۰۸ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۰۸ دی ۱۴۰۳ - ۰۲:۱۲
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۸۶۱۸۱۳
تعداد نظرات: ۲۱ نظر
تاریخ انتشار: ۰۰:۴۱ - ۲۲-۰۷-۱۴۰۱
کد ۸۶۱۸۱۳
انتشار: ۰۰:۴۱ - ۲۲-۰۷-۱۴۰۱

"سردار مریم بختیاری" که در دیوارنگاره ولیعصر حضور دارد کیست؟ (+تصاویر)

وی فنون اردوکشی نظامی و لشکر داری را از پدر و برادرانش آموخت و آموزه‌ها را در زمان نبردهای انقلاب مشروطه؛ در فتح تهران و نیز فتح اصفهان، همچنین در جنگ جهانی اول به کار بست. وی از سرمایه مادی و معنوی خانواده خود برای تشکیل یک هنگ از سواران بختیاری، برای مبارزه با اشغال‌گران روس و انگلیس، در جنگ جهانی اول استفاده کرد.

عصر ایران - بی‌بی مریم بختیاری (زادهٔ ۱۲۵۳ منطقه بختیاری – درگذشته ۱۳۱۶ اصفهان) مشهور به سردار مریم بختیاری، نویسنده ایرانی و از زنان فعال در انقلاب مشروطه بود. 

خانوادۀ بی‌بی‌مریم از بانفوذترین خاندان‌های ایرانی در دوره قاجار به‌شمار می‌آمد. پدرش؛ حسین‌قلی‌خان ایلخانی (از خوانین ایل بختیاری) و برادران او؛ علیقلی خان سردار اسعد (از رهبران انقلاب مشروطه) و نجفقلی صمصام‌السلطنه (دو دوره رئیس‌الوزرای ایران) و نیز عموزادگان وی، از رجال شناخته‌شده دوران قاجار و پهلوی محسوب می‌شدند. او مادر علیمردان خان بختیاری بود. بی‌بی‌مریم از پیشگامان مطالبات حقوق زنان و از مدافعان ملّی سرزمین ایران در خلال جنگ جهانی اول به‌شمار می‌آمد. 

زندگی‌نامه

بی‌بی مریم بختیاری، دختر حسینقلی خان ایلخانی در سال ۱۲۵۳ در منطقه بختیاری زاده شد. او از زنان باسواد و روشنفکر عصر خود بود، که همزمان با وقوع انقلاب مشروطه، به طرفداری از حقوق زنان برخاست. وی فنون اردوکشی نظامی و لشکر داری را از پدر و برادرانش آموخت و آموزه‌ها را در زمان نبردهای انقلاب مشروطه؛ در فتح تهران و نیز فتح اصفهان، همچنین در جنگ جهانی اول به کار بست. وی از سرمایه مادی و معنوی خانواده خود برای تشکیل یک هنگ از سواران بختیاری، برای مبارزه با اشغال‌گران روس و انگلیس، در جنگ جهانی اول استفاده کرد. 

فتح تهران
 
بی‌بی مریم، یکی از مشوقان اصلی سردار اسعد بختیاری برای فتح تهران محسوب می‌شد. وی طی نامه‌ها و تلگراف‌های مختلف بین سران ایل بختیاری و سخنرانی‌های مهیج، افراد ایل را جهت مبارزه با استبداد صغیر در زمان محمدعلی‌شاه قاجار، آماده می‌کرد و همواره به عنوان یکی از شخصیت‌های ضداستعماری و استبدادی عصر قاجار مطرح بود. 
بی‌بی مریم بختیاری، پیش از فتح تهران، مخفیانه با عده‌ای سوار وارد تهران شد و در خانه پدری حسین ثقفی، منزل کرد. به مجرد حمله سواران بختیاری به فرماندهی علی‌قلی‌خان سردار اسعد، به تهران، پشت بام خانه را که مشرف به میدان بهارستان بود، سنگربندی کرد و با عده‌ای سوار بختیاری، از پشت سر با قزاق‌های طرفدار محمدعلی‌شاه، مشغول نبرد شد. در این رویداد، او شخصاً تفنگ به دست گرفت و با قزاقان جنگید. نقش او در فتح تهران، میزان محبوبیتش را در ایل بختیاری و مجاهدین مشروطه‌خواه، افزایش داد و طرفداران بسیاری یافت، به طوری که به لقب سرداری مفتخر شد. 

انقلاب مشروطه

منزل بی‌بی مریم، پناهگاه بسیاری از آزادی‌خواهان عصر مشروطه بود. به طوری که هنگام فتح اصفهان، توسط روس‌ها در جنگ جهانی اول، فن کاردف؛ کاردار سفارت آلمان، به خانه بی‌بی مریم بختیاری پناه برد و مدت ۳ ماه و نیم در پناه او بود. کاردف پس از شکست بختیاری‌ها از روس‌ها و کشته شدن ۵۸ نفر از سواران بختیاری، راهی کرمانشاه شد و از آنجا به برلن رفت. 

به پاس حمایت‌های بی‌بی مریم از کاردار سفارت آلمان در خلال جنگ جهانی اول، ویلهلم دوم (امپراتور آلمان) کمان تمثال میناکاری و الماس‌نشان و نیز صلیب آهنین، که در آن هنگام، مهم‌ترین نشان امپراتوری آلمان بود، را برای او ارسال کرد.

جریان مبارزات سردار مریم بختیاری با بریتانیایی‌ها در طی قرارداد ۱۹۱۹ و نیز کودتای ۱۲۹۹ همچنان ادامه یافت، به طوری که محمد مصدق، حاکم وقت فارس، در زمان کودتای ۱۲۹۹، پس از مخالفت و عزل از اصفهان، راهی منطقه بختیاری شد و مدت‌ها مهمان بی‌بی مریم بود. 

محمدابراهیم باستانی پاریزی؛ از مورخان معاصر، در خصوص بی‌بی مریم می‌نویسد:

    در این کوهستان زنی می‌زیسته که برابر ۱۰۰ مرد، در سرنوشت تاریخ معاصر ایران دخیل بوده‌است. منظورم بی‌بی مریم بختیاری است، که وقتی در جنگ بین‌الملل اول، ایرانیان وطن‌خواه ابتدا از اولتیماتوم روس و بعد از هجوم انگلیسی‌ها، ناچار به مهاجرت و آواره کوهستان شدند، این زنِ نامدار، همه آنان را پناه داد. 


روزنامه خاطرات

بی‌بی‌مریم زنی باسواد و روشنفکر بود و از معدود زنان زمان خویش بود، که حوادث عصر خویش را می‌نوشت. کتاب خاطرات بی‌بی‌مریم سال‌ها پس از درگذشتش، منتشر شد، که در آن دربارهٔ دوران کودکی و نوجوانی، شرح زندگی و حوادث سیاسی تا پایان دوره مشروطیت را نوشته‌است. خاطرات، به قلمی ساده و روان، از سال ۱۲۹۶ هجری شمسی ثبت شده‌است. 

بی‌بی‌مریم در ابتدای خاطراتش این طور نوشته‌است:

    به امید خداوند که امیدوارم فرصت بدهد به بنده که یک زن ایرانی و از ایل بختیاری می‌باشم، روزنامه خاطرات خود را ساده و مختصر بنویسم. به تاریخ ماه شعبان المبارک ۱۳۳۶ هجری قمری. 

خانواده ایلخانی

پدر بی‌بی‌مریم، حسینقلی خان ایلخانی بود، که در زمان حیات، به مدت ۳۰ سال حاکم بلامنازع ایل بختیاری بشمار می‌آمد. بی‌بی‌مریم دارای ۶ برادر و ۱۱ خواهر، از همسران متعدد پدرش بود. برادران وی که هر کدام به نحوی در تاریخ معاصر ایران نقش آفرین بودند عبارتند از: اسفندیار خان، نجفقلی صمصام‌السلطنه، امیرقلی‌خان، علیقلی خان سردار اسعد، خسروخان سردار ظفر و یوسف خان امیر مجاهد.

خانواده بی‌بی‌مریم که به خاندان ایلخانی شهرت داشتند، در اواخر دوره قاجار سمت‌های گوناگونی را در مقاطع مختلف برعهده داشتند. پس از انقلاب مشروطه، برادران و عموزادگان او در مناصبی چون وزارت، نمایندگی مجلس شورای ملی و رئیس‌الوزرایی (نجفقلی صمصام‌السلطنه برادر بزرگتر او) حضوری فعال داشتند. بسیاری از رجال سیاسی و نویسندگان آزادی‌خواه ایرانی همچون علی‌اکبر دهخدا، ملک الشعرای بهار و وحید دستگردی با خانواده بی‌بی مریم و نیز با خود او، ارتباط و معاشرت داشتند.

 در دوره پهلوی اول و دوم نیز نسل‌های بعدی خاندان ایلخانی در محیط سیاسی و اجتماعی حضوری فعال داشتند، که می‌توان به افرادی چون: جعفرقلی خان بختیاری، ثریا اسفندیاری، تیمور بختیار و شاپور بختیار، اشاره کرد.

درگذشت

سردار مریم بختیاری، در سال ۱۳۱۶ خورشیدی، ۳ سال پس از اعدام فرزند ارشدش؛ علی‌مردان خان در شهر اصفهان در گذشت.  او در تکیه میرفندرسکی تخت فولاد، در اصفهان به خاک سپرده شد.

منبع: ویکی پدیا

ارسال به دوستان
انتشار یافته: ۲۱
در انتظار بررسی: ۴۲
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۱:۰۴ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۲
6
106
درود بر بیبی مریم بختیاری
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۲:۵۹ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۲
6
100
درود بر شیر زنان بختیاری سرزمینم ایران
ناشناس
United States of America
۰۴:۰۳ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۲
24
123
الان زنده بود حتما گشت ارشاد دستگیرش میکرد
علی
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۴۷ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۲
8
39
این خاک مدیون لر و لرزبان هست . ولی افسوس که .............
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۰۱ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۲
5
33
روحش شاد
محمد
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۴۳ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۲
2
31
درود درود درود درود برروان
پاکش شیرزن ایرانی بختیاری
هاشمی
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۵۴ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۲
56
13
برای دیده شدن تاریخ را تحریف نکنیم این خانم از طرف دولت المان مدال گرفته بود . دلیلش چیه که دولت اجنبی به یک نفر مدال بده بی جهت افراد را بزرگ نکنید
پاسخ ها
علی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۴۴ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۳
توصیه می کنم از این به بعد قبل از اینکه کلیدهای کیبورد رو کثیف کنی و در مورد مطلبی که مطالعه و فهم نداری ننویسی. و یک مقداری در مورد این زن در گوگل جستجو کنی .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۵۷ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۲
8
28
خوبه سردار مردی و این روزگار را ندیدی ؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۰۱ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۲
3
19
بي بي مريم، نوه محمد تقي خان بختياري از بزرگان ًو خوانين ايل بختياري ست
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۱۴ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۲
3
45
چرا در کتاب های درسی دانش آموزان اسمی از این شیرزن نیست؟؟؟؟
واقعاً حیف است که بچه های ما با این مفاخر آشنا نیستند.!!!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۴۸ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۲
3
26
با وجود اینکه از این ایل و تبار هستم از این جزئیات با اطلاع نبودم. ممنون عصر ایران
ناشناس
Romania
۱۴:۱۵ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۲
3
22
سریال "بانوی سردار" بر اساس زندگی نامه این شیرزن بزرگ ایران زمین ساخته شده است.
ناشناس
Sweden
۱۴:۵۴ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۲
3
22
هرگز نمیرد آنکه دلش زنده شد به عشق.
مرده آنست که نامش به نکویی نبرند.
روحش شاد،
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۳۴ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۳
شعرها رو باهم مخلوط فرموديد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۳۱ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۲
3
17
روحش شاد و راهش پر رهرو باد شیر زن لر
بختیاری
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۰۰ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۲
4
21
بی بی مریم یکی از زنان اسطوره ای ایل بختیاری است که به نیکی از ایشان یاد می‌شود واکثر نوازندگان و خوانندگان شهیر بختیاری به نام ایشان می نوازند و به یاد ایشان می خوانند
رسول صالحی
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۰۰ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۲
1
8
سردار علی مردان خان بختیاری پسر ارشد بی بی مریم نبود. پسر دومش بود. و پسر ارشد سردار مریم محمدعلی خان بود لطفا تصحیح کنید
عع
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۴۶ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۲
2
16
متاسفانه‌ کسی‌ تلوریون‌ ایران ‌ نمیبینه‌ ...........
وگرنه‌ فیلمشم‌ پارسال‌ شبکه۳‌ پخش‌ شد‌ .......
....
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۲۹ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۲
2
28
زندگی و عمرش را خدمت به مردم کرد و حتی خانه مسکونی اش را وقف کرد دراصفهان، خیابان شیخ بهایی.برای اموزش و پرورش برای زنان. برخی همشهریان اصفهان جانفشانی چنین افرادی را مدنظر ندارن و بختیاری را مهاجر میخوانند،ولی تاریخ همیشه بی طرفانه مینویسد...
شاپوربراتی
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۳۵ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۳
3
3
باعرض سلام واحترام بحضوراین سایت بی طرف وروشن پژوه: باخواندن این مطلب به ایرانی بودن،به خوزستانی بودن[چراکه بنشین قشلاق وگرم سان ایلِ دلیربختیاری خوزستان است واطراقگاه ییلاقی ایل چهارمحال وبختیاری،لرستان واصفهان است]وفراترازهمهء داشته هایم به بختیاری بودنم بیش ازهمه حال وروزگارم بالیدم::: اما بی بی مریم بختیاری ؛،؛ شیرزنی که شیر داش خوشاحلالش،بخداوندی خدا ازهزارهزار مرد، مرد تربود،چراکه دردوره ئی میزیست(تولد۱۲۵۳/ وفات ۱۳۱۶ ه.خ) که تاریخی سراسربلا وعذاب برمردم ایران واخصاً ایل زجرکشیده بختیاری در۶۳سال عمرشریفش سایه گستربود.بله،سریال بانوی سردارِساخته آقای پرویز شیخ طادی (۱۳۹۶_۱۳۹۷ )درخصوص زندگی ایشان تهیه شده اما بسیار مقطعی وتنهادربرهه زمانی ۴قسمتی وکمتراز۳ساعت[۴بخش۴۵ دقیقه ئی] ساخته شده بودومطلقاً ازپیشینه خانوادگی ومبارزاتی پدر،مادرومخصوصاًبرادران رشیدشان وحتئ خودشخص بی بی پردازش کاملی صورت نپذیرفته بود. روح این شاه بانوی ایلیاتی شاد وروح اجداد پاک وبرادران وفرزندان شیروششان قرین افتخاروذهی سعادت به داشتن شیربانوانی چون بی بی مریم خان سرداربختیاری.