۰۸ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۰۸ دی ۱۴۰۳ - ۰۲:۱۲
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۱۹۱۴۸۵
تاریخ انتشار: ۰۸:۵۱ - ۰۹-۰۹-۱۳۹۰
کد ۱۹۱۴۸۵
انتشار: ۰۸:۵۱ - ۰۹-۰۹-۱۳۹۰

قلبتان را بيشتر دوست بداريد

به گفته اين متخصص قلب و عروق، احساس تپش قلب و ضعف زودرس نيز از ديگر علائم بيماري‌هاي قلبي است كه نياز به بررسي و پيگيري دارد.
سلامت قلبتان را دست‌كم نگيريد! اين عضو كوچك ولي حياتي چنان اهميتي دارد كه حتي اگر يك لحظه از كار بايستد يا كوچك‌ترين اختلالي در عملكردش به وجود آيد، عوارضي چنان ناگوار ايجاد مي‌كند كه 100 بار آرزو مي‌كنيد كاش از قبل به فكر اين روزها بوديد، اما افسوس‌خوردن فايده‌اي ندارد.

پس حالا كه قلبتان سالم است و مثل ساعت كار مي‌كند، بيشتر به فكرش باشيد. متاسفانه با وجود اطلاع‌رساني‌هاي فراوان در اين زمينه، مردم هنوز هم توصيه‌ها را جدي نمي‌گيرند و فكر مي‌كنند اين مشكلات فقط براي ديگران اتفاق مي‌افتد، اما اگر بدانيد بيماري‌هاي قلبي ـ عروقي اولين عامل مرگ و مير در كشور است و ميانگين سن ابتلا به اين بيماري‌ها كاهش يافته است، چگونه رفتار مي‌كنيد؟ همه اين‌ موارد در حالي است كه با رعايت نكاتي ساده و با تغيير شيوه زندگي، مي‌توان از بروز اين بيماري‌ها پيشگيري كرد.

دكتر رسول خوشخوي، متخصص قلب و عروق در گفت‌وگو با «جام‌جم» با تاكيد بر اين واقعيت كه سن ابتلا به بيماري‌هاي قلبي ـ عروقي كاهش يافته است، توضيح مي‌دهد: بخش اعظمي از بيماري‌هاي قلبي به بيماري‌هاي عروق كرونر مربوط مي‌شود و به همين دليل بهتر است درباره اين مشكلات و روش‌هاي پيشگيري از بروز آن اطلاعات بيشتري داشته باشيد.

وي مي‌افزايد: عروق كرونر، عروقي هستند كه خون را به عضلات و ماهيچه‌هاي قلب مي‌رسانند بنابراين اگر به هر دليلي در اين عروق انسدادي رخ دهد، موجب بروز بيماري‌هاي‌ خطرناكي مانند سكته قلبي مي‌شود.

عوامل خطرساز براي سلامت قلب

دكتر خوشخوي با اشاره به عوامل خطر و مواردي كه به انسداد عروق كرونري كمك مي‌كند، مي‌گويد: با وجود اين‌كه اين موارد كاملا شناخته‌شده هستند، اما متاسفانه هنوز هم برخي از مردم چندان توجهي به آنها ندارند. سيگار كشيدن، فشار خون بالا، مبتلابودن به بيماري ديابت، چاقي، عدم تحرك و استرس‌ فراوان همگي عواملي هستند كه مي‌توانند باعث انسداد عروق كرونري و در نتيجه بروز بيماري‌هاي قلبي شوند.

اين متخصص بيماري‌هاي قلب و عروق مي‌افزايد: متاسفانه در چند دهه اخير ميانگين سن ابتلا به بيماري‌هاي كرونري در كشور ما به حدود 42 ـ 40 سال رسيده ؛ در حالي كه در گذشته ميانگين سن ابتلا به اين بيماري‌ها بالاي 60 سال بود.

دكتر خوشخوي درباره علل متفاوتي كه باعث كاهش سن ابتلا به اين بيماري شده است، توضيح مي‌دهد: به نظر مي‌رسد سن شروع استعمال سيگار و دخانيات در كشور ما پايين آمده است و در دهه اخير مردم از سنين بسيار پايين شروع به سيگاركشيدن مي‌كنند.

به همين دليل زماني كه پس از گذشت چندين سال عوارض استعمال سيگار بروز مي‌كند، افراد هنوز سن كمي دارند.

به عنوان مثال تصور كنيد فردي كه از سن 15، 20 سالگي شروع به سيگاركشيدن مي‌كند، وقتي به 40 سالگي مي‌رسد با عوارض ناشي از آن روبه‌رو خواهد شد.

به گفته اين پزشك متخصص، سيگار كشيدن خانم‌ها نيز عامل ديگري است كه باعث شده ميزان ابتلاي آنها به بيماري‌هاي عروق كرونري در دهه اخير افزايش پيدا كند.

وي مي‌افزايد: كار و زندگي ماشيني اين دوره باعث كاهش فعاليت و تحرك مردم شده است. در حقيقت امروزه بيشتر كارها به صورت نشسته و پشت ميز‌ها انجام مي‌شود، علاوه بر اين رفت‌ و آمد با خودرو و مترو نيز عاملي ديگر براي كاهش تحرك افراد است. همين مسائل باعث مي‌شود چربي‌هاي مضر خون افزايش يافته و عوارض قلبي ـ عروقي ايجاد شود.

به گفته دكتر خوشخوي، مردم در اين دوران فرصت كمتري براي صرف غذا در خانه دارند و به همين دليل ترجيح مي‌دهند بيشتر از غذاهاي آماده‌ مانند فست‌فودها استفاده كنند.

در نتيجه با افزايش چربي خون، احتمال بروز اين بيماري‌ها نيز بيشتر مي‌شود. وي با اشاره به استرس‌هاي روحي و فكري خاطرنشان مي‌كند: با ماشيني‌شدن زندگي، استرس‌هاي روحي و فكري هم بسيار بيشتر از قبل شده است و در صورتي كه اين استرس‌ها به صورت مزمن روي فرد تاثير بگذارد مي‌تواند او را مستعد ابتلا به بيماري‌هاي عروق كرونر سازد. به گفته اين پزشك متخصص، شناخت عوامل خطرساز نقش مهمي در كاهش احتمال ابتلا به بيماري‌هاي قلبي و پيشگيري از بروز آن دارد. همچنين بايد توجه داشت به دليل هزينه زياد درمان بيماري‌هاي قلبي ـ عروقي، بهترين كار پيشگيري است.

علائم بيماري‌ را بشناسيد

شايد مهم‌ترين مساله براي افراد، شناخت علائم و نشانه‌هاي بيماري باشد. دكتر خوشخوي در اين ‌باره توضيح مي‌دهد: علائم بيماري‌هاي كرونري متفاوت است، ولي بيشترين نشانه‌هايي كه بيماران مبتلا به اين بيماري تجربه مي‌كنند تنگي نفس‌ حين انجام فعاليت، احساس فشار، سوزش يا درد در ناحيه قفسه سينه و پشت جناغ است.

به گفته اين متخصص قلب و عروق، احساس تپش قلب و ضعف زودرس نيز از ديگر علائم بيماري‌هاي قلبي است كه نياز به بررسي و پيگيري دارد.

وي با اشاره به اين كه دردها و نشانه‌هاي بيماري‌هاي قلبي با ساير بيماري‌ها تفاوت دارد، مي‌گويد: معمولا علائم بيماري‌هاي قلبي با فعاليت تشديد مي‌شود و با استراحت به نسبت بهبود مي‌يابد، اما نكته مهم اين است كه به محض مشاهده اين علائم بايد در اولين فرصت به متخصص قلب و عروق مراجعه كنيد تا با معاينات دقيق‌تر ماهيت درد شناخته شود.

دكتر خوشخوي با بيان اين كه مردم بايد عوامل خطر بيماري‌هاي قلبي را بشناسند، توضيح مي‌دهد: قطع مصرف سيگار و دخانيات، ورزش منظم، اجتناب از مصرف غذاهاي چرب و فست‌فودها، كنترل وزن و كم‌كردن استرس‌ها در كاهش احتمال ابتلا به بيماري‌هاي قلبي ـ عروقي و بيماري‌هاي كرونري موثر است.
ارسال به دوستان