قهوه به عنوان یک نوشیدنی در بسیاری از نقاط دنیا مورد مصرف قرار میگیرد، قهوه از دانههای قهوه تهیه میشود، انواع مختلف دارد و حاوی مواد معدنی و سرشار از آنتیاکسیدانها است.
به گزارش ایمنا، مهمترین ماده مؤثر در قهوه کافئین است، کافئین موجود در قهوه بلافاصله پس از نوشیدن جذب بدن و وارد گردش خون میشود و مستقیم روی سیستم اعصاب مرکزی اثر میگذارد.
به صورت کلی، انواع دانههای قهوه شامل عربیکا (Arabica)، روبوستا (Robusta)، لیبریکا (Liberica) و اکسلسا (Excelsa) میشود که با یکدیگر تفاوتهایی دارند و استفاده از هر نوع قهوه بسته به تأثیرات و سلیقه افراد متفاوت است.
دانههای قهوه روبوستا ارزانقیمتتر از عربیکا هستند، زیرا با سهولت بیشتری پرورش مییابند، روبوستا مقادیری بالایی از کافئین را در بر میگیرد، روبوستا در اروپا، آفریقا و خاورمیانه محبوب است، این دانه طعمی قوی و تلخ دارد و از آن در قهوههای فوری یا نوشیدنیهای اسپرسو استفاده میشود.
دانه قهوه عربیکا را به وفور میتوان در نقاط مختلف جهان مانند آمریکای شمالی، برزیل و ویتنام یافت، افرادی که مایل به دم کردن قهوه خود هستند، بیشتر عربیکا را انتخاب میکنند که طعمی شیرین و ملایم دارد، این نوع از گیاه قهوه نیازمند توجه بیشتری است تا شیرینیاش حفظ شود و با قیمت بالاتری به فروش میرسد، عربیکا نسبت به دیگر دانهها مقادیری متوسط از کافئین دارد.
دانه لیبریکا که نادرتر از هر دانه دیگری است، به قوی بودن شهرت دارد، این نوع از قهوه که به صورت بومی در مناطق مرکزی و غربی آفریقا کشت میشود، طعمی برجسته و دودی دارد، از آنجایی که این دانه قهوه برای رشد به آبوهوای گرم و شرجی نیاز دارد، در ابعاد کلان تولید نمیشود.
دانههای قهوه اکسلسا در واقع متغیری از همان دانه لیبریکا هستند و بیشتر در آسیای جنوب شرقی پرورش مییابند، این گیاه در ارتفاعات به بهترین شکل پرورش پیدا میکند و قامت خود آن به شش تا ۹ متر میرسد، اکسلسا طعمی ترش و میوهای را به لیوان قهوه شما میآورد و با دانههای دیگر ترکیب میشود تا طعمی غنیتر به دست آید.
دم چکهای (Drip Brew): در این روش، قهوه آسیاب شده را درون سبد ریخته و سپس در دستگاه قهوهساز خودکار قرار میدهیم، جاذبه باعث میشود آب از میان تفاله قهوه عبور کند و یک لیوان قهوه سنتی و کلاسیک گیرمان بیاید.
غرق کردن (Pour Over): برای تهیه قهوه به این شکل، باید آب جوش را به آرامی روی قهوه آسیاب شدهای که در سبد صافی قرار گرفته بریزید، نتیجه کار هم یک لیوان نوشیدنی قوی و غلیظ خواهد بود.
دم سرد (Cold Brew): برای تهیه قهوه به شیوه دم سرد یا کلد برو، دانههای درشت آسیاب شده در آبی با دمای اتاق قرار میگیرند و برای مدتی طولانی خیس میخورند، به این ترتیب میتوانید منتظر یک نوشیدنی کمتر تلخ و آکنده از کافئین باشید.
اسپرسو (Espresso): برای دم کردن به روش اسپرسو، نیاز به دستگاه کاپوچینو یا اسپرسوساز دارید، این ماشینها آب داغ را با فشار فراوان از میان فیلتری که حاوی دانههای آسیاب شده است عبور میدهند و فشار آب باعث میشود یک شات قهوه بسیار غلیظ به دست آید، این روش بیشتر برای تهیه لایه اولیه نوشیدنیهای بر پایه قهوه استفاده میشود.
ریسترتو (Ristretto): این هم روشی شبیه به دم اسپرسو است که آب را با فشار از میان قهوه آسیاب شده عبور میدهد، اما با این فرق که مقدار آب، نصف میزان مورد نیاز برای اسپرسو است، چرخه دم کردن کوتاهتر باعث میشود شاتی غلیظتر و تیرهتر از اسپرسو داشته باشید.