه عمل می کنند و دنبال شکار برای بقا هستند.
خیلی دلم برای آن توله خرس بیچاره سوخت.
مهری
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۳۶ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۸
1
6
مسئولان قلباشون فشرده میشه
برا پمپاژ خون به اندام هاشون
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۳۹ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۸
3
8
مثل اینکه از این سریال خیلی خوشت اومده ها!!! همه چیو بهش ربط میدی!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۴۰ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۸
0
22
اصلا كار اون كشاورزاي سنگ دل توجيه پذير نيست .
سلام
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۵۰ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۸
3
23
اهالی خطه مازندران همیشه از چند و چون کشتن حیوانات وحشی با غرور تعریف می کنند. حقیر نیز مازنی ام و همیشه در جمعهای مهمانی که در آن به تعاریف با شور و شعف و رد و بدل کردن عکسهای کشتار حیوانات وحشی می پردازند، اعتراض می کنم؛ ولی خدمتتان عرض کنم کشتن این حیوانات گویی از سنت دیرینه و جزو افتخارات آنهاست! کشتن حیواناتی مثل کل بز، قرقاول، گراز، خرس، پلنگ و مار... از تفریحات آنهاست منتهی دیگر حیوانی وجود ندارد که اگر داشت هر روز تیتر خبری می شد...
نوروزی
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۵۵ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۸
3
6
احسنت که چه متن جالبی بود. من خودم یه مدت ساکن اونجا بودم با توجه به اینکه شناخت به محیط زیست و حق زندگی حیوانات نداشتم مرگ آنها برای من اهمیتی نداشت ولی الان با توجه به اینکه علمم در این زمینه افزایش پیدا کرده است و حق و حقوق آنها را بعنوان یک جاندار مثل انسانها شناختم، واقعا دلم می سوزد و هیچ وقت حاضر به این کار نیستم.
علی
Netherlands
۱۶:۳۶ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۸
0
15
صحبت اقای محمدی در خصوص آموزش مردم به خصوص روستاییان و تخصیص بودجه ناچیز برای محیط زیست کاملا درسته اما طرف دیگر ماجرا که اصلا به اون اشاره نکردند قساوت قلب یک عده است که به راحتی دست به اینکار زدند ، حالا به هر بهانه ای هم باشه، وقتی خط قرمز گرفتن جان یک موجود زنده آن هم به وحشیانه ترین شکل ممکن به این راحتی شکسته میشه باید منتظر تبعات بد اجتماعی آن در اینده نزدیک باشیم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۵۵ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۸
1
5
اگر مسئولان و مدیران واقعاً از اتفاق قلب‌شان فشرده شد، لازم است گامی فراتر از محکوم کردن متهمان بردارند و راه بازتکرار این اتفاقات را ببندند.

گویا شما هم چیزی نمی دانی عزیز دل

مسوولان و نگرانی درباره ی محیط زیست؟!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۲۵ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۸
1
8
بسیار تحلیل درستی بود. خصوصا بحث مقایسه بودجه سازمان محیط زیست با دو نهاد با چند ده نفر عضو!!!
حامد
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۲۹ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۸
0
18
سنگ مزدن به خرس بیچاره نیاز به آموزش و این چیزا نداره برادر من . دلیل تراشی می کنی چرا؟ آزار نرسوندن به مخلوقان خدا فقط انسانیت میخواد. چی بگم والا، حتی حیواناتم این رفتارار رو نمی کنند
آیدین زرگر
United States of America
۱۷:۳۴ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۸
5
4
با سلام، این مقاله خیلی عالی بود، علاوه بر آموزشهایی که در متن ذکر شده است، اگر محیط زیست برای هر حیوان نادر زنده گیری شده، مبلغی هر چند ناچیز بدهد، شاهد اینگونه حوادث دلخراش نخواهیم بود.
ناشناس
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
۱۷:۳۶ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۸
1
9
فکر میکنم اشتباه فکر میکنین
همین خرس و موحودات دیگر برای باغ و محصولات کشاورزی واجبن که باشن
تمام موجودات برای حیات به هم وابسته ان
عباس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۳۶ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۸
0
13
همه ي اينها درست. ولي اينها توجيهي براي قساوت قلب اين آدمها نيست.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۵۴ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۸
1
12
امیدوارم نسل ادمایی که درکی از انقراض ندارن زودتر منقرض شه ...
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۵۳ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۸
0
12
با کشتن این خرس برکت از زندگیتون میره مطمین باشید
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۰۶ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۸
15
3
یادتان باشد که با خوردن یک گاو توسط خرس ممکن است یک خانواده به خاک سیاه بشینند. حالا اگر یک انسان را بخورد چطور؟ نویسنده فکر کند این بلا سر خودش بیاید! کمی تامل
ناشناس
Pakistan
۲۳:۲۶ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۸
0
13
کار اینها بسیار زشت بود و نباید دنبال توجیه باشیم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۳۳ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۸
1
5
حیوانات هم درست به اندازه ی انسانها دارای حق حیات هستند باید به حقوق انها احترام گذاشت انسان بدون سایر موجودات در طبیعت تنها می ماند ما باید هم به خودمان و هم به فرزادنمان این موضوع را تذکر دهیم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۲:۳۶ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۹
0
8
پس انسانیت چی میشه هر جنایتی را میشه از زوایای مختلف بررسی کرد و آخرش گفت جانی محق بوده اگه اینطوریه پس انسانیت کشک البته کشک هم هست و چنین توجیهاتی باعث عادی شدن وحشی‌گری تو جامعه شده
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۴۹ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۹
1
4
مسئولان و مدیران بی رحم تر از مردم هستند.از ماست که بر ماست . فقط شرمنده ام که اسمم انسان است
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۰۵ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۹
0
10
این مقاله شما رفتار ناشایست کسانی را که خرس را سنگباران کرده اند تبرئه نمیکند. یعنی آن باغدار یا مزرعه دار آنقدر شعور ندارد که بفهمد آن حیوانات هم بدنبال سیر کردن شکمشان هستند وگرنه حیوان که از سر کینه شکار نمیکند . باغدار یا هرکسی دیگر باید امکانات خود را برای جلوگیری از ورود این حیوانات بیشتر کند . البته ماجرای این خرس رسانه ای شده وگرنه عمق فاجعه بیشتر از اینهاست .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۳۶ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۹
1
2
باز هم مثل همیشه سوء مدیریت و بی برنامگی عامل اصلی شناخته می شه ولی خوب بود اشاره ای هم به بودجه سازمان محیط زیست می شد و مقایسه بودجه این سازمان با سایر ارگانها بخصوص نهاد های خاص صورت می گرفت . عملکرد این سازمان با سایر نهاد ها که پول هنگفتی رو از جیب مردم به دست می آرن و کارشون معلوم نیست
محیط زیست را بدون برنامه و بودجه و دانش چطور می شود بهتر کرد ؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۴۰ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۹
0
11
یادداشت خوبی بود اما بلایی که اون مردک سر اون خرس آورد اصلا جای توجیه نداره اون حیوون اصلا با اونا کاری نداشته که با سنگ زدنش
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۰۴ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۹
3
1
متشکر. نگاه درستی را متذکر شدید.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۰۹ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۹
0
4
اما انگار باید بپذیریم که محیط زیست اولویت هیچکس نیست. چرا
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۱۳ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۹
3
2
گزارش عالی بود
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۲۸ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۹
3
8
اصلا تا موقعی که خودمون گوشتخواریم و حیوانات رو میکشیم خیلی نمیتونیم ادعا داشته باشیم ما هم تقریبا مثل اوناییم
فرید
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۰۱ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۹
0
13
میگن اینا دامدار بودن این دلیلی میشه برای همچین قساوت قلبی ، مگه چند مورد حمله خرس به دام انجام شده، بیشتر مردم ما تربیت نشدیم که با حیوانات چطور برخورد کنیم اگه تو تهرون هم بود یکسری وحشی با چوب وسنگ بهش حمله میکردن ، اونم از نحوه انتقال حیون بیچاره توسط محیط بان
رانش زمین در برزیل ۹ کشته بر جا گذاشت (فیلم) مرگ دلخراش خلبان پس از سقوط هواپیما در تالاب پر از تمساح(+عکس) شاهکار معماری ژاپنی که بهترین خانۀ جهان در سال 2005 شد(+عکس) پزشکیان : با زیارت کردن و شعار دادن مشکلات حل نمی‌شود/ اگر بچه‌های ما طور دیگری شده‌اند، ما مقصریم که درست آموزش ندادیم تغییر نام ورزشگاه مشهد به‌نام « غلامرضا تختی » توسط آیت‌الله خامنه‌ای دستگیری پسر ۱۳ ساله به علت رانندگی به سمت مدرسه آغاز طرح تفکیک جنسیتی در وسایل حمل و نقل عمومی در دمشق منبع انرژی بی‌پایان، نزدیک‌تر از همیشه کوشکی : عملاً قبح مذاکره و رابطه با آمریکا شکسته شده / هر نوع مذاکره در هر سطحی زیانبار خواهد بود قتل پسر خیاط در شب سال نو میلادی در ترکیه، محاکمه در ایران روده شما به این دلایل احتمالا ناسالم است زندگی لرزان و در خطر ۳۰ یوزپلنگ باقیمانده در ایران پزشکیان: اگر در تبعیض و بی‌عدالتی هستیم راست نمی‌گوییم که شیعه هستیم (فیلم) بهترین شیوه شارژ کردن موبایل خداحافظی با ترافیک/ هوش مصنوعی چینی راه حلی قطعی برای معضل ترافیک ارائه داد