عصر ایران؛ فرشاد قوشچی* - صدای پای بحران آب که حداقل از 20 سال گذشته در ایران به طور جدی شنیده شده، امروزه به وضعیت ناگواری رسیده و تبدیل به یک ابربحران شده است.
متاسفانه به رغم هشدارهای متعدد متخصصان در سالهای گذشته، وزارتخانه های متبوع نظیر نیرو و کشاورزی نتوانستهاند هیچ راهکار مناسب و کارآیی برای مدیریت منابع آبی اعم از سطحی و زیر زمینی ارایه دهند و سياستها همچنان بر مسیر روزمرگیها دور میزند.
این در حالی است که میشد با اتخاد تصمیمات اجرایی مناسب و در دسترس، همین میزان منابع آبی موجود را به خوبی مدیریت کرد. به صورتی که تا حدود زیادی از اينکه مسألۀ آب به بحرانی فراگیر تبدیل شود دوری جست. اما تصمیم نگرفتنهای بهموقع و لازم موضوع آب را تبدیل به ابر بحران تبدیل کرده است.
در این شرایط اولین تعطیلی غیر تقویمی سال ۱۴۰۴ به مدت ۲ روز در استان یزد برای ۱۶ و ۱۷ فروردین و به دلیل قطعی آب رقم خورده است. دلیل آن هم از کار انداختن ایستگاههای پمپاژ آب ۳ و ۴ لوله انتقال آب از استان اصفهان به یزد در روز ۹ فروردین است.
در این روز اشخاصی به ایستگاههای مذکور تعرض کرده و آنها را به آتش کشیدند و موجب قطع انتقال آب به استان یزد شدند. در روزهای بعد از آن نیز کشاورزان شرق استان اصفهان به تأمین نشدن حقابه خود اعتراض کرده و مطالبه آب مورد نیاز برای کشت وکار داشتند.
این مسائل همراه با گزارش هایی که از ظرفیت خالی سدهای کرج ، لتیان و لار در روزهای گذشته منتشر شده حاکی از مسألۀ فراگیر بحران کمآبی در سال جاری است و از هم اکنون باید دولتمردان با توسل به راهکارهای فوری و کوتاه مدت در مدیریت منابع آب از شدت مشکلات آتی بکاهند، امری که با این اوضاع هم ممکن است.
به خصوص آنکه تعارضی که بر سر انتقال آب در استان هایی نظیر اصفهان و یزد اتفاق افتاده، می تواند موجب تنش هایی شود و به دو قطبی شدن مسائل زیست محیطی مناطق جغرافیایی همجوار دامن زند.
---------------------------
*دانشیار دانشگاه و پژوهشگر مسایل کشاورزی
عصر ایران: تحلیل بالا ناظر بر کلیات موضوع و تدابیر کلان است و گرنه حسب اعلام رییس شورای اطلاع رسانی دولت دستور رییس جمهوری برای حل فوری مشکل با تعمیر و بازسازی خط انتقال آب صادر شده است.