۰۷ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۰۷ دی ۱۴۰۳ - ۱۵:۳۶
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۷۸۴۱۵۸
تاریخ انتشار: ۱۰:۵۰ - ۲۵-۰۲-۱۴۰۰
کد ۷۸۴۱۵۸
انتشار: ۱۰:۵۰ - ۲۵-۰۲-۱۴۰۰
رپرتاژ آگهی

حکم روزه مسافر چیست؟

احتمالا اصطلاح حد ترخص روزه یا مسافت شرعی به گوش‎تان خورده باشد. در ادامه شما را بیشتر با این دو اطلاح آشنا می‎کنیم. احتمالا برایتان این اتفاق رخ داده است که روزه باشید و مجبور به سفر شوید. در این حالت با دو اصطلاح حد ترخص روزه و مسافت شرعی مواجه می‎ شوید.

حکم روزه مسافر چیست؟ماه رمضان یکی از ماه‎ های عزیز و معروف در دین اسلام و بین مردم ایران است. در این ماه مبارک عده زیادی از مردم اقدام به روزه گرفتن می‎ کنند. به همین خاطر، آشنایی با احکام روزه مسافر و حدترخص روزه می‎تواند اطلاعات زیادی به افراد مسلمان سراسر دنیا ارائه کند.

به همین منظور، ما تصمیم گرفتیم در ادامه شما را با حکم روزه مسافر و اطلاعاتی در رابطه با این موضوع بیشتر آشنا کنیم. اگر خواهان به دست آوردن اطلاعاتی در این باره هستید با ادامه مطلب همراه باشید.

آشنایی با احکام روزه مسافر

احکام فرد روزه ‎دار بسیار متفاوت است. برخی از این احکام مرتبط به حکم فرد روزه‎دار قبل از افطار و برخی مرتبط به حکم روزه قبل از سفر و مسافرت است. در ادامه شما را با برخی از این احکام آشنا می‎ کنیم.

چه فرد روزه ‎داری مسافر محسوب می‎ شود؟

در ابتدا بگذارید بیشتر با ویژگی‎ های فرد روزه ‎داری که اصطلاحا مسافر هم محسوب می‎شود و باید نماز خود را شکسته بخواند، بیشتر آشنا شویم. از جمله این ویژگی‎ ها می‎توان به فردی که خواهان سفر کردن در مسافتی کمتر از ۴۱ کیلومتر است، اشاره کرد. این فرد باید با قصد سپری کردن این مقصد راهی سفر شده باشد.

مقصد و مبدا برایش مشخص بوده باشد و با حکم الهی و پس از صرف سحری راهی مقصد شده باشد. با قصد ترخص از مبدا حرکت کرده باشد و شغل او مرتبط به سفر و حرکت کردن (راننده، مهماندار، خلبان و ملبان) نباشد.

روزه پس از سپری کردن چند کیلومتر باطل است؟

حکم روزه مسافر درباره اینکه چند کیلومتر روزه باطل  است، به دستیابی به اطلاعات مورد نیاز در رابطه با احکام روزه مسافر اشاره دارد. یکی از این اطلاعات مورد نیاز سپری کردن مسافتی مشخص است.

هنگامی که فرد مسافر بیش از ۴۵ کیلومتر را با قصد بازگشت کمتر از ۱۰ روز به منزل سپری می‎ کند، در نهایت روزه او باطل می‎شود. پس به عنوان یک فرد مسافر روزه ‎دار حتما به مسافت و مدت زمانی که برای سفر خود در نظر گرفته‎ اید، توجه داشته باشید.

آیا باید زمان مشخصی برای سفر در ایام ماه رمضان در نظر داشت؟

باید گفت بله، حتما شما با هدف و نیت مسافرت ده روزه باید راهی سفر شوید. اگر بنا به دلایلی کمتر از ده روز به مبدا بازگردید روزه ‎های شما قضا محسوب شده و شما باید کفاره آنها را پرداخت کنید. علاوه بر پرداخت کفاره باید قضای روزه‎ هایتان را هم به جا آورید.

بهترین زمان برای مسافرت فرد روزه‎دار چه زمانی است؟

طبق گفته علمای شیعه بهترین زمان برای شروع سفر از مبدا با قصد ده روزه پس از اتمام اذان مغرب است. توصیه می‎شود، مسافر قبل از اذان ظهر در مقصد خود حاضر باشد. در غیر اینصورت، فرد روزه ‎دار باید روزه خود را شکسته و سپس قضای آن را به جا آورد.

آیا افرادی که شغل آنها مسافرت است، باید روزه خود را کامل بگیرند؟

براساس حکم روزه مسافر و سفر کردن باید گفت بله، روزه برای افرادی که شغلشان با سفر همراه است در ایام ماه مبارک رمضان واجب است. در غیر اینصورت، این افراد باید کفاره روزه خود را در اسرع الوقت پرداخت کنند یا قضای روزه ‎هایشان را به جای آورند.

کفاره فرد روزه‎دار چیست؟

از جمله احکام روزه مسافر، می ‎توان به کفاره مسافر اشاره کرد.  اگر بنا به هر دلیلی این فرد نتواند روزه خود را در حین مسافرت به جای آورد باید کفاره روزه عمدی خود را پرداخت کند. اگر فرد روزه‎دار قبل از اذان ظهر به مبدا نرسیده باشد و علت این امر تاخیر او در آغاز سفر بوده باشد باید کفاره روزه خود را پرداخت کند.

اما اگر پس از اذان مغرب مبدا را ترک کرده اما بنا به دلایلی نتوانسته باشد قبل از اذان ظهر به مقصد برسد روزه او باطل اما ملزم به پرداخت کفاره نیست. کفاره عمدی فرد سالم برای هر یک روز روزه نگرفتن عمدی برابر با شصت روز یا دو ماه روزه است. البته، این فرد می‎تواند از طریق فراهم کردن غذای شصت یتیم نیز کفاره یک روز روزه خود را پرداخت کند.

حد ترخص روزه و مسافت شرعی

احتمالا اصطلاح حد ترخص روزه یا مسافت شرعی به گوش‎تان خورده باشد. در ادامه شما را بیشتر با این دو اطلاح آشنا می‎کنیم. احتمالا برایتان این اتفاق رخ داده است که روزه باشید و مجبور به سفر شوید. در این حالت با دو اصطلاح حد ترخص روزه و مسافت شرعی مواجه می‎ شوید.


حد ترخص روزه چیست؟

حد ترخص روزه به مسافتی کمتر از مسافت شرعی اطلاق می‎شود. در این مسافت فرد روزه‎ دار باید روزه خود را باز کرده و نمازش را شکسته بخواند. در واقع، برخی از علمای شیعه حد ترخص را به جایی که صدای اذانی از آنجا به گوش نرسد و یا شهر یا روستایی در آن نزدیکی‎ ها دیده نشود، اطلاق می‎ کنند.

البته بد نیست بدانید امروزه شهرها گسترش یافته و در هر کیلومتر می‎توان نمایی از شهر و روستا یا دیوارها و منازل را مشاهده کرد. یا به راحتی می‎توان با استفاده از شبکه ‎های مجازی یا تلویزیون سیار صدای اذان را شنید. این مسئله منجر شده بسیاری از علما نتوانند حد ترخص روزه را تعیین کنند. طبق گفته فقهای شیعه اگر بنا به دلایلی مسافر نتواند حد ترخص روزه را تعیین کند. و روزه خود را افطار نماید، باید کفاره روزه خود را پرداخت کرده و قضای آن را هم به جا آورد.


مسافت شرعی چیست؟

مسافت شرعی به مسیری حدودا ۴۱ تا ۴۵ کیلومتری اطلاق می‎ شود. شما در این مسافت مسافر محسوب شده و مجبور هستید نماز خود را شکسته بخوانید. در ضمن، باید روزه خود را باز کنید. اگر مسافتی که برای سفر یا رفت‎وبرگشت طی می‎کنید کمتر یا بیشتر از این مقدار باشد، شما دیگر مسافر محسوب نمی‎ شوید. پس باید نماز خود را کامل خوانده و روزه ‎تان را به صورت کامل بگیرید.


جمع ‎بندی حکم روزه مسافر چیست؟

در آخر باید گفت سفر با قصد دستیابی به عمل خیری یا به حکم انجام وظیفه اشکالی ندارد. به همین خاطر، فرد روزه‎دار می‎تواند با رعایت موارد فوق به راحتی راهی سفر شود. حکم روزه مسافر باتوجه به شرایط هر فرد متفاوت است. به همین علت، در صورتی که از شرایط ویژه‎ای برخوردار هستید، می‎ توانید با افراد متخصص همچون علمای شیعه در این باره مشورت کنید.

ارسال به دوستان
هل دادن یخ بزرگ در وسط شهر (فیلم) کاهش شدید بارش ها در سال جاری ؛ ۳۰ استان ایران تشنه است پیش‌بینی هواشناسی از ۱۰ روز بارش برف در ایران عراقچی در پکن : بحث هسته‌ای ما در سال جدید با وضعیتی مواجه خواهد شد که نیاز داریم مشورت‌های بیشتری داشته باشیم بازداشت شیعیان در نیجریه توسط پلیس عراقچی: پرونده هسته‌ای نیازمند مشورت‌های بیشتر است (فیلم) علم الهدی : اگر مردم فتنه شناسی را فراموش کنند ، دشمن نظام اسلامی را براندازی می‌ کند تصاویری از حملات هوایی اسرائیل به یمن (فیلم) در باب حقوق بومی ها دادستان گنبدکاووس : بزرگترین قمارخانه شرق گلستان پلمب شد امام جمعه کرج : باید بررسی شود چه کسانی دنبال این هستند که فضای مجازی بدون کنترل در اختیار همه قرار گیرد تصاویر دیده نشده از بیماری کبد از کبد چرب تا کبد فیبروز (فیلم) انتقاد کاظم صدیقی از فضای مجازی ؛ امروز اسلحه دشمن با وجود شبکه های مجازی، جنگ نرم است تلاوت فوق العاده‌ای از مصطفی غلوش در ایران: سوره الرحمن (فیلم) وزارت بهداشت : مازوت سوزی سلامت مردم را تهدید می کند