۰۷ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۰۷ دی ۱۴۰۳ - ۱۰:۴۹
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۹۵۳۹۵۵
تاریخ انتشار: ۱۶:۰۷ - ۰۶-۰۱-۱۴۰۳
کد ۹۵۳۹۵۵
انتشار: ۱۶:۰۷ - ۰۶-۰۱-۱۴۰۳

زنگ خطر برای خلیج فارس و دریای عمان به صدا درآمده است!

زنگ خطر برای خلیج فارس و دریای عمان به صدا درآمده است!
خلیج فارس و دریای عمان به عنوان اکوسیستم‌های دریایی کم‌نظیر، از تنوع زیستی و منابع طبیعی غنی برخوردارند اما با چالش‌های محیط زیستی متعددی نیز روبرو هستند.

خلیج فارس و دریای عمان به‌عنوان بخشی از مهم‌ترین پهنه‌های آبی جهان، از نظر تنوع زیستی، منابع شیلاتی و منابع نفتی، اکوسیستم منحصر به فردی به شمار می‌روند.

به گزارش تجارت نیوز، اهمیت این منطقه از بعد سیاسی، اقتصادی و تجاری، آن را به یکی از مهم‌ترین قطب‌های استراتژیک و ژئوپلتیک جهان تبدیل کرده است. در عین حال، چالش‌های  محیط زیستی جدی، حیات این اکوسیستم را به خطر انداخته است.

پدیده شکوفایی مضر جلبکی در خلیج فارس و دریای عمان

افزایش ورود مواد مغذی به آب‌ها به دلیل فعالیت‌های انسانی، منجر به افزایش وقوع پدیده شکوفایی مضر جلبک (HABs) در این اکوسیستم شده است.

در استان هرمزگان، 436 مورد شکوفه جلبکی در 35 سال گذشته ثبت شده که 270 مورد آن از نوع مضر دینوفلاژلات بوده است. این پدیده، اثرات منفی قابل توجهی بر اقتصاد، محیط زیست و سلامت جامعه در سواحل بندرعباس و دیگر مناطق ساحلی خلیج فارس و دریای عمان داشته است.

تغییرات آب‌وهوایی و افزایش دمای سطح دریا

خلیج فارس و دریای عمان به عنوان کانون‌های تغییرات آب و هوایی، شاهد افزایش دمای سطح دریا هستند. این پدیده، پیامدهای اجتماعی، اقتصادی و اکولوژیکی متعددی برای تمام آب‌های ساحلی منطقه به دنبال خواهد داشت.

آلودگی نفتی در مناطق دریایی و ساحلی

عبور و مرور کشتی‌ها و تخلیه آلاینده‌ها، از جمله عوامل اصلی آلودگی نفتی در خلیج فارس و دریای عمان هستند. آلودگی نفتی، خطرات جدی را برای اکوسیستم‌های دریایی و جوامع ساحلی به وجود می‌آورد. تخلیه انواع مواد شیمیایی خطرناک نیز از عوامل آلودگی محیط‌زیست در این مناطق به شمار می‌آید.

خطر جدی برای تنوع زیستی 

با وجود چالش‌های موجود، خلیج فارس و دریای عمان از تنوع زیستی دریایی غنی و منحصر به فردی شامل صخره‌های مرجانی، جنگل‌های مانگرو و گونه‌های مختلف ماهی برخوردارند.

مرجان‌ها به عنوان یکی از پتانسیل‌های مهم تجمع زیستی خلیج فارس شناخته می‌شوند. اما تغییرات اقلیمی و آلودگی به طور تدریجی پوشش زنده مرجانی را رو به نابودی برده است.

تغییرات اقلیمی و تخریب محیط‌زیست به امنیت زیستی پرندگان مهاجر و جانداران جزایر غیرمسکونی نیز در خلیج فارس و دریای عمان آسیب می‌رساند. حفاظت از این اکوسیستم‌های ارزشمند، از طریق اقدامات حفاظتی و مدیریت پایدار، ضروری است.

راهکارهای نجات خلیج فارس و دریای عمان

هر چند این اکوسیستم شرایط خوبی ندارد اما هنوز راهکارهایی برای نجات آن وجود دارد:

- همکاری‌هایی بین‌المللی: کنوانسیون‌ منطقه‌ای‌ کویت برای‌ همکاری‌ درباره حمایت‌ و توسعه‌ محیط‌ زیست دریایی و نواحی‌ ساحلی‌ در برابر آلودگی 1978 به تصویب رسید. هدف این کنوانسیون، جلوگیری و کاهش آلودگی محیط‌زیست دریائی و مبارزه با آلودگی در منطقه دریائی (خلیج فارس و دریای عمان) را دارد.

- مدیریت پایدار: اجرای برنامه‌های مدیریت پایدار برای منابع طبیعی و فعالیت‌های انسانی در منطقه خلیج فارس و دریای عمان،

- کنترل آلودگی: کاهش ورود آلاینده‌ها به آب‌ها از طریق تصفیه فاضلاب‌ها، کنترل تردد کشتی‌ها و استفاده از روش‌های مدرن

- اقدامات حفاظتی: ایجاد مناطق حفاظت‌شده دریایی، احیای اکوسیستم‌های آسیب‌دیده و افزایش آگاهی عمومی.

حفاظت از محیط زیست خلیج فارس و دریای عمان، به عنوان یک ضرورت حیاتی، نیازمند همکاری و تعهد تمام کشورهای منطقه است. با اتخاذ رویکردی جامع و پایدار، می‌توان از این اکوسیستم‌های ارزشمند برای نسل‌های آینده حراست کرد.

ارسال به دوستان
ترامپ: ترور من ایمان مذهبی خانواده‌ام را تقویت کرد/ در 48 ساعت اول چه خواهم کرد حمله موشکی یمن به تل‌آویو در نیمه شب گذشته (فیلم) عراقچی: بارها به بشار اسد توصیه کردم که با ترکیه وارد مذاکره شود؛ او موافق نبود/ مسائل بین ما و آمریکا قابل حل نیست ولی قابل مدیریت است 2024 چه سالی بود/ پاسخ روزنامه‌نگار مشهور به پرسش‌های مخاطبان/ ایلان ماسک تیشه به ریشه توییتر زد فرمانده سپاه اصفهان: حکومت سوریه بعثی بود/ مردم سوریه اجازه انجام بسیاری از امور شرعی خود را نداشتند/ پشتیبان حکومت نبودند استوری کنایه آمیز محسن تنابنده در رابطه با قطعی‌های برق (عکس) وقتی کپسول گاز تبدیل به موشک می‌شود (فیلم) ۱۲ منطقه تهران در وضعیت قرمز آلودگی هوا ادعای سعید جلیلی : توقف قانون حجاب مصوبه شورای عالی امنیت ملی نیست داستان مار و ارّه ؛ آیا این قصه برایتان آشنا نیست؟ (فیلم) درباره ظاهر فرزندان تان (فیلم) ژاله علو؛ شمایل زنی با صلابت نه مستبد/ وقار نه وقاحت نشانه‌های هشداردهنده سرطان‌های ارثی را بشناسید (فیلم) رئیس دادگاه زندان صیدنایا در سوریه دستگیر شد دستور پوتین درباره بیت کوین: در معاملات خارجی استفاده شود