۰۷ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۰۷ دی ۱۴۰۳ - ۱۶:۲۹
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۷۱۸۰۶۲
تعداد نظرات: ۲۳ نظر
تاریخ انتشار: ۱۳:۱۸ - ۲۰-۱۲-۱۳۹۸
کد ۷۱۸۰۶۲
انتشار: ۱۳:۱۸ - ۲۰-۱۲-۱۳۹۸

آگهی فروشِ «سروش»‌؛ آیا صدا وسیما از ادارۀ پیام‌رسان داخلی ناتوان است؟ کی می‌خرد؟!

قرار بود جای تلگرام را بگیرد و حالا دنبال مشتری می‌گردد تا 38 میلیارد بخرد...

عصر ایران؛ مهرداد خدیر- انتشار آگهی «مزایدۀ مالکیت پیام‌رسانِ سروش» از جانب سازمان صدا و سیما در آغاز باور‌پذیر نبود تا این‌که بر روی وب‌سایت «پارس نماد دیتا » - پایگاه رسمی اطلاع‌رسانی مناقصات – دیده شد و دانستیم که ساختگی نیست و واقعی است و واقعاً سازمان صدا و سیما در نظر دارد این پیام‌رسان را که قرار بود جایگزین تلگرام شود به فروش برساند.

به خاطر عبارت «مناقصه‌گزار» یا «مناقصه‌گذار» و این که روی پایگاه مناقصات قرار گرفته البته برخی رسانه‌ها از آن به عنوان «مناقصه» یاد کرده‌اند حال آن که قرار نیست به هر که قیمت کمتر ارایه کرد فروخته شود تا مناقصه باشد و همان مزایده درست است.

آگهی فروشِ «سروش»‌؛ آیا صدا وسیما از ادارۀ پیام‌رسان داخلی ناتوان است؟ کی می‌خرد؟!

هر چند قیمت پایه در آگهی نیامده اما چون مبلغ تضمین یک میلیارد و 918 میلیون و 400 هزار تومان تعیین شده و رسم مزایده ها تضمین پنج درصدی است می توان حدس زد که قیمت مورد نظر 38 میلیارد و 368 میلیون تومان است.

وجه جالب قضیه این است که «سروش» همان پیام رسانی است که قرار بود جای تلگرام را بگیرد و حالا دنبال مشتری می‌گردد تا 40 میلیارد تومان بدهد و پیام رسانی با 500 هزار نصب فعال را در اختیار بگیرد تا با تلگرام فیلتر شده با 40 میلیون کاربر فعال رقابت کند!

به یاد آوریم که همین فروردین 1397 بود که مدیر سروش گفت: ما جای تلگرام را می‌گیریم و پس از دهم اردیبهشت همان سال که تلگرام فیلتر شد به سه پیام رسان هر یک پنج میلیارد تومان وام دادند و یکی از آن سه، همین پیام‌رسان سروش بود.

پس از آگهی مزایده این بحث درگرفت که "سروش پلاس" را هم شامل می شود یا نه چون مدیر آن ادعا می کرد مستقل از سروش است. ادعایی که به نظر می رسید به خاطر جلب اعتماد کاربران بود تا با تصور استقلال از صدا و سیما بیم کنترل های امنیتی نداشته باشند. چیزی شبیه آگهی های مزایده یک نهاد که برای این که مشتری احساس مصادره ای نداشته باشد، می‌نویسند ستاد و نام کامل را نمی‌‍آورند.

آقای سید جعفر خورشاد مدیر عامل پیشین و رییس فعلی هیأت مدیرۀ پیام‌رسان سروش اما به «دیجیاتو» گفته است: «مالکیت 100 درصدی متعلق به سازمان صدا و سیماست و شامل "سروش پلاس" هم می‌شود». و جالب این که مدیر سروش پلاس گفته از خروج صدا و سیما استقبال می‌کنیم!

او پیش از این هم مدعی شده بود که سروش پلاس جداست و توسط سهام‌دار خصوصی (شرکت تفرس) توسعه پیدا کرده و به خاطر احترام به کاربران سابقۀ گفت و‌گوها و کانال‌ها نام سروش حفظ شده است. وی حتی عدد دو میلیون کاربر را دربارۀ مخاطبان «سروش پلاس» اعلام کرده بود.

نکتۀ قابل توجه دیگر در گفته‌های او و درباره قیمت پایه این است که «بیش از این مبالغ، خرج پیام‌رسان سروش شده است.»

پس، یک بار دیگر موضوع را مرور می‌کنیم: ده ها میلیارد تومان برای راه‌اندازی یک نرم‌افزار پیام‌رسان داخلی به نام «سروش» هزینه کردند تا جای تلگرام را بگیرد و پنج میلیارد تومان هم وام گرفتند و حالا می‌خواهند آن را بفروشند.

به این بهانه می توان این ابهامات، نکات یا سؤالات را بدون پیش داوری مطرح کرد:

1.وقتی پس از تبلیغات فراوان دربارۀ موضوعی، فرجام و نتیجه کوچک تر از ادعاها و هیاهوهاست این ضرب المثل به کار می رود: « کوه، موش زایید» یا در شکل ادیبانه تر: «کوه، موش زاد»!

آیا حاصل آن همه ادعا و غرش این بود که پیام رسان سروش را به فروش بگذارید؟ یا به عکس این عدد 38 میلیارد تومان، کوهی است که می خواهند از موش ( تمثیلی برای جُثۀ کوچک) بر پا کنند؟ کوه، موش زاده یا موش می خواهد کوه بر جای گذارد؟!

2. آیا رسانه ای که سالانه 1800 میلیارد تومان تنها از دولت بودجه می گیرد و از محل آگهی ها هم درآمد کلان دارد و حق پخش تلویزیونی مسابقات فوتبال را هم نمی پردازد لنگ 38 میلیارد تومان سروش است؟ به عبارت دیگر صدا و سیما 50 کانال تلویزیونی و 50 کانال رادیویی و 40 هزار کارمند و یک روزنامه را اداره می کند ولی از عهدۀ ادارۀ یک پیام رسان داخلی برنمی آید؟

3. رییس محترم سازمان صدا و سیما توضیح دهند که دقیقاً چه مبلغی صرف راه اندازی این پیام رسان شده و وام پنج میلیاردی را پس داده اند یا کمک بوده یا خریدار احتمالی باید پس دهد؟

آیا جا ندارد آقای محمد دلاوری که در موضوعات مختلف برنامه اجرا می کند و سخنان صریحی هم بر زبان می آورد یک برنامه هم به بحث پیام رسان های داخلی و من جمله سروش اختصاص دهد تا حداقل ببینیم لحن او با رییس شان هم مثل ریس بنیاد مستضعفان و رییس پدافند غیر عامل است یا نه؟ مهم تر از لحن البته مقولاتی چون حساب رسی، شفافیت، نظارت و فرصت های برابر است که احساس فقدان آنها در کاهش حس وفاداری عمومی مؤثر بوده است.

4. برخی از کارشناسان بر این باورند که پلات فورم سروش از ابتدا ناقص بوده است. آیا این ادعا درست است؟

5. بعید به نظر می رسد این پیام‌رسان با 500 هزار کاربر فعال مشتری بخش خصوصی داشته باشد و از این رو می‌توان حدس زد روز چهارشنبه 20 فروردین 1399 که پاکت‌ها و به قول مناقصه‌ای ها «پاکات»! را باز می‌کنند یک مجموعۀ به ظاهر خصوصی ولی در واقع دولتی یا متعلق به بخش عمومی مشتری باشد. اگر البته مشتری‌یی باشد.

6. معمول این است که در قبال تضمین و سفته، وام می دهند یا اگر تضمین و سفته نگیرند اطمینانات ( بر وزن پاکات) دیگری حاصل می کنند. جا دارد معاون وزیر ارتباطات و رییس سازمان فناوری توضیح دهند که آن 5 میلیارد تومان بی ضمانت و بی سفته چرا و در چه فرآیندی وام داده شد؟ آیا خود صدا و سیما که مالک آن بود و سالانه 1800 میلیارد تومان بودجه می گیرد نمی توانست آن 5 میلیارد را تأمین کند و حتما باید از وزارت ارتباطات، وام می گرفتند؟ چقدر را پس داده اند و سررسید اقساط آن چگونه است؟ البته اگر بخشش نبوده باشد.

7. ممکن است ادعا شود که اگر با پیام رسان سروش همراهی می شد موفق می شد. یعنی چگونه باید همراهی می شد؟ بالاتر از فیلتر کردن تلگرام و تبلیغ 24 ساعته در صدا و سیما و واداشتن نهادهای مختلف به استفاده از آن؟!

8. مقامات صدا و سیما بارها آمار تماشای رایگان برنامه های تلویزیونی را نشانۀ محبوبیت خود دانسته اند. فروش یک پیام رسان وابسته اما خلاف این گزاره را تأیید می کند. واقعاً اگر سروش، محبوب بود به این روز می افتاد که آن را به فروش بگذارند؟

9. یک جست و جوی ساده خصوصاً در سایت های تخصصی نشان می دهد که در این دو سال به زبان های مختلف ادعا می شد همۀ مالکیت این پیام رسان متعلق به صدا و سیما نیست. آگهی مزایده اما گویای خلاف بودن گزاره های قبلی است. چرا چنین گفتند؟ بخشی از بی اعتمادی مردم به اطلاع رسانی های داخلی که به رواج شایعه دربارۀ ویروس کرونا دامن زده حاصل همین بی اعتمادی نیست؟

10. سر انجام این که خواجه حافظ شیراز که جوهره عصارۀ اندیشۀ ایرانی است می گوید: نگر! تا حلقۀ اقبالِ ناممکن، نگردانی ( یا نجُنبانی).

اگر به این آموزه توجه شده بود بسیاری از مشکلات سیاسی، اجتماعی، فرهنگی واقتصادی در جامعه رخ نمی داد.

مدام عده ای در حال «گرداندن» یا « جنباندن» حلقه های اقبال ناممکن اند. از روز اول معلوم بود که پیام رسان داخلی در مقابل تلگرام محبوب و دور از سانسور و کنترل حکومتی، محلی از اِعراب ندارد و «نمی گیرد». اما عده ای گوش ندادند و فکر کردند می شود!

این مزایده یعنی نمی شود و نشده است! مثل خیلی از کارهای دیگر که نشده است.

منتظر می مانیم تا ببینیم 20 فروردین 1399 که «پاکات» را باز می کنند بالاترین پیشنهاد را کی داده و اصلا پیشنهادی هست یا نه و صدا و سیما این پول را چه کار می کند؟

بهترین کار این است که منتظر نمانند و هر قیمت که فروش رفت، بفروشند و پول آن را مستقیماً به «ستاد ملی مبارزه با کرونا» بدهند تا با آن ماسک و دستکش و ضد عفونی کننده بخرند یا بیمارستان صحرایی برپا کنند و اگر تا آن زمان کرونا رخت بر بسته بود بدهند به پزشکان و پرستارانی که این قدر زحمت کشیدند و هر کاری می‌کنند در چاه ویل صدا وسیما نریزند!

----------------------------------

بیشتر بخوانید:

همسایه ها یاری کنند، صدا و سیما "پیام رسان" داری کند: من پایگاه کاربری می خوام!

ارسال به دوستان
انتشار یافته: ۲۳
در انتظار بررسی: ۸۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۲۴ - ۱۳۹۸/۱۲/۲۰
211
21
اگر با حب وبغض باهاش برخورد نمی شد می توانست موفق شود ضمن اینکه در ادامه اگر نامش و مالکش عوض شود امکان موفقیت 100درصدی دارد
ولی نقش غریبه پرستی ما بعضی ایرانی ها بر سر اجناس داخلی هم این بلا را آورده است.عدم حمایت از نوپاها در هرکاری و راحت طلبی و افراطی گری در حمایت از جنس خارجی
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۲۱ - ۱۳۹۸/۱۲/۲۰
... دولت با رانت بزرگی که به تلگرام داد زیرآب همه پیام رسان های داخلی رو زد!
ناشناس
| France |
۱۴:۳۲ - ۱۳۹۸/۱۲/۲۰
7. ممکن است ادعا شود که اگر با پیام رسان سروش همراهی می شد موفق می شد. یعنی چگونه باید همراهی می شد؟ بالاتر از فیلتر کردن تلگرام و تبلیغ 24 ساعته در صدا و سیما و واداشتن نهادهای مختلف به استفاده از آن؟!
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۳۳ - ۱۳۹۸/۱۲/۲۰
حمایت از نوپاهای داخلی با فیلتر و قلع وقمع رقبای خارجی؟
بسیاری از این نوپاهای داخلی فقط در انحصار کامل بلدن زنده بمونن.
اصل رقابت رو نمیخوایم بپذیریم به همین خاطر رشد و پیشرفت نمی کنیم. نمونه بارزش خودرهای داخلی
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۵۸ - ۱۳۹۸/۱۲/۲۰
اگر بغضی بوده میوه درخت بی اعتمادی هست که خودشون کاشتند و صد البته خوب ازش محافظت کردند!!
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۰۰ - ۱۳۹۸/۱۲/۲۰
وقتی اعلام می کنند که حتی محتوی ای میل های شما را هم چک میکنیم (کاری به راست بودن یا نبودن این حرف ندارم) انتظار داری مردم صحبتهای خصوصیشون رو بیان بدن دست همون آدمها تا براشون جابجا کنه؟!
مهدی
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۴۳ - ۱۳۹۸/۱۲/۲۱
اگر اسمش هم عوض شود باز اتفاقی نمی افتد

شما اسمشو بذار فیسبوک ببینم چقدر سرعتشو بالا میبری
یا سرورهاشو غیر امنیتی میکنی
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۵۷ - ۱۳۹۸/۱۲/۲۱
جان مادرت افاضات نفرما ، رسانه یعنی محل اظهار نظر اگر رسانه ای نتواند نظر مردم را منتقل کند رسانه نیست درست مانند جناب صدا و سیما که مصداق آفتابه لگن صد دست شام و ناهار هیچی می باشد انشالله روزی برسد که فاتحه صدا و سیما را بخوانیم و یک صدا و سیمای آزاد داشته باشیم
محسن
Germany
۱۳:۴۷ - ۱۳۹۸/۱۲/۲۰
8
79
من حاضرم 1 میلیون تومان بخرم
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۳۳ - ۱۳۹۸/۱۲/۲۰
یک و دویست می خرم
ناشناس
| Germany |
۱۱:۱۷ - ۱۳۹۸/۱۲/۲۱
حیف ۱ میلیون تومان!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۵۷ - ۱۳۹۸/۱۲/۲۰
3
41
عاااالی
شاندرمن
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۵۹ - ۱۳۹۸/۱۲/۲۰
7
50
سلام خدا وکیلی من خیلی اطلاع ازموضوع ندارم ولی انصافا حرفای شما دل چسب وبجاست . . . معلومه پر چنته ای ...
ناشناس
France
۱۴:۲۶ - ۱۳۹۸/۱۲/۲۰
6
47
یکی از خودشون میخره به بهانه توسعه باز هزاران میلیارد پول به جیب میزنن بعد دوباره میزارن برای فروش و...
خان علی
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۳۵ - ۱۳۹۸/۱۲/۲۰
6
36
یادمه یکی از بچه های اداره نصب کرده بود مثل ... پشیمون بود میگفت عجب کاری کردم این مثل ویروس میمونه هر کاری میکنم دیگه پاک نمیشه آخرشم گوشیشو ریست فکتوری کرد تا از شرش راحت شد.
ناشناس
Netherlands
۱۵:۲۷ - ۱۳۹۸/۱۲/۲۰
4
37
کاری که از اولش اشتباه بود عاقبتش فقط نابودیه.
...
بار کج به منزل نمیرسه.
مانی
United States of America
۱۵:۵۴ - ۱۳۹۸/۱۲/۲۰
2
34
قلمتون عااالی بود.
متاسفم که با انحصار و دور کردن مردم از حق انتخاب و به بهانه های واهی حق استفاده مردم از تلگرام رو گرفتند.
و خوشحالم که پیامرسان های داختی ثابت میکنه که حتی با ایجاد محدودیت هم مردم تن به هر اجباری نمیدن.
کوچکعلییوسفی
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۲۳ - ۱۳۹۸/۱۲/۲۰
32
5
لطفا مثل خود صداوسیما دروغ نگویید . ۴۰ هزار کامند ندارد.تمام درآمد حاصل از آگهی از کل بودجه کسر میشود.
پاسخ ها
ناشناس
| Germany |
۱۱:۱۸ - ۱۳۹۸/۱۲/۲۱
چطوری کارمند صدا و سیما!
عجایب شهر
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۳۷ - ۱۳۹۸/۱۲/۲۰
28
11
بحث شما در مورد حمایت از پیام رسان سروش گمراه کننده است. شما حمایت را در "فیلتر کردن تلگرام و تبلیغ 24 ساعته در صدا و سیما و واداشتن نهادهای مختلف به استفاده از آن" منحصر کرده اید در حالی که اینها یک طرف ماجراست(تقاضا). باید از لحاظ فنی این پیام رسان ها با در اختیار گرفتن امکانات سخت افزاری و سرورهای مختلف پاسخگوی نیاز می بودند که اینگونه نشد. وقتی مخاطب می بیند که یک دانلود در این پیام رسان بیش از تلگرام زمان می برد هر چقدر تبلیغات کنید جذب نمی شود.
پاسخ ها
ناشناس
| Germany |
۱۱:۱۹ - ۱۳۹۸/۱۲/۲۱
همه دنیا یاری کنن تا حضرات پیام رسان داری کنن! وقتی نمیتونید بیجا میکنید انجام بدید! الان واتس آپ و تلگرام و چه و چه رو دولت ها کمک رسانی میکنن و سرور بهشون میدن؟!
علی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۵۸ - ۱۳۹۸/۱۲/۲۱
شما اعتقاد دارید که امکانات سخت افزاری و سرورهای مختلف به صورت کامل در اختیارشون نبود!؟
سیامک
Azerbaijan
۰۹:۴۵ - ۱۳۹۸/۱۲/۲۱
1
5
خداوکیلی صد میدم
زنگ هشدار اتباع غیرمجاز/ فعالیت شاخه افغانستانی تروریست‌های تحریرالشام در نزدیکی مرزهای ایران طراحی کفش تویوتا با الهام از تویوتا لندکروزر آمار تکان دهنده وزارت کار از رشد فقر مطلق مستاجران/ اعلام نرخ خانوارهای مستاجر درگیر فقر مطلق راهپیمایی موتوری حامیان فیلتر در مخالفت با رفع فیلتر واتس‌اپ (فیلم) استاندار دمشق : سوریه هیچ مشکلی با اسرائیل ندارد همه آنچه باید درباره خطرات پنهان چربی شکمی بدانید (فیلم) استانداری تهران : شاخص آلودگی هوا کاهش یافته ؛ فردا (شنبه) مدارس و ادارات تهران تعطیل نخواهد بود نجات های میلی متری! (فیلم) هل دادن یخ بزرگ در وسط شهر (فیلم) کاهش شدید بارش ها در سال جاری ؛ ۳۰ استان ایران تشنه است پیش‌بینی هواشناسی از ۱۰ روز بارش برف در ایران عراقچی در پکن : بحث هسته‌ای ما در سال جدید با وضعیتی مواجه خواهد شد که نیاز داریم مشورت‌های بیشتری داشته باشیم بازداشت شیعیان در نیجریه توسط پلیس عراقچی: پرونده هسته‌ای نیازمند مشورت‌های بیشتر است (فیلم) علم الهدی : اگر مردم فتنه شناسی را فراموش کنند ، دشمن نظام اسلامی را براندازی می‌ کند