وزارت دفاع آمریکا دیروز (جمعه) اعلام کرد 2 هزار نیروی نظامی آمریکایی را به منظور مقابله با آنچه که" تهدیدات ناشی از ایران" خوانده، به عربستان سعودی اعزام میکند.
به گزارش عصرایران، این اقدام دولت واشنگتن در حالی است که هفته گذشته ترامپ در تصمیمی غیرمنتظره اعلام کرد معدود نیروهای آمریکایی حاضر در سوریه را به خانه برمیگرداند؛ تصمیمی که از نظر بسیاری از ناظران و تحلیلگران نوعی چراغ سبز به ترکیه برای عملیات نظامی علیه کردهای سوری تعبیر و تفسیر شد و انتقادات گستردهای را حتی در داخل محافل محافظهکار و جمهوریخواه حامی ترامپ در داخل آمریکا برانگیخت.
وب سایت آمریکایی " واشنگتن اگزماینر" با انتشار مقالهای به قلم " تام روگان" ستوننویس بریتانیایی- آمریکایی خود، این دو تصمیم متضاد دولت آمریکا تنها به فاصله چند روز را به چالش کشیده و آن را "ریاکارانه" توصیف کرده است.
روگان در مطلب خود نوشته است:
" پرزیدنت ترامپ بدون هیچ شک و تردیدی این هفته ثابت کرد که دیدگاه وی برای استقرار نیروهای نظامی آمریکا در دیگر نقاط دنیا، با "ریاکاری" عجین است.
روز دوشنبه، ترامپ نیروهای آمریکایی را از شمال سوریه بیرون کشید. هر چند آن نیروها مشغول عملیات مبارزاتی فعال نبودند. ترامپ میگوید دیگر حاضر نیست آمریکا را به جنگهای پیچیده خارجی وارد کند. اما چند روز پس از این اقدام، روز جمعه (دیروز) ، پنتاگون از اعزام 2 هزار پرسنل ارتش آمریكا به عربستان سعودی خبر داد.
من واقعاً در تلاش هستم ببینم که چگونه این دو تصمیم میتوانند در راستای یک روایت استراتژیک مشترک باشند.
از سویی، ترامپ می گوید آمریکا نباید درگیر جنگهای پیچیده خارجی در ورای مرزهای خود باشد. ترامپ استدلال میکند که آمریکا نمیتواند ریشه سالها خصومت فرقهای (نژادی) ترکیه و کردها را برطرف کند.
فرض میکنیم این گفته ترامپ درست باشد؛ اما باید ببینیم ترامپ چگونه با همین استدلال اعزام 2 هزار نیروی نظامی آمریکا به عربستان سعودی برای مقابله احتمالی با تهدیدات ناشی از ایران را توجیه میکند؟ در حالی که ریشههای دشمنی عربستان سعودی و ایران نیز از نظر ماهیت، فرقه گرایانه است، و به مراتب قدیمیتر از دشمنی کردها و ترکیه است! ریشه این خصومت حتی نزدیک هم نیست: ریشه دشمنی عربستان سعودی و ایران به 1339 سال پیش و به نبرد کربلا بر میگردد.
توییت های اخیر ترامپ در توجیه بیرون کشیدن نیروهای نظامی آمریکا از خاورمیانه
ترامپ میگوید این کار آمریکا نیست که با استفاده از نیروی نظامی خود ریشه خصومت چند دههای دو دشمن (ترکیه و کردها) را خنثی کند. اما در همان هفته، ترامپ میگوید این مسئولیت آمریكا است كه هزاران سرباز دیگر آمریکایی را راهی سرزمین حجاز کند تا از متحد خود در برابر یك دشمنی با ریشه بیش از هزار ساله (عربستان سعودی و ایران) دفاع كند!
این یک ریاکاری تمام عیار است.
من از روابط نزدیك آمریكا و عربستان سعودی حمایت میكنم (لازم است از نسخه جدید و دوم داعش جلوگیری شود) ، اما عربستان سعودی به مراتب کمتر از کردهای سوری به حمایت نیروهای آمریكایی نیاز دارد. از این گذشته، در جائیکه سعودیها یک ارتش قدرتمند با قابلیتهای موجود در فضای سایبر، فضا، هوا، زمین و دریا دارند، "یگانهای مدافع خلق" در سوریه (شبهنظامیان کرد سوری) تنها دارای چند یگان ساده مسلح با سلاحهای سبک، چند وسیله نقلیه زرهی و معدود سلاحهای نیمه سنگین هستند.
دستکم در سالهای اخیر، کردها نسبت به سعودیها، بسیار بیشتر به آمریکا یاری رساندهاند. در جایی که کردها در مبارزه با داعش متحمل هزاران تلفات شدند، سعودیها به صدها جوان خود اجازه دادند که به مناطق تحت تسلط داعش سفر کرده و به آنها بپیوندند.
هیچ استراتژی فراگیری برای آنچه ترامپ در خاورمیانه انجام میدهد وجود ندارد. او به سادگی با یک دست میبخشد و با دست دیگر میگیرد؛ و مبنای همه این اقدامات او در "هوی و هوس" فردی اوست.
تصمیم اخیر دولت ترامپ برای اعزام 2 هزار نظامی آمریکایی به عربستان سعودی، برای کردها و دیگر متحدان منطقهای واشنگتن حامل این پیام است: بله، ایالات متحده به متحدان خود اهمیت میدهد؛ اما فقط در صورتی که آنها مقدار زیادی نفت بفروشند و انبوهی از سلاحهای آمریکایی بخرند.