آیا میدانستید خواص باقلا (Fava Beans) میتواند در دفع سنگ کلیه، پیشگیری از پوکی استخوان و حتی کاهش وزن موثر باشد؟ شاید عجیب به نظر برسد، اما این ماده غذایی شگفتانگیز، نه تنها برای سلامت قلب، کبد و کلیه مفید است؛ بلکه در تقویت سیستم ایمنی و مبارزه با بیماریها هم نقش پررنگی دارد. باقلا، با طعم خاص خود سرشار از پروتئین، فیبر و ویتامینهایی است که به حفظ و بهبود سلامت عمومی بدن کمک میکنند.
به گزارش درمانکده، باقلا نوعی حبوبات فصلی است که با توجه به نوع فرآوری میتواند به شکلهای مختلف در سبد غذایی شما قرار بگیرد. انواع باقالی عبارتاند از:
این دانه تازه است و در فصل بهار برداشت میشود. باقالی سبز پوست نرمی دارد و طعم آن شیرین و ملایم است. شما میتوانید آن را به صورت خام یا پخته مصرف کنید.
این نوع باقالی در واقع همان باقلای سبز است که خشک شده و پوستش جدا شده است و شما میتوانید از آن در غذاهایی مانند آش، باقالی پلو و سایر غذاهای گرم استفاده کنید.
این نوع باقالی نیز شکل دیگری از باقلای سبز است که با پوست خشک شده و میتوانید آن را برای پخت غذاهای مختلف استفاده کنید. البته برخی آن را برای چند ساعتی در آب خیس میدهند و به صورت خام به عنوان چاشنی در کنار غذا استفاده میکنند. این شیوه مصرف بیشتر در شمال ایران و استان گیلان رایج است. باقلا با پوست فیبر بیشتری نسبت به باقلای پوستکنده دارد، اما ممکن است مصرف آن ناراحتیهای گوارشی را به همراه داشته باشد. از مهمترین خواص باقلا با پوست میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
در جدول زیر میتوانید خواص باقلا زرد را با نوع سبز آن مقایسه کنید:
ویژگی | باقلا سبز خام | باقلا زرد خام |
فیبر | بالا (بهویژه با پوست) | متوسط |
پروتئین | حدود ۲۶ گرم در هر ۱۰۰ گرم | حدود ۲۲ گرم در هر ۱۰۰ گرم |
ویتامین C | غنی | ندارد |
پتاسیم | بالا | بسیار بالا |
کالری | کم (۷۰ کیلو کالری در هر ۱۰۰ گرم) | متوسط (۱۱۰ کیلو کالری در هر ۱۰۰ گرم) |
استفاده رایج | تازه، در غذاهای فصلی و سالاد | خشک، در آش و غذاهای سنتی |
در طب سنتی باقلای تازه و سبز طبع سرد و تر دارد و باقلای خشک طبع سرد و خشک دارد. مصلح آن نیز گلپر، سرکه، نمک و ادویههای گرمی مثل دارچین است. مهمترین فواید باقالی در طب سنتی عبارتاند از:
خیساندن باقلا قبل از پخت باعث کاهش نفخ و هضم بهتر میشود، همچنین بهتر است این ماده غذایی را با مصلحات آن مصرف کنید. توجه داشته باشید زیادهروی در مصرف آن میتواند باعث نفخ و مشکلات گوارشی شود، به ویژه برای افرادی که طبع سردی دارند. از طریق پلتفرم آنلاین درمانکده میتوانید از بهترین پزشکان متخصص تغذیه نوبت مشاوره اینترنتی بگیرید و سوالات خود را در این زمینه بپرسید.
نکته مهم: چنانچه به بیماری فاویسم (Favism) یا حساسیت به باقلا مبتلا هستید نباید این ماده غذایی را مصرف کنید.
باقالی به دلایل زیر میتواند برای کنترل قند خون مفید باشد:
باقلا سبز تازه بهترین انتخاب برای افراد دیابتی است زیرا فیبر، ویتامین C و مواد مغذی بیشتری نسبت به نوع خشک آن دارد. اگر به باقالی تازه دسترسی ندارید نوع خشک هم گزینه خوبی است، اما باید حتما آن را خیس دهید و بپزید.
باقلا یک منبع گیاهی غنی از مواد مغذی است که میتواند به درمان و پیشگیری از کمخونی کمک کند. این خاصیتها عمدتا به دلیل ترکیبات موجود در باقلا مانند آهن، فولات، ویتامین C و پروتئین است. این ماده غذایی به دلایل زیر میتواند برای کمخونی مفید باشد:
اگر مبتلا به کمخونی هستید، مصرف باقالی تازه و سبز انتخاب بهتری برای شما است. باقلا زرد و خشک نیز منبع خوبی از آهن و فولات است و میتوانید آن را در غذاهایی مثل آش استفاده کنید.
باقلا به دلیل داشتن فیبر، پروتئین گیاهی و ترکیبات آنتیاکسیدانی میتواند عملکرد کبد را بهبود دهد و به کنترل کبد چرب کمک کند. این ویژگی در نوع سبز و تازه آن برجستهتر است. از مهمترین فواید باقالی برای کبد چرب میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
اگر قصد دارید با هدف کنترل کبد چرب، باقالی را به سبد غذایی خود اضافه کنید، بهتر است آن را بخارپز کنید.
باقلا یکی از مواد غذایی کمکالری، مغذی و سیرکننده است که میتواند به کاهش وزن و مدیریت اشتها کمک کند. باقلا به دلایل زیر میتواند برای لاغری و کاهش وزن خوب باشد:
بهتر است باقالی را همراه با منابع پروتئینی کمچرب مانند مرغ، ماهی و سبزیجات مصرف کنید تا وعده غذایی کامل و کمکالری داشته باشید. همچنین از مصرف باقالاهای فرآوریشده و کنسروی که نمک یا مواد نگهدارنده دارند، خودداری کنید.
باقالی به دلیل ترکیباتی که دارد میتواند به بهبود عملکرد کلیهها و جلوگیری از برخی مشکلات کلیوی کمک کند. این فواید به فیبر، پروتئین گیاهی و آنتیاکسیدانهای موجود در آن مربوط میشود. البته برای مصرف باقالی باید توجه کنید که بیماریهای کلیوی یا حساسیتهای خاص نداشته باشید. مصرف آن به شکلهای زیر میتواند به حفظ سلامت کلیهها کمک کند:
اگر مبتلا به نارسایی کلیوی یا مشکلاتی مانند بالا بودن سطح پتاسیم (هایپرکالمی) هستید باید از مصرف باقلا خودداری کنید.
مهمترین فواید باقالی برای مردان را میتوان در موارد زیر خلاصه کرد:
باقلا را میتوانید در وعده ناهار یا شام مصرف کنید. همچنین باقلا پخته همراه گلپر و لیمو ترش میتواند یک میانوعده مناسب و سالم باشد.
فواید خاص باقلا برای زنان میتواند شامل موارد زیر باشد:
باقلا به دلیل ترکیباتی که دارد، میتواند به عنوان یک منبع ارزشمند از مواد مغذی باشد. اما برای مصرف آن در دوران بارداری باید بسیار محتاط باشید. در این مورد همه چیز به بیماری فاویسم (حساسیت به باقالی) باز میگردد. شاید مادر چنین حساسیتی نداشته باشد اما هیچ تضمینی وجود ندارد که جنین نیز حساسیتی نداشته باشد. بنابراین برای مصرف باقلا در دوران بارداری فقط با پزشک مشورت داشته باشید. از مهمترین مضرات باقالی در بارداری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
در مورد مادران شیرده نیز همین خطر وجود دارد. بنابراین اگر میخواهید از خواص باقلا در شیردهی بهرهمند شوید حتما باید قبل از مصرف با پزشک مشورت کنید.
باقالی به دلیل مواد معدنی مانند کلسیم، منیزیم و فسفری که دارد میتواند به رشد و استحکام استخوانهای کودک کمک کند. همچنین ویتامین C، آنتیاکسیدانها و پروتئینهای باقلا باعث تقویت سیستم ایمنی کودکان میشود و آنها را در برابر بیماریها مقاومتر میکند. از سوی دیگر، کربوهیدراتهای پیچیده در باقلا انرژی پایدار برای فعالیتهای روزانه کودکان فراهم میکنند. بنابراین این ماده غذایی میتواند در رفع مشکلات زیر به کودکان کمک کند:
با این حال در اولین مصرف باید مراقب واکنشهای آلرژیک یا گوارشی در کودکان باشید. واکنشهای آلرژیک به باقلا میتوانند از خفیف تا شدید متغیر باشند و بهطور معمول به دلیل پروتئینهای خاص موجود در باقلا بروز میکنند. پزشکان توصیه میکنند در ابتدا مقدار بسیار محدودی باقالی به کودکان بدهید و سپس به طور مرتب وضعیت بدنی آنها را بررسی کنید تا مطمئن شوید خطری وجود ندارد.
اگر پس از مصرف باقلا با علائم غیرعادی مانند خارش، تورم یا مشکل در تنفس مواجه شدید باید مصرف آن را متوقف و به مراکز درمانی مراجعه کنید.
به دلایل زیر میتوان گفت باقلا پخته به باقالی خام برتری دارد:
خواص باقلا شامل تقویت سیستم ایمنی، کاهش قند خون، پیشگیری از کمخونی و بهبود عملکرد گوارش است. این ماده غذایی با پروتئین بالا، فیبر فراوان و مواد معدنی ارزشمند بهطور خاص برای مردان، زنان و کودکان مفید است. پختن باقلا و مصرف آن با مصلحهایی مانند گلپر هضم آن را آسانتر میکند و فوایدش را افزایش میدهد. با این حال اگر فاویسم دارید، نمیتوانید این ماده غذایی را مصرف کنید.
ترکیب باقلا با گلپر از نفخ و گازهای معده پیشگیری میکند و منجر به بهبود حرکت روده میشود.
گل باقالی همان شکوفههای گیاه باقلا (Fava Bean) است که در زمان گلدهی گیاه ظاهر میشوند. این گلها اغلب به رنگهای سفید با لکههای بنفش یا سیاه دیده میشوند. گل باقالی علاوهبر ظاهر زیبا، در طب سنتی و درمانهای گیاهی کاربرد دارد.
در طب سنتی پیشنهاد میشود باقالی با ماست و سایر لبنیات مصرف نشود. زیرا هر دو طبع سرد دارند و میتوانند منجر به مشکلات گوارشی شوند. ترکیب باقلا و ماست بیشتر به ماسک خانگی صورت مربوط میشود. پروبیوتیکهای ماست به تقویت پوست و جلوگیری از مشکلات پوستی مانند آکنه کمک میکنند.
این ترکیب میتواند در درمان اسهال مزمن مفید باشد.
به نظر میرسد مصرف باقلا پخته میتواند علائم سرماخوردگی مانند سرفه های خشک را کاهش دهد. همچنین این ماده غذایی به دلیل داشتن ترکیباتی مانند ویتامین B6، منیزیم و روی در تقویت سیستم ایمنی بدن موثر است.
منبع: healthline | webmd | hitchcockfarms