۰۹ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۰۹ دی ۱۴۰۳ - ۱۴:۴۶
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۷۸۶۵۵۲
تاریخ انتشار: ۱۲:۰۲ - ۰۹-۰۳-۱۴۰۰
کد ۷۸۶۵۵۲
انتشار: ۱۲:۰۲ - ۰۹-۰۳-۱۴۰۰

فرار از اصول‌ گرايی با پيشانی اصول‌گرايی؟

به باور برخی، اشخاصی كه خود را مستقل و يا خاكستری مي‌نامند و از اين طريق مي‌خواهند از جريان اصولگرا ويا اصلاح طلب تبری جسته و عبور كنند، اين ظرفيت را دارند كه خطرناك‌ترين‌ها در شطرنج سياسي ايران باشند.

عصر ایران؛ سجادبهزادی- عزت‌الله ضرغامی از فعالان سیاسی اصولگرا؛ قبل از این که معلوم شود جایی در لیست شورای نگهبان ندارد، گفته بود: " اصولگرا و اصلاح‌طلب آبرویی نزد ملت ندارند*".

اين نوع افكار، وابسته به كدام نحله و جریان فکری و سیاسی در جامعه ايران است و چرا بايد فكر كنيم يك فعال اصلاح طلب ويا اصول گرا نزد مردم بي آبرو است؟

ضرغامی

اگر برخي چهره هاي اصلاح طلب ويا اصول گرا در دوراني كه قدرت در دست داشته اند، به جاي خدمت به مردم، خيانت كرده اند؛ اين موضوع چه ارتباطي به اين دارد كه با عبارتي كلي بگوييم "اصولگرا و اصلاح‌طلب آبرویی نزد ملت ندارند."

اين آدرس اشتباه به جامعه و ملتي است كه مجال تمرين كنشگري سياسي نداشته اند و طعم حقيقي دمكراسي و فعاليت در احزاب را نچشيده اند.

چگونه است افرادي پس از سال هاي طولاني حضور در قدرت در چارچوب اصول گرايي، امروز بجاي پاسخگويي به ملت، خود را پيرو جرياني موسوم به "انقلاب" مي دانند و با آرايشي جديد براي فرار از پاسخگویی نسبت به سال هاي اصول گرايي خود شعار "اصلاح طلب، اصول‌گرا دیگه تمومه ماجرا" سر داده اند.

ضرغامي در مصاحبه اي كه اسفند سال ۱۳۹۹ با خبرگزاري ايسنا داشت، مدعي بود "پارسال یک عده آمدند شعار دادند «اصلاح طلب، اصول‌گرا دیگه تمومه ماجرا»، من گفتم اینکه شعار من است."

اصول گرايي واصلاح طلبي هر كدام يك شاخص وآدرس دقيقي بر پيشاني دارد كه به دليل نهادينه نشدن احزاب در كشور وخالي بودن جامعه از كنش گري هاي سياسي، امروز مورد سوءاستفاده سوداگرانه برخي افراد قرار مي گيرد.

جامعه در تارك خود افراد نيك انديش و تحول خواه را فراموش نخواهد كرد كه منشاء خدمت و روشنگري زيادي بوده اند و در عين حال خود را با افتخار يا اصلاح طلب و يا اصول گرا مي ناميدند.

چگونه است افرادي كه تا ديروز با قرار دادن نام خود در سرليست جريان هاي موسوم به اصول گرايي يا اصلاح طلبي؛ براي رسيدن به جايگاه جديد در قدرت و بدست آوردن آراء توده هاي سياست زده ايران تقلا مي كردند؛ امروز بنا به وضعيت روز جامعه به شعارهاي پوپوليستي رو مي آورند و وابستگي خود را به هر كدام از نحله و جریان هاي فکری و سیاسی انكار مي كنند؟

اگر سيستم اجازه مي داد و فرايند سياسي جامعه ايران در قالب فعاليت احزاب طی می شد و افراد خود را با قاطعيت وافتخاردر چارچوب يك حزب سياسي نزديك به اصلاح طلبي ويا اصولگرايي تعريف مي كردند؛ جامعه بسيار شفاف تر بود و افراد نمي توانستد با رنگ خاكستري خود را يك روز در جبهه راست ويك روز در جبهه چپ و روز ديگر در جبهه انقلاب قرار دهند.

به باور بسياري از فعالان سياسي، اشخاصی كه در این دوره، خود را مستقل و يا خاكستري مي نامند و از اين طريق مي خواهند از جريان اصولگرا ويا اصلاح طلب تبری جسته و عبور كنند، اين ظرفيت را دارند كه خطرناك ترين‌ها در شطرنج سياسي جامعه ايران باشند.

عزت‌الله ضرغامی در همان مصاحبه با ايسنا كه در راستاي تبليغات انتخاباتي و قبل از اعلام احراز ويا عدم احراز وي براي کاندیداتوری رياست جمهوري انجام شد، گفته بود "شعار من این است که خودم خاکستری‌ام و حتی می‌خواستم رنگ خاکستری را برای خودم انتخاب کنم...پایگاه های رأی من دستفروشان هستند."

اگر امروز یک فعال سیاسی با صراحت مي گويد "اصلاح‌طلبان در شطرنج سیاسی شرکت نمی‌کنند مگر اینکه انتخابات آزاد شود." مردم بايد بدانند كدام قشر وطيف سياسي مدنظر او است که آنها را اصلاح طلب خطاب مي كند. يا اينكه اگر جريان اصول گرايي مي گويد ما تمام قد در انتخابات رياست جمهوري ۱۴۰۰ از رئيسي حمايت مي كنيم، مردم بايد بدانند كه دقيقا اين حرف كدام گروه از جامعه است.

خاكستري عمل كردن به اين معني است كه فرداي امروز اگر هر كدام از كانديدهاي رياست جمهوري ۱۴۰۰، رئيس جمهور شود؛ خاكستري ها خود را در همان گروه مي بينند. آيا مردمي كه شعار مي دادند "اصلاح طلب، اصول‌گرا دیگه تمومه ماجرا"؛ خواهان چنين بازي با رنگ ها و نام ها بودند؟ هرگز چنين نيست.

بهتر است بجاي اينكه با پیشانی اصول گرایی،" اصلاح طلب و اصول گرا را بي آبرو" بناميم، اول جايگاه و سابقه دقيق خود را بشناسيم كه به كدام يك از اين نحله هاي فكري نزديك بوده ايم و سالهاي كم فروغ و يا پرفروغ قدرت مان وابسته به كدام يك از آنها بوده است و سپس با منطق و عقلانيت و بدور از رفتارهاي توده پسند به نقد عملکرد آنها بپردازيم.

* سخنان ضرغامی در این یادداشت مربوط به قبل از اعلام شورای نگهبان و کنار گذاشتن وی از انتخابات بوده است.

ارسال به دوستان
تهران سردتر می‌شود جولانی: برگزاری انتخابات ممکن است ۴ سال طول بکشد/ تحریر الشام منحل می‌شود / طیف گسترده‌ای خواهان نقش مثبت ایران در منطقه هستند/با مقرهای ایرانی تعامل کردیم/ ایران بایست در کنار ملت سوریه می‌ایستاد ماجرای ۳۰۰۰۰ پزشکی که طبابت نمی‌کنند سختی منصور یاقوتی ماندن ؛ موقعیتی تراژیک با پارادوکس‌های داستان‌های اساطیری سازنده کمدی‌های موفق دهه ۸۰ و ۹۰ هالیوود درگذشت دادستانی کل سوئیس پرونده مرگ دیپلمات شان را در ایران مختومه اعلام کرد وکلای دادگستری از عناصر اصلی قوام حاکمیت قانون در کشور هستند اپلیکیشن و کارت بانکی برای ۷ تا ۱۸ ساله‌ها پرطرفدارترین پیام‌رسان‌های جهان این اپ‌ها هستند(نمودار) نشانگرهای خلاقانه کتاب (عکس) هفته فوتبالی تلویزیون ؛ پخش دیدار استقلال ـ سپاهان و یوونتوس ـ میلان نیروهای جولانی، ۷۰ افسر سوری را از لبنان تحویل گرفتند (فیلم) از اولین آیفون تاشو چه می‌دانیم؟ با کلینیک بی‌حجابی، نیاز به دشمن نداریم! (فیلم) یک مقایسه تاریخی: از مقاومت 2 روزه 3 ایرانی در برابر ارتش شوروی تا فرار ارتش سوریه(+عکس)