۰۷ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۰۷ دی ۱۴۰۳ - ۱۲:۲۸
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۸۸۹۶۴۱
تعداد نظرات: ۱۲ نظر
تاریخ انتشار: ۱۵:۵۵ - ۱۸-۰۲-۱۴۰۲
کد ۸۸۹۶۴۱
انتشار: ۱۵:۵۵ - ۱۸-۰۲-۱۴۰۲
حذف نزدیک به نصف رشته‌های دانشگاهی به بهانۀ بازار کار

طرحی برای خانه‌نشین کردن دختران یا کاهش توقعات پسران؟

طرحی برای خانه‌نشین کردن دختران یا کاهش توقعات پسران؟
شاید دنبال ازدواج سریع‌تر دختران در سن ازدواج‌اند و تحصیلات دانشگاهی را مانع می‌بینند و می‌خواهند از این آمار بکاهند تا زودتر بروند دنبال خانه و زندگی.

   عصر ایران؛ سروش بامداد-  معاون وزیر علوم گفته «40 درصد رشته‌های بدون آیندۀ شغلی از کنکور حذف می‌شود». او حفظ باقی رشته‌ها را هم مشروط به این کرده که در بورس صنعت و جامعه یا از طرف دولت اعلام نیاز شوند.

 دربارۀ سخنان آقای قاسم عموعابدینی می‌توان این نکات را مطرح کرد:

1. معیار اگر علم نیست و بازار است چندان که از تعبیر بورس استفاده کرده چرا در بقیه امور بازار یا رقابت آزاد و تقاضا را به رسمیت نمی‌شناسند؟ تازه تشبیه به کدام بورس وقتی بورس اصلی امروز ریخت! جدای این در مملکتی که  روزمره اداره می شود از کجا بر اساس آینده می‌خواهند تصمیم بگیرند؟  کدام آینده؟


2. برخی رشته‌ها از ابتدا مستقیما با شغل ارتباط دارند یعنی ماهیت آنان حرفه‌ای است. مثل پزشکی و پرستاری ولی همه رشته ها الزاماً و صرفاً ماهیت حرفه‌ای ندارند. به عبارت دیگر هر که پزشکی و پرستاری می‌خواند قطعا می‌خواهد پزشک یا پرستار شود. شاید در میانه یا انتها منصرف شود ولی انگیزۀ اولیه اشتغال در این حرفه هم بوده است. اما هر که جامعه‌شناسی می‌خواند الزاماً نمی‌خواهد جامعه‌شناس شود! به نظر می‌رسد این گزارۀ بدیهی را عمو عابدینی نادیده انگاشته است.

3.اگر دختری بخواهد فی‌المثل روان‌شناسی بخواند با این هدف که از دانسته‌ها برای تربیت 4 فرزند مورد نظر در تبلیغات‌ رسمی استفاده کند و دنبال شغل نباشد و تنها بخواهد خانه‌داری و مادری کند مشکلی دارد؟ چطور می‌توانید وقتی طرف اصلا دنبال شغل نیست به او بگویید چون شغلی متصور نیست رشته تحصیلی حذف می‌شود؟!

4. ممکن است فردی در حال حاضر شغل و درآمد کافی دارد و حتی در آستانۀ بازنشستگی است اما با این حال دوست دارد ادبیات انگلیسی بخواند تا در دوران فراغت ترجمه کند یا اصلا نمی‌خواهد ترجمه نکند و می‌خواهد رمان انگلیسی به زبان اصلی بخواند چه اشکالی دارد؟ 


5. فرض معاون وزیر علوم این است که بین رشتۀ تحصیلی و شغل فرد حتما ارتباطی باید وجود داشته باشد در حالی که در رژیم گذشته یک دکتر ادبیات سال‌های متمادی و طولانی رییس جمعیت شیر و خورشید سرخ بود و بسیار هم موفق و محبوب بود و همین حالا هم یک مهندس مکانیک و سرتیپ سپاه وزیر میراث فرهنگی است. دومی را نمی‌دانم موفق است یا نه ولی به خاطر آن که در دانشگاهی درست و حسابی مهندس شده قد سیاسی او از دیگر وزیران دولت فعلی بلندتر است. شاید بگویند   مهندسی‌ها را نمی‌خواهیم حذف کنیم. اما اگر معیارشان بیکاری است مگر این همه مهندس بیکار نداریم؟ حتی خیلی از پزشکان هم بیکارند و برخی از کاردارها هم می‌خواهند مهاجرت کنند. آیا آنها را هم برمی‌چینند؟

6. می‌توان حدس زد هدف اصلی کاهش تحصیل نه در رشته‌های فنی و پزشکی و حتی هنری که در علوم انسانی باشد آن هم به چند دلیل زیر:

  دلیل نخست این که 40 سال است می‌خواهند علوم انسانی را اسلامی کنند و گردن این دولت و آن دولت انداخته‌اند و در عصر یک‌دستی اما دیده‌اند نمی‌شود چون اصلا به باور بسیاری چیزی به نام اقتصاد اسلامی یا ادبیات اسلامی نداریم بلکه اقتصاد مسلمانان و ادبیات مسلمانان داریم. از این رو می‌خواهند صورت مسأله را پاک کنند.

  دلیل دوم شاید این باشد که برخی بر این باورند که دارندۀ لیسانس جامعه‌شناسی بیکار تن به هر کاری نمی‌دهد و این مدرک باعث بیکار بودن او شده است. با این کار می‌خواهند نرخ بیکاری را پایین بیاورند. این گزاره البته نادرست نیست و بخشی از بیکاری‌ها به خاطر همین است که طرف با این که می‌تواند در فروشگاهی یا شرکتی کار کند اما چون مثلا لیسانس کتابداری گرفته حاضر نیست هر جایی کار کند. غافل از این که دانسته‌ها در جای دیگر هم به کار می‌آید.

دلیل سوم این که دولت در حقوق کارکنان و بازنشستگان مانده و نمی‌خواهد مدرک تحصیلی باعث افزایش حقوق شود.

دلیل چهارم هم این که محیط دانشگاه دانشجویان را به فضای فکری و فیزیکی دیگری سوق می‌دهد و این باب میل آقایان نیست. وگرنه در مملکتی که 85 میلیون جمعیت دارد و از این 85 میلیون نفر تنها 25 میلیون نفر کار می‌کنند چه کار دارند که طرف فلسفه خوانده یا ادبیات نمایشی؟

دلیل پنجم هم شاید این باشد که دولت مردمی و مجلس انقلابی دنبال ازدواج سریع‌تر دختران در سن ازدواج‌اند و تحصیلات دانشگاهی را مانع می‌بینند و می‌خواهند از این آمار بکاهند تا زودتر بروند دنبال خانه و زندگی.

دلیل ششم هم شاید این باشد که شعارهای اصلی دولت ابراهیم رییسی روی زمین مانده چندان که نه از یک میلیون شغل خبری هست و نه از یک میلیون خانه در سال و نه از شعارهای دیگر و چالش بر سر پوشش هم تنها به فاصله دامن زده و دستاوردی برای دولت نداشته است. اما به هر حال کاری باید انجام دهند. یعنی آیا حالا که  ایجابی نشده سلبی؟


7. خطاب به کار‌به‌دستان مدافع این ایده می‌توان گفت: شماها (‌شماها البته نادرست است ولی اینجا باید گفت شماها) که می‌گفتید ما می‌توانیم و هی شغل درست می‌کنیم. حالا چی شده که می‌گویید برای 40 درصد از رشته‌های دانشگاهی هم هیچ شغلی پیدا نمی‌شود؟ دقیقا چه شغل‌هایی می‌خواستید درست کنید؟


8. اگر بنا‌بر شغل زاید باشد خیلی‌ها معتقدند خود وزارت علوم هم زاید است چون دانشگاه‌ها قبل از تشکیل وزارت علوم هم داشتند کارشان را می‌کردند و هر دانشگاه می‌تواند مستقلا دانشجو جذب کند. مرحوم دکتر حبیبی هم در دولتِ شورای انقلاب در سال 58 گویا دنبال چنین طرحی بود. رشته دانشجویی که بابت آن شهریه می دهد چون شغلی بر آن مترتب و متصور نیست زاید است اما مقام فلان مدیر کل در اداره ای که عملا دیگر خدمات دهی ندارد ولی حقوق و مزایا و خودرو می گیرد زاید نیست؟

9. چرا سرنا را از سر گشاد آن می‌نوازند؟ کشور را از انزوا به درآورند شغل و درآمد هم ایجاد می‌شود. گیر کار در سیاست است و حتی در اقتصاد هم نه ولی گم شده را  حالا در دانشگاه جست‌و‌جو می کنند.

  10. هر چند ظاهر طرح به جنسیت توجه ندارد ولی با توجه به افزایش نسبت دانشجویان دختر به پسر می‌توان این طرح را با نگاه جنسیتی هم دید و این که حالا که هر کاری می‌کنند دختران نسل جدید زیر بار نگاه رسمی به زندگی و پوشش حداکثری نمی‌روند پس به خانه بازگردند. چون خیابان‌ها را که نمی‌توانند پلمب کنند!


   

ارسال به دوستان
انتشار یافته: ۱۲
در انتظار بررسی: ۵۴
غیر قابل انتشار: ۰
اسفندیاری
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۱۳ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۸
108
49
بنده موافق طرح هستم. هرکس می خواهد جامعه شناسی بخواند یا روانشناسی برای تربیت فرزندانش، در دانشگاههایی بخواند که برای آب دادن چمنش از بنده بخش خصوصی مالیات نخواهند. بنده پول ندارم برای فرصت مطالعاتی عضو هیات علمی گروه علوم انسانی دانشگاههای دولتی مالیات بپردازم. آنهم علوم انسانی که آنرا در شرایط فعلی کشور سد توسعه علوم فنی و توسعه کشور می دانم.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۰۲ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۸
استدلال شما صحیحه به شرطی که رشته هایی که قرار است حذف شوند در دانشگاههای غیر دولتی ارائه شوند.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۱۶ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۸
44
33
حذف رشته غلط است. پرمحتوا کردن و به روز کردن صحیح است. اینکه نسبت درستی برای ورود به دانشگاه ها برای خانمها و آقایان در نظر گرفته نمیشود غلط است. متاسفانه خانمها در اکثر رشته ها بیشترین قبولی را دارند و به همین نسبت آقایان حذف شده اند و در محیط کار خانم ها توان کاری و عملیاتی کمتری و حتی تجزیه و تحلیل ضعیفتری در شغل دارند. شرکتهای خصوصی نیز آقایان را استخدام نمیکنند چون خانمها با قیمت ارزانتر و مطیع ترند و به راحتی قابل اخراج اند.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۱۶ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۸
41
50
به عنوان استاد دانشگاه درجه یک ایران میگن بسیار طرح درستیه، اغلب ورودیهای دانشگاه اصلا دانشجو نیستن و برای خوابگاه و تغذیه رایگان یا برنامه های دیگه میان دانشگاه....فقط بودجه رو حروم میکنم ولی درس نمیخونن شاید حداکثر یک سوم دانشجو باشند
ميهمان
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۲۰ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۸
3
71
اينجوري بايد ٩٠ درصد رشته ها رو حذف كنند چونكه كاري وجود نداره
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۲۰ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۸
9
15
احسنت
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۴۴ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۸
3
31
اگه این طرح خوبه واسه ... هم اجرا کنید.
مهدی
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۰۳ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۸
13
13
چقدر شاید شاید کردید!
عصر ایران چون قطعی نیست. کشف و تجربه نشده تا با قطعیت سخن بگوییم. در حد احتمال است. اصل موضوع هم بسته به این است که اجرا شود. چه بسا وزیر علوم هم استیضاح شد و طرح آقای معاون هم هوا رفت!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۱۳ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۸
6
52
هرکس حق دارد به هر دلیلی هر رشته ای که می‌خواهد بخواند ولی به شرط آنکه در دانشگاه آزاد ثبت نام کند و خودش هم هزینه‌های تحصیل خودش را پرداخت کند . به مردم زحمتکش ربطی ندارد که فردی با پول بیت‌المال از دانشگاه دولتی دکترای جامعه‌شناسی گرفته و حالا چون زیر بار انجام یک شغل واقعی نمی‌رود باید استخدام دولت شود و تا آخر عمر هم هزینه‌های زندگی اش را از مردم بگیرد ! دولت باید بودجه محدود وزارت علوم را روی رشته های پر متقاضی متمرکز کند تا مشکلی از مردم حل شود نه اینکه تورم ایجاد کند و به لشگر بیکاران اضافه کند.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۱۴ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۸
15
44
عجب استدلال عجیبی: من می‌خواهم بروم دانشگاه که معلوماتم زیاد شود و اوقات فراغتم را پر کنم، همه هم باید جمع شوند و پول تحصیل من را بدهند!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۳۱ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۸
5
35
دولت برای تحصیل افراد هزینه میکند، کسی که نمیخواهد در رشته ای کار کند یا کاری نیست که بکند با هزینه خودش درس بخواند، نیازی به هزینه دولت نیست. از طرف دیگر بسیاری خانواده ها با مشقت هزینه تحصیل فرزندان خود را در دانشگاه های غیردولتی پرداخت میکنند با تصور اینکه لابد کاری هست، با حذف رشته تکلیف این خانواده ها مشخص میشود. جایگزین این مدارک تحصیلی خیلی دوره های مفید و کاربردی میتوان برگزار کرد.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۴۰ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۸
6
30
نمیشود وقتی بازار کار اینقدر محدود است، شعار افزایش جمعیت نداد؟ یعنی با همین استدلال در خصوص معادله بازار متر و تحصیلات، اصلا زاد ولد را محدود کنند تا شغل برای همه باشد‌. البته اگر بتوانند!
نتا S چینی و تحمل 7.7 تن فشار؛ آلمانی ها و آمریکایی ها کجایید؟! (+فیلم) عملیات استشهادی در غزه / حماس : یکی از نیرو‌های مقاومت خود را در میان نیرو‌های اسرائیلی منفجر کرد آقای جلیلی! اگر «عمق راهبردی» توقف قانون حجاب را درک کنید متوجه می‌شوید چه معنایی دارد ثبت لحظه حضور پلنگ ایرانی با توله‌اش در جنگل‌های گیلان (فیلم) مدودف : جنگ بین روسیه و آمریکا، اتمی خواهد بود عراقچی وارد پکن شد شمار کشته‌های حمله هوایی پاکستان به افغانستان به ۵۰ تن رسید جذاب و قدرتمند؛ رولزرویس کولینان منصوری با قیمت ۴۰ میلیارد تومان معرفی شد(+عکس) یک روز پس از مشاهده در آسمان، پوستر سیاسی جنگنده نسل ششم چینی ها آمد(عکس) داستان آشنایی پیمان قاسم‌خانی با همسرش و آرزوی بزرگ او (فیلم) روش‌های هک Wi-Fi و تقویت امنیت شبکه بحران سیاسی کره جنوبی ؛ کار رئیس‌جمهور موقت هم به استیضاح کشید حضور صدها بابانوئل در مترو مسکو (فیلم) فرمانده سپاه بوشهر : دشمن در جنگ ترکیبی و شناختی، زنان را هدف قرار داده است دستور پخت یک شام اسپانیایی خوشمزه با 6 عدد ران مرغ (فیلم)