۲۵ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۲۵ دی ۱۴۰۳ - ۰۸:۳۳
در حاشیه
کد خبر ۸۹۴۲۷۲
تعداد نظرات: ۱۹ نظر
تاریخ انتشار: ۱۳:۰۹ - ۲۷-۰۳-۱۴۰۲
کد ۸۹۴۲۷۲
انتشار: ۱۳:۰۹ - ۲۷-۰۳-۱۴۰۲

مدام نگوییم: «ایرانی‌ها فلان هستند!»

مدام نگوییم: «ایرانی‌ها فلان هستند!»
ما ایرانی ها ، این ها را مدیون اولین پدر و مادری هستیم که پشت بچه‌شان ایستادند و گفتند که اگر می‌خواهی پزشکی انتخاب نکنی، نکن و برو به عشقت عکاسی برس. مدیون اولین نفری که نه تنها زباله خودش که زباله دیگران را جمع کرد. مدیون اولین ...

 دکتر مجتبی لشکربلوکی

تا همین چند وقت پیش؛
▫️ملت با چوب و سنگ، سگ و گربه‌‌ها را می‌زدند؛ ولی الان می‌بینیم برایشان غذا می‌گذارند و انجمن برای نگهداری‌شان ايجاد شده.
▫️اگر کسی که پشت فرمان کمربند می‌بست را مسخره‌ می‌کردیم؛ ولی الان تا ماشین را روشن می‌کنیم ناخودآگاه اول کمربندمان را می‌بندیم.
▫️اگر خانمی متارکه می‌کرد با نگاه سنگین‌مان اذیتش می‌کردیم؛ ولی الان به تصمیمش احترام می‌گذاریم!
▫️اگر کسی نظر مخالفی داشت، غوغا به پا می‌کردیم؛ ولی الان می‌گوییم خب نظرش این است؛ هرکسی نظرش برای خودش محترم است! [حتی اگر ناراحت شویم دست‌کم خوددارتر شده‌ایم.]
▫️تا چند وقت پیش و در روزهای تعطیل، پارک‌ها و جنگل‌ها تبدیل می‌شدند به سفره‌ای از زباله‌ها؛ اما الان برخی از مردم [نه همه] علاوه بر زباله‌های خود زباله‌های دیگران را نیز جمع می‌کنند.
آهسته‌ آهسته داریم تغییر می‌کنیم! شاید هنوز خیلی راه مانده تا به‌ جامعه ایده‌آل برسیم؛ اما همین که آغاز کردیم خیلی خوب است.

مرتب نگوییم ایرانی‌ها فلان هستند! ایران یعنی من، یعنی تو.
تو مطالعه کن، رفتارهای اجتماعی نامناسبت را اصلاح کن و به من هم یاد بده که همین کار را بکنم، اما با مهربانی؛ نه با نگاهِ از بالا به پایین و با لحنی که: «تو بی‌فرهنگی و من بافرهنگ» (نویسنده: نامعلوم)

تحلیل و تجویز راهبردی

نتوانستم نویسنده اصلی را بیابم، اما می‌خواهم چند نکته‌ای به آن بیافزایم:

با نگاه به سال‌های دور، متوجه می‌شوم فرهنگ ما مبتنی بر پدرسالاری، بزرگ‌سالاری و معلم‌سالاری بود. همه این‌ها با تمام تفاوت‌های‌شان، در یک چیز مشترک بودند. اینکه یک نفر فکر می‌کند، یک نفر حکم می‌راند و بقیه «فقط» اطاعت می‌کنند. تعریف آدم خوب در گذشته آدم مطیع بود؛ آدمی که در نهایت کارمند می‌شد.

اصلا قرار نبود ما فکر کنیم! پدر به جای ما تصمیم می‌گرفت که چه رشته‌ای بخوانیم، با چه کسی ازدواج کنیم، شیخ و بزرگ قبیله تصمیم می‌گرفت که چه کسی باید چه کاری کند و حتی چه عقیده‌ای داشته باشد. معلم بود که ... .

ما در طول این سال‌ها بسیاری از عقاید و رفتارهای اشتباه را به مرور کنار گذاشته‌ایم. فهمیده‌ایم که قرار نیست همه دکتر و مهندس شوند. بیزنس من یا کارآفرین شدن هم مسیر دیگری است.

در طول این سال‌ها، معلمان محدودتر شده‌اند. پدرها منطقی‌تر و محتوای درس‌ها تعاملی‌تر شده‌اند. نسل جدید جسورتر، خلاق‌تر، نقادتر و عاقل‌تر از ماست و به راحتی هر چیزی را نمی پذیرد. این اصلا چیز کمی نیست! این آغاز ماجراست. 

این را مدیون چه کسانی هستیم؟

مدیون اولین‌ها:
▫️مدیون اولین کسی که به کارتن خواب‌ هم به دید یک انسان نگاه کرد و او را عوضیِ مفنگیِ معتاد خطاب نکرد. 
▫️مدیون اولین کسی که به جای لگد زدن به گربه برایش غذا گذاشت. 
▫️مدیون اولین نفری که نه تنها زباله خودش که زباله دیگران را جمع کرد. 
▫️مدیون اولین مدیر مدرسه‌ای که با معلم زورگوی مدرسه درگیر شد و او را اخراج کرد. 
▫️مدیون اولین معلمی که به ما آموخت حرف دیگران را خوب بشنویم، حتی اگر آن را قبول نمی‌کنیم. 
▫️مدیون اولین پدر و مادری که پشت بچه‌شان ایستادند و گفتند که اگر می‌خواهی پزشکی انتخاب نکنی، نکن و برو به عشقت عکاسی برس. 
▫️مدیون اولین خانواده‌ای که گفت نظر دخترمان شرط است و ما به جای او تصمیم نمی‌گیریم. 

این آدم‌ها برای اولین بار کاری کردند متفاوت. پس از آن، کم‌کم فهمیدیم که اوه! می‌شود جور دیگری هم فکر کرد، تصمیم گرفت و زندگی کرد. این‌ها قهرمان‌های ناشناخته این سرزمین اند. 

ما چه می‌توانیم انجام دهیم؟

هر کسی می‌تواند یک معلم/مبارز/خط‌شکن باشد. چگونه؟ آنچه خوب است، آنچه منطقی است را به دیگران بیاموزد و خسته نشود. فرهنگ در طول سال‌ها شکل گرفته و با یک بار گفتن و نشان دادن تغییر نمی‌کند. مطمئنا فرهنگ پدرسالاری و قبیله‌سالاری با سریال «پدرسالار» و فیلم «عروس آتش» تغییر نکرد اما آن کارگردانان در این مبارزه نقش داشته‌اند. 
اگر اولین نبودیم؛ اولین ها (پیشروها) را حمایت کنیم. ظرفیت رشد یک جامعه مرتبط است با دادن امکان متفاوت بودن.

عجالتا در تنگنای کنونی، ما چهار مسیر در توسعه داریم  که پیش روی ما باز است:

اول: نیلوفرآبی یعنی خلق توسعه‌های کوچک، محلی و محدود

دوم: نتوکراسی یعنی حل مسائل ملی از طریق شبکه‌سازی

سوم: مشق شب یعنی تدوین و تفاهم پیش‌نویش طرح‌ها و قانون‌ها برای روزی که پنجره‌ای باز شود

و چهارم: تربیت نسلی توسعه آفرین، آگاه، توانمند و آینده ساز.  

استراتژی چهارم را دست کم نگیریم. برتراند راسل زمانی گفته بود: «از خودتان انسانیت به یادگار بگذارید و نه انسان، تولیدمثل را هر جانوری بلد است!» می‌خواهم توصیه کنم به تفاوت تولید مثل و تولید نسل (استراتژی چهارم توسعه) بیشتر بیاندیشیم./ کانال نویسنده

 

برچسب ها: ایرانا ، ایرانی
ارسال به دوستان
انتشار یافته: ۱۹
در انتظار بررسی: ۲۵
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۱۷ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۷
0
14
زمانی ، جوک های قومیتی ، نقل مجالس بود حالا دیگه خبری نیست
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۲۶ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۷
1
6
مدتهاست به این موضوع فکر کردم و میکنم به نظرم در کنار خوب بودن و درست بودن این صحبتها که همه باید به همدیگه یادآوریش کنیم یک نکته جالب دیگه هم وجود داره و اون اینه که ما ایرانی ها و شاید بشه گفت مردم شرقی شاید دچار عقب افتادگی هایی باشیم ولی چیزهایی هم داریم که شاید غربی ها کمتر داشته باشند. خونگرمی، با محبت بودن، خانواده دوست بودن و ... و اگر ضعف های برشمرده شده رو در خودمون اصلاح کنیم به نظرم میتونیم جوامعی خیلی بهتری نسبت به غربی ها داشته باشیم. نمونش همین بحث حیوان دوستی در کشور ترکیه که الان شاید در دنیا کم نظیر باشه ولی تا چند دهه گذشته فرق زیادی با ما نداشتن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۳۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۷
0
15
این بیت مولانا شاهکاره:
"تو مگو همه به جنگند و ز صلح من چه آید/تو یکی نه ای، هزاری، تو چراغ خود برافروز"
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۱۰ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۷
1
9
از خودتان انسانیت به یادگار بگذارید و نه انسان، تولیدمثل را هر جانوری بلد است
ناشناس
Germany
۱۴:۱۷ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۷
4
15
همه اینها رو مدیون اینترنت و شبکه های اجتماعی هستیم. تا قبل از اینها رفتار ما همون جور بود که توصیف کردید. بعد از این که با دنیا آشنا شدیم و فهمیدیم بقیه آدمهای دنیا چه جوری زندگی می کنن کم کم رفتارهای خوب و بدشون رو آموختیم و روی ما تاثیر گذاشت.
.
ناشناس
Australia
۱۴:۲۰ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۷
1
7
حرف درستیه، آفرین. من توی استرالیا هستم و واقعا تفاوت معنی داری بین آدم ها نیست، سیستم اینجا درسته که آدم ها رو درست می کنه!
هادی
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۴۵ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۷
4
0
یعنی واقعا کارتن خواب ها معتاد نیستن؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۰۰ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۷
2
10
غذا دادن به حیوانات کار درستی نیست که اینجا ارزشمندش کردین یک خطا و اشتباه که هم برای طبیعت مضره هم برای خود حیوان و در خیلی از کشورها هم ممنوعه پس ترویجش نکنید
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۲۰ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۷
1
2
آفرین،
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۳۱ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۷
3
2
عالی فرمودی براساس ثروت فرهنگی ما باید بافرهنگ ترین دمکرات ترین ایمن ترین پاسخگو ترین قانونمندترین فهمیده ترین با اخلاق ترین عاطفی ترین علمی ترین ملت جهان باشیم ۷۰۰۰ سال سابقه تاریخی مگه شوخیه تمام مشکلات از جانب مدیریت است صدا و سیما ناکار است درک عمیقی از کشور ندارد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۳۱ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۷
3
2
مسیر پنجمی هم هست که اتفاقا تنها مسیر باز پیش رو :
بلیط یک طرفه بخرید و بروید ، نسل جدید فهمیده است که آب در هاون نکوبد و پنجه به مهتاب نکشد بلکه با توسعه فردی و خرید بلیط هواپیما ، تمام موانع توسعه را پشت سر بگذارد.
کاش گذارشی تهیه کنید از خالی شدن شرکت های آی تی ،
کارمندانشان طوری در حال اپلای کردن هستند که پوزیشن های بسیاری در شرکت های مختلف بدون کارمند و کارشناس مانده است
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۰۱ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۷
9
0
مدیون گشت ارشاد نیستیم آیا؟ شاید ارشاد شده ایم !
بنده خدا
Germany
۱۶:۲۲ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۷
6
4
همینطوری پنجاه سال از کشورهای اطراف و صد سال از اروپا عقبتریم
ستار
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۴۴ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۷
1
5
عالی بود
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۵۶ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۷
2
4
دلمون خوش که تو قرن بیست و یک لگد گربه نمیزنیم .
ناشناس
Canada
۱۸:۲۱ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۷
0
3
آفرین مرحبا که انسان بودن راخوب توصیف کردید
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۴۶ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۷
0
8
عصر ایران جان! من در مقابل مدیر زورگو ایستادم ولی ایشان بنده را از مدرسه اخراج کرد.اداره هم طرف او را گرفت. به نظرت من هم جزو اولین ها حساب میشم؟
فرهنگی بازنشسته
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۴۶ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۷
1
3
بله هنوزدنبال گلزارمی دوندبه ۲۰درصدامیدوارم .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۰۹ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۷
0
0
عالی بود.
رانش زمین در برزیل ۹ کشته بر جا گذاشت (فیلم) مرگ دلخراش خلبان پس از سقوط هواپیما در تالاب پر از تمساح(+عکس) شاهکار معماری ژاپنی که بهترین خانۀ جهان در سال 2005 شد(+عکس) پزشکیان : با زیارت کردن و شعار دادن مشکلات حل نمی‌شود/ اگر بچه‌های ما طور دیگری شده‌اند، ما مقصریم که درست آموزش ندادیم تغییر نام ورزشگاه مشهد به‌نام « غلامرضا تختی » توسط آیت‌الله خامنه‌ای دستگیری پسر ۱۳ ساله به علت رانندگی به سمت مدرسه آغاز طرح تفکیک جنسیتی در وسایل حمل و نقل عمومی در دمشق منبع انرژی بی‌پایان، نزدیک‌تر از همیشه کوشکی : عملاً قبح مذاکره و رابطه با آمریکا شکسته شده / هر نوع مذاکره در هر سطحی زیانبار خواهد بود قتل پسر خیاط در شب سال نو میلادی در ترکیه، محاکمه در ایران روده شما به این دلایل احتمالا ناسالم است زندگی لرزان و در خطر ۳۰ یوزپلنگ باقیمانده در ایران پزشکیان: اگر در تبعیض و بی‌عدالتی هستیم راست نمی‌گوییم که شیعه هستیم (فیلم) بهترین شیوه شارژ کردن موبایل خداحافظی با ترافیک/ هوش مصنوعی چینی راه حلی قطعی برای معضل ترافیک ارائه داد