۰۸ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۰۸ دی ۱۴۰۳ - ۰۶:۴۲
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۷۹۹۹۷۶
تاریخ انتشار: ۱۱:۲۷ - ۰۴-۰۶-۱۴۰۰
کد ۷۹۹۹۷۶
انتشار: ۱۱:۲۷ - ۰۴-۰۶-۱۴۰۰

وال استریت ژورنال: رونق تجارت ایران و طالبان برای خلاصی از فشارهای آمریکا

وال استریت ژورنال: رونق تجارت ایران و طالبان برای خلاصی از فشارهای آمریکا
رونق روابط تجاری بین ایران و دولت طالبان، به کم اثر شدن فشارهای تحریم اقتصادی آمریکا بر هر دو کشور می انجامد.

روزنامه آمریکایی "وال استریت ژورنال" به دولت آمریکا هشدار داد رونق روابط تجاری بین ایران و دولت طالبان، به کم اثر شدن فشارهای تحریم اقتصادی آمریکا بر هر دو کشور می انجامد.


به گزارش عصرایران، این روزنامه با اشاره به از سرگیری صادرات سوخت و تجارت مرزی بین ایران و افغانستان گفت، ایران در ازای صادرات سوخت به افغانستان دلار دریافت می کند و پول خود را تقویت می کند.


این روزنامه آمریکایی نوشت:


روابط تجاری رو به رشد بین تهران و طالبان تهدیدی برای تضعیف کارزار آمریکا برای ایجاد فشار اقتصادی علیه هر دو کشور است.


ایران به دلیل تحریم های ایالات متحده از بازار جهانی دلار کنار گذاشته شده است و تمایل طالبان به تجارت با همسایه خود باعث می شود ایران به دلارهای آمریکایی دسترسی یابد و اقلام مهم خود را وارد کرده و پول ملی خود را تقویت کند.


در همین حال، این روابط تجاری به طالبان اجازه می دهد تا کالاهای اساسی مهم و مورد نیاز خود را برای حفظ عملکرد سیستم اقتصادی این کشور بخرد.


تجار ایرانی در تابستان امسال و همزمان با تشدید جنگ داخلی در افغانستان صادرات سوخت را به همسایه شرقی متوقف کرده بودند.


اما پس از آنکه تنش داخلی کوتاه افغانستان با پیروزی سریع و آسان طالبان خاتمه یافت، طالبان اجازه داد تجارت مرزی کالاهای نفتی از سرگرفته شود. بازرگانان و مقامات می گویند که اکنون تجارت مرزی روزانه افغانستان به حد میانگین 12 ماه گذشته یعنی روزانه 5 میلیون دلار رسیده است. با توجه به نیاز افغانستان به واردات سوخت و دیگر اقلام از ایران و نیر نیاز ایران به دلارهای صادراتی پیش بینی می شود تجارت دو کشور در دوره طالبان به سرعت افزایش یابد.


"حمید حسینی"سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان نفت ، گاز و پتروشیمی ایران در تهران، خاطرنشان کرد: "عواید حاصل از فروش بنزین ایران به حسابی ویژه در شعبه بانک ملی ایران در افغانستان واریز می شود."

وال استریت ژورنال: رونق تجارت ایران و طالبان برای خلاصی از فشارهای آمریکا
بانک ملی ایران از سال 2018 به دلیل ارتباط مالی با شبه نظامیان عراقی از سوی ایالات متحده تحریم شده است. آقای حسینی خاطرنشان کرد که شعبه بانک ملی ایران این عواید را به صورت دلار نقدی به داخل ایران منتقل می کند. این سیستم چون خارج از زیرساخت های معمول نظام مالی جهانی عمل می کند، بنابراین تحریم های مالی علیه ایران را دور می زند.


"راشل زیمبا " عضو ارشد اندیشکده " مرکز امنیت جدید آمریکا" مستقر در واشنگتن، در این باره گفت: "این مبادله یک شاهراه حیاتی برای افغانستان و به طور سنتی روش دستیابی به دلار نقدی برای ایران است."


از نظر طالبان تجارت بنزین از اعمال نفوذ مالی و پولی دولت بایدن علیه این گروه شبه نظامی می کاهد. تصرف افغانستان از سوی طالبان دسترسی شهروندان داخل افغانستان به منابع مالی خارجی را محدود کرده است. علاوه بر این ایالات متحده و قدرتهای مختلف جهانی ممکن است در تقابل با طالبان تحریم هایی را علیه افغانستان وضع کنند و این کشور را منزوی کنند.


در سالهای اخیر، تهران با هر دو طرف منازعه داخلی افغانستان ارتباط داشت و با وجودی که از مقامات کابل حمایت می کرد اما در عین حال روابط خود با شورشیان طالبان را نیز حفظ کرد.


با وجودی که قدرت یابی طالبان خطری برای ایران محسوب می شود، که پیشتر نیز با موج پناهجویان افغان و یا تیم های تروریستی تندرو که با اسلام شیعه مخالف هستند روبرو شده است؛ اما تجار و مقامات ایرانی می گویند که پیش بینی می کنند تجارت ایران و افغانستان در دوره طالبان از تجارت بر پایه دلار خلاصی یابد. طالبان عوارض گمرکی فراورده های نفتی را تا 70 درصد کاهش داده است.


"مسعود دانشمند" یکی از اعضای اتاق بازرگانی ایران در مصاحبه با روزنامه ابتکار می گوید: "هرچه تجارت مرزی بین ایران و افغانستان رونق بگیرد در نتیجه مقدار بیشتری از دلار از هرات به ایران وارد خواهد شد."


از زمان تصرف کابل توسط طالبان، ایالات متحده دسترسی طالبان به دلار را محدود کرده است.


ایالات متحده ورود دلار به افغانستان را محدود کرده و در تلاش است دسترسی طالبان به ذخائر نیم میلیارد دلاری افغانستان در صندوق بین المللی پول را مسدود کند. همچنین روز سه شنبه بانک جهانی تامین بودجه پروژه های خود در افغانستان را به دلیل مشروعیت حکومت طالبان متوقف کرد.


تجار ایرانی پیش بینی می کنند که فروش موارد مخدر افغانستان تا حدی کمبود ورود دلار به افغانستان را در دوره طالبان جبران کند.


آقای حسینی از اتحادیه صادرکنندگان نفت ایران می گوید: "آنها (طالبان) یک میلیارد دلار تریاک صادر می کنند."


شورای امنیت سازمان ملل متحد که بر تحریم های طالبان و داعش نظارت دارد برآورد می کند که مالیات قاچاق مواد مخدر ممکن است به یک چهارم از درآمد ناخالص سالانه طالبان به میزان 1.6 میلیارد دلار در 12 ماه برسد.

 

ارسال به دوستان