۰۷ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۰۷ دی ۱۴۰۳ - ۱۰:۲۳
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۳۷۳۵۶۳
تاریخ انتشار: ۰۹:۴۳ - ۰۹-۱۰-۱۳۹۳
کد ۳۷۳۵۶۳
انتشار: ۰۹:۴۳ - ۰۹-۱۰-۱۳۹۳

نتیجه نظرسنجی "مرکز پژوهش های افکار عمومی و تحولات اجتماعی دانشگاه تهران" درباره پرونده هسته ای و تحریم ها

در حالی که حدود یک سوم از مردم کشورمان اظهار می کنند که به کشورهای 1+5 اعتماد دارند، حدود دو سوم دیگر از مردم کشورمان به کشورهای 1+5 بی اعتماد هستند.
عصر ایران - مرکز پژوهش های افکار عمومی و تحولات اجتماعی دانشگاه تهران با انجام یک نظرسنجی به این نتجیه رسیده است که مردم ایران در عین حال که انرژی هسته ای را برای پیشبرد اهداف کشور مفید می دانند، هر گونه شکست در مذاکرات هسته ای را به پای مذاکره کنندگان ایرانی نخواهند نوشت.نتیجه نظرسنجی

 بر اساس این تحقیق، مردم کشورمان کماکان پیشرفت های کشور در زمینه فناوری هسته ای را از مهمترین دستاوردهای کشور در چند سال اخیر دانسته و بر این باورند که هدف اصلی برنامه هسته ای ایران رفع نیازهای واقعی کشور و نه تقابل با کشورهای غربی می باشد.

همچنین بر اساس این تحقیق اکثریت قریب به اتفاق (91%) مردم ایران توسعه برنامه هسته ای را برای کشور بسیار با اهمیت ارزیابی می کنند. نکته قابل توجه این است که از بین دلایل ذکر شده برای با اهمیت دانستن توسعه برنامه هسته ای، مردم کشورمان دلایل مرتبط با نیازهای واقعی کشور، نظیر بهره گیری در امور پزشکی، پیشرفت و توسعه اقتصادی، تولید انرژی و برق و افزایش استقلال و خودکفایی کشور را بیش از سایر دلایل ذکر کرده اند.

نتایج این پژوهش که داده های آن در مهرماه سال 1393 گردآوری گردیده است، بیانگر آن است که درصد قابل توجهی (58%) از مردم ایران در مورد «معاهده منع گسترش سلاح هاي هسته اي» يا همان «ان پي تي» آگاهی دارند. نکته جالب توجه این است که که بر اساس تحقیق مشابهی که در ایالات متحده توسط دانشگاه ایالتی مریلند صورت گرفته است، تنها 26 درصد از مردم آمریکا در مورد این معاهده خوانده و یا شنیده اند. همچنین حدود دو سوم (65%) مردم ایران تولید سلاح های هسته ای را برخلاف اصول اسلامی می دانند و بیش از سه چهارم (78%) مردم تصمیم ایران مبنی بر عدم استفاده از سلاح های شیمیایی در زمان جنگ تحمیلی با وجود استفاده رژیم صدام از این نوع سلاح ها را اقدامی صحیح ارزیابی می کنند.

نتایج این پژوهش نشان می دهد که بیش از سه چهارم (77%) از مردم ایران معتقدند که برنامه هسته ای ایران تنها بهانه ای برای اعمال تحریم و فشار علیه کشورمان بوده و تنها حدود 18 درصد دلیل اصلی تحريم ها و فشارهاي آمريکا عليه کشورمان را نگراني آمريکا از دستيابي ايران به سلاح هاي اتمي ‏مي دانند.

طبق اعلام مرکز پژوهش های افکار عمومی و تحولات اجتماعی دانشگاه تهران همچنین نزدیک به سه چهارم (72%) از مردم کشورمان عقیده دارند که اکثر کشورهاي عضو شوراي امنيت سازمان ملل، ايران را تهديدي عليه صلح و امنيت ‏بين الملل ندانسته و تنها تحت فشارهاي آمريکا و برخي کشورهاي غربي به قطعنامه هاي تحريم عليه ايران راي مثبت داده ‏اند.

از این رو اگرچه مردم کشورمان با شفاف سازی در مورد برنامه هسته ای کشورمان جهت رفع نگرانی های احتمالی سایر کشورها و همچنین با انجام بازرسی ها و نظارت های مختلف توسط نهادهای بین المللی مسئول در این زمینه، مخالفت چندانی ندارند، اما با ایجاد تعهداتی که باعث از دست رفتن حقوق هسته ای کشور شده و یا منجر به عقبگرد در دستاورد های هسته ای کشور شود، به شدت مخالفند. به عنوان مثال، 72% مردم با از میان برداشتن حدود نيمي از سانتريفيوژهاي فعلی و 76% مردم کشورمان با هرگونه محدود سازی فعالیت های تحقیقاتی هسته ای، حتی اگر این محدودیت ها برای مدت زمان محدودی اعمال گردند، مخالف اند.

در مورد مذاکرات فعلی نیز، اگرچه اکثریت مردم کشورمان معتقدند که تحریم ها باعث ایجاد مشکلات و کمبودهایی برای کشور گردیده است، اما با این وجود، 70 درصد از مردم کشور خواستار دادن امتیازات جدید برای برطرف شدن بخشی از تحریم ها نبوده و مایلند تا توافق برای برطرف شدن تمامی تحریم ها، امتیاز جدیدی به کشورهای1+5 داده نشود.‏ همچنین اکثر (54%) مردم کشورمان برطرف شدن تحریم های سازمان ملل را با اهمیت تر از برطرف شدن تحریم های یکجانبه آمریکا علیه کشورمان می دانند.

در عین حال، مردم کشورمان تحریم های موجود را دلیل اصلی مشکلات اقتصادی کشور نمی دانند؛ به طوری که بیش از یک سوم (36%) از کسانی که وضعیت اقتصادی کشور را بد ارزیابی کرده اند، «سوء مدیریت اقتصادی»، 22% « عدم اتکا به ظرفيت ها و توانمندي هاي داخلي»، و 14% «مفاسد اقتصادی» را مهمترین دلیل بد شدن وضع اقتصادی کشور معرفی کرده و تنها 25% از مردم «فشارها و تحريم هاي خارجي» را به عنوان اصلی ترین دلیل بد بودن شرایط اقتصادی کشور مورد اشاره قرار داده اند. همچنین بیش از نیمی از مردم کشورمان عقیده دارند که برداشته شدن تحریم ها، مشکلات اقتصادي کشورمان را تنها تاحدودي کاهش خواهد داد و تنها 38 درصد معتقدند که برداشته شدن تحریم ها مشکلات اقتصادی کشور را بسیار کاهش خواهد داد.

اکثریت چشمگیری (80 درصد) از مردم ایران معتقدند که تحریم ها بر اوضاع اقتصادی کشورمان اثر نامطلوبی داشته است. همچنین حدود 73 درصد از مردم کشورمان بر این عقیده می باشند که اگر کشورمان خواسته های کشورهای 5+1 مبنی بر کاهش ظرفیت غنی سازی را نپذیرد، احتمال دارد تحریم های موجود علیه کشورمان افزایش یابد. اما با این وجود 74 درصد از مردم کشورمان بر این عقیده می باشند که ایران نبايد از دستاوردهاي هسته اي فعلي ‏خود عقبگرد کند و تنها 18 درصد عقیده دارند که بهتر است کشورمان براي برطرف شدن فشار تحريم ها، قبول کند که از برخي از دستاوردهاي ‏هسته اي خود براي مدت زمان مشخصي عقبگرد کند.‏

اکثر مردم کشورمان در مجموع به کشورهای 1+5 و به ویژه به صداقت و حسن نیت آمریکا در موضوع تحریم ها بسیار بی اعتمادند. در حالی که حدود یک سوم از مردم کشورمان اظهار می کنند که به کشورهای 1+5 اعتماد دارند، حدود دو سوم دیگر از مردم کشورمان به کشورهای 1+5 بی اعتماد هستند.

طبق نتایج این نظرسنجی، حدود 59 درصد از مردم کشورمان بر این باورند که امتیاز دادن ایران در موضوع پرونده هسته ای کشور، بيشتر باعث خواهد شد تا آمريکا در موضوعات ديگر نيز با استفاده از ابزار فشار و تحريم، براي ‏گرفتن امتيازات بيشتر از ايران تلاش کند.‏ در همین راستا، 76% از مردم کشورمان بر این باورند که حتی اگر ايران خواسته هاي آمريکا در مورد برنامه هسته اي خود را به طور کامل پذيرفته و اجرا کند، باز هم آمریکا به دلایل و بهانه های دیگری به فشارها و تحريم های خود عليه کشورمان ادامه خواهد داد.

دست آخر، بر اساس این تحقیق، اگر مذاکرات فعلي بين ايران و کشورهاي 1+5 در مورد برنامه هسته اي ايران به توافقي نهايي منجر نگردد، 46% درصد از مردم، آمریکا، 18% از مردم، کشورهای 1+5 و تنها 7% از مردم کشور، دولتمردان ایران و یا سیاست های آنان را مقصر اصلی شکست مذاکرات قلمداد خواهند نمود.

ارسال به دوستان
2024 چه سالی بود/ پاسخ روزنامه‌نگار مشهور به پرسش‌های مخاطبان/ ایلان ماسک تیشه به ریشه توییتر زد فرمانده سپاه اصفهان : به آمریکایی‌ها گرا ندهید، ناترازی‌ انرژی در دولت رئیسی هم وجود داشت/ حکومت بعثی سوریه سقوط کرد چون مردم را به عنوان پشتیبان نداشت استوری کنایه آمیز محسن تنابنده در رابطه با قطعی‌های برق (عکس) وقتی کپسول گاز تبدیل به موشک می‌شود (فیلم) ۱۲ منطقه تهران در وضعیت قرمز آلودگی هوا ادعای سعید جلیلی : توقف قانون حجاب مصوبه شورای عالی امنیت ملی نیست داستان مار و ارّه ؛ آیا این قصه برایتان آشنا نیست؟ (فیلم) درباره ظاهر فرزندان تان (فیلم) ژاله علو؛ شمایل زنی با صلابت نه مستبد/ وقار نه وقاحت نشانه‌های هشداردهنده سرطان‌های ارثی را بشناسید (فیلم) رئیس دادگاه زندان صیدنایا در سوریه دستگیر شد بیت کوین ارز رسمی روسیه شد تلگرام در مالزی دنبال دریافت مجوز رفت نتانیاهو : دنبال عادی سازی روابط با عربستان هستیم انتقاد تند قدیری ابیانه از رفع فیلترینگ : می خواهند ایران را شبیه تایلند کنند/ انتخاب پزشکیان یک فاجعه بود و دیر یا زود استعفا می‌دهد/ کیش را ساختند تا عشرتکده اعراب شود