۲۵ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۲۵ دی ۱۴۰۳ - ۲۲:۳۵
فیلم بیشتر »»
در حاشیه
کد خبر ۹۶۳۱۶۴
تاریخ انتشار: ۱۸:۰۸ - ۱۲-۰۲-۱۴۰۳
کد ۹۶۳۱۶۴
انتشار: ۱۸:۰۸ - ۱۲-۰۲-۱۴۰۳

انتقاد از شهردار استانبول به خاطر تروریستی خواندن حماس

انتقاد از شهردار استانبول به خاطر تروریستی خواندن حماس
شهردار استانبول اخیرا حماس را یک سازمان تروریستی قلمداد کرده در حالی که اردوغان حماس را یک جنبش آزادیبخش توصیف کرده است.

شهردار شهر استانبول ترکیه پس از اینکه حماس را یک "سازمان تروریستی" خواند، با واکنش شدیدی از سوی حزب حاکم و برخی دیگر از احزاب و گروه های سیاسی ترکیه مواجه شده است. 

به گزارش عصرایران به نقل از وبگاه "المانیتور"، پس از اینکه "اکرم امام اوغلو" شهردار استانبول حماس را یک سازمان تروریستی خطاب کرد، حزب حاکم ترکیه و متحد ملی گرای آن به او واکنش نشان داده و اظهارات او را محکوم کرده اند.

با این حال هنوز "رجب طیب اردوغان" رئیس جمهوری ترکیه به این اظهارات واکنشی نشان نداده است. اردوغان پیشتر بارها حماس را یک "جنبش آزادیبخش" خطاب کرده است.

شهردار استانبول، وابسته به حزب اصلی اپوزیسیون جمهوری‌خواه خلق (CHP)، در مصاحبه ای گفته که حماس را یک سازمان تروریستی می‌داند که نشان دهنده انحراف 180 درجه‌ای دیدگاه او از موضع دولت ترکیه است.

امام اوغلو هفته گذشته در مصاحبه با سی‌ان‌ان گفت: "البته حماس حمله‌ای را در اسرائیل انجام داد که ما عمیقا از آن ناراحتیم و هر ساختار سازمان‌یافته‌ای که دست به اقدامات تروریستی بزند و مردم را بکشد، از نظر ما یک سازمان تروریستی محسوب می‌شود."

انتقاد از شهردار استانبول به خاطر تروریستی خواندن حماس

امام اوغلو در عین حال گفت که "ظلم وحشیانه بر فلسطینیان" باید متوقف شود.

"عمر چلیک" سخنگوی حزب حاکم عدالت و توسعه ترکیه (AKP) روز سه شنبه از شهردار استانبول انتقاد کرد و گفت توصیف او "کاملا اشتباه بود."

چلیک در یک کنفرانس خبری در آنکارا پس از نشست حزبی به رهبری اردوغان گفت: "ما حملاتی را که غیرنظامیان را هدف قرار می‌دهند، درست یا مشروع نمی‌دانیم، فرقی نمی‌کند کدام طرف آن را انجام دهد." وی افزود: اما مساله واقعی امروز حماس نیست، بلکه سیاست نسل‌کشی و قتل‌عام‌هایی است که دولت نتانیاهو علیه مردم فلسطین انجام می‌دهد.

"دولت باغچلی" متحد اصلی اردوغان و رهبر حزب ملی گرای (MHP) نیز به شدت به اظهارات امام اوغلو واکنش نشان داد.

باغچلی روز سه شنبه در سخنرانی خود در مجلس ترکیه گفت: "تروریستی خواندن حماس به معنای پشت کردن به نوزادان کشته شده در فلسطین است."

اردوغان یکی از صریح ترین حامیان لفظی حماس در میان رهبران جهان است. اوایل این ماه، او حتی این گروه را به کادرهای چریکی تشبیه کرد که پس از شکست امپراتوری عثمانی در جنگ جهانی اول، علیه نیروهای اشغالگر جنگیدند.

در حالی که امام اوغلو اولین سیاستمدار ترکیه ای نیست که گروه مبارز فلسطینی را یک سازمان تروریستی می نامد، اما موضع اخیر او مورد توجه ویژه قرار گرفته است زیرا او به عنوان یکی از رقبای بالقوه اصلی اردوغان در انتخابات ریاست جمهوری این کشور که برای سال 2028 برنامه ریزی شده است، دیده می شود. 

او در انتخابات شهرداری ها در 31 مارس( ماه گذشته) با کسب بیش از 51 درصد آرا پیروزی قاطعانه ای را در برابر رقبای خود به دست آورد.
رئیس‌جمهوری ترکیه که معمولا از چنین فرصت‌هایی برای ضربه زدن به احزاب مخالف استفاده می‌کند، به ویژه هنوز به اظهارات امام اوغلو واکنشی نشان نداده است.

در همین حال، حزب متبوع امام اوغلو، تاکنون سیگنال‌های متفاوتی درباره مواضع خود در مورد حماس ارسال کرده است. "اوزگور اوزل" رهبر CHP، در یک سخنرانی در ماه اکتبر در واکنش به حمایت اردوغان از حماس گفت که تروریستی قلمداد نکردن این گروه شبه نظامی از سوی دولت اردوغان ، "مایه شرمساری" است.

اوزل اما بعدا در آستانه انتخابات محلی سراسری مارس از موضع اولیه خود عقب نشینی کرد و در یک گردهمایی انتخاباتی در 13 مارس از اردوغان خواست روابط تجاری ترکیه و اسرائیل را قطع کند. او گفت: " تا امروز حماس را یک سازمان تروریستی قلمداد نکرده ام، اما حملات آن را محکوم کرده‌ام."

بلافاصله پس از حمله بی‌سابقه حماس به اسرائیل در 7 اکتبر، نظرسنجی‌ یک موسسه معتبر در استانبول که بین 10 تا 16 اکتبر انجام شد، نشان داد که کمی بیش از 11 درصد از مردم ترکیه بر این باور بودند که آنکارا باید قاطعانه پشت سر حماس بایستد. در همین حال، کسانی که معتقد بودند ترکیه باید از آرمان فلسطین حمایت کند و در عین حال فاصله خود را با حماس حفظ کند، 18.1 درصد بود.

انتقاد از شهردار استانبول به خاطر تروریستی خواندن حماس

اما در هفته ها و ماه های بعد و همزمان با افزایش تلفات بشردوستانه در غزه، احساسات افکار عمومی در ترکیه نیز به شدت تغییر کرد به نحوی که موضوع ادامه روابط تجاری ترکیه با اسرائیل به یکی از موضوعات اصلی جدل های سیاسی پیش از انتخابات محلی 31 مارس تبدیل شد.

حزب کوچک اسلامگرای "دوباره رفاه" که از شعار "اکنون تجارت با اسرائیل را متوقف کنید" به عنوان یکی از شعارهای کمپین خود استفاده کرده بود، دفاتر شهرداری را در دو استانی که قبلا پایگاههای حزب عدالت و توسعه بودند، به دست آورد. 

گمان می رود که شکست انتخاباتی که حزب عدالت و توسعه در این رای گیری با آن مواجه شد – از دست دادن موقعیت خود به عنوان حزب پیشرو برای اولین بار در تاریخ خود – عامل اصلی تصمیم 9 آوریل دولت ترکیه برای اعلام محدودیت های تجاری بر ده ها محصول در تجارت ترکیه با اسرائیل است. 

 

برچسب ها: اردوغان ، ترکیه
ارسال به دوستان
ادعای عجیب نماینده عضو جبهه پایداری: پذیرش FATF یعنی ارائه اطلاعات دور زدن تحریم‌ها به آمریکا و انگلیس اندونزی حداقل سن استفاده از شبکه‌های اجتماعی را تعیین می‌کند امتحانات مدارس کرمانشاه در روز چهارشنبه لغو شد حمله پهپادی و موشکی یمن به تل‌آویو و ایلات تخلفات جدی در یک داروخانه کنگاور؛ پلمب با دستور دادستان نتانیاهو: آماده برقراری آتش‌بس بلندمدت با بازگشت همه اسیران هستیم مکرون به لبنان می‌رود؛ اولین سفر یک رئیس دولت خارجی پس از انتخابات اصول حسابداری دستی و دفتری برای کار و کسب های کوچک مدارس اصفهان فردا تعطیل نیست اطلاعیه دیرهنگام آموزش و پرورش؛ لغو امتحانات مدارس در روز اعتکاف صداوسیما به هادی عامل کفن هدیه داد! / ناراحتی و اعتراض عامل: کار قشنگی نبود (+فیلم) ترامپ خواستار رهاسازی منابع آب در کالیفرنیا شد؛ حمله به فرماندار نیوسام بلینکن مدعی شد: اسرائیل پدافند هوایی ایران را منهدم کرد / نباید به ایران اجازه دستیابی به سلاح هسته‌ای داده شود اتهام آزار جنسی و اظهارات تبعیض‌آمیز؛ گزینه ترامپ برای وزارت دفاع زیر سوال رفت تداوم آلودگی هوا در تهران تا پنجشنبه/ توصیه به استفاده از ماسک برای گروه‌های حساس