۰۸ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۰۸ دی ۱۴۰۳ - ۰۲:۱۲
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۷۳۶۹۵۱
تاریخ انتشار: ۰۸:۳۶ - ۲۱-۰۴-۱۳۹۹
کد ۷۳۶۹۵۱
انتشار: ۰۸:۳۶ - ۲۱-۰۴-۱۳۹۹

آیا سوئیس اجاره‌خانه کارمندان دورکار خود را می‌پردازد؟

براساس برآورد اتحادیه بنگاه‌های املاک و اجاره "سوئیس تنانتس" زوریخ، هر کمپانی در این شهر سالانه حدود 3 تا 5 هزار فرانک سوئیس (3148 تا 5247 دلار) را به ازای استفاده سالانه هر کارمند از دفترش می‌پردازد.

دادگاه سوئیس در سال گذشته و پیش از شیوع کرونا طی حکمی دستور داد تا شرکت‌ها بخشی از اجاره خانه کارکنان دورکارشان را پرداخت کنند. حال این سوال مطرح است که پیامدهای چنین حکمی چیست؟

تصویری از پرچم‌های سوئیس در شهر زوریخ

آیا سوئیس به کارمندان دورکار خود پول بیشتر می‌دهد؟

بی‌بی‌سی در گزارشی با عنوان "کشوری که به دورکاران کمک می‌کند" به بررسی پیامدها و مزایای دورکاری در سوئیسی می‌پردازد که با جمعیتی بالغ بر 8.5 میلیون نفر یکی از ثروتمندترین کشورهای دنیاست و از نظر شفافیت دولتی، آزادی‌های اجتماعی، کیفیت زندگی، رقابت‌پذیری اقتصادی و شاخص توسعه انسانی در صدر کشورهای دنیا قرار دارد. نظام بانکی و مالی بسیار نیرومند این کشور باعث شده است تا سوئیس در طول تاریخ همواره جزو ثروتمندترین کشورهای جهان قرار گیرد. درآمد سرانه این کشور در سال 2019 حدود  ۸۹ هزار و ۹۵۰ دلار برآورد شده است.

به گزارش عصر ایران، حدود یک سال قبل دادگاه عالی فدرال سوئیس قانونی را تصویب کرد که براساس آن کمپانی‌ها موظف به پرداخت بخشی از اجاره کارکنان دورکار خود می‌شدند.

در این قانون که در 23 آوریل 2019 تصویب شد، بالاترین دادگاه کشور سوئیس تصمیم گرفت که کمپانی‌ها بخشی از اجاره کارمندانی را که از خانه کار می‌کنند، بپردازند.

در این شرایط کارمندان پاره‌وقت یا دورکار مجبور به اجاره آپارتمان بزرگتر یا پرداخت هزینه‌های اضافی کار از راه دور نیستند اما شرکت بخشی از اجاره ماهانه آنها را که حدود 150 فرانک سوئیس (157 دلار یا 127پوند) می‌شود از محل ذخیره هزینه‌های دفاتر اداری خود پرداخت می‌کند.

"مارتین مولر" شریک و رئیس کارگزینی شرکت حقوقی "پستالوزی" در سوئیس می‌گوید: اگر شما محل کار مناسبی ندارید، کارفرمایان باید این موضوع را جبران کنند. در واقع آنها از خانه شما به عنوان بخشی از فضای تجاری خود استفاده می‌کنند. او این موضوع را با شرکت‌هایی مقایسه کرد که به  کارمندان در ازای استفاده از خودروی شخصی برای کارهای شرکت پول پرداخت می‌کند. وی افزود: کارمندان هزینه‌های جانبی و بیمه خودروی خود را می‌پردازند و قانون نیز کارفرما را موظف می‌کند تا بخشی از هزینه‌های خودرو را بپردازد.

اگرچه این موضوع تا کنون در سوئیس به صورت چراغ خاموش اجرایی می‌شد و بحث زیادی حول و حوش آن وجود نداشت، اما پس از شیوع ویروس  "کووید-19" شکل جدیدی به خود گرفت. پس از شیوع بیماری کرونا تعداد بسیار زیادی از نیروهای کار سوئیسی مجبور به دورکاری شدند و قانون جدید بحث‌های قابل توجهی را در این کشور به راه انداخت و این سوال مطرح شد که آیا هر کارمندی که این روزها از پشت میز آشپزخانه در حال کار است باید یارانه دریافت کند و کمک هزینه اجاره مسکن بگیرد یا خیر؟

پرداخت کمک هزینه اجاره متناسب با دستمزد است

مولر به عنوان رئیس کارگزینی شرکت حقوقی در این باره می‌گوید: این حکم به صورت خودکار باعث جبران هزینه همه افراد دورکار نمی‌شود. یکی از مفاد اصلی و تعیین کننده این حکم، این است که آیا کارمند مجبور به کار از خانه است یا تصمیم به انجام این کار گرفته دارد. اگر شما امکان کار از اداره را داشتید، سهم پرداختی اجاره خانه از سوی شرکت به کارمند پرداخت نخواهد شد.

نمایی از شهر زوریخ در سوئیس- براساس اظهار یک نهاد تجاری در سوئیس اجاره یک دفتر در زوریخ به ازای هر کارمند هزینه‌ای حدود 3148 تا 5247 دلار در سال بردارد/ عکس: آلامی (alamy)

سوئیس دورکار  پول بیشتر

براساس برآورد اتحادیه بنگاه‌های املاک و اجاره "سوئیس تنانتس" زوریخ، هر کمپانی در این شهر سالانه حدود 3 تا 5 هزار فرانک سوئیس (3148 تا 5247 دلار) را به ازای استفاده سالانه هر کارمند از دفترش می‌پردازد.

مولر در این باره می‌گوید: در قانون جدید سوئیس هزینه فضای ادارای به عنوان جبران کار از خانه به کارکنان پرداخت نمی‌شود، بلکه این سهم بخشی از حقوق کارمندان به شمار می‌آید. او قبل از تصویب این قانون در توافق‌نامه‌های تجاری کمک‌هزینه‌هایی را برای پرداخت اجاره کارمندان شرکت‌های خارجی که در سوئیس دفتری ندارند در نظر می‌گرفت.

وی افزود: این پرداخت باید با هزینه و دستمزدها در تناسب باشد. از طرفی این هزینه باید بتواند بخشی از هزینه مالیات را پوشش دهد. برای یک کارمند تمام وقت این میزان حدود 250 تا 500 فرانک سوئیس است.

_______________________________________________________________________________

توافق عمومی در جامعه حقوقی سوئیس بر این است که قانون سال 2019 در شرایط منحصر به فرد کنونی صدق نمی‌کند.

____________________________________________________________________

با وجود اینکه بسیاری از کارکنان سوئیسی چاره‌ای جز ایجاد یک دفتر خانگی و کار از خانه در دوران شیوع کرونا ندارند، مولر می‌گوید توافق عمومی در جامعه حقوقی سوئیس بر این است که قانون جدید در شرایط منحصر به فرد کنونی صدق نمی‌کند.

وی در این باره افزود: در حین شیوع  کووید- 19 کارفرمایان دفاتر و محل کار کارمندان خود را نگه داشته‌اند. آنها با این شیوه موفق به پس‌انداز از دفتر کاری خود نیستند. از طرفی خواست کارمندان برای ایمنی بیشتر به سمت دورکاری پیش می‌رود.

معضلات احتمالی قانون کمک هزینه دورکاری

"فردی گرویتر" سخنگوی کنفدراسیون کارفرمایان سوئیس در این باره می‌گوید: گزارش اولیه رسانه‌ها در مورد این حکم باعث نگرانی شرکت‌ها شد اما اینک این نگرانی فروکش کرده است.

وی افزود: بسیاری از شرکت‌ها در حال بررسی مفهوم پرداخت کمک اجاره به عنوان بخشی از تعریف قانون کار از خانه پس از دوران شیوع کووید- 19 هستند.

سخنگوی کنفدراسیون کارفرمایان سوئیس در این باره گفت: احتمالا این کمک اجاره معضلاتی  به همراه خواهد داشت و شاید از نظر مالی به نفع کارکنان نباشد. این موضوع می‌تواند به معنای حذف مخارج استاندارد دیگر مانند هزینه‌های رفت‌و‌آمد یا غذا باشد. کار همیشگی از خانه حتی با پرداخت بخشی از اجاره می‌تواند به معنای درآمد کمتر برای کارکنان باشد.

بخش قابل توجهی از نیروهای کاری سوئیس در دوران شیوع بیماری کرونای جدید  (کووید- 19) از خانه کار کرده‌اند/ عکس: آلامی

پول اضافی برای دورکاری در سوئیسی

در حالی که "گرویتر" به عنوان سخنگوی اتحادیه کارفرمایان سوئیس انتظار دارد کار از خانه بیشتر از قبل مرسوم شود اما فکر نمی‌کند که شرکت‌ها برای کاهش دفاتر و تجهیزات اداری خود در آینده نزدیک عجله کنند. او فکر می‌کند تحولات جدید فضای کاری حول نوسازی یا جابه‌جایی دفاتر کاری چرخ می‌خورد. آنها در حال پیدا کردن راه حلی برای بازگرداندن امن و ایمن کارمندان به دفاتر کار هستند.

انتخاب موقعیت/ خانه بزرگتر یا مسیر دورتر؟

درمقابل برخی بر این باورند که پرداخت کمک هزینه برای خانه به دلیل تغییرات ناشی از شیوع کووید-19 مرسوم خواهد شد. "توماس گیزر" استاد حقوق در دانشگاه "سنت گالن" سوئیس یکی از این افراد است. او در این باره می‌گوید: بسیاری از کارفرمایان متوجه شده‌اند که بسیاری از کارمندان از دفاتر خانگی به خوبی کار می‌کنند و همه کارمندان حضور همیشگی خود را نشان داده‌اند.

وی بر این باور است که این شیوه از کار به زودی تاثیر خود را روی بازار ملک و مسکن خواهد گذاشت اما با این شیوه بسیاری از مردم می‌توانند بدون توجه به مکان دفاتر و ادارات خود محل سکونتشان را انتخاب کنند.

برخی از این اتفاقات در حال حاضر نیز اجرایی می‌شوند. "سلین زمپ" 24 ساله به عنوان مدیر یک بخش دیجیتال هنگام انتخاب یک آپارتمان اشتراکی با خواهرش احتمالات دورکاری را مد نظر قرار داد. این دو خواهر قصد داشتند یک آپارتمان دو خوابه در نزدیکی مرکز زوریخ را انتخاب کنند. اما آنها قرارداد یک آپارتمان با اتاق خواب اضافی را به عنوان دفتر اداری خود امضا کردند. آنها به جای افزایش بودجه، بر سر موقعیت مکانی توافق کردند. "زمپ" در این باره می‌گوید: ما مسیر کاری 10 دقیقه‌ای را در 20 دقیقه طی می‌کنیم اما یک اتاق بیشتر داریم.

اگرچه شرکت "زمپ" چند دفتر و اداره دارد و او برای پرداخت اجاره خانه انتظاری از شرکتش ندارد، اما مسئله انتخاب خانه به عنوان مکان کاری برای آینده کاری او قابل ملاحظه است. از طرفی شرکت‌ها نیز خود را با دانش و تجهیزات جدید برای دنیای دورکاری پسا کرونا آماده می‌کنند. احتمالا حکم دادگاه عالی سوئیس در برنامه‌ریزی‌های آنها نقش بازی خواهد کرد.

براساس پیش‌بینی‌های گیزر احتمالا این روند به زودی در سوئیس عادی شده و کارفرمایان بخشی از اجاره خانه کارمندان دورکار خود را می‌پردازند. وی در این باره گفت: فکر می‌کنم این موضوع به زودی فراگیر خواهد شد، به خصوص که رسانه‌ها نیز به آن توجه ویژه نشان می‌دهند.

_________________________________________________

بیشتر بخوانید:

*راز دورکاری هلندی‌ها چیست؟

*صف 1.5 کیلومتری غذای مجانی در شهر ثروتمند سوئیس (+عکس)

*نگاهی به حقوق شهروندی در سوییس

 

ارسال به دوستان