۰۸ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۰۸ دی ۱۴۰۳ - ۲۳:۵۲
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۷۳۷۴۴۲
تاریخ انتشار: ۱۷:۱۱ - ۲۳-۰۴-۱۳۹۹
کد ۷۳۷۴۴۲
انتشار: ۱۷:۱۱ - ۲۳-۰۴-۱۳۹۹

اژه‌ای: اولویت در مبارزه با فساد، خود قوه قضاییه است/ حکومت باید به خانواده‌ و اموال زندانی‌ها رسیدگی کند

گاه طرف تحت عنوان فساد، تهمتی وارد می‌کند که قابل استناد نیست و فرد هم از او شکایت می‌کند. بعد می‌آیند می‌گویند به او یا آن رسانه گیر داده‌اید

معاون اول قوه قضاییه با حضور در برنامه بدون توقف که ۲۲ تیر ماه از شبکه سه سیما پخش شد تصریح کرد:  وقتی الزامی برای بازداشت برخی وجود ندارد؛ یعنی بیم تبانی و فرار محتمل نیست یا بیرون از زندان بودن او ضررنداشته باشد یا می توان به قرر اکتفا کرد، قاضی نباید خدای ناکرده تحت تاثیر جو بازداشت طولانی کند چرا که نمی‌تواند جواب خدا را بدهد.  

به گزارش عصر ایران، حجت الاسلام محسنی اژه ای ادامه داد: برای اینکه این مسئله اتفاق نیفتد ما سه راهبرد داریم. نظارت‌های داخلی خودمان بر دادسراها و نظارت های دیوان عالی کشور  و این که رییس قوه قضاییه شخصا به استان‌های مختلف می‌رود و گزارش‌ها را جمع می‌کند، به صورت رندوم احکام را می‌بیند و ارشاد و راهنمایی می‌کند. ملاقات های رییس دیوان عالی کشور هم زیاد شده. دادسرای عالی و حفاظت هم به همین صورت. نظارت‌های مردم، چه رسانه و چه فضای مجازی را هم بررسی می‌کنیم و به آن می‌پردازیم.  

محسنی اژه‌ای: اولویت در مبارزه با فساد، خود قوه قضاییه است/ حکومت باید به خانواده‌ و اموال زندانی‌ها رسیدگی کند

معاون اول قوه قضاییه با تأکید بر این که اگر واقعا نسبت ناروایی به کسی وارد شود و رسیدگی نشود، حق آن فرد ضایع شده، گفت: گاه طرف تحت عنوان فساد، تهمتی وارد می‌کند که قابل استناد نیست و فرد هم از او شکایت می‌کند. بعد می‌آیند می‌گویند به او یا آن رسانه گیر داده‌اید. مثال معروفی داریم، در روایات هم وجود دارد و حرف مقام معظم رهبری هم به این جمله ناظر بود که تحت تاثیر جو قرار نگیریم و یک فرد بی‌گناه را محکوم نکنیم. یک وقت، خبرهایی است که رسانه ها و... می‌دهند و گاهی نسبت ناروا می‌دهند. این غلط است. 

اژه‌ای افزود: یک قسم از تهمت زنندگان کسانی اند که اشتباه فکر می‌کنند و برداشت غلط دارند ولی نسبت به فرد یا نهادی سوء نیت ندارند. این افراد ممکن است احضار بشوند و حکمی هم برایشان صادر بشود اما چون قصد افشای فساد داشته اما مسیر را اشتباه رفته و یا یک مقدار تندی کرده و یا حرف درشتی زده، متناسب با خطای او برخورد می‌شود. اما فردی هم هست که قصد تخریب علیه فرد یا نهادی دارد یا افرادی که با جریان‌های ضد انقلاب برای تخریب مشخصا ساز و کار دارند. در زمان شهید بهشتی گروه‌های مختلف، علیه او تخریب می‌کردند و برخی از آنها سازمان‌دهی شده بود و با منافقین و عوامل بنی‌صدر و... ارتباط داشتند. در بعضی جلسات خودشان می‌گفتند که اگر ابتدا ترور شخصیت نکنیم و ترور کنیم به آن اهداف و آثار مدنظرمان نمی‌رسیم. لذا حضرت امام گفتند مظلومیت آقای بهشتی در مقابل شهادت او ناچیز بود.

این مقام مسئول با تاکید بر اینکه امروزه هم افرادی وجود دارد که قصد افشای فساد ندارد و وابسته به ضد انقلاب هستند، بیان کرد: کسانی که شایعه پراکنی می‌کنند و با سرویس‌های ضدانقلاب به گونه‌ای ارتباط دارند، این‌ها باید افشا بشود و نیز با آنها برخورد بشود. گاهی هم نه به جایی وابسته نیستند و با انگیزه‌های نفسانی مثل حسادت این کار را می‌کنند، با این ها هم باید به تناسب خودشان برخورد بشود. گاهی هم نه برخی افراد اشتباه می‌کنند، غرض ندارند. در هر صورت با هر سه قسم این‌ها برخورد می‌شود اما این سه قسم از همدیگر جدا هستند.

اژه‌ای در ادامه به اهمیت تقدیر از قضات خوب و مبارزه با فساد در این دستگاه قضایی پرداخت و گفت: مقام معظم رهبری هم گفتند که ما نسبت به قوه قضاییه بیشتر حساس هستیم. در بخش‌های نظارتی قوه قضاییه هم بیشتر حساس شدند و خبری که بدستشان می‌رسد، از آن رد نمی‌شوند که یا ثابت می‌شود یا چون درست نبوده، رد می‌شود اما اگر تخلف و فساد آنها قطعی شود، اعلام می‌شود، فساد اخلاقی آنها هم گفته می‌شود ضمن اینکه اگر کسی محکوم شد حتی اسمش هم اعلام می‌شود. سامانه‌ی نظرخواهی‌ای بوجود آمده که با آیتم های مختلف مثل برخورد با ارباب رجوع و... از ارباب رجوع نظرخواهی می‌کند که البته فعلا محدود است و در حال گسترش است. اما بنظر من باز هم کافی نیست و باید آیتم های نظرخواهی بهتر و بیشتر شود. در یک مقطع زمانی مشخص، نظرخواهی‌ای که انجام شده، نشان داد رضایت مردم بیشتر از آن چیزی است که در بیرون از قوه قضاییه و در جامعه گفته می‌شود. در بیرون، جوری بیان می‌شود که انگار همه‌ی ارباب رجوع‌ها ناراضی هستند. دادسرای انتظامی، معیار نظارت را بررسی کرده بود و زیر یک درصد تخلف، جرم و اقدامات انضباطی بود و در سال گذشته نزدیک به شش هزار و خورده‌ای نفر تشویق شدند و نیز در برخی رسانه‌های استان های مختلف اعلام شد.

وی ادامه داد: قبول دارم که ما به حد کافی نتوانستیم از تعداد قاضی و کارمندهایی که زحمت میکشد و مواجه با خطراتی هم هستند، حمایت کنیم و برای مردم بیان کنیم.

معاون اول دستگاه قضا همچنین یادآور شد: مسئله زندان، برای ما از چند جهت مهم است. خود فردی که وارد زندان می‌شود آیا اصلاح می‌شود یا خدای ناکرده وارد می‌شود و چیزی هم یاد می‌گیرد و بیرون می‌رود. برای بهتر شدن شرایط فرد زندانی و خانواده اش باید چه کار کنیم؟ باید جرم زدایی کنیم. بخشی از مسائل می‌تواند جرم محسوب نشود مثل تخلفات رانندگی که با جریمه حل می شود. تا جایی که امکان دارد مجازات جایگزین حبس بدهیم. مسئله‌ سوم که امروز دیگر قابلیت اجرا دارد این است که برای افرادی که امروز یا قبلا مجازات داشتند، مجازات‌ها کم شود اما حتما اجرا شوند. بر فرض مثال اگر واقعا مجازات ده سال حبس گرفت تا زمانی که اصلاح نشده ،از زندان بیرون نرود و به او عفو نخورد. برای این کار، یک کار مقدمه‌ای هم لازم بود. لازمه‌ اصلاح، طبقه‌بندی است. تا زمانی که ظرفیت محدود باشد، ورودی زندان زیاد باشد، امکان طبقه‌بندی زندانی‌ها وجود ندارد و اصلاح افراد انجام نمی‌شود تا افراد کم گناه و جوان در معرض افراد با سابقه‌ فساد و خلاف و مافیایی قرار نگیرند و در نتیجه فساد بیشتری یاد نگیرند. طی سال‌های اخیر جمعیت ۱۰۴ هزاری نفر در دوره قبل مربوط به آیت الله آملی شامل عفو شدند. اعم از جزای نقدی، شلاق، تبعید و حبس. ضمن این که حبس هم دو نوع بود. افرادی آزاد شدند و افرادی هم حکمشان به تعلیق افتاد و بعدا آزاد شدند.

حجت الاسلام اژه‌ای با تاکید بر اینکه حکومت باید به خانواده‌ و اموال زندانی‌ها رسیدگی کند، گفت: تنها قوه قضاییه نباید به این مهم توجه کند. اگر فردی به طور موقت زندانی شد، اموال او چگونه سرپرسی شود و الا وقتیبیکاری پیش می‌آید، فساد هم بیشتر می‌شود. اینجا به اتاق بازرگانی و بخش خصوصی متوسل شدیم و به رسانه ها و دولت و نخبگان و... هم می‌گوییم که کمک کنید چه ساز و کاری باید در پیش بگیریم. اینکه چگونه فرد زندانی اصلاح و تربیت شود وظیفه ماست با اینکه دیگران هم می‌توانند کمک کنند. اما به خانواده‌اش چگونه رسیدگی شود، وظیفه قوه قضاییه، دولت و مجلس است و اینکه اموال فرد زندانی در غیاب او چگونه اداره شود حتما دولت و قوه قضاییه و مجلس سه جانبه باید کمک کنند.

وی گفت هر چند زندان یک تنبیه است و امکانات زندان نباید عین بیرون باشد اما زندانی نباید علاوه بر محدودیت‌های زندان فشار بیشتری را متحمل شود. اگرهم بین تعدادی از زندانی ها از بین تمامی آنها تبعیض قائل شوند نیز این خطاست اما اگر در راستای تعلیم و تربیت، بهداشت و... امکاناتی لازم باشد، این امکان وجود دارد. این امر ولی تنها در صورتی انجام می‌شود که طبقه‌بندی انجام شده باشد و یا فضا و امکانات بیشتری وجود داشته باشد. این است که می گویم دولت و مجلس باید به کمک بیایند.


حجت الاسلام اژه‌ای با تاکید بر شرایط و محیط مناسب در عدم ارتکاب دوباره جرم توسط افرادی که دوره محکومیت شان را سپری کردند، گفت: فرد معتادی به مرکز ترک اعتیاد می‌رود، اگر دوباره در محیطی قرار بگیرد که زمینه اعتیاد برایش فراهم شود، ممکن است باز هم معتاد شود.

 

اگر می خواهیم فردی که وارد زندان شده، بعد از محکومیتش دوباره اشتباهات گذشته را تکرار نکند، یک سری لوازم از جمله بحث خانوادگی، همینطور خود زندان و قرار گرفتن در کنار بقیه زندانی ها وجود دارد. نباید محیطی برایش فراهم بشود که دوباره در معرض خلاف قرار بگیرد، به این منظور افزایش ظرفیت زندان، کمتر کردن زندانی‌ها، طبقه بندی، تربیت در داخل زندان و زمینه هایی که مرتکب جرم میشود از راهکارهای مهم هستند. اگر فرض کنیم جوانی که مرتکب جرمی شده که جرمش محرز و محکوم شده و یکسال هم به زندان رفت، این فرد اگر بیرون آمد و بخاطر یکسال زندان رفتنش، هیچ کجا به او شغل یا زن ندهند و یا مجرم دختر بخاطر یکسال زندان رفتنش نتواند ازدواج کند معلوم است که او دوباره برمی‌گردد.

----------------------------

بیشتر بخوانید:

*محسنی اژه‌ای: پخش اخبار دادگاه‌ها نباید گزینشی باشد

ارسال به دوستان
مجازات اقدام مسلحانه علیه امنیت روسیه تشدید شد تخم مرغ را گران نخرید؛ فروش هرشانه تخم مرغ بالاتر از این قیمت گرانفروشی است (فیلم) وزیر راه و شهرسازی: در ۵ سال آینده یک‌ونیم میلیون مسکن حمایتی باید ساخته شود (فیلم) واکنش جالب رضا رشیدپور به راهپیمایی موتوری علیه رفع فیلترینگ واتس‌اپ و گوگل وزیر خارجه ایتالیا: پرونده خبرنگار ایتالیایی بازداشت شده در ایران «پیچیده» است/ دلیل رسمی بازداشت «سیسیلیا سالا» هنوز مشخص نیست ورود عجیب یک خودرو به جواهرفروشی برای سرقت (فیلم) سرمربی استقلال به همراه خانواده‌اش در چالوس (+عکس) سنجاقک پا سفید در ژیتومیر اوکراین (فیلم) واکنش جالب رنگ‌ جادویی ترموکرومیک روی خودرو (فیلم) قدرت عجیب این مرد جوان(فیلم) جدال لفظی رونالدو و لیگ ۱ فرانسه؛ از ادعای برتری تا طعنه با تصویر مسی عکس جالب: تکامل شخصیت GTA از پی اس1 تا پی اس5 روشن کردن جالب خودرو مسابقه‌ای ناپیر ال48(فیلم) لحظه سرنگونی هلی کوپتر ارتش پاکستان با شلیک دوش پرتاب طالبان (فیلم) پرنده کمیاب در کاخ پکن (فیلم)