۲۵ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۲۵ دی ۱۴۰۳ - ۲۰:۵۹
فیلم بیشتر »»
در حاشیه
کد خبر ۶۸۱۸۹۶
تاریخ انتشار: ۱۰:۰۲ - ۰۹-۰۵-۱۳۹۸
کد ۶۸۱۸۹۶
انتشار: ۱۰:۰۲ - ۰۹-۰۵-۱۳۹۸

شرایدن؛ دوزیست 15 تنی!(+تصاویر)

پس اتمام جنگ جهانی دوم، ارتش آمریکا M41 واکر بولداگ را به عنوان یک تانک سبک برای خدمت نظامی معرفی کرد. اما مشکلاتی در خصوص این نمونه پیشنهادی وجود داشت.

عصرایران؛ مجله تصویری سلاح- M551 شرایدن یک تانک سبک ساخت آمریکا بود که به احترام فیلیپ شرایدن، ژنرال ارتش اتحادیه طی جنگ داخلی آمریکا نام گذاری شد. قرار بود این تانک به گونه ای طراحی شود که قابلیت فرود به کمک چتر نجات و عبور از رودخانه را داشته باشد. از نظر تسلیحاتی نیز M551 شرایدن مجهز به توپ/لانچر با کالیبر 152  میلیمتری بود که هم می توانست اقدام به شلیک مهمات معمولی کند و هم موشک هدایت شونده ضد تانک MGM-51 Shillelagh.

M551 شرایدن برای نخستین بار در سال 1967 به خدمت ارتش آمریکا درآمد و بنابر نظر کریگتون آبرامز (فرمانده نیروهای ارتش آمریکا طی جنگ ویتنام) در ژانویه سال 1969 نیز در جنوب ویتنام به منظور مشارکت در عملیات های نظامی حضور یافت. در آوریل و اوت همین سال هم تانک های M551 به ترتیب در اختیار واحدهای نظامی اروپا و کره جنوبی قرار گرفتند. امروزه با وجود آن که تانک مذکور از خدمت عملیاتی کنار گذاشته شده است، جنگ های متعددی را همچون جنگ ویتنام، حمله آمریکا به پاناما و همینطور جنگ خلیج فارس در کارنامه نظامی خود به همراه دارد. شرایدن به صورت رسمی و بدون معرفی جایگزین مناسبی برای آن در سال 1996 بازنشسته شد. با این حال تعداد زیادی از این تانک ها برای خدمت در مرکز آموزش ملی فورت ایروین و همچنین فورت ناکس (پایگاه ارتش آمریکا در کنتاکی) حفظ شدند. شماری از شرایدن های باقی مانده نهایتا در سال 2003 از مرکز آموزش ملی فورت ایروین نیز کنار گذاشته شدند.

طراحی و توسعه

پس اتمام جنگ جهانی دوم، ارتش آمریکا M41 واکر بولداگ را به عنوان یک تانک سبک برای خدمت نظامی معرفی کرد. اما مشکلاتی در خصوص این نمونه پیشنهادی وجود داشت. برای مثال طول زندگی و برد کروز آن نسبتا کوتاه بود و با وزن 25 تنی چندان به یک تانک سبک واقعی شبیه نبود. بدین ترتیب قرار شد که با حفظ سیستم تسلیحاتی، تانک نام برده با نسخه ای سبک تر جایگزین شود. نتیجه این تلاش ها تانک سبک T71 و T92 بود. با وجود ارائه طرح این دو نمونه جدید زمانی که پروتوتایپ ها در حال ورود به مرحله آزمایش بودند، اطلاعات مهمی از تانک سبک دوزیست شوروی تحت عنوان PT-76 در دسترس قرار گرفت. از آن جایی که PT-76 دوزیست بود، طولی نکشید تا درخواست تجهیز تانک های سبک به قابلیت شنا از جانب مقامات آمریکایی ثبت شود. به دلیل آن که T92 در آن زمان وارد مرحله تولید پروتوتایپ شده بود، امکان تغییر پیکربندی و سیستم نیروی محرکه این تانک برای تبدیل به یک نمونه دوزیست به راحتی امکان پذیر نبود. در نتیجه طرحی کاملا جدید به نام XM551 کلید خورد.

در دهه 1960، ارتش آمریکا با همکاری آلمان غربی قصد توسعه یک تانک اصلی میدان نبرد را داشت. از این رو ارتش نگران بود که کنگره تامین بودجه هر دو برنامه طراحی و ساخت تانک را نپذیرد و بدین ترتیب تصمیم گرفت که شرایدن را به عنوان یک خودروی زرهی مخصوص عملیات های شناسایی دسته بندی کند. در واقع به خاطر این سیاست، M551 جدید نتوانست به طور رسمی در قالب یک تانک سبک شناخته شود و به جای آن در گروه خودروهای زرهی شناسایی/ خودروهای تهاجمی هوابرد جایگذاری شد.

M41 واکر بولداگ

شرایدن؛ دوزیست 15 تنی!(+تصاویر)

 PT-76

شرایدن؛ دوزیست 15 تنی!(+تصاویر)

 M551 شرایدن

شرایدن؛ دوزیست 15 تنی!(+تصاویر)

سرانجام روند تولید در تاریخ 29 ژوئیه سال 1966 آغاز شد و اولین سری از تانک های M551 شرایدن در ماه ژوئن سال بعد در اختیار گردان یکم، هنگ زرهی 63 ام فورت رایلی (ناحیه ای شهرکی در کانزاس آمریکا) قرار گرفتند. در مجموع از سال 1966 تا 2 نوامبر سال 1970، 1662 دستگاه شرایدن ساخته و تکمیل شد. هزینه کلی برنامه M551 نیز چیزی حدود 1.3 میلیارد دلار اعلام شده بود. گفتنی است که این تانک به قابلیت دوزیستی مد نظر مقامات نظامی نیز مجهز شد و می تواسنت رودخانه ای با عرض 45.7 متر را به راحتی شنا کند!

انواع

XM551/M551: M551 نسخه تولیدی پایه به شمار می رفت که روند ساخت آن در سال 1967 آغاز شد. مدل XM551 نیز به صورت محدود در سال 1965 تولید شد.

"Two Box" M551: به علت یک سری از کاستی های مطرح در مورد موشکShillelagh ، تمام اجزای بخش کنترل آتش و سیستم هدایتی سامانه موشکی حذف شدند (تنها دو جز از آنها شامل منبع تغذیه و سنسور نواخت آتش حفظ شدند که هر دوی آنها برای عملیات پایدار سازی برجک مورد نیاز بودند). بدین ترتیب فضاهای اضافی با استفاده از دو جعبه مجزا پر شد. یکی از آنها محتوی مهمات  7.62×51mm NATOو دیگری نیز مختص مهمات  12.7×99mm NATO بود.

M551A1: نمونه ارتقا یافته از M551 مجهز به مسافت لیزری.

M551 NTC: این دسته تانک هایی هستند که در مرکز آموزش ملی فورت ایروین برای اهداف آموزشی دستخوش تغییرات مختلف در پیکربندی خود شدند.

شرایدن؛ دوزیست 15 تنی!(+تصاویر)

مشخصات M551 شرایدن

- نوع: تانک سبک دوزیست

- محل تولید: آمریکا

- مدت زمان خدمت: از سال 1969 تا 1997

- تولید شده به سال: 1966 الی 1970

- تعداد ساخته شده: 1662 دستگاه

- وزن: 15.2 تن

- طول: 6.3 متر

- عرض: 2.8 متر

- ارتفاع: 2.3 متر

- خدمه: 4 (فرمانده، توپچی، راننده و گلوله گذار)

- پوشش زرهی: بدنه آلومینیومی با برجک فولادی

- سلاح اصلی: توپ/ راه انداز M81E1 و موشک های هدایت شونده ضد تانک MGM-51 Shillelagh

- سلاح ثانویه: یک تیربار M2 برونینگ با کالیبر 12.7 میلی متر و یک مسلسل M73/M219

- موتور: موتور 6 سیلندر دیترویت دیزل

- نسبت نیرو به وزن: 19.7 اسب بخار به تن

- برد عملیاتی: 560 کیلومتر

- سرعت: در جاده 70 کیلومتر بر ساعت و در صورت شنا 5.8 کیلومتر بر ساعت

مطالب مجله تصویری سلاح را در این لینک دنبال کنید.

شرایدن؛ دوزیست 15 تنی!(+تصاویر)

شرایدن؛ دوزیست 15 تنی!(+تصاویر)

شرایدن؛ دوزیست 15 تنی!(+تصاویر)

شرایدن؛ دوزیست 15 تنی!(+تصاویر)

 

 

ارسال به دوستان
تداوم آلودگی هوا در تهران تا پنجشنبه/ توصیه به استفاده از ماسک برای گروه‌های حساس دو سانحه رانندگی در خوزستان؛ ۳ کشته در اندیمشک-دهلران، یک کشته و ۶ مصدوم در غیزانیه-هفتکل محور کندوان دوطرفه شد اعتراضات به بلینکن در شورای آتلانتیک؛ وزیر خارجه آمریکا خونریز خوانده شد (+فیلم) مخالفت مجلس با تعطیلی مکرر مدارس به بهانه‌های مختلف بودجه کشور در مجلس نهایی شد تعطیلی مدارس و ادارات ۲۲ شهرستان خوزستان در روز چهارشنبه محکومیت بیانیه اتحادیه اروپا درباره جزایر سه‌گانه توسط رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس رفع موانع واردات خودرو در ارس؛ از حذف کد نمایندگی تا حل مشکل کد ساتا اجرای طرح زوج و فرد از درب منزل در تهران؛ عدم تعطیلی مدارس در چهارشنبه انتقاد امام جمعه یاسوج از تبعیض در تخصیص منابع نفتی/ فروشگاه‌های زنجیره‌ای کسب و کارهای خرد را می‌بلعند اگر پوست شاداب می خواهید از خوردن این پروتئین غافل نشوید گیاهی که می‌تواند «رو به عقب» تکامل پیدا کند(+عکس) با روغن هسته انگور و خواص بی‌نظیر آن آشنا شوید محرمانه‌ترین مادۀ انفجاری جهان‌ که حتی سازندگانش هم فرمولش را گم کردند(+عکس)