۲۵ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۲۵ دی ۱۴۰۳ - ۰۰:۴۵
در حاشیه
کد خبر ۸۹۶۶۵۲
تاریخ انتشار: ۱۳:۴۷ - ۱۴-۰۴-۱۴۰۲
کد ۸۹۶۶۵۲
انتشار: ۱۳:۴۷ - ۱۴-۰۴-۱۴۰۲

عربستان سعودی و کویت به ایران :‌ فقط ما در میدان الدره ( آرش )‌ سهم داریم

عربستان سعودی و کویت به ایران :‌ فقط ما در میدان الدره ( آرش )‌ سهم داریم
میدان آرش / الدره واقع در شمال خلیج فارس در سال 1346 شمسی توسط شرکت نفتی ژاپنی AOC  کشف و  ذخایر گاز آن حدود  11 تا 22 تریلیون مترمکعب برآورد شده است. حالا ایران با دو کشور کویت و عربستان سعودی بر سر مالکیت آن اختلاف نظر دارد.

عصرایران ؛ رضا ادهم - عربستان سعودی خطاب به ایران گفت فقط دو کشور عربستان سعودی و کویت در میدان گازی الدره / آرش سهم دارند و کشور دیگری یعنی ایران در این میدان سهم ندارد.

خبرگزاری سعودی (واس)‌ این موضوع را به نقل از یک منبع در وزارت خارجه این کشور منتشر کرد.

قبل از این وزارت خارجه کویت هم در موضع گیری مشابهی، میدان گازی آرش / الدره را تنها مشترک میان کویت و عربستان سعودی دانست و تاکید کرد ایران سهمی در این میدان ندارد.

این دو اظهارنظر در واکنش به سخنان رئیس شرکت ملی نفت ایران است که به تازگی از آمادگی ایران برای آغاز حفاری در میدان گازی آرش / الدره خبر داده بود.

این مواضع عربستان سعودی و کویت در زمانی مطرح می شود که تهران و ریاض بعد از 7 سال، روابط دیپلماتیک را از سرگرفتند و با آشتی،‌ به قطع روابط و ستیز با یکدیگر پایان دادند.

وزیر خارجه ایران چند روز قبل با سفر به کویت با نخست وزیر و وزیر خارجه این کشور دیدار و گفتگو کرد.
اختلاف بر سر میدان آرش / الدره یکی از موضوعات مورد بحث در روابط دو کشور است.

میدان آرش / الدره واقع در شمال خلیج فارس در سال 1346 شمسی توسط شرکت نفتی ژاپنی AOC  کشف و  ذخایر گاز آن حدود  11 تا 22 تریلیون مترمکعب برآورد شده است.

به نوشته امید شکری تحلیلگر انرژی، در سال ۲۰۰۱، پس از این‌که ایران عملیات اکتشاف در میدان آرش را شروع کرد، کویت بلافاصله بحث شکایت از ایران در مجامع بین المللی را پیش کشید. در زمان ریاست جمهوری محمد خاتمی و پس از سفر امیر کویت به تهران، ایران فعالیت‌های اکتشافی را متوقف کرد و از سکوی ساخته شده برای این میدان در میدان‌های دیگر استفاده شد.


  میدان آرش / الدره در خلیج فارس 
میدان آرش / الدره در خلیج فارس

عربستان سعودی:‌ میدان الدره (آرش) فقط میان ما و کویت مشترک است

خبرگزاری سعودی (واس) به نقل از یک منبع اگاه در وزارت خارجه این کشور اعلام کرد: "مالکیت منابع طبیعی در منطقه تقسیم شده در کل میدان الدره به طور کامل، فقط در مالکیت مشترک مملکت عربی سعودی و دولت کویت است و تنها این دو به تنهایی حقوق کامل حاکمیتی برای بهره برداری منابع این منطقه را دارند".

این منبع اضافه کرد: "ریاض دعوت های قبلی خود را از طرف ایرانی برای آغاز مذاکرات ترسیم مرزهای شرقی میدان تقسیم شده میان مملکت عربی سعودی و کویت به عنوان یک طرف واحد در گفتگو در مقابل طرف ایرانی را تکرار می کنیم".

کویت: فقط میان ما و سعودی مشترک است / ایران سهمی ندارد

  دوشنبه قبل هم کویت همین موضوع را تکرار کرد و خواستار مذاکرات با تهران شد.

وزارت خارجه کویت هم گفته است که میدان الدره / آرش تنها میان کویت و سعودی مشترک است و ایران سهمی در این میدان ندارد.  

به گزارش خبرگزاری کویت (کونا)، یک منبع آگاه در وزارت خارجه این کشور تاکید کرده است این کشور به همراه عربستان سعودی دارای حق انحصاری درباره بهره برداری از منابع میدان الدره / آرش هستند.
دو کشور قبل از این درباره بهره برداری مشترک از این میدان توافق کرده بودند.

نقشه منتشر شده از سوی ایران و تقسیم میدان آرش / الدره میان ایران و کویت
نقشه منتشر شده از سوی ایران و تقسیم میدان آرش / الدره میان ایران و کویت

وزیر نفت کویت اضافه کرد: از ادعاها و مقاصد ایران درباره میدان الدره (آرش) که ساده ترین قوانین روابط بین المللی را نفی می کند متعجب شدیم.  او از ایران خواست قبل از اینکه حقی در میدان داشته باشد؛‌ به ترسیم مرزهای دریایی دو کشور متعهد باشد.

مقام مسوول در وزارت خارجه کویت نیز گفته بود منطقه دریایی که میدان الدره / آرش‌ در آن قرار دارد در مناطق دریایی کشورش قرار دارد؛ منابع طبیعی موجود در آن هم میان کویت و پادشاهی عربی سعودی مشترک است و این دو به تنهایی دارای حق بهره برداری هستند.

 کویت همچنین از ایران خواست مذاکرات برای ترسیم مرزهای دریایی با عربستان سعودی و کویت را به عنوان یک طرف واحد آغاز کند.

وزیر نفت کویت (سعد البراک)‌ هم تاکید کرد که کشورش با "ادعاها و اقدامات ایران درباره میدان الدره " (آرش) مخالف است و آنها را رد می کند.

ایران:‌ آماده حفاری در آرش هستیم

در هفته گذشته مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران گفت ما کاملا آماده عملیات حفاری در میدان آرش هستیم.

به گزارش شانا،‌ محسن خجسته‌مهر گفته بود: آمادگی کامل برای آغاز حفاری در میدان مشترک آرش وجود دارد و منابع قابل‌توجهی را برای اجرای طرح توسعه این میدان در هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران مصوب کرده‌ایم و با آماده‌ شدن شرایط، حفاری را در میدان مشترک آرش آغاز می‌کنیم.

میدان آرش / الدره

میدان آرش / الدره واقع در شمال خلیج فارس درسال 1960میلادی (1337/ 1338)‌ یا 1346 شمسی کشف شد و دارای ذخایر بزرگ نفت و گاز (‌ 11 تریلیون مترمکعب گاز طبیعی و حدود 300 میلیون بشکه نفت خام) است.  این میدان می توان نقش مهمی در رفع نیاز روبه افزایش جهان به گاز و میعانات گازی داشته باشد.   

میدان در ایران به نام آرش و در کویت و عربستان سعودی به نام الدره شناخته می شود. اختلافات درباره این میدان،‌ هم اکنون میان ایران، کویت و عربستان سعودی است.
ایران و کویت درباره مرزهای خود در منطقه اختلاف دارند و هنوز مرزهای دریایی خود را ترسیم نکرده اند.


سکوی نفت و گاز در خلیج فارس  - عکس تزئینی است
سکوی نفت و گاز در خلیج فارس  - عکس تزئینی است

رئیس شرکت ملی نفت ایران قبل از این گفته بود میدان نفتی مشترکی تعیین تکلیف نشده ای میان ایران و عربستان سعودی وجود ندارد.
بخشی از میدان در مرز دریایی ایران و کویت و بخشی دیگر در آب های کویت و عربستان سعودی قرار دارد.

ایران از یک طرف و کویت و عربستان سعودی در طرف مقابل، درباره میدان نفت و گاز آرش /الدره اختلاف دارند.
ایران می گوید این میدان انرژی در منطقه "اقتصادی ویژه" اش قرار دارد. این اختلاف از چند دهه قبل آغاز شد.

در سال گذشته میلادی، کویت و عربستان سعودی توافقی را برای بهره برداری از این میدان امضا کردند. ایران به این توافق اعتراض و آن را غیرقانونی توصیف کرد.

به نوشته خبرگزاری فرانسه،‌ نزاع درباره میدان آرش / الدره به دهه 60 میلادی قرن گذشته باز می گردد زمانی که ایران به شرکت نفت انگلیس و ایران (که بعدا به شرکت بی پی تغییر یافت) امتیاز بهره برداری از این میدان را داد و کویت هم به شرکت "شِل"چنین امتیازی ارائه کرد.

دو امتیاز در بخش شمالی میدان با یکدیگر تداخل دارند.  
ایران و کویت برای سال ها مذاکراتی را درباره مرزهای دریایی خود انجام دادند اما تاکنون بی نتیجه بوده است. 

مرزهای دریایی ایران و کویت محل میدان های غنی گازی هستند. 

کویت و عربستان سعودی در میدان الدره / آرش منطقه بی طرف را تعیین کرده اند که در این منطقه،‌ برداشت نفت و گاز به صورت اشتراکی انجام می شود.
 پیش از این هم وزیر نفت ایران جواد اوجی گفته بود وزارت خارجه ایران  با کویت و عربستان سعودی در حال رایزنی برای حل اختلافات مربوط به میدان آرش / الدره است.  

عربستان سعودی در کنار روسیه و امریکا بزرگترین تولید کننده نفت جهان است.

برچسب ها: عربستان ، سعودی ، نفت ، گاز ، الدره ، آرش ، میدان
ارسال به دوستان
رانش زمین در برزیل ۹ کشته بر جا گذاشت (فیلم) مرگ دلخراش خلبان پس از سقوط هواپیما در تالاب پر از تمساح(+عکس) شاهکار معماری ژاپنی که بهترین خانۀ جهان در سال 2005 شد(+عکس) پزشکیان : با زیارت کردن و شعار دادن مشکلات حل نمی‌شود/ اگر بچه‌های ما طور دیگری شده‌اند، ما مقصریم که درست آموزش ندادیم تغییر نام ورزشگاه مشهد به‌نام « غلامرضا تختی » توسط آیت‌الله خامنه‌ای دستگیری پسر ۱۳ ساله به علت رانندگی به سمت مدرسه آغاز طرح تفکیک جنسیتی در وسایل حمل و نقل عمومی در دمشق منبع انرژی بی‌پایان، نزدیک‌تر از همیشه کوشکی : عملاً قبح مذاکره و رابطه با آمریکا شکسته شده / هر نوع مذاکره در هر سطحی زیانبار خواهد بود قتل پسر خیاط در شب سال نو میلادی در ترکیه، محاکمه در ایران روده شما به این دلایل احتمالا ناسالم است زندگی لرزان و در خطر ۳۰ یوزپلنگ باقیمانده در ایران پزشکیان: اگر در تبعیض و بی‌عدالتی هستیم راست نمی‌گوییم که شیعه هستیم (فیلم) بهترین شیوه شارژ کردن موبایل خداحافظی با ترافیک/ هوش مصنوعی چینی راه حلی قطعی برای معضل ترافیک ارائه داد