۰۷ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۰۷ دی ۱۴۰۳ - ۱۱:۱۱
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۹۵۲۶۴۱
تاریخ انتشار: ۰۶:۳۰ - ۲۹-۱۲-۱۴۰۲
کد ۹۵۲۶۴۱
انتشار: ۰۶:۳۰ - ۲۹-۱۲-۱۴۰۲

چرا فیزیکدانان رازهای «کهکشان» را در «اعماق زمین» جستجو می‌کنند؟

چرا فیزیکدانان رازهای «کهکشان» را در «اعماق زمین» جستجو می‌کنند؟
امروزه اغلب اخترشناسان باور دارند که تنها حدود 5 درصد از جهان قابل مشاهده از «ماده» تشکیل شده است. طبق این دیدگاه، بقیه یا اکثریت قریب به اتفاق هستی از ماده تاریک (حدود 27 درصد) و انرژی تاریک (حدود 68 درصد) تشکیل شده است.

ماده تاریک ماده‌ای نامرئی است که نور خود را ساطع نمی‌کند و فقط از طریق «گرانش» با ماده معمولی برهم کنش دارد؛ مشاهدۀ همین اثر گرانشی در کهکشان‌ها و خوشه‌های کهکشانی است که باعث می‌شود دانشمندان به وجود ماده تاریک باور داشته باشند. اما با توجه به اینکه به نظر می‌رسد ماده تاریک پنج برابر بیشتر از ماده معمولی وجود داشته باشد، دانشمندان هنوز در جستجوی شواهد مستقیمی از وجود آن هستند.

به گزارش فرادید، یکی از روش‌های یافتن آن، شاید به طور عجیب و غریب و خلاف انتظاری رفتن به زیر زمین باشد!

چندین تأسیسات زیرزمینی در سرتاسر جهان وجود دارد که فیزیکدان‌ها در آن‌ها به دنبال نشانه‌هایی از ذرات با تعامل ضعیف هستند، از جمله مواردی مانند اندازه‌گیری تأثیرات نوترینوها. ایده این است که ذرات با تعامل ضعیف یا WIMPها باید در تمام مدت زمانی که زمین در فضا حرکت می‌کند، در حال عبور از زمین باشند، بنابراین برای شناسایی آنها، ما فقط به آشکارسازهایی نیاز داریم که به اندازه کافی حساس باشند تا آن فعل و انفعالات ضعیف را ثبت کنند.

چرا فیزیکدانان رازهای «کهکشان» را در «اعماق زمین» جستجو می‌کنند؟

بخشی از آزمایشگاه زیرزمینی اسنولب در کانادا

هیو لیپینکات، دانشیار فیزیک در دانشگاه کالیفرنیا در توضیح این موضوع می‌گوید: «در آزمایش دانشگاه استنفورد با عنوان زپلین‌لاکس، دو شبکه الکتریکی عظیم، یک میدان الکتریکی را در سراسر حجم مایع اعمال می‌کنند که این الکترون‌های آزاد شده را به سطح مایع می‌‌راند.هنگامی که آنها به سطح نفوذ می‌کنند، به فضای بالای مایع که با گاز زنون پر شده است کشیده می‌شوند و توسط یک میدان الکتریکی دیگر برای ایجاد جرقه دوم نور شتاب می‌گیرند. دو آرایه بزرگ از سنسورهای نوری این دو جرقه نور را ثبت می‌کنند و به محققان اجازه می‌دهند موقعیت، انرژی و نوع تعاملی را که در این میان انجام شده بازسازی کنند».

این آشکارسازها بسیار بزرگ و چشمگیر هستند و حتی اگر باعث درک این نکته نشوند که ماده تاریک چیست، می‌توانند به تشخیص آنچه که «نیست» کمک کنند. با این حال، مشکل این است که اگر آنها را روی سطح زمین قرار دهید، نویز بسیار زیادی را دریافت می‌کنند و نمی‌توانند ماموریت اصلی‌شان را انجام دهند.

لیپینکات ادامه داد: «ما بر روی زمین دائماً توسط سطوح کم و غیرخطرناک رادیواکتیویته که از عناصر کمیاب - عمدتاً اورانیوم و توریم - در محیط و همچنین پرتوهای کیهانی که از فضا می‌آیند، احاطه شده‌ایم. بنابراین آشکارساز را باید در جایی قرار دهیم که کمترین مزاحمت و آلودگی خارجی وجود داشته باشد. شاید در آنصورت بتوانیم سیگنال ماده تاریک را مشاهده کنیم».

به همین دلیل، آشکارسازهای ماده تاریک در اعماق زمین قرار می‌گیرند. برای مثال در انتاریوی کانادا، دانشمندان باید یک سفر روزانه 2 کیلومتری در زیر زمین داشته باشند، سپس در داخل یک معدن در حال کار پیاده‌روی کنند تا به SNOLAB، یعنی عمیق ترین آزمایشگاه در جهان برسند.

با همۀ این‌ها در حال حاضر مشاهدۀ قطعی مادۀ تاریک اتفاق نیافتاده است. اما با ادامه آزمایش‌ها، این امید وجود دارد که بتوان در اعماق زمین ردپایی از نیروی سازندۀ کهکشان‌ها پیدا کرد.

برچسب ها: کهکشان ، اعماق زمین
ارسال به دوستان
یادداشت عراقچی در روزنامه چینی: فصل جدیدی از همکاری راهبردی بین ایران و چین آغاز می‌شود لحظه وقوع تصادف عجیب؛ خودروی سواری از کنترل خارج شد (فیلم) انفجار خانه‌ در یزد با سه کشته و ۶ مجروح ترامپ: ترور من ایمان مذهبی خانواده‌ام را تقویت کرد/ در 48 ساعت اول چه خواهم کرد حمله موشکی یمن به تل‌آویو در نیمه شب گذشته (فیلم) عراقچی: بارها به بشار اسد توصیه کردم که با ترکیه وارد مذاکره شود؛ او موافق نبود/ مسائل بین ما و آمریکا قابل حل نیست ولی قابل مدیریت است 2024 چه سالی بود/ پاسخ روزنامه‌نگار مشهور به پرسش‌های مخاطبان/ ایلان ماسک تیشه به ریشه توییتر زد فرمانده سپاه اصفهان: حکومت سوریه بعثی بود/ مردم سوریه اجازه انجام بسیاری از امور شرعی خود را نداشتند/ پشتیبان حکومت نبودند استوری کنایه آمیز محسن تنابنده در رابطه با قطعی‌های برق (عکس) وقتی کپسول گاز تبدیل به موشک می‌شود (فیلم) ۱۲ منطقه تهران در وضعیت قرمز آلودگی هوا ادعای سعید جلیلی : توقف قانون حجاب مصوبه شورای عالی امنیت ملی نیست داستان مار و ارّه ؛ آیا این قصه برایتان آشنا نیست؟ (فیلم) درباره ظاهر فرزندان تان (فیلم) ژاله علو؛ شمایل زنی با صلابت نه مستبد/ وقار نه وقاحت