۰۷ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۰۷ دی ۱۴۰۳ - ۱۷:۰۵
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۶۸۹۳۵۶
تعداد نظرات: ۳۴ نظر
تاریخ انتشار: ۱۷:۰۰ - ۲۶-۰۶-۱۳۹۸
کد ۶۸۹۳۵۶
انتشار: ۱۷:۰۰ - ۲۶-۰۶-۱۳۹۸

آیا نوید محمدزاده، بهروز وثوقی دوران ماست؟ (فیلم)

برخی‌ها نوید محمدزاده را با بهروز وثوقی مقایسه می‌کنند. در این فیلم تفاوت‌ها و شباهت‌های این دو بازیگر را مرور کرده‌ایم تا ببینیم این مقایسه چقدر درست است.

کیفیت پایین

کیفیت خوب

عصر ایران؛ محسن ظهوری ــ خیلی‌ها معتقدند دیگر کسی جایگزین بهروز وثوقی در سینمای ایران نشده؛ بازیگری که بعد از هشت سال ایفای نقش در سینما، ناگهان با «قیصر» پیش چشم همگان درخشید.
بهروز وثوقی، وقتی ستاره شد که شمایل سوپراستار آن دوران را نداشت؛ شخصیت‌هایی که او بازی می‌کرد، نه مثل «محمدعلی فردین» در فیلم‌ها آواز می‌خواندند و نه مثل «ناصر ملک‌مطیعی» لوطی و بامرام بودند. او ناگهان یک روز در سینمای ایران چاقویش را برداشت و بدون توجه به نصیحت بزرگ‌ترهایی که پیش از آن همیشه حرف‌ و نصیحت‌شان حق و درست بود، هر سه برادر «آب‌منگل» را به کین‌خواهی کشت.

«قیصرِ» «مسعود کیمیایی»، به سرعت یک نماد شد؛ نماد کسی که به قانون و نصیحت کاری ندارد و خود برای حل مشکلش، پاشنه‌هایش را وَر می‌کشد. شمایلی که «بهروز وثوقی» را به اوج شهرت رساند.

چندی پیش «آتیلا پسیانی» در برنامه‌ای تلویزیونی، «نوید محمدزاده» را جایگزین مناسبی برای «بهروز وثوقی» در سینمای امروز ایران دانست. مقایسه‌ای که چیز تازه‌ای در سینمای ایران است، چراکه «وثوقی» سال‌هاست در ذهن سینمادوستان و منتقدان بی‌رقیب مانده و حالا کسی مثل «مسعود فراستی» هم که با هنر «محمدزاده» میانه خوبی ندارد، بازی او را گرته برداری از «بهروز وثوقی» می‌داند.

مقایسه این دو بازیگر چقدر درست است؟ شمایلی که این دو در سینما ساخته‌اند، بسیار متفاوت از هم است، پس چرا «نوید محمدزاده»، برخی‌ را یاد «بهروز وثوقی» انداخته. بهتر است پیش از پرداختن به شمایل ساخته شده از آن‌ها، ابتدا شباهت‌هایشان را مرور کنیم.

  • شباهت‌ها
    ۱. خواسته‌های حداقلی
    هر دو در نقش فردی از طبقه فرودست جامعه مشهور شدند. فردی فقیر، نه با آرزوهای بزرگ، که با خواسته‌هایی حداقلی برای آینده‌. مثلا فیلم «قیصر» که ناگهان «بهروز وثوقی» را در صدر بازیگران ایران نشاند، داستان مردی است که رفیق‌بازی و چاقوکشی را رها کرده، دل در گرو «اعظم» دارد و نهایت خواسته‌اش از زندگی، جمع کردن پس‌انداز و ازدواج با اوست.

    «نوید محمدزاده» هم با نقشی شبیه به «قیصر» معروف شد. او در «عصبانی نیستم»، پس از اخراج از دانشگاه، فعالیت سیاسی را رها کرده و حالا تنها خواسته‌اش پیدا کردن کار و ازدواج با «ستاره» است.
    اما جامعه به هر دوی آن‌ها این اجازه را نمی‌دهد. «قیصر» مجبور می‌شود کار را رها کرده و به انتقام دست بزند، «نوید» هم ناامید از پیدا کردن کار و رسیدن به «ستاره»، دست به قتل می‌زند.

    ۲. یک آدم عادی
    نقش‌های هر دو به دور از یک شمایل آرمانی و بی‌خطاست؛ آن‌ها در نقش آدم‌های معمولی مشهور شدند؛ کسانی که مثل مردم عادی رفتار می‌کنند و زندگی‌شان از خطا و اشتباه عاری نیست. چه وقتی «بهروز وثوقی» در نقش «سیدِ» فیلم «گوزن‌ها» غرق در اعتیاد شده و دیگر برای توسری خوردن هم سر بالا نمی‌گیرد، و چه وقتی «ابیِ» پر ادعای «کندو» می‌شود و از خیط شدنش کنار «آقا حسینی» هم ابا ندارد.

    «نوید محمدزاده» هم در نقش‌های معروفش، آدمی عادی و پر از خطاست؛ از «شاهین» پر عقده‌ «مغزهای کوچک زنگ‌زده» گرفته که آتش‌بیار معرکه قتل خواهرش می‌شود، تا «احمدِ» خودخواه و عصبی فیلم «ناهید» که نمی‌خواهد روزگار برخلاف میلش بچرخد و زندگی دیگران را به آشوب می‌کشد

    ۳. بازی‌های درخشان
    چیزی که در ستایشِ هر دوی این‌ افراد گفته شده، بازی‌های درخشان و خوب آن‌هاست. «بهروز وثوقی» چنان در نقش‌های خود فرو ‌می‌رفت و آن‌ها را بازآفرینی می‌‌کرد که شخصیت‌ فیلم‌هایش برای همیشه در ذهن مخاطبان زنده ماندند. وقتی «داش‌آکل» مرد لوطی شیراز شد، صبور و کوتاه و مطمئن حرف ‌زد و کمتر از حرکاتِ چشم و ابرو در چهره سردش استفاده کرد؛ و زمانی که «مجیدِ» «سوته‌دلان» شد، تند و پشت‌سرهم حرف ‌زد و صورتش پر شد از نوسانات ناگهانی احساسات.

    «نوید محمدزاده» هم، جایی نقش «سرگرد نعمت جاهدِ» فیلم «سرخپوست» را با ظاهری شق و رق و کمترین حرکات دست و صورت زنده کرد و جایی دیگر «محسنِ» غرق در اعتیاد «ابد و یک روز» شد که تماشاگران را مجذوب حرکات دست و صورت خود کرد.

    البته تفاوت‌های این دو بازیگر هم از همین‌جا آغاز می‌شود، از تنوع نقش‌هایی که بازی کرده‌اند و شمایلی که به آن تبدیل شده‌اند.

  • * تفاوت‌ها
    ۱. نقش‌های متنوع
    «بهروز وثوقی» در طول دوره شهرتش در ایران که حدود ۱۰ سال شد، به مدد کارگردان‌های موج‌نوی سینمای ایران، چندین نقش ماندگار آفرید که با «قیصر» شروع و با «سوته‌دلان» تمام شد. در این بین، در فیلم‌های مهم تاریخ سینمای ایران نقش‌‌های متنوعی آفرید. تنوع نقش‌های او به قدری است که تا امروز هیچ ستاره‌ای در سینمای ایران نتوانسته چنین کارنامه‌ای از نقش‌های متفاوت، از خود به جا بگذارد؛ «بلوچ»، «رضا موتوری»، «تنگسیر»، «ممل آمریکایی»، «نفرین»، «گوزن‌ها»، «کندو»، «خاک»، «طوقی»، «سوته‌دلان» و بسیاری نقش‌های دیگر که وثوقی موفق شده از پس ایفای همه آن‌ها به خوبی برآید.

    «نوید محمدزاده» تا اینجا حدود شش سال از شهرتش می‌گذرد که از «عصبانی نیستم» آغاز شده و «متری شیش و نیم» آخرین آن‌ها بوده است. تنوع نقش‌های او برخلاف «بهروز وثوقی» بسیار کم است و عموما شبیه به هم بوده‌اند. گرچه، «محمدزاده» هنوز فرصت زیادی برای ایفای نقش‌های ماندگار دارد و بازی در «سرخپوست» و برخی نمایش‌هایش، نشان داده که می‌تواند از عهده نقش‌های متنوع هم برآید.
    اما این موضوع مهم‌ترین تفاوت این دو بازیگر نیست. تفاوت اصلی‌شان، شمایلی است که از آن‌ها در ذهن مخاطب مانده است.

    ۲. قهرمان
    «بهروز وثوقی» نقش‌های متنوعی آفرید، در جلد یک روستایی رفت یا فردی با بیماری روحی روانی شد. معتاد شد یا تک و تنها در مخمصه‌ای بزرگ‌تر از توانش افتاد. هرچه شد، یک چیز او در ذهن مخاطبان ثبت شده؛ قهرمان بودن او. «بهروز وثوقی» در نقش‌های مشهورش، کسی است که زیر بار ظلم نمی‌رود و تک و تنها به مصاف با دشمنانش می‌رفت. همین شمایلِ «بهروز وثوقی» بود که از او یک ابرستاره بزرگ در سینما ساخت. کسی که خود به خود به آرزوی نسلی بدل شد که می‌خواستند نظام آن روزگار را زیر و زبر کنند و طرحی نو در اندازند. سینمای معترض، پس از انقلاب به شکل قبلی خود ادامه نیافت و «بهروز وثوقی» نماد سینمای معترض در ایران باقی ماند.

    «نوید محمدزاده» شاید در ایفای نقش قشر فقیر جامعه به «بهروز وثوقی» شبیه باشد، اما قهرمان نیست؛ قهرمانی که بتواند الگو و رویای مخاطبان سینما باشد. نقش‌های او بیشتر سوگواری بر وضع خویشتن‌است تا بلند شدن و تغییر دادن شرایط. نقش‌هایی که «محمدزاده» ایفا کرده بیشتر فرو رفتن در منجلابی است که خودش یکی از بانیان آن است. به فیلم اولی که او را مشهور کرد، نگاه کنید؛ «عصبانی نیستم». او در این فیلم همچون «قیصر» که آغاز شهرت «بهروز وثوقی» بود، گرفتار مصیبتی شد که جامعه بر او تحمیل کرد. «نویدِ» «عصبانی نیستم» هم مثل «قیصر» دست به کار قتل زد، اما کشتن برادران «آب‌منگل» توسط «قیصر» که برای انتقام صورت گرفت، پذیرفتنی‌تر از کشتن پدر «ستاره» به خاطر قبول نکردن ازدواج آن‌هاست.

    از آن‌جا که «عصبانی نیستم» تنها در جشنواره مشهور شد و سال‌ها بعد با سانسورِ بخش کشتنِ پدر ستاره اکران شد، بهتر است به مشهورترین فیلم «نوید محمدزاده» یعنی «ابد و یک روز» هم نگاه کنیم که نقش شخصیتی باهوش و دلسوز را آفرید که خودش بزرگ‌ترین دشمن خودش بود و جز جدا کردن جای خود از خانواده و چندتایی سخنرانی، کار دیگری از او برنمی‌آید. درست برخلاف «سیدِ» معتاد «گوزن‌ها» که چه در نسخه سانسور شده و چه نسخه اصلی، خود را میان مهلکه می‌اندازد تا رفیقش «قدرت» را نجات دهد.

    «بهروز وثوقی» راوی نسلی شد که معترض بود و تغییر می‌خواست. او که یکی از نمادهای تغییر و اعتراض بود، پس از تغییر اوضاع، جایی در سینمای آن نداشت. «نوید محمدزاده» هم شاید راوی نسل خود است؛ با مشکلات زیادی که شرایط بر او تحمیل کرده، کنار آمده و حتی خود را بیشتر هم در آن غرق می‌کند. هرچه هست، او به «قهرمان» تبدیل نشده؛ همان چیزی که «بهروز وثوقی» را تا امروز در ذهن مخاطبان ماندگار کرده است.
ارسال به دوستان
انتشار یافته: ۳۴
در انتظار بررسی: ۶۵
غیر قابل انتشار: ۱۲
حمید
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۳۸ - ۱۳۹۸/۰۶/۲۶
10
44
گزارش خوبی بود لذت بردیم، دست مریزاد
m87
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
۱۷:۴۲ - ۱۳۹۸/۰۶/۲۶
3
57
عالی بود،پیشنهاد میکنم هر ایرانی فیلم تنگسیر امیر نادری را ببیند...
خیلی به درد این روزهای ما میخورد
احسان
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۰۳ - ۱۳۹۸/۰۶/۲۶
5
58
منطقی و عالی.
این نکته هم بهش اضافه کنید که فقط سوپراستارمون نیست که قهرمان نیست، امروز در هیچ زمینه ای قهرمان نداریم. هنر، ادبیات، ورزش، سیاسسسسسسسسسسسسسسست، و ....
جامعه بدون قهرمان، فیلماشم بدون قهرمان می شه دیگه
ناشناس
United States of America
۱۸:۱۴ - ۱۳۹۸/۰۶/۲۶
9
82
بهروز وثوقی در سینمای ایران تکرار نشدنی است، مثل مارلون براندو در سینمای جهان.
ناشناس
Netherlands
۱۸:۲۳ - ۱۳۹۸/۰۶/۲۶
36
25
مقایسه بدی بود !
ناشناس
United Arab Emirates
۱۸:۳۰ - ۱۳۹۸/۰۶/۲۶
154
15
حالا اون وثوقی چه **ی بوده که این چی یاشه!!!!
ایران زیبا
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۳۵ - ۱۳۹۸/۰۶/۲۶
15
61
بازیگر قدری هست نوید محمدزاده دمش گرم
خدا بهروز وثوقو حفظ کنه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۰۲ - ۱۳۹۸/۰۶/۲۶
37
14
چون دستتون باز نیست مجبورید تحلیل های آبدوغ خیاری کنید. البته همین هم از هیچی بهتره.بالاخره شما هم باید نفس بکشید دیگه!.
مقدم
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۵۴ - ۱۳۹۸/۰۶/۲۶
16
29
بعضي مواقع گيج ميزنيد اين كجا وان كجا اين زمان كجا وان زمان كجا
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۰۶ - ۱۳۹۸/۰۶/۲۶
7
21
خیر به هیچ وجه
ایدج خان
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۰۹ - ۱۳۹۸/۰۶/۲۶
15
46
بابا بیخیال. بهروز کجا این آقا کجا!!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۱۷ - ۱۳۹۸/۰۶/۲۶
85
9
چرا این قدر از این هنرمندان معلوم الحال حمایت می کنید؟
همه ید طولایی در فیلم فارسی و مستهجن دارند
ایرانی
Germany
۲۰:۲۷ - ۱۳۹۸/۰۶/۲۶
14
46
لطیفه تگید و رویا پردازی نکنید بهروز یه دونه باشه
omid
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۳۲ - ۱۳۹۸/۰۶/۲۶
18
13
سه کیلو متن نوشتید برای اثبات چی....
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۵۱ - ۱۳۹۸/۰۶/۲۶
40
13
اگه بهروز انقدر خوبه، پس چرا نیست؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۰۳ - ۱۳۹۸/۰۶/۲۶
23
20
چیه انقد بزرگش میکنین
تو همه ی نقشهاش انگار میخواد بگه سمیه نرو
هنرپیشه فقط پرویز پرستویی
همیشه دوستدار بهروز خان وثوقی
United States of America
۲۱:۳۱ - ۱۳۹۸/۰۶/۲۶
7
13
به به استفاده کردیم جنای ظهوری ، ممنون
داود
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۳۸ - ۱۳۹۸/۰۶/۲۶
9
27
نوید محمد زاده رو دوست دارم؛ چون مثل بهروز وثوقی توی نقشش فرو میره که شخصیت داستان رو برای بیننده، باور پذیرتر می‌کنه؛ حالا چه کاراکتر، نظامی اتوکشیده باشه یا یک معترض یاغی.
Sh
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۵۴ - ۱۳۹۸/۰۶/۲۶
40
17
آقای محمد زاده بازی بی نظیر و فوق تصوری داره از نظر من ایشون حتی میتونه برتر از آقای وثوقی باشه
فاطیما
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۰۲ - ۱۳۹۸/۰۶/۲۶
7
19
چه ربطی ب نوید محمدزاده داره کارگردان این نسل مزخرف هستن و نویسنده هاش مزخرف تر. باید با محتوا نوشته بشه تا همون بازی بشه‌ اگه محتوا عالی باشه محمدزاده هم مثل بهروز وثوق عالی ترینه. تفاوت نقش ها و محتویات ربطی ب بازیگر نداره
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۲۲ - ۱۳۹۸/۰۶/۲۶
7
18
قیاس مع الفارق است.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۵۰ - ۱۳۹۸/۰۶/۲۶
10
20
نوید محمد زاده عالی هست در حد بازیگران بزرگ دنیاست در 13 و مغزها و ابد و یک روز در هر سه جا نقش متفاوتی از یک معتاد رو نشون داده و اصلا عین هم بازی نکرده در یک کلام در حال حاضر جزو بهترین هاست
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۵۴ - ۱۳۹۸/۰۶/۲۶
10
27
من که اصلا نوید محمد زاده رو نمیشناسم ،
قیافش آشناس ولی اسما نمیشناسمش ولی بهروز وثوقی جزو افتخارات هستش
این بازیگرای الان قیافشون به سوسول ها میخوره
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۰۹ - ۱۳۹۸/۰۶/۲۶
12
37
مطمئن باشید حتی اگه یک قرن هم طول بکشه اما مادری بچه ای رو نخواهد زایید که حتی شبیه به بازیهای درخشان و در واقع "بی نظیرش" و فوق سوپر استاری همچون اَبَر ستاره تمام دوران سینمای ایران یعنی بهروز وثوقی بشود، بهروز وثوقی یک سوپرمن و بی همتاترین هنرپیشه سینما چه در قبلِ انقلاب اسلامی و چه در دوران فعلی و چه در آینده های دور بوده ، هست و خواهد بود و احیاناً اگه بازیگری را بخواهند شبیه به بهروز بدانند صرفاً برای تبلیغات آن بازیگر خواهد بود
رستمی
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۲۱ - ۱۳۹۸/۰۶/۲۶
10
39
با احترام به نوید محمد زاده ،جایگاه بهروز وثوقی در سینمای ایران بی بدیل است . و با شرایط موجود این جایگاه برای بازیگران سینمای فعلی ایران دست نیافتنی است .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۲۱ - ۱۳۹۸/۰۶/۲۶
6
13
ای کاش صحنه هایی از بازی خوب محمد زاده برای بازی در فیلم بدون تاریخ بدون امضا را هم نشان می دادید
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۳۱ - ۱۳۹۸/۰۶/۲۶
11
29
عمرا. اصلا قابل قیاس نیست. وثوقی واقعا هنر پیشه تمام عیار است.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۱۸ - ۱۳۹۸/۰۶/۲۷
13
12
تحلیل آبکی
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۵۵ - ۱۳۹۸/۰۶/۲۷
1
39
واي فرياد به كجا ببريم كه چرا اين مردي كه ازش تعريف مي كنيد و اعتراف مي كنيد مرد اول سينماست چرا چرا نبايد الان باشه و تا وقتي وجود داره ما از نقش آفرينيش بهره ببريم. اين مرد بايد باشه و ازش تقدير بشه بابت يك بودنش! گناه اون چي بوده غير از هنرمند درجه يك بودن؟ چرا فرصتها رو مي سوزونيم و آخرش فقط به سوگ مي شينيم. به كي بگيم آخه !
بابک
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۰۱ - ۱۳۹۸/۰۶/۲۷
4
37
درود بر هر دوی این عزیزان، بهروز یک سینما بود و نوید یک بازیگر
کرمانشاه
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۲۶ - ۱۳۹۸/۰۶/۲۷
5
29
فیلم گرگ بیزار و بت مرا شیفته خود ساخته این اولین سوپر استار ایران در ان دوران.
ایران درهیچ دورانی بازیگرانی همچون وثوقی ،ملک مطیعی،فردین،بیک ایمانوردی،قادری،سعید راد،میری عزیز، مرجان و..........ندیده است
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۴۶ - ۱۳۹۸/۰۶/۲۷
13
24
چه چیزا. انگشت کوچکش هم نمیشه
ناشناس
Germany
۰۸:۵۳ - ۱۳۹۸/۰۶/۲۷
5
6
یعنی تو مخاطبینتون یه اهل سینما و منتقد و.. نیست که یه نظر بده؟؟ نظر منم که سانسور کردین.
سعید
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۰۵ - ۱۳۹۸/۰۶/۲۷
4
12
بسیار جالب و بسیار مستدل بود
حظ بردم
ترکیب پرسپولیس و خیبر خرم آباد ادعای شبکه ۱۲ اسرائیل: بمبی که هنیه را به شهادت رساند، در بالش شخصی او کارگذاشته شده بود تحلیلگران: دارندگان آلت کوین‌ها در سال ۲۰۲۵ فوق‌العاده ثروتمند خواهند شد امام جمعه اهواز: جهان به زودی شاهد تحولات بزرگی خواهد شد قصه تیتراژ «شهریار»؛ «موسیقی خوب» هدیه این آهنگساز است بیانیه انجمن فین‌تک ایران درباره اقدامات مخرب بانک مرکزی در حوزه رمزارزها هشدار جدی ژائو؛ اشتباهی که می‌تواند به قیمت از دست دادن رمزارزهایتان تمام شود! ویدیویی متفاوت از جنگنده F۱۴ نیروی هوایی ایران در نمایشگاه هوایی کیش (فیلم) یک روحانی افغان: ایران از افغانستان ضربه مهلک می‌خورد (فیلم) تولد 80 سالگی مردی که 51 سال پیش بالاتر از پروین، حجازی و قلیچ خانی به‌عنوان بازیکن سال ایران انتخاب شد (+عکس) همدان پیشتاز در ساخت نیروگاه‌ های خورشیدی اولین اطلس کیهانی اقلیدس منتشر شد(+عکس) اسلحه کمری جولانی در دیدار رسمی ؟(عکس) دانشمندان شواهدی از زمان منفی به دست آوردند زنگ هشدار اتباع غیرمجاز/ فعالیت شاخه افغانستانی تروریست‌های تحریرالشام در نزدیکی مرزهای ایران
#videojsscript