۰۸ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۰۸ دی ۱۴۰۳ - ۰۶:۲۳
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۸۳۲۱۵۱
تعداد نظرات: ۱۸ نظر
تاریخ انتشار: ۱۹:۱۴ - ۰۴-۰۱-۱۴۰۱
کد ۸۳۲۱۵۱
انتشار: ۱۹:۱۴ - ۰۴-۰۱-۱۴۰۱
6 نکته درباره یک سریال موفق

چرا "زیر خاکی" دوست داشتنی است؟

چرا
زیر خاکی، اثری متواضع و اصطلاحاً خاکی است و نمی خواهد فخر فروشی کند.

عصر ایران - سریال زیرخاکی که اولین بار در رمضان 1399 پخش شد، به حدی در جذب مخاطب موفق بود که اینک و در بهار 1401، فصل سوم جدید آن، پربیننده ترین سریال نوروزی است. جلیل سامان این سریال را نوشته و کارگردانی کرده است.

زیرخاکی قصه فردی به نام فریبرز است که دنبال گنج می گردد ولی ناخواسته و مدام، درگیر ماجراهایی می شود که اصلا به او مربوط نمی شوند. مثلاً جابجا شدن کیف عتیقه ها با اعلامیه های ضد شاه، باعث می شود سر از زندان ساواک دربیاورد یا به خاطر پوشیدن لباس یک سرهنگ ارتش، عراقی ها او را با یکی از فرماندهان ایرانی اشتباهی می گیرند و ... .

زیرخاکی
نقش فریبرز را "پژمان جمشیدی" بازی می کند؛ فوتبالیست سابق تیم ملی که وقتی وارد عرصه سینما شد، خیلی ها او را جدی نگرفتند و تصور می کردند عطش او هم مانند خیلی های دیگر، بعد از تجربه یکی دو سکانس یا فیلم، فروکش خواهد کرد.

ولی پژمان جمشیدی نشان داد که آمده است بماند و رشد کند و اینک او، یکی از بهترین بازیگران طنز ایران است. پژمان در جشن سینمایی حافظ توانست جایزه بهترین بازیگر کمدی مرد را به خود اختصاص دهد و در جشنواره چهلم فجر هم نامزد بهترین بازیگر مرد برای نقش آفرینی در فیلم "علفزار" شد.

زیرخاکی
اما چرا "زیر خاکی" این قدر موفق است و توانسته مردم را پای تلویزیون بنشاند؟

به نظر می رسد چند عامل در این باره موثر بوده است:

فیلمنامه جذاب و روان و بدون پیچیدگی های زائد

فیلمنامه نویس به خوبی واقف بوده که برای عموم مردم و نه فیلم بین های حرفه ای می نویسد. بنابراین، سیر حوادث را به صورتی روان و بدون پیچیدگی خاصی دنبال هم چیده است تا همه بتوانند بدون آن که درگیر کشف سریال شوند، از دیدن آن لذت ببرند. فیلمنامه در عین جذاب بودن، تکلف ندارد و نمی خواهد خود را به رخ بکشد.
این سادگی - که البته سهل ممتنع است - در مجموع به تولید اثری "خودمانی" منجر شده است و این خودمانی بودن، در جزء جزء کار، از طراحی صحنه و لباس تا بازی ها مشهود است. زیر خاکی، اثری متواضع و اصطلاحاً خاکی است و نمی خواهد فخر فروشی کند. همین است که تماشاگر با خیال راحت به آن نزدیک می شود.

فضای زمانی قصه

قصه، به دهه های 50 و 60 مربوط می شود. برای افرادی که دوران کودکی و جوانی خود را در آن سال ها طی کرده اند، فضای بازسازی شده آن دوران، بسیار نوستالوژیک است؛ از نوع لباس هایی که مردم می پوشیدند، خودروها، خانه ها و حتی اسباب و اثاثیه ای که تماشاگران را به سال های کودکی و نوجوانی و جوانی شان پرتاب می کند.

زیرخاکی
حتی نوع روابط افراد نیز دقیقا مبتنی بر روابط آدم های آن سال ها طراحی شده است، مانند ارتباطات صمیمانه همسایه ها که این روزها، در اغلب شهرها، نظیرش به چشم نمی خورد.

برای جوان ترها نیز رنگ و بوی گذشته، جالب است و سوژه ای است برای گفت و گوهای خانوادگی درباره گذشته ها.

شخصیت پردازی قوی

مشخص است که جلیل سامان، روی تک تک کاراکترها، عمیقا فکر کرده است. همه بازیگران اصلی، شخصیت تعریف شده خود را دارند و صرفاً تیپ نیستند. همین شخصیت پردازی قوی است که می شود مخاطب، با آنها ارتباط بگیرد و مهم تر از آن، باورشان کند. اگر شخصیت پردازی حساب شده فریبرز نبود چه کسی می توانست این همه سادگی را بپذیرد و حتی با آن همراهی کند؟ 

سینما و سریال های ایرانی، عمدتاً از ضعف شخصیت پردازی رنج می برند و وقتی اثری بر این ضعف غلبه دارد، دیدنی تر می شود،مانند زیر خاکی.

زیرخاکی
بازی های باورپذیر

تقریباً همه بازیگران، نقش هایشان را نه بازی که گویا زندگی می کنند و تماشاگر، احساس می کند در حال تماشای زندگی واقعی آنهاست نه نقش بازی کردن شان. جلیل سامان، توانسته است بازی های خوبی بگیرد.

طنز موقعیت و پرهیز از لودگی

هر چند قصه اصلی زیرخاکی مبتنی بر طنز است اما ریزکمدی ها و طنز موقعیت در طول قصه اصلی، لحظات جذابی را برای مخاطب رقم می زند. طنز کلامی که به ویژه در بازی فریبرز، پریچهر و کشور خانم وجود دارد مزید بر علت است تا خنده بر لبان تماشاچی بنشیند.
زیر خاکی بر خلاف برخی آثار سینمایی و سریال ها که با شوخی های سخیف و دم دستی می خواهند از تماشاگر خنده بگیرند، توانسته است طنزی پاکیزه، دوست داشتنی و محترم اراده کند.

زیرخاکی
آمیختگی جدی و شوخی

در کنار طنز قوی و مستمری که در کار جریان دارد، شاهد وقایع و پیام های جدی هم هستیم که مشابه بیرونی هم دارند؛ مانند شخصیت های ریاکاری که خود را نیروهای مذهبی و انقلابی جا می زنند و در واقع نفوذی اند و دنبال منافع مادی و سیاسی خود هستند. این قبیل آدم ها، نه فقط در سریال طنز زیرخاکی که در زندگی واقعی ما هم هستند و اتفاقاً اثر جدی تری بر سرنوشت مان دارند.

کارگردانی روان، موسیقی مناسب، تدوینی که کش نمی دهد و ... در کنار نکات پیش گفته، باعث شده است مردم ایران که این روزها بیش از هر زمانی به خنده و خوشی نیاز دارند، ساعتی را فارغ از غم دنیا بگذرانند و همین یعنی موفقیت یک اثر نمایشی. به جلیل سامان و تیم خوبش در زیرخاکی، خدا قوت می گوییم.

ارسال به دوستان
انتشار یافته: ۱۸
در انتظار بررسی: ۶
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۲۲ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۴
0
0
ای کاش بازیگران و کارگردانان طنزنویس از جمله مدیری و... کمی از ایشان یاد بگیرند و به جای لودگی و متلک مبانی کارهای نفیس تری ارائه دهند و همچنین مردم با تغییر ذائقه و عدم استقبال از کارهای جلف اجازه ندهند افراد لوده ثروتهای سرهای میلیاردی و بدون پرداخت مالیات به جیب بزنند.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۳۱ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۴
0
0
تنها دلخوشی تلویزیونی ما در این ایان فقط همین زیرخاکی هست. واقعا پژمان جمشیدی و ژاله صامتی و گیتی قاسمی گل کاشتن.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۳۱ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۴
0
0
طنز زیبایی هست
من که کلی می خندم باهاش
ناشناس
United States of America
۲۰:۵۴ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۴
0
0
منهم کلی خندیدم یه جایی میگه انا منجمد سیدی خخخ.دلیل دوستداشتنی بودنش یک بخاطر نوستالژی خاصی که ابتدای دهه 60 داشت دو بخاطر بازی زیبا و روان بازیگرانش مخصوصا پژمان و زنش وآن زن آقای مروت پور با لهجه لری
ناشناس
United States of America
۲۱:۰۰ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۴
0
0
کشورخانم یه جایی میگه اّ دبه دو بئو.یعنی از دبه دوغ بیار چه قدر باحال بود این تیکه : )))
کامران
Netherlands
۲۳:۲۳ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۴
0
0
مطمئنم نظرات منفی رو انعکاس نمیدین . ابدا جالب و درخور توجه نیست یک سوژه تکراری کلیشه ای و بازی بسیار ضعیف پژمان جمشیدی است.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۵۵ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۵
1
0
از بی فیلمی باید این هارو ببینیم
در مقابل فیلم عطاران و مدیری این فیلمها شوخی هم نیستن
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۵۵ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۵
اونا هم جای خود اما زیر خاکی نه تنها دست کمی از اونانداره بلکه در مواقعی بالاتره
علیپور
Iran (Islamic Republic of)
۰۱:۲۹ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۵
0
1
سریال فوق العاده قشنگیه.
مینا
Iran (Islamic Republic of)
۰۱:۵۱ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۵
0
0
چرا باید با دلقک بازی پژمان جمشیدی خوشحال باشیم بس که فیلم قحطیه چاره نیس بس بخندیم خخخخخخخخ
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۳:۳۳ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۵
1
0
در توانایی پژمان جمشیدی شکی نیست ولی این موقعیت برای نمود توانایی برای همه استعدادها بوده؟!
در فضای مجازی بعضا با موبایل کلیپهای طنزی ساخته میشه که افسوس میخوری که اینها اگر اجازه رقابت آزادانه داشتند چه استعدادهایی شکوفا نمی شد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۵۵ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۵
0
0
عالی عالی دست جلیل سامان درد نکنه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۵۷ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۵
0
0
من حتی یک جلسه از فصل جدید این سریال را ندیدم. یک فیلمِ به تمام معنا درِپیت!
ناشناس
United States of America
۱۲:۱۰ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۵
1
0
از نظر بنده سریال بسیار ضعیف و ناشیرینیه
محمد
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۰۲ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۵
0
0
با سلام.به نظر من پژمان جمشیدی یکی از بهترین بازیگران طنز کشورمون هستن و فکر نمیکنم کسی به اندازه ایشون و در این مدت کم بتونه چنین بازی های فوق العاده ای رو انجام بده.خدایی دمش گرم
نادر
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۰۷ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۵
0
0
کجاش قشنگه؟! بازیگرها خوبن. ولی اصلا سریال جالبی نیست. بازی‌ها نچسب و غیر واقعی. تبلیغ الکی نکنید.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۴۱ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۶
0
0
خیلی ممنونم از سریال بسیار زیبا و دلنشین زیر خاکی. مخصوصا تشکر ویژه از کشور خانم دارم خیلی این شخصیت رو دوست دارم. از همه دست اندر کاران ممنونم.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۲۵ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۶
0
0
اتفاقا من فیلمی که ببینم توش پژمان جمشیدی بازی میکنه اصلا نگاه نمیکنم چون معتقدم صرفا به خاطر شناخته بودنش در فوتبال وارد بازیگری شد نه به خاطر هنر و تخصصش