۱۵ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۱۵ دی ۱۴۰۳ - ۰۱:۰۸
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۷۹۸۵۷۶
تاریخ انتشار: ۱۳:۴۲ - ۳۰-۰۵-۱۴۰۰
کد ۷۹۸۵۷۶
انتشار: ۱۳:۴۲ - ۳۰-۰۵-۱۴۰۰

نگاه مخاطبان/چرا افغانستان با هواپیماهای نظامی و ارتش منسجم، برق آسا به تصرف طالبان درآمد؟

نگاه مخاطبان/چرا افغانستان با هواپیماهای نظامی و ارتش منسجم، برق آسا به تصرف طالبان درآمد؟
فساد، سیستم های تصمیم گیری، خصوصا در حلقه های امنیتی را فلج کرد و مانع شکل گیری و بسیج نیروهای مردمی شده و در سطحی ملی و بین المللی باعث دلسردی از دولت افغانستان شد.
مخاطبان عصر ایران؛ محسن عزيزی (محقق و پژوهشگر اقتصاد سياسي و بين الملل)- چرا کشور بزرگ افغانستان با هواپیماهای نظامی پیشرفته و ارتش منسجم، اینچنین برق آسا به تصرف طالبان درآمد؟

برخی معتقد هستند امریکایی ها باعث تسلیم افغانستان شدند اما قطعا امریکا حاضر نبوده و نیست ، دولتی که هزاران میلیارد دلار هزینه اش شده بود و می توانست الگوی جهانی موفقی باشد براحتی به دست طالبان بیفتد.

تا قبل از واقعه 11 سپتامبر و حمله القاعده به برج های تجارت جهانی؛ این گروه افراطی در افغانستان مسلط بودند بعد از این واقعه چون بن لادن فرمانده القاعده، تحت حمایت طالبان بود امریکا تحت فشار افکار عمومی به افغانستان حمله و براحتی طالبان را شکست داد همچنان که حزب بعث به رهبری صدام در عراق نیز ، بلافاصله توسط امریکایی از بین رفت.

اما فرق طالبان با صدام و بعثی ها این بود که بخاطر فقر گسترده اکثر افغانی ها و سرمایه گذاری عربستان و پاکستان و امارات در اینجا؛ مدرسه های دینی زیادی همچنان پابرجا ماند که عقاید افراطی را رواج می دادند و البته تعدادی از مردم افغانستان بخصوص پشتون ها ومناطق سنتی طرفدار این طالبان ماندند.

طالبان چون ارتش منظم و کلاسیک نداشته و بصورت پارتیزانی و چریکی می جنگیدند و در روستاها و مناطق دور دست و صعب العبور حضور داشتند هیچ گاه بطور کامل از بین نرفتند در حالیکه امریکایی ها میلیاردها دلار برای نابودی این فرقه در افغانستان هزینه نمودند اما طالبان از طریق تجارت مواد مخدر واسلحه و با استفاده از فقر گسترده افغان ها در مناطق مرزی، هزاران پیکارجوی افراطی را جذب نموده و اموزش دادند.

بعد از سال ها مبارزه و هزینه، امریکایی ها به این نتیجه رسیدند که امکان نابودی کامل طالبان نیست و به مرور نیز سیاست خارجی امریکا تحول یافته و اولویتش از خاورمیانه تغییر نموده و دیگر به مانند گذشته حاضر به حضور گسترده در خاورمیانه نبودند بصورتی که یکی از شعار های ریس جمهورهای اخیر امریکا، خروج نیروهایشان از افغانستان و عراق بود و از زمان ترامپ این خروج شروع شده بود.

در دوره جدید امریکا تمرکزش را از خاورمیانه برداشته است. زمانی حدود ۶۵ درصد نفت از خاورمیانه صادر می شد و بدون این نفت، صنعت غرب فلج می شد؛ امروزه اولا امریکا با فناوری استخراج نفت از ماسه ها نفت شیل، صادر کنننده عمده نفت شده است؛ دوما به دلیل گرمایش زمین و توافق پاریس، دنیا از سوخت فسیلی به سمت سوخت پاک بسرعت در حال تغییر است و تا یک دهه دیگر کل ماشین های تولیدی کشورهای پیشرفته برقی خواهند شد.

در بُعد داخلی هم دولت اشرف غنی، اشکالات زیادی داشته که مهمترین آن فساد گسترده مالی و اداری بوده و هست.
 
این فساد باعث شد تا بسیاری از مردم افغانستان خود را در برابر طالبان، تنها و بی دفاع ببینند. فساد، سیستم های تصمیم گیری، خصوصا تصمیم گیری در حلقه های امنیتی را فلج کرد و مانع شکل گیری و بسیج نیروهای مردمی شده و در سطحی ملی و بین المللی باعث دلسردی از دولت افغانستان شد.
ارسال به دوستان
توزیع دستورالعمل حجاب و پوشش خانم ها در شهر حماه سوریه (عکس) آغاز پیش فروش محصولات سایپا از 17 دی ماه حماس : مذاکرات غیرمستقیم با اسرائیل را از سر می‌گیریم نرخ تورم ترکیه به ۴۴ درصد رسید امانی سفیر ایران: پیک سیاسی ایران بدون بازرسی از فرودگاه بیروت خارج شد (فیلم) نماز جمعه عجیب اعضای تحریرالشام در سوریه (فیلم) محسن هاشمی : نان برخی ها در همین افراطی‌گری است/ بعضی افراد ۱۰۰ درصد فقیرتر شده‌اند/ اگر به دنبال حل مشکلات بودیم دلار ۸۰ هزار تومان نمی‌شد حرکت زیبای پلیس در برآورده کردن آرزوی کودک گلستانی (فیلم) درگذشت رضا رئیس طوسی عضو برجسته هیات علمی دانشگاه تهران ناپدید شدن یک جاده روستایی در خراسان‌جنوبی بر اثر بارش برف (فیلم) وزیر پیشین امنیت داخلی بریتانیا: " قاسم سلیمانی " جایگزین ندارد / ترور او مقدمه سقوط اسد بود تصاویری از آتش‌ سوزی در اسکله صیادی بندر کنگ (فیلم) قالیباف : روزی که قطعنامه ۵۹۸ را پذیرفتیم، همه گریه می‌کردیم/ زخم زبان‌های منافقین هم ادامه داشت ویدئویی از صحنه جنگ تن به تن سرباز روسی و اوکراینی (هشدار: صحنه خشونت بار) اعتراض ایران به اقدام خشونت‌آمیز علیه مردم در آمریکا