۰۷ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۰۷ دی ۱۴۰۳ - ۱۴:۰۹
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۹۶۲۳۱۰
تعداد نظرات: ۳۰ نظر
تاریخ انتشار: ۱۷:۴۰ - ۰۹-۰۲-۱۴۰۳
کد ۹۶۲۳۱۰
انتشار: ۱۷:۴۰ - ۰۹-۰۲-۱۴۰۳
به بهانۀ سی‌و‌سومین سالگرد درگذشت مغز متفکر حزب توده ایران

احسان طبری؛ تئوریسین برجسته چگونه از مارکسیسم برگشت و «خدمت‌گزار بزرگ نظام اسلامی» شد

احسان طبری؛ تئوریسین برجسته چگونه از مارکسیسم برگشت و «خدمت‌گزار بزرگ نظام اسلامی» شد
به ۱۰ زبان مسلط یا دست کم با آنها در حد خواندن آشنا بود: فارسی، انگلیسی، عربی، فرانسه، آلمانی، روسی، ترکی، لاتین، اوستایی و پهلوی.

 عصر ایران؛ مهرداد خدیر- 35 سال قبل در 9 اردیبهشت 1368 خورشیدی یکی از بحث‌انگیزترین و رازآمیزترین شخصیت‌های تاریخ معاصر ایران درگذشت: احسان طبری، تئوریسین برجستۀ حزب توده و مهم‌ترین نظریه‌پرداز مارکسیسم در ایران که در زندان جمهوری اسلامی از مارکسیسم برید و دربارۀ اسلام نوشت. حتی پس از آزادی از زندان. رفقای او از حزب توده بریدند یا به خطا اذعان کردند اما نه آن که دربارۀ اسلام هم بنویسند.

    چون فضای سیاسی اردیبهشت 68 متأثر از برکناری آیت‌الله منتظری از قائم‌مقامی رهبری بود و بعد هم بیماری امام خمینی و سپس درگذشت ایشان و موضوع جانشینی عملا چندان مجال پرداختن به احسان طبری فراهم نیامد حال آن که اگر این اتفاق چندی بعدتر رخ می‌داد درباره او بسیار بیشتر گفته و نوشته می‌شد. هر چند در آن زمان هم برخی مجلات روشن‌فکری از یاد او فرونکاستند زیرا تنها وجه سیاسی نداشت.

    برخی از هم حزبی‌های او اعلام ترک مارکسیسم و ترجیح و گرویدن به اسلام را ناشی از این می‌دانند که اهل مقاومت نبود و بعضی هم به این سبب که همین که ایران از متحد آمریکا به دشمن آن بدل شده بود ولو مبتنی بر اسلامیت انقلاب 57 که نسبتی با ماتریالیسم و مارکسیسم نداشت و همین ضدیت برای او مطلوب بود و اسلام انقلابی را از این منظر پذیرفت. کما این‌که وقتی هنوز مارکسیست بودند ابایی نداشتند در انتحابات خبرگان قانون اساسی از حجت‌الاسلام یونس موسوی در کرمانشاه حمایت و جز آن تصریح کنند: کمیته مرکزی حزب تودۀ ایران ضمنا اعلام می‌دارد: در هر نقطه‌ای که آیت‌الله صادق خلخالی نامزد باشند به ایشان رأی خواهند داد. (9 مرداد 1358، هفته نامۀ مردم)
 
    دکتر انور خامه‌ای از گروه 53 نفر (اولین تشکل مروج کمونیسم در ایران در زمان رضاشاه) درباره طبری دیگر عضو آن گفته بود: «او  آدمی بی‌کینه بود ولی مهم‌ترین صفت او این بود که قدرت مقاومت او کم بود. چندان که در جوانی و بعد از دستگیری با دیگر اعضای ۵۳ نفر در همان اولین جلسات دادگاه همه اطلاعات خود را با توضیحات مفصل نوشت. بعدها هم مثل یک چوب تربه هر صورتی که خواستند درآمد. آدمی با معلومات بسیار و ارزش بالای فکری و ادبی اما از حیث ایمان به راه و روش و استحکام ضعیف.» - [مجلۀ آدینه مرداد 68]

  در این موضوع اما کسی تردید ندارد که احسان طبری نابغه‌ای بود که اگر عمر خود را پای حزب توده نمی‌گذاشت و ۳۰ سال (از ۱۳۲۷ تا ۱۳۵۷) خارج از ایران به سر نمی‌برد یا در غرب روزگار می‌گذراند جایگاه علمی یا ادبی یا دانشگاهی بسیار بالاتری کسب می‌کرد در حالی که در اتحاد شوروی هم در عالی‌ترین سطح با آکادمی علوم همکاری داشت اما به هر حال عنصری سیاسی و ایدیولوژیک به حساب می‌آمد.

   ترور شاه در ۱۵ بهمن ۱۳۲۷ و اعلام انحلال و غیر قانونی بودن حزب توده چاره‌ای جز مخفی شدن و سپس فرار پیش پای سران حزب توده و از جمله احسان طبری نگذاشت هرچند که برخی از سران حزب که به زندان افتادند نیز موفق به فرار شدند و موضوع مستند «فرار از قصر» که به تازگی ساخته و اکران شده همین است.

   در دوران رضاشاه احسان طبری مانند دیگر اعضای گروه ۵۳ نفر به زندان افتاد و در پی شهریور 1320 فضا تغییر کرد آن قدر که در شرکت نفت انگلیس استخدام شد و برای نشریه اخبار روز مطلب ترجمه می‌کرد و از این حیث می‌توان طبری را یکی از برجسته‌ترین روزنامه‌نگاران ایران هم دانست. اگرچه بعد از شرکت نفت روزنامه‌نگاری او تنها در چارچوب حزب بود و در این باره دو نظر وجود دارد: یکی قایل به روزنامه‌نگاری حزبی به عنوانی یک ژانر در ژورنالیسم است و دیگر این دیدگاه که روزنامه نگار باید به دنبال واقعیت و کشف حقیقت و توصیف روایت باشد و با نگاه حزبی نمی‌توان و این دیگر تبلیغ است و روزنامه‌نگاری مستقل نیست.

     کار در شرکت نفت انگلیس با انتقاد دوستان و هم حزبی ها مواجه شد و چون اعلام کرد تنها به قصد امرار معاش و تامین زندگی است از او خواستند در خبرگزاری تاس مشغول شود و از این پس رسما حقوق بگیر حزب شد تا ماجرای ترور در سال ۱۳۲۷ هر چند کمی  قبل از آن هم تشکیلات حزب توده در شمال متلاشی شده بود.

   به شمال اشاره شد. بدنیست بدانیم مازندرانی بود و پدرش شیخ حسین طبری معمم و وکیل دادگستری و در متن ادعا نامه مدعی  العموم درباره ۵۳ نفر درباره متهم شماره ۲۷ چنین آمده بود: «احسان‌الله طبری فرزند حسین. اهل ساری، مقیم تهران، خیابان عین‌الدوله، ۲۱ ساله، محصل دانشکدۀ حقوق. در خانه او اوراق کمونیستی کشف شده و آنها را ترجمه کرده است. نظر به اقاریر و اعترافات صریح تردیدی در ارتکاب متهم به قیام علیه امنیت و استقلال کشور وجود ندارد و طبق ماده یک قانون سابق‌الذکر (‌قیام علیه امنیت و استقلال) صدور حکم مجازات مشارالیه مورد تقاضاست.»

  دستگیری طبری جوان  در روز ۲۶ اردیبهشت ۱۳۱۶ صورت پذیرفت و دادگاه او اندک زمانی بعدتر تشکیل و در آن به سه سال‌و‌نیم حبس محکوم شد و اگر رضاشاه برکنار و تبعید نشده بود هم البته باز آزاد می‌شد منتها در این صورت فضای سیاسی دیگر مساعد نبود حال آن‌که طی ۵ سال ۱۳۲۰ تا ۱۳۲۵ فضا برای فعالیت حزب توده و ترویج مارکسیسم بسیار مساعد شده بود.

  انورخامه‌ای از دیگر اعضای ۵۳ نفر درباره هوش و نبوغ و قدرت یادگیری احسان طبری گفته بود: «در زندان با یک یهودی آشنا شد که مهاجر فراری بود که پدرش از شوروی اخراج شده به ترکیه رفته بود و از آنجا به فلسطین تبعید شد و در مرز انگلیسی ها به ایران تحویل داده بودند و تا ۱۳۲۰ در زندان بود و سلول او درست مقابل احسان طبری قرار داشت. با هم قرار گذاشتند او به طبری ترکی استانبولی بیاموزد و طبری هم به او فارسی. تنها دو ماه بعد طبری که از زندان آزاد شد خواندن و نوشتن ترکی استانبولی را به خوبی فراگرفته بود در حالی که ‌آن یهودی همچنان تنها چند کلمه فارسی یاد گرفته بود!»

   بالاترین استعداد احسان طبری در زبان آموزی بود تا جایی که گفته شده به ۱۰ زبان مسلط یا دست کم با آنها در حد خواندن آشنا بود چندان که می توانست به جز فارسی، انگلیسی و عربی و فرانسه و آلمانی را بخواند و نیز روسی و ترکی و لاتین و اوستایی و پهلوی را!

  چنین استعداد و نبوغی به شوروی رفت و در مدرسه عالی حزب در مسکو تاریخ خواند و از فلسفه هم غافل نبود و عنوان پایان نامه او فلسفه ابن سینا بود. ۱۰ سالی در مسکو بود و بعد از بهبود روابط شاه با شوروی از طبری خواستند به لایپزیک آلمان شرقی برود.

  در دوران دولت ملی مصدق و کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ و نیز انقلاب ۵۷ در ایران نبود و بعد از پیروزی انقلاب و در پی ۳۰ سال به ایران برگشت و ترجیح داد به امور فرهنگی و انتشاراتی و مطبوعاتی حزب توده برسد و مانند نورالدین کیانوری زیاد در چشم رسانه ها نباشد.

   با این حال در تابستان ۱۳۵۸ کاندیدای انتخابات مجلس خبرگان قانون اساسی شد که نام رسمی آن مجلس بررسی نهایی  پیش نویس قانون اساسی شد. حضور سران حزب توده و روشنفکران سکولار در آن انتخابات سبب شد روحانیت و حزب جمهوری اسلامی و نیروهای ملی مذهبی ائتلاف کنند و همان فهرست ۱۰ نفره برنده شد: آیت‌الله طالقانی، آیت‌الله منتظری، دکتر بهشتی، آیت‌الله موسوی اردبیلی، دکتر گلزاده غفوری، ابوالحسن بنی‌صدر، مهندس عزت‌الله سحابی، شیبانی، علی‌محمد عرب و خانم منیرۀ گرجی. ائتلافی که تنها در مخالفت با سکولارها و توده‌ای‌ها و مجاهدین خلق متحد شکل گرفته بود و بعد چنان که می‌دانیم بین خودشان اختلاف فراوان افتاد.

  حضور کارگر گمنامی به نام علی محمد عرب در لیست ائتلاف حزب جمهوری اسلامی باعث شد او یک میلیون و ۳۰۵ هزار و ۱۲۶ رای بیاورد و نفر دهم شود. یکک یملیون رای بیش از روشن‌فکر مشهوری چون دکتر علی اصغر حاج سید جوادی با ۲۹۸ هزار و ۳۶۰ رای (چند‌صد رأی بیشتر از مسعود رجوی که نفر دوازدهم شد).

احسان طبری

  در این فضا احسان طبری هم ۴۷ هزار و 225 رأی آورد که نشان می‌داد وزن اجتماعی حزب توده در فضای بعد از انقلاب چقدر است و جالب این‌که از خود دکتر نورالدین کیانوری دبیر کل حزب توده بیشتر چون او ۳۲ هزار و ۶۲۷ رای آورده بود و این نشان می‌داد رأی به طبری تنها سیاسی نبوده و به خاطر شخصیت علمی و ادبی او هم بوده است.

  با این که حزب توده خود را با انقلاب همراه و موافق نشان می‌داد و از حذف لیبرال‌ها و جهت‌گیری ضد‌آمریکایی آن خرسند بود اما در همان اوایل دهۀ ۶۰ سراغ آنان هم رفتند و غالب رهبران تن به اعتراف دادند و معدودی چون هوشنگ ابتهاج (سایه) بعد یک سال به خاطر اشتهار ادبی بی‌اعتراف و برنامۀ تلویزیونی آزاد شدند. بقیه چند سال در زندان بودند و بعد به خانه‌های امن انتقال یافتند هر چند در مواردی با حکم اعدام هم روبه‌رو شدند چندان که تکان دهنده ترین بخش مستند «فرار از زندان» اعدام یک نفر ده ها سال بعد از فرار مشهور و در همان دهه ۶۰ است.

  شهرت اصلی احسان طبری مغز متفکر مارکسیسم و حزب توده در ایران بود اما وقتی به سهولت همه خطاها را پذیرفته و در زندان کتاب «کژراهه» ‌را نوشت مثل بقیه به او جاسوس و خائن گفته نمی شد. نه توده ای‌ها و نه جمهوری اسلامی و از این نظر موقعیت متفاوتی داشت.

فردای روزی که در بیمارستان «تهران» درگذشت هم روزنامه کیهان در شمارۀ۱۰ اردیبهشت ۱۳۶۸ در خبری که البته به نقل از خبرگزاری جمهوری اسلامی تنظیم شده بود او را تنها با همان نام و نام خانوادگی معرفی کرد و اشاره ای به آن همه پیشینه حزبی و سیاسی و فرهنگی و علمی نکردند و تنها نوشتند احسان طبری درگذشت.

      رییس بعدی کیهان - حسین شریعتمداری- اما که ساعت‌ها در زندان با او گفت‌و‌گو کرده بود سال ها بعد درباره او گفت:

    «حضرت امام خیلی پی‌گیر وضعیت احسان بود و ان‌شاء الله خدا بیامرزدش . وقتی که از مارکسیسم برگشت و خبر به امام رسید حضرت امام فرمودند آزاد شود. احسان هیچ نیاز نداشت وانمود کند از مارکسیسم برگشته و مسلمان شده چون در جرایم خاص حزب توده دخالتی نداشت و اگر هم فرض کنیم قصد تظاهر داشت تظاهر هم حدی دارد نه این که یک دفعه مارکسیسم را از بنیان تکان دهد. به مجرد پخش سخنان او از تلویزیون ایران همه کُپ کردند و رادیو بلگراد گفت به خاطر تزریق آمپول است و باور نمی کردند. چون این احسان بود که سخن می گفت. کسی که تمام کتاب های خود را مخدوش اعلام کرد و کژراهه را نوشت و مبانی مارکسیسم را زیر سوال برد در حالی که می توانست این کارها را نکند و بعد از آزادی دیگر ننویسد. به خاطر همین با خیال راحت می گویم  مرحوم احسان طبری خدمت بزرگی به نظام اسلامی کرد.»

   کافی است به یاد آوریم آقای حسین شریعتمداری درباره برخی از برجسته‌ترین صاحب منصبان نظام جمهوری اسلامی در گذشته و حتی روحانیون بلندمرتبه هم به تصریح یا تلویح از تعبیر «خیانت» استفاده می‌کند ولی درباره احسان طبری برجسته ترین تئوریسین مارکسیسم در ایران می گوید «خدمت بزرگی به نظام اسلامی کرد.»

    از این رو شاید اگر حسین شریعتمداری چند سال زودتر رییس کیهان شده بود به مناسبت مرگ تئوریسین برجسته و سابق مارکسیسم و مغز متفکر حزب توده و عضو ارشد آکادمی علوم اتحاد شوروی این تیتر را بر صفحه اول روزنامه می‌نشاند: «خدمت‌گزار بزرگ نظام اسلامی درگذشت.»

  حسین شریعتمداری البته به عنوان روزنامه‌نگار طرف گفت‌و‌گو با احسان طبری نبود. از این رو بی‌مناسبت نیست توصیف دو نفر دیگر را هم بیاوریم. یکی محمود اعتماد‌زاده (به آذین) که خود در موج اولیه دستگیری سران حزب توده در سال 63 به زندان افتاد و نوشت: ««پیر و شکسته شده و دست راستش بر اثر سکته رخوتی دارد. زبانش کمی کند است و گوشش سنگین و در آن بیرون نیز همسرش آذرخانم با سرطان می‌جنگد! خبر رسید که همسرِ طبری درگذشته است. پیرمردِ تنها، گاه بی مقدمه و بی صدا اشک می‌ریزد».

   یکی از معدود روزنامه‌نگاران مشهور غربی که موفق به دیدار با احسان طبری در زندان شد خانم لورانس دئونا روزنامه‌نگار سوییسی بود که در همان سال ۱۳۶۳ خورشیدی در زندان قصر با او ملاقات کرد و در کتابی با همین عنوان (خاطرات ملاقات با طبری در زندان) که 4 سال بعد منتشر شد نوشت:

   «سرانجام معجزه روی داد: در مقابل من درهای زندان باز و بسته می‌شوند. طبری آنجاست. مبهوت از نور فلاش‌ها، سراپا ایستاده. خمیده، لاغر، با پوست مرطوب و براق. شکسته‌تر از سن و سالش. اگرچه گفت‌و‌گو چند دقیقه بیشتر به طول نینجامید اما من هرگز فراموش نمی‌کنم که یک متفکر کمونیست به شما بگوید: آری خانم! این طور است من پذیرفته‌‌ام. من ایدئولوژی سیاسی و اجتماعی اسلام را پذیرفته‌ام...»

 

ارسال به دوستان
انتشار یافته: ۳۰
در انتظار بررسی: ۵۹
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۱۶ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۹
2
24
وقتی انسان خالی می کند دیگه هیچی براش مهم نیست
ناشناس
Iceland
۱۹:۳۲ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۹
0
6
لورانس دئونا همین پارسال فوت کرد.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۵۳ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۹
21
12
احسان طبری در کتاب پانصد ۵۰۰ صفحه ای شناخت و سنجش مارکسیسم با استدلال علمی و منطقی سستی ایدئولوژی مارکسبسم و مادیگری را اثبات کرد و دلیل بازگشت به اسلام و معنویت را نشان داد.
چون غلام افتابم هم از آفتاب گویم
نشبم نه شب پرستم که حدیث خواب گویم
یاد احسان طبری روشنفکر آزاده و عدالت طلب مسلمان گرانی باد..
پاسخ ها
ناشناس
| United States of America |
۲۰:۵۲ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۹
البته عده زیادی هم مدعی هستند که طبری در این کتاب رندانه یک دوره کامل مارکسیسم را تدریس کرده است. به همین دلیل هم هست که این کتاب تجدید چاپ نشد و حتی در فضای مجازی به سختی قابل دستیابی است.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۵۲ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
در تایید فرمایشات شما باید بگویم محیط زندان بسیار آموزنده و معنوی است و افراد به فکر و اندیشه و معنویت رهنمون میسازد هر کسی میرود زندان متحول میشود .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۵۵ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۹
6
11
" تاریخ بشریت تاریخ تدنی است نه تکامل .." از جملات کلیدی مرحوم احسان طبری در مصاحبه تلویزیونی ، خدایش بیامرزد.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۵۷ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۹
4
13
خدا رحمت کند واگر گناهی داشت با او با رحمیت ورحمانیت به او لطف کند انمرحوم ظاهرا انسان نابغه بود
هوشنگ شرقی
Germany
۲۱:۰۳ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۹
7
7
درود بر شما ، ایکاش دوستان کتاب کژراهه را که چکیده زندگی سیاسی احسان طبری است با دقت بخوانند تا درجه صداقت او برایشان روشن شود . فقط به یک مورد اشاره می کنم : نقد آقای طبری از زنده یاد دکتر مصدق ، دقیقاً همان نگاه جریان تندروی ضد لیبرالی که سکه رایج آن روزها بود است ، یعنی همان نگاه مظفر بقایی و حسن آیت که مصدق را فراماسون و ... می دانست . این یعنی خاطرات او کاملاً سفارشی بوده است. به آقای خدیر و همه دوستان توصیه می کنم کتاب « بیراهه » نوشته عبدالله برهان در نقد کژراهه را حتما بخوانند!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۴۶ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۹
31
10
برای اینکه در مورد جنبش دانشجویی ضد صهیونیستی دانشگاه های آمریکا و سرکوب شدید آن توسط پلیس فاشیست آمریکا چیزی ننویسید به سراغ مرحوم طبری رفته اید!؟
عصر ایران

ما که زودتر از همه نوشتیم در تاریخ 5 اردیبهشت با کد 961243 با تیتر "غلیان جنبش دانشجویی" احساسات ضد آمریکایی تان را جای دیگر بروز دهید! 

ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۲۸ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
1
2
ممنون از مقاله شما
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۱:۲۴ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
4
9
آقای خدیر خلاصه بگم طبری مزدور شوروی بود ووقتی به مرادش رسید همه را فریب داد . ونقش دیگری بازی کرد و کسی هم نمی توانست و نباید او را مواخذه کند همینکه شریعتمداری از او تمجید کرده و یا طبری شیفته خلخالی می شود کافی است .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۱:۲۹ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
9
4
آقای خدیر در مورد طبری و اربابش شوروی بیشتر مطالعه کن .که چه نقشی در عقب نگه داشتن ایران و ایرانی داشتند . شنیدن با دیدن خیلی تفاوت دارد . فله ای مطلب به خورد ملت ندهید
عصر ایران

وقتی درباره متنی نظر می‌دهید بهتر این است که بگویید فلان جمله یا کلمه یا عدد به لحاظ تاریخی نادرست است یا مستند نیست و درست آن را بگویید کدام است. کار روزنامه نگار این نیست که عمر خود را تنها صرف مطالعه در چند موضوع خاص کند. این کار محقق است. شما مطالعه کنید و کتابی در این زمینه بنویسید و منتشر کنید و به ما هم اطلاع دهید.

این نویسنده به قدر دانسته ها و 45 سال مطالعه و علاقه به تاریخ معاصر و بعضی هم شنیده ها و دیده های از نزدیک و منابع بیشتر مطبوعاتی و استناداتی که در متن هم آمده مطلب بالا را ارایه کرده و توجه ها را به موضوعی جلب کرده که معمولا فراموش شده و خوش بختانه مخاطبان فراوانی دیده اند.


 موضوع نوشته بالا که کتابی تحقیقی و عنوان یک سخن رانی نیست همچنین نقش مرحوم طبری یا هر شخص دیگری در آنچه شما عقب نگه داشتن ایران و ایرانی می دانید نیست. ( هر چند می توان بر سر این موضوع هم توقف کرد که ما ایرانی جماعت مدام دنبال مقصر می گردیم و یکی شیخ فضل الله نوری را مقصر می داند و دیگری دکتر شریعتی و جلال آل احمد را کما این که پدر همه ما زمینی داشته که اگر نمی فروخت ثروتمند بودیم!)


عنوان مورد علاقه شما را می توان موضوع  یک پایان نامه قرار داد هرچند  چون حاوی قضاوت پیشینی است نمی تواند علمی باشد و بعید است مورد تایید قرار گیرد.


 در این نوشته تنها به بهانه سالگرد درگذشت احسان طبری به چند موضوع اشاره شده. هر کدام را نادرست می دانید بفرمایید. در ضمن اگرچه آقای طبری را هم جایی در اوایل انقلاب دیده بودم. متوجه نشدم ضرب المثل شنیدن با دیدن تفاوت دارد به این بحث چه ربطی دارد؟! عادت کرده ایم نیشی بزنیم!

دوست عزیز. یک جستار روزنامه نگارانه را خواندید نه کتاب سرمایه کارل مارکس را. اگر نپسندید چند دقیقه وقت تلف شده را بگذارید کنار چند ساعتی که هر روز در ترافیک تلف می شود و بر نویسنده ببخشایید.


اطلاعاتی ارایه شده. با اطلاعات یا برخی سوگیری های آن اگر موافق نیستید بگویید کدام. در ضمن بعد 33 سال چی را باید ببینیم؟

پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۴۳ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
پاسخ تان عالی بود. من منظور شما را از متن کاملا متوجه شدم. در پاسخ هم متبحرید. ماشالا به این قلم. خصوصن اونجا که به طعنه گفتین همه ما یه بابایی داشتیم که اگه یه زمین تو بیابون می خرید ما همه موم ثروتمند بودیم و معلوم نیست چرا خودمون نمیریم یه زمین تو بیابون بخریم که بچه هامون فردا که شهر بازم توسعه پیدا کرد پولدار باشن!!
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۵۲ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
این که نویسنده پاسخ داده خیلی جذابه. جای دیگر کمتر دیدم. شاید بخاطر اینه که خود آقای خدیر که مینویسه اختیار انتشار و جواب و توضیح رو هم داره. اطلاعات بالا و اینکه مخاطب رو شریک میکنید خیلی خوبه. همین که تلنگر می زنین کافیه. نوشته رسانه کتاب نیست و میدونیم شما به موضوعات مختلف سرک میکشین و این اصطلاح سرک کشیدن رو من از شما یاد گرفتم. خیلی چیزا رو از شما یاد گرفتم. همین دیشب دیدم تو ای فیلم که نویسنده سریال گیل دخت هم قبلا نویسنده ی امید جوان بوده ( خانم معصومه گنجه یی) و خوش حال شدم با عنوان دکتر. اینو نوشتم تا بگم 20 ساله مخاطب نوشته های شما هستم. با امید و زیبا و به عشق ایران مینویسید. مرسی واقعن
فرهنگی بازنشسته
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۳۸ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
درودبرنویسنده محترم جواب تان کاملااقناع کننده بود طبری یاطبری هاباهراعتقادی آنقدرجنم داشته اندکه پی زندان ومصائب رابرخودبخرند
ضمن اینکه ازسوادبالایی برخورداربوده اندمنتقداین مطلب دراین برهه اززمان برودجلوی روسهابایستد........
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۴۰ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
جناب غدیر بسیار عالی و در ادامه هم باید گفت برای توسعه و پیشرفت هر کشور و ملتی باید در درجه ی اول انقلاب فکری و آگاهی اجتماعی صورت بگیرد و سپس احساس مسئولیت اجتماعی نسبت به خود و اطرافمان .در غیر اینصورت همه مشکلات چه در زندگی شخصی و چه اجتماعی گردن دیگران است و گویی خود انسان یا جامعه هیچ نقشی در ایجاد شرایط نداشته است.
هژیر
Iran (Islamic Republic of)
۰۶:۳۱ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
1
1
سلام و عرض ادب
در انتخابات اولین خبرگان قانون اساسی 58 ظاهرا مرحوم عبدالرحمان قاسملو در استان آذربایجان غربی هم به این مجلس
راه یافتند ولی به وی اجازه حضور ندادند، اگر امکان دارد در این زمینه توضیحاتی ارائه فرمایید.
عصر ایران

 با اتفاقات پاوه هم زمان شد. از شرکت نکردن او استقبال شد نه این که اجازه داده نشد.

ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۵۵ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
2
1
در مبارزه با خود پیروز شده بود، به برادر بزرگ عشق میورزید...
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۵۰ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
3
12
پات به زندان اوین باز بشه شما هم دانشمند اسلامی میشی
عصر ایران اشاره آقای شریعتمداری به این موضوع هم هست و می گوید بعد از آزادی هم ادامه داد. اگر هدف او فقط خلاصی از زندان بود بعد دیگر نباید ادامه می داد.
ناشناس
Switzerland
۱۰:۳۹ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
9
4
چرا یک کلمه از توماج صالحی نمی نویسید ؟ یعنی سالمرگ احسان طبری مهم تر است ؟
عصر ایران خبرهای توماج صالحی به نقل از خبرگزاری های رسمی و اظهارات وکیل منتشر شده. ضمن این که مطالبه نوشتن درباره یک موضوع نباید همراه با ننوشتن درباره یک موضوع دیگر باشد.
پاسخ ها
ناشناس
| Switzerland |
۱۵:۴۷ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
چرا نمی نویسید که افراد و گروه های زیادی خواستار لغو حکم اعدام توماج شده اند چرا از کنار چنین خبر مهمی رد می شوید ؟
عصر ایران صحبت های امروز آقای اژه ای را بخوانید
ناشناس
| Switzerland |
۱۱:۱۱ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۱
متاسفانه گویا نتوانستم منظور خودم را بیان کنم . حرف من این است : چرا از کنار موضوع توماج به آرامی رد می شوید ؟ چرا به صراحت موضع نمی گیرید ؟ چرا پاسخ سوال مرا با سوال می دهید و به اظهار نظر رییس دستگاه قضا ( که خودش یک طرف ماجراست ) احالت می دهید ؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۱۸ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
1
6
احسان الله و ضیالله طبری از یک خانواده مذهبی و متدین بودند احسان الله حنا ابتدا طلبه بود و پس از آشنایی با گروه ۵۳ نفر گرایش چپ پیدا کرد و عمری مبلغ چپ و مارکسیسم بود و نهایت به اعتقادات مذهبی اش بازگشت.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۴۲ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
3
2
یادش بخیر و روحش شاد من آن زمان دانش آموز دوم دبیرستان بودم یادم هست روز نامه اطلاعات در ستون نقد حال مطلبی به قلم سید عطا الله مهاجرانی درباره آن مرحوم چاپ کرد ممنون از مقالهٔ شما آقای خدیر
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۱۳ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
2
2
استاد خدیر
مقالات شما همیشه زیبا وخواندنی هستند.
مرق
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۰۲ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
2
9
چگونه فردی که جزء 5 نفر اول تئوریسن مارکسیستها است تغییر عقیده می دهد؟! اشاره رخوت دست راست و ارتباط آن به سکته قلبی بخوبی وضعیت جسمانی طبری را نشان داده!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۵۸ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
0
5
«خدمت بزرگی به نظام اسلامی کرد.»؛ فراز معناداری است؛ این خدمت مرحوم در کدام حوزه ها دیده می شود؟ اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی و روابط بین المللی؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۳۱ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
2
1
روحش شاد
نابغه ای که عاقبت بخیر شد.
ناشناس
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
۰۱:۳۹ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۱
0
0
دوستان نقادّ!
شاگردان ودانش آموختگان ایرانی وغیر ایرانی احسان طبری چه آنان که در گذشته اند چه وآنان که در قید حیات هستند همواره در هر پست ومقامی بوده اند همواره خدمت به مردم واقشار تحت فشار را سرلوحه کار خود قرار داده وکم نیستند این افراد. حداقل در آسیا وآفریقا سیاستمداران ورهبران مشهوری هستند که در محضر درس ایشان کشورداری ومردمداری را آموخته اند.حتی امروزه شاگردان ایرانی وی از صاحبنظران معتبر مورد مشاوره هستند البته نه در ایران.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۶:۴۰ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۱
1
3
من که نمیتوانم باور کنم تئوریسن یک ایدولوژی یک شبه همه جیز را کنار بگذارد و مسلمان شود
در اصل حزب توده یک شبه روش خود را عوض کرد و ...
گفتند فیلمت را بدون حجاب بساز تا از جشنواره برلین جایزه بگیری (فیلم) محمد الجولانی زیر کت و شلوارش سلاح پنهان می‌کند (فیلم) اسحاق جهانگیری : روزهای سختی در پیش است، راهی جز مذاکره نداریم/ من هم مثل مردم، نگرانم امام جمعه بجنورد: باید از حوادث سوریه درس دشمن شناسی گرفت  پاسخ رئيس جمهوری پاناما به ترامپ: کانال، پانامایی باقی می ماند/ هیچ مذاکره‌ای در کار نیست / تجمع مقابل سفارت آمریکا : ترامپ حیوان از کانال دور شو اختلال واتس اپ بر طرف شد؟ ۷ روز عزای عمومی در هند در پی درگذشت نخست وزیر سابق این کشور ایران عضو ناظر اتحادیه اقتصادی اوراسیا شد دور از دسترس ترین نیایشگاه جهان / سفر به کلیسایی که در بالای کوه و جای عجیبی ساخته شده (فیلم) هشدار فرمانده سپاه خوزستان : دشمن با استفاده از فضای مجازی به دنبال ایجاد یاس و ترس در جامعه است سید حسن خمینی : بیشترین نفع وقایع سوریه را اسرائیل برد/ ترکیه بسیار خودخواهانه رفتار کرد نخست وزیر عراق : نظام اسد از عراق درخواست مداخله نظامی نکرده بود تاریخ مصرف مردم فریبی با عناوینی مانند "تجمع امت حزب الله" تمام شده است / همه می دانند که قصه پول و قدرت است نه غصه دین و انقلاب! یمن : فرودگاه تل آویو را با موشک مافوق صوت هدف گرفتیم اعتراض جمعی از هنرمندان به ستاد بزرگداشت «فروغ و سهراب»