۰۷ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۰۷ دی ۱۴۰۳ - ۱۱:۵۵
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۸۸۲۹۳۹
تعداد نظرات: ۹ نظر
تاریخ انتشار: ۱۸:۰۷ - ۲۵-۱۲-۱۴۰۱
کد ۸۸۲۹۳۹
انتشار: ۱۸:۰۷ - ۲۵-۱۲-۱۴۰۱

تکاپوی نوروز و آرزوی محقق نشدۀ آیت‌الله خزعلی

تکاپوی نوروز و آرزوی محقق نشدۀ آیت‌الله خزعلی
مشهور‌ترین مخالف نوروز در گذشته امام محمد غزالی بود که در «کیمیای سعادت» نوشت: «نوروز و سده باید که مندرس شوند» و در روزگار ما مرحوم شیخ ابوالقاسم خزعلی فقیه فقید شورای نگهبان که آرزو داشت و ابراز هم می‌کرد که عید غدیر جای‌گزین عید نوروز شود در حالی که هیچ یک جای دیگری را تنگ نکرده است...
   عصر ایران؛ مهرداد خدیر- در پایان سالی پر‌تنش، باز این تکاپوی نوروز است که تماشایی است و چون این تکاپو را بیش از خود عید به چشم می‌آید و در روزهای آخر اسفندماه به اوج می‌رسد جا دارد به ماندگاری آن اشاره کنیم و این که هیچ اتفاقی در تاریخ ایران نتوانسته نوروز را تعطیل کند. چندان که همین پار و پیرار و نوروز‌های 99 و 1400 آغشته به کرونا و کم سفر بود اما عید تعطیل نشد. در سال‌های جنگ نیز حتی موشک‌پرانی های صدام حسین هم از پس نوروز برنیامد و به عکس، 20 سال پیش کلک وجود نحس خود او در نوروز 82 خورشیدی کنده شد!
    
      با این حال نوروز در میان خود ایرانیان هم مخالفانی داشته که گاه صدایشان بلند بوده ولی تلاش آنان نیز ثمر نداده است. آشکار است که نوروز هیچ نسبتی با ادیان ابراهیمی ندارد و از این رو برخی اگرچه آن را نفی نمی‌کنند اما از به کارگیری لفظ «عید» هم می‌پرهیزند یا با اکراه از عید سخن می‌گویند و ترجیح می‌دهند تنها "سال نو" یا "بهار" را تبریک بگویند تا نوروز و مشخصاً عید نوروز را و اصطلاحاً «نوروز» در دهان و زبان‌شان نمی‌چرخد!
 
  کما این‌که همۀ ما به یاد داریم که تا سال‌ها گفته می‌شد «عید ما روزی است که گناه در آن نباشد» یعنی این عید، واقعی نیست و لفظ عید هم به کار نمی‌رفت و بیشتر می‌گفتند "سال نو" و از این رو وقتی اول بار در نوروز 1361 از زبان آیت‌الله خامنه‌ای در جایگاه رییس جمهوری تعبیر «عید نوروز» شنیده شد قابل توجه و متفاوت بود.
 
  در نماز جمعه تهران هم وقتی یک‌بار در تشبیه 22 بهمن به اعیاد مهم اسلامی (فطر و قربان) و اسلامی - شیعی (غدیر) عید نوروز نیز در کنار آنها آمد، خاطر همه آسوده شد که تابوها شکسته شده است.
 
  با این حال هنوز هم غالب روحانیون تعبیر عید نوروز را به کار نمی‌برند و "سال نو" را ترجیح می‌دهند و از سنت‌های گونه‌گون آن بیشتر بر "صلۀ رَحِم" مُهر تأیید می‌زنند تا آیین‌های دیگر خصوصا شروع (‌چهارشنبه‌سوری) و پایان (‌سیزده‌به‌در) که با آنها هیچ میانه ندارند. شاید به این خاطر که با آسمان کار ندارد و کاملا زمینی است و هر هفت سین آن نیز رُستنی از زمین است و پیوند آن با زمین چنان است که نوروز ما را جهان به عنوان روز زمین به رسمیت می‌شناسد.
  
      چند سال قبل در نوشته‌ای در این باره به دیدگاه آیت‌الله عبدالله جوادی آملی دربارۀ نوروز اشاره کردم که در صفحۀ اینستاگرام ایشان آمده بود: «معنی سال نو این نیست که چون زمین یک بار به دور شمس می‌گردد عید است. ما وقتی عید داریم که حرکت خودمان به مقصد برسد. وگرنه زمین به دور شمس بگردد به ما چه؟! ما اگر اهل سیر و حرکت بودیم و به مقصد رسیدیم برای ما عید است.»
 
   در همان جا هم یادآور شدم جنس مخالفت آقای جوادی آملی البته با دیگران متفاوت است چرا که از نظر برخی دیگر به خاطر احساس تقابل با باورهای دینی است ولی آیت‌الله جوادی از این جنبه نیست بلکه از بعد فلسفی نمی‌پسندند.
 
  باستان‌گرایی افراطی در دوران پهلوی اول و دوم هم البته این انگاره را دامن زده بود که ارزش‌های ایران باستان در تقابل با آموزه‌های اسلامی قرار دارد و بیم آن می‌رفت که با عید نوروز مقابله شود .
 
  به لحاظ تاریخی هم این اشاره و قدرشناسی جا دارد که در نخستین عید پس از انقلاب مهندس مهدی بازرگان نخست وزیر دولت موقت اعلام کرد در ورزشگاه یکصد هزار نفری آزادی با مردم دیداری نوروزی خواهد داشت.
 
  قرار بود آیت‌الله طالقانی هم حاضر شود اما به خاطر درگیری‌هایی که در منطقۀ گنبد صورت گرفته بود آقای طالقانی به سفر رفت و نتوانست به استادیوم بیاید ولی نخست‌وزیر بازرگان به آزادی رفت و تأکید کرد جامۀ نو پوشیده چون عید است و بارها از نوروز گفت و حتی وقتی جمعیت برای او صلوات فرستاد به صراحت خواست برای او کف بزنند و وقتی آقای طالقانی آمد برای او صلوات بفرستند.
 
  او که با نیروهای مذهبی و انقلابی غیر‌مذهبی از نزدیک آشنا بود آشکارا نگران بود که عید نوروز کم‌رنگ شود از این رو بر پاس‌داشتِ نوروز تأکید ورزید. مذهبی‌ها به خاطر تلقی ارتباط نوروز با آیین زرتشت و تقدیس آتش و مارکسیست‌ها هم به خاطر نگاه انترناسیونالیستی و فراملی.
 
  با این حال، در تلویزیون رسمی اکراه داشتند تعبیر «عید نوروز» را به کار ببرند و ترجیح می‌دادند فرا رسیدن سال نو و بهار طبیعت را تبریک بگویند. به چهارشنبه‌سوری هم می‌گفتند چهارشنبۀ آخر سال و به «سیزده به در»، روز طبیعت! هنوز هم می‌گویند.
 
   در آستانۀ نوروز 1359 مرحوم محمد علی رجایی کفیل وقت وزارت آموزش و پرورش از وجه اداری وارد موضوع شد و اعلام کرد تعطیلات رسمی و تقویمی نوروز 4 روز است و همان‌گونه که کارمندان از صبح 5 فروردین سر کار حاضر می‌شوند دانش‌آموزان نیز باید در مدرسه حاضر شوند.
 
 با این حال نیمی از محصلان در مدرسه حاضر نشدند و آن نیم دیگر نیز اگرچه به مدرسه می‌رفتند اما با شعاری تند علیه کاهش تعطیلات سر کلاس نمی‌رفتند و این طرح زودتر از آنچه تصور می‌شد شکست خورد تا جایی که سال بعد که همان کفیل وزارت با این که نخست به وزارت و سپس نخست‌وزیری رسید اما در مقام نخست‌وزیر با اختیاراتی بسیار بیشتر دیگر درصدد کاهش تعطیلات نوروزی دانش آموزان برنیامد چرا که حالا نه تنها 13 فروردین که 12 فروردین هم تعطیل بود و کافی بود یک مناسبت مذهبی بر اساس تقویم هجری قمری هم در آن هفته قرار بگیرد تا عملا ادارات هم تعطیل باشند چه رسد به مدارس!
 
    برای این که بدانیم از ابتدا چندان دوراندیشی‌یی در کار نبوده اعلام تعطیلی 12 فروردین به مناسبت روز جمهوری اسلامی گواه روشنی است. زیرا یکی از دلایل 13 روزه شدن تعطیلات ( فراتر از مدارس) قرار گرفتن این دو روز (‌12 و 13) کنار هم است و گرنه تعطیلات تقویمی نوروز 4 روز به اضافه 13 به در است منتها عملا از 29 اسفند شروع و به 13 فروردین ختم می‌شود و در واقع جمهوری اسلامی با  تعطیل کردن 12 فروردین به عنوان روز جمهوری اسلامی عملا تعطیلات عید را محکم‌تر کرد حال آن که اگر همه‌پرسی مثلا 20 فروردین برگزار می‌شد جای این مناسبت تغییر می‌کرد یا در همان سالروز برگزاری (‌10 و 11) تعطیل اعلام می‌کردند نه چسبیده به 13.
 
      مشهور‌ترین مخالف نوروز در گذشته امام محمد غزالی بود که در «کیمیای سعادت» نوشت: «نوروز و سده باید که مندرس شوند» و در روزگار ما مرحوم شیخ ابوالقاسم خزعلی بود؛ فقیه فقید شورای نگهبان که آرزو داشت و ابراز هم می کرد که عید غدیر جای گزین عید نوروز شود در حالی که هیچ یک جای دیگری را تنگ نکرده است.  (‌خانم‌ها کبری و انسیه خزعلی که اولی در کمیته‌ای زیر‌مجموعۀ شورای عالی انقلاب فرهنگی و دومی به عنوان معاون امور خانواده و زنان در دولت آقای رییسی متولی امور زنان ایران شده‌اند، دختران آن مرحوم‌اند).
 
تکاپوی نوروز و آرزوی محقق نشده آیت‌الله خزعلی

 او صریح و روشن، عید شیعی غدیر را در مقابل نوروز قرار می‌داد و با همین هدف، بنیادی را هم راه انداخته بود  غافل از این که عید غدیر نیز به همت ایرانیان برپاست و ایرانیان بیش از دیگر مسلمانان دوستدار مولا علی‌اند و حتی این باور در برخی وجود دارد که عید غدیر روز اول سال یا نوروز بوده است.

 غفلت دیگر این که نوروز، چرخۀ اقتصادی دارد و تقریبا هیچ شغلی نیست که با نوروز جان نگیرد. طبیعت هم چنان یاری می‌کند که جای انکار نوروز باقی نمی‌گذارد. نگاه کنید چگونه ناگاه هوا در تهران بهاری و دل‌پذیر شده است. البته طبعاً در همه جا که نوروز را جشن می‌گیرند چنین نیست ولی در بسیاری مناطق با طبیعت عجین است.
 
  در این میان باید آفرین گفت به هوش کسی که دعای تحویل سال را ابداع کرد که رنگی مذهبی داد تا این آیین آسیب نبیند وگرنه مرحوم مهندس بازرگان در مقاله‌ای به مناسبت نوروز نوشته بود هر چه بررسی کرده درنیافته دعای تحویل سال را چه کسی گفته است و قطعا سخن هیچ امامی نیست و مرحوم راشد هم که دعای تحویل سال را در رادیوی پیش از انقلاب می خواند به بزرگان دینی نسبت نمی‌داد.
 
    به هر رو نوروز در عصر جمهوری اسلامی نه تنها از پا نیفتاده که باشکوه‌تر هم برگزار می‌شود و اکنون سخن از تمدن نوروز یا کشورهای نوروز هم هست و مراد کشورهای منطقه است که نوروز را پاس می‌دارند. نه خواست امام محمد غزالی در گذشته‌های دور محقق شده که دوست داشت نوروز مندرس شود نه آرزوی آیت‌الله خزعلی در گذشتۀ نزدیک که فقیه شورای نگهبان بود و می‌کوشید غدیر جانشین نوروز شود و نه طرح مرحوم رجایی که تعطیلات به 4 روز رسمی محدود شود. البته در گذر زمان از دو نماد آتش‌افروز و حاجی‌فیروز، اولی از دور خارج شده اما نوروز چنان با روح و فرهنگ ایرانی عجین است و نه تنها تهدید نیست که مقوّمِ امنیت ملی است و ایران را یک‌پارچه نگاه می‌دارد. کافی است یک لحظه تصور کنید ایرانیان، نوروز را نیز وانهاده بودند. از ایرانیت ما چه باقی می‌ماند؟
 
 
ارسال به دوستان
انتشار یافته: ۹
در انتظار بررسی: ۱۷۶
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
United States of America
۱۸:۳۸ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۵
148
15
پیشینه نوروز به دوموز الهه گرما و شبانان در سومر باستان می رسد و عیدی بین النهرینی می باشد.
پاسخ ها
علی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۲۸ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۵
دوست گرامی کاش اندکی مطالعه بفرمایید و بعد اظهار نظر کنید. نوروز کهن تر از عیدهای میان رودان است و د اساطیر به جمشید نسبت داده شده است.
ناشناس
Germany
۱۸:۳۹ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۵
5
71
خوب دو تا خبرنگار را با دوربین در ایام نوروزی به درب منزلشان بفرستید و ببینید سفره هفت سین دارند یانه!باور کنید مثل توپ صدادر خواهد کرد و وایرال خواهدشد!
عصر ایران از درون خانه مردم که نمی شود فیلم تهیه کرد. اتفاقا یکی از نقدها این است که چرا ایرانیان سفره های گسترده و عمومی برپا نمی کنند و به درون خانه ها محدود است.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۵۳ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۵
2
39
یادم هست که آقای رجایی در پیامی به دانش آموزان گفتند بچه های عزیز این درس ها را از کتابتان حذف کنید : "یلدا ، سیزده به در ، نوروز ... "
عصر ایران نویسنده به یاد نمی آورد. در آغاز انقلاب او دروس حذفی را به خاطر کوتاه شدن سال تحصیلی اعلام می کرد در حالی که مرحوم دکتر شکوهی وزیر بود. صحبت از حذف یلدا و نوروز از دروس نبود فقط بحث کاهش تعطیلات مدارس از 13 به 4 روز مثل ادارات بود ولی عملا بر عکس شد و ادارات هم با مرخصی و شکل های دیگر 13 روزه شد!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۰۲ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۵
111
19
چه رنگ چشم های مرحوم خزعلی قشنگ بوده
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۰۳ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۵
4
17
در کتاب شریف مفاتیح به نوروز اشارات ویژه ای شده.
عصر ایران مشخصا دعای مقلب القلوب مد نظر بود
حجاربرقی
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۰۴ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۵
1
50
متن قشنگی بود و به اتفاقات جالب تاریخی اشاره کردی
علی
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۲۷ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۵
0
26
با سلام
جناب خدیر زمان شاه تعطیلات نوروز چند روز بود
پیشاپیش نوروزتان مبارک
عصر ایران تعطیلات رسمی در تقویم همان 4 روز است ولی مدارس 13 روز تعطیل می شد. حالا هم به صورت رسمی 4 روز است ولی 20 اسفند که به ان اضافه می شود و پنج شنبه در پایان قرار گیرد بیشتر می شود. در این میان تعطیلات مذهبی هم گاه تداخل دارد. اتفاقا بعد از انقلاب به هاطر 12 فروردین بیشتر شده
ژیار
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۱۹ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۵
19
60
جناب مهرداد خدیر تنها شیعیان دوستدار علی نیستند. ما سنی ها هم علی را دوست داریم البته به خاطر عدالت علی، شجاعت علی، انسانیت علی، وارسته بودن علی. فرق ما با شما این است که شما درباره این انسان بزرگ غلو می کنید و ما ایشان را یک انسان دادگر و وارسته می‌دانیم و برای نه ایشان و نه بالاتر از ایشان شأن خدایی قائل نیستیم. فراموش نکنید که تمام سرحدات ایران سنی هستند و قریب 2 میلیون کرد و بلوچ و ترکمن و گیلک... سنی در تهران ساکن هستند.
عصر ایران بله. در متن هم آمده بیش از... نیامده تنها شیعیان و اصلا ننوشته ایم شیعیان گفته ایم ایرانیان بیش از دیگر مسلمانان و طبعا ایرانیان نه تنها شامل شیعیان و اهل سنت که شامل دیگران هم می شود.
جذاب و قدرتمند؛ رولزرویس کولینان منصوری با قیمت ۴۰ میلیارد تومان معرفی شد(+عکس) یک روز پس از مشاهده در آسمان، پوستر سیاسی جنگنده نسل ششم چینی ها آمد(عکس) داستان آشنایی پیمان قاسم‌خانی با همسرش و آرزوی بزرگ او (فیلم) روش‌های هک Wi-Fi و تقویت امنیت شبکه بحران سیاسی کره جنوبی ؛ کار رئیس‌جمهور موقت هم به استیضاح کشید حضور صدها بابانوئل در مترو مسکو (فیلم) فرمانده سپاه بوشهر : دشمن در جنگ ترکیبی و شناختی، زنان را هدف قرار داده است دستور پخت یک شام اسپانیایی خوشمزه با 6 عدد ران مرغ (فیلم) ورود بانوان به ورزشگاه دوباره ممنوع شد! کاهش دوباره نرخ بهره در بانک های ترکیه یادداشت عراقچی در روزنامه چینی: فصل جدیدی از همکاری راهبردی بین ایران و چین آغاز می‌شود لحظه وقوع تصادف عجیب؛ خودروی سواری از کنترل خارج شد (فیلم) انفجار خانه‌ در یزد با سه کشته و ۶ مجروح ترامپ: ترور من ایمان مذهبی خانواده‌ام را تقویت کرد/ در 48 ساعت اول چه خواهم کرد حمله موشکی یمن به تل‌آویو در نیمه شب گذشته (فیلم)