۰۷ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۰۷ دی ۱۴۰۳ - ۰۸:۵۳
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۱۰۲۰۱۸۸
تاریخ انتشار: ۱۶:۴۲ - ۱۹-۰۹-۱۴۰۳
کد ۱۰۲۰۱۸۸
انتشار: ۱۶:۴۲ - ۱۹-۰۹-۱۴۰۳

سفر حافظ اسد به تهران؛ مرور دیدارهای تاریخی ۵۰ سال پیش

سفر حافظ اسد به تهران؛ مرور دیدارهای تاریخی ۵۰ سال پیش
در سال ۱۳۵۴، ژنرال حافظ اسد، رئیس‌جمهور سوریه، به تهران سفر کرد و دیدار تاریخی با شاه ایران داشت که تحولات زیادی را در روابط منطقه‌ای و دیپلماسی دو کشور رقم زد.

 ژنرال حافظ اسد رئیس جمهوری سوریه میهمان عالیقدر شاهنشاه آریامهر، امروز وارد تهران شد. این می‌همان عالیقدر از سرزمینی مسلمان می‌آید، از سرزمینی که برای ایرانیان به خوبی شناخته شده است سرزمینی که در برابر سنگینی فشار جنگ با سربازان و ارتشیان دولت اسرائیل همچنان استوار مانده و می‌کوشد تا سرزمین‌های خود را که در اشغال متجاوزان اسرائیلی است، بازستاند. 

به گزارش انتخاب، روز یکشنبه 7 دی 1354، حافظ اسد، رئیس جمهور سوریه، همراه همسرش و تعدادی از وزرای دولت سوریه به تهران سفر کرد. او با استقبال گرم شاه مواجه شد و 4 روز در تهران و در کاخ گلستان اقامت کرد. روزنامه اطلاعات در این روز گزارشی مفصل و سراسر تمجید از حافظ اسد را منتشر کرده است. نکته جالب نگاه به شدت منفی به اسراییل در این گزارش است که با توجه به سال انتشار آن، قابل ملاحظه است. در این گزارش اسراییل یک نیروی اشغالگر در سوریه نامیده شده و حافظ اسد نیروی برحق که در مقابل اشغالگران ایستادگی می کند.  در ادامه بخش‌هایی از این گزارش را می‌خوانیم:

سوریه؛ ایستادگی تا حق

ژنرال حافظ اسد رئیس جمهوری سوریه مهمان عالیقدر شاهنشاه آریامهر، امروز وارد تهران شد. این می‌همان عالیقدر از سرزمینی مسلمان می‌آید از سرزمینی که برای ایرانیان به خوبی شناخته شده است سرزمینی که در برابر سنگینی فشار جنگ با سربازان و ارتشیان دولت اسرائیل همچنان استوار مانده و می‌کوشد تا سرزمین‌های خود را که در اشغال متجاوزان اسرائیلی است، بازستاند. بدون آن که سیمای عقاب‌ها را به خود گیرد. بمناسبت سفر پرزیدنت اسد به تهران، دو گزارش ویژه درباره سوریه تهیه دیده‌ایم که دیروز و امروز این سرزمین باستانی و صاحب تاریخ و فرهنگی درخشان را تصویر می‌کند. 

مذاکرات شاهنشاه-حافظ اسد در تهران

ژنرال حافظ اسد رئیس جمهوری سوریه و بانو، ظهر امروز به دعوت شاهنشاه آریامهر و حضرت شهبانو وارد تهران شدند و مورد استقبال اعلیحضرتین قرار گرفتند. در فرودگاه مهرآباد مراسم کامل استقبال رسمی و نظامی به عمل آمد. در مراسم فرودگاه مهرآباد روسای دو مجلس و وزیرخارجه، رئیس ستادبزرگ ارتشداران، فرمانده سرای نظامی، رئیس کل تشریفات دربار شاهنشاهی و رئیس دفتر مخصوص شاهنشاه آریامهر، فرمانده گارد شاهنشاهی و سفرای کشور‌های اسلامی مقیم دربار شاهنشاهی شرکت داشت. رئیس جمهوری سوریه به محض پیاده شدن از هواپیما در پای پلکان هواپیما دست شاهنشاه را به گرمی فشردند و شهبانو به می‌همانان عالیقدر خود خوش آمد گفت. سپس رئیس جمهوری سوریه همراهان خود را معرفی کردند. شهردار تهران در مراسمی که در میدان شهیاد بعمل آمد. کلید طلایی شهر را تقدیم می‌همانان عالیقدر کردند.

سپس رئیس جمهوری و همسرشان در کنار شاهنشاه و شهبانو عازم کاخ گلستان، محل اقامت شدند. مذاکرات شاهنشاه و پرزیدنت حافظ اسد رئیس جمهوری سوریه از بامداد فردا در تهران آغاز می‌شود. در این مذاکرات هیئت عالیرتبه ایرانی و سوریه شرکت دارند و مسائل مورد علاقه دو کشور مورد بررسی قرار خواهد گرفت. عبد الحعلیم خدام معاون نخست وزیر و وزیر خارجه سوریه، محمد المحمادی وزیر اقتصاد و تجارت خارجی. شاکر فهام وزیر تعلیمات عالی سوریه فوزی کیانی وزیر فرهنگ و هنر ملی و ادیب الداودی مشاور مخصوص ریاست جمهوری در امور سیاسی شرکت دارند. از سوی بران نیز یک هیئت عالیرتبه در مذاکرات فردا شرکت خواهند داشت.

 گفته می‌شود جز وزیر خارجه چند تن از وزیران دیگر ایرانی و مقامات وزارت خارجه مذاکرات ایران و سوریه را دنبال می‌کنند ژنرال اسد که برای یک بازدید چهار روزه تهران آمده است، دور دیگری با شاهنشاه ایران مذاکره خواهند کردکه بدون شک از نظر تعداد شرکت بدون شک از نظر تعداد شرکت‌کننده محدودتر خواهد بود. یا اینکه هیچگونه خبر رسمی پیرامون رئوس مذاکرات مستشر نشده است ولی می‌توان حدس زد که حوادث اخیر منطقه مخصوصا اوضاع لبنان و تشکیل کنفرانس اسلامی جای مخصوصی در مذاکرات رهبران ایران و سوریه دارد. مذاکرات دو جانبه ایران و سوریه را مسائل مختلف اقتصادی چگونگی استفاده از وام ۱۰۰ میلیون دلاری ایران برای ایجاد. بعضی از صنایع در سوریه را دربر می‌گیرد.

 این مذاکرات قبلاً در سطوح پائین‌تر دنبال شده و رئوس آن مشخص گردیده است و تنها به تصویب رهبران ایران و سوریه احتیاج دارد. ظرف چند روز گذشته گفته شده است که سوریه به کمک‌های فنی ایران پیرامون مسائل نفتی علاه‌مند است و وزیر نفت سوریه این مطلب را رسما به خبرنگار اعزامی اطلاعات که اکنون در دمشق پسر می‌برد اظهار داشته است. ناظران دیپلماتیک تهران با توجه به نخستین تماس رهبران ایران و سوریه از مذاکرات تهران انتظار فراوان دارند. ضیافت امشب شاهنشاه و سخنانی که بعد از شام ایراد می‌شود به احتمال قوی می‌توان نقطه نظرات دو کشور را روشن کند. 

سفر حافظ اسد به تهران؛ مرور دیدارهای تاریخی ۵۰ سال پیش

سیمای یک رئیس جمهوری

حضرت ژنرال حافظ اسد رئیس جمهوری عربی سوریه، به سال ۱۹۳۰ در شهر کوچه کاردا‌ها چشم به جهان گشود و تحصیلات ابتدائی خود را در مدرسه دولتی این شهر به پایان رسانید. آنگاه برای ادامه تحصیلات خود به شهر لادکیه رفت و در دبیرستان دولتی این شهر تحصیلات متوسطه خود را به تمام رسانید. حضرت حافظ اسد در سال ۱۹5۲ در ۲۲ سالگی از دانشکه افسری نیروی هوایی سوریه فارغ التحصیل مد و به احراز درجه ستوانی نایل آمد و در سال ۱۹۵5 جایزه اول اکرو باسی هوایی سوریه را بدست آورد. حضرت حافظ اسد تحصیلات نظامی خود را در کشور‌های دیگر ادامه داد و در سال ١٩٦٢ به درجه سرتیمی ارتقاء باخت و سمت فرماندهی دفاع هوایی را بدست. آورد. دو سال بعد، یعنی در سال ۱۹۹۵ به ستاد نیروی هوایی انتقال یافت و در آنجا به انجام وظیفه مشغول شد تا آنکه در سال ۱۹۶۸ به احراز درجه سرلشکری مفتخر گردید. حضرت حافظ اسد در تمام طول زندگی خود به ایدئولوژی سیاسی خود معتد بوده و همچنان در راه اهداف خود کوشیده است. وی در سال‌های جنگ دوم جهانی و دوران اشغال سوریه، علیه اشغالگران و جنگ افروزان فعالیت‌های دامداری آغاز کرد و در مبارزه با آن‌ها نقش بزرگی ایجاد کرد: عضویت کمیته محافظت دانشجویان لادقیة ادر از مقام ریاست که به مذکور از یادگار‌های این دوره از فعالیت‌های سیاسی حضرت حافظ اسد بشمار می‌رود. وی همیشه حقوق حقه ملت‌های عرب و حقوق مردم فلسطین را در نظر داشته و دارد و با برداشتن هر گام سیاسی در اندیشه تحقق بخشیدن این هدف است.

حضرت حافظ اسد در سال ١٩٤٦ به عضویت حزب سوسیالیستی بعث درآمد و سپس عضویت پن‌هایی ملی سوریه را پذیرا شد و بعد از چندی به مدیریت آن‌ها و معافیت‌های ژنرال حافظ اسد باعث بعنوان چهره ملی عرب برآورد و همین امر موجب شد تا به بالاترین مقام منطقه‌ی و ملی حزب بعث ارتقاع باید و به عضویت کمیته مرکزی حزب بعث درآید. 

 حضرت حافظ اسد در سال ١٩٦٦ یکی از مؤثرترین عواملی بود که ا موجب تجدید نظر در اصول و مرامنامه حزب بعث شد ملی سوریه شد تا حضرت حافظ اسد قبل از احراز مقام ریاست جمهوری مسئولیت‌های زیر را عید مدار بوده است: مقام وزارت دفاع و فرماندهی نیروی هوایی در کابینه مدعین و کابینه‌های اول و سوم آناسی». عضویت دفتر سیاسی چهارمین کنگره حزب بعث برهبری نهضت اختصاصی در سال ۱۹۷۰ و ایجاد حکومت موقت یعتی و پایه‌ریزی حکومت انتلافی و تشکیل کابینه‌ی که در آن سمت نخست وزیری و وزارت دفاع را دارا بود. در همین زمان حضرت حافظ اسد به سمت دبیرکل حزب بحث انتخاب شد و کاندیدای مقام ریاست جمهوری گردید و آنگاه از سوی شورای مردم به انفاق آراء انتخاب شد. حضرت حافظ اسد به زبان‌های روسی و فرانسه تسلط دارند و به زبان انگلیسی نیز آشنا هستند. در کتار این دانش و صبح و گوشت‌های دامنه داری که برای ایجاد حسن نفاهم و همکاری نزدیک بین کشور‌های عربی بکار برد - و نمونه آن همکاری‌های نزدیک مصر و سوریه در جنگ آزادی بخش اکتبر ۱۹۷۳ بود - چهره ملی و ناسیونالیستی وی متجلی است. حضرت حافظ اسد رئیس جمهوری عربی سوریه متاهل و دارای سه پسر و یک دختر است

قدرت نظامی سوریه

آخرین آمار انتشار یافته، تعداد نیرو‌های مسلح سوریه را ۱۳۷ هزار و ۵۰۰ نفر اعلام کرده است. بنابر آمار، مخارج نظامی سوریه در سال ۱۹۷۲ بالغ به ٤٦٠٠ میلیون دلار بوده است. هر جوان مشمول سوری، باید. ماه خدمت وظیفه کند. همین آمار، نیرو‌های سه‌گانه سوریه را اینچنین نشان می‌دهد: سی نیروی زمینی دو لشکر زرهی - سه لشگر پیاده مکانیزه یک تیپ زرهی - سه تیپ مکانیزه - پنج گردان کماندو. سه گردان چترباز دو تیپ توپخانه. ۲۴ اتشبار سام با اس ۲۰ - ۲ و اس - آ - ۳ ١٤ آتشبار سام یا اس ٦٦٠ - ۱۰۰ تانک ت ٢٤ 00 ۱۰۰۰ تانک ت - و ۵۰۰ تانک ت - ٦٢ متوسط ۷۰ تانک سبک بت - ٧٦ ١٤٠٠ تقریر زرهی ٦۰. پی تی آر ۵۰۰ توپ ۱۲۲ و ۱۲۵ میلیمتری ١٢٥ ۷۵ توپ خودکار ۱۰۰ - اس یو و موشک‌های زمین بزمین قورباغه (فراک) - ۰۷ نوع موشک‌های ضد هوایی ۳۷ - ۷۰ – ۸۵ و ۱۰۰۰ میلی‌متری موشک‌های زمین به هوای اس. ۱ - ۲ و ۳ و ۶ و ۷ نیرو‌های ذخیره ارتش: ۲۰۰ هزار نفر نیروی دریایی مین جمع کن ۲ ناوچه مسلح ساحلی - ٦ موشک - ۱۲۷ قایق از درافکن - نیروی ذخیره: سه هزار ٥٠٠ نفر نیروی هوایی چند هواپیمای بمباران ایلیوشین ۲۸ ۶۰ می‌ک ۱۷ ۳۰ سوخوی ۷ جنگی و بمب افکن چند می‌گ جنگی ۲۳ ۲۰ می‌ک ۲۱ فروند ایلیوشین ١٤ فروند آ. ان ۱۲ حمل و نقل ٦٠ هلیکوپتر

سوریه در یک نگاه

تا پایان جنگ اول جهانی نام سوریه از نظر جغرافیائی شامل کلیه مناطق تشکیل‌دهنده کشور‌های سوریه، لبنان اسرائیل و اردن می‌گردید. ولی با انتزاع کشور‌های فوق الذکر، در حال حاضر کشور سوریه مساحتی در حدود ۷۲۰۰۰ مایل مربع ۲۰۰ ۱۱۵ کیلو متر مربع محدود است از شمال به ترکیه ۸۵ کیلومتر مرز مشترک از شرق به عراق ۵۹٦ کیلومتر مرز مشترک از جنوب به اردن و اسرائیل ٣٥٦ کیلو متر مرز مشترک از غرب به لبنان و دریای مدیترانه به ترتیب ٣٥٦ و ۱۸۳ کیلومتر مرز مشترک

 وضع جغرافیائی سوریه

از نظر جغرافیایی سوریه را می‌توان به چهار منطقه تقسیم کرد: آب منطقه ساحلی که بین کوه‌ها و دریا قرار دارد منطقه کوهستانی که از شمال تا جنوب ادامه دارد و شامل تمام کوه‌ها و بلندی‌ها می‌شود. منطقه داخلی یا جلگه‌ها شامل جلگه‌های دمشق خیص - حما حلب جسکه و دریا که در شرق کوه‌ها قرار گرفته‌اند.

منطقه بیابانی، شامل دشت‌های خشک که در قسمت جنوب شرقی سوریه و در نواحی مرزی عراق و اردن واقع شده است.

 آب وهوا

آب و هوای مناطق ساحلی سوریه مدیترانه‌ای و در سایر نقاط نیمه استوانی است. درجه حرارت در نقاط مختلف متفاوت است و در بعضی نقاط آن در تابستان بحدود ۱۲ درجه و در زمستان ۲۵ درجه سانتیگراد می‌رسد. میزان بارندگی نیز در نقاط مختلف متفاوت است و بین ۱۰ تا ۱۰۰ سانتی‌متر است و درجه رطوبت هوادز بین ۱۰ تا ۷۶ درصد متغیر است. جمعیت سوریه مطابق آمار ژوئن ۱۹۷۵ جمعیت سوریه ۷٫۲۴۹,۰۰۰ نفر است که از اینده درصد آن در شهر‌های دمشق حاب ساکن هستند. بر اساس آمار ۱۹۷۱ سازه ان مال متوسط جمعیت در هر کیلومتر مربع ۳۵ نفر بوده است: طبق آمار‌های سال ۱۹۷۵، جمعیت شیر‌های مهم سوریه بشرح زیر است: دمشق حلب ٨٣٠٠٠٠ نفر ٦٣٩٠٠٠ نفر ۱۲۹۰۰۰ نفر ۱۳۷۰۰۰ نفر حمس سماء نرخ رشد سالانه جمعیت در سوریه ۳٫۳٪ است. جمعیت سوریه یک جمعیت جوان است بطوریکه %10 از پانزده سال کمتر دارند و ۵۰ درصد بین پانزده تا ٦٥ سال هستند میزان بیسوادی در بین جمعیت به ۵۳٪ می‌رسد. + تقسیمات کشوری سوریه از نظر کشوری به ۱۷ استان (محافظات) تقسیم شده است محافظات به مناطق و مناطق به نواحی و نواحی نیز به تقسیمات کوچکتری که همان دهکده بات مدرب تقسیم می‌شود. است. سوریه کلاً به ٤٧ منطقه و ۱۲۰ ناحیه تقسیم شده است. 

ارسال به دوستان