۱۳ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۱۳ دی ۱۴۰۳ - ۲۳:۰۲
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۳۸۳۳۵۵
تاریخ انتشار: ۱۱:۱۵ - ۰۲-۱۲-۱۳۹۳
کد ۳۸۳۳۵۵
انتشار: ۱۱:۱۵ - ۰۲-۱۲-۱۳۹۳

زندگی یهودیان در ایران از دیدگاه خبرنگار آمریکایی (+عکس)

مره صدق می گوید ، نظرات احمدی نژاد او را وادار به نوشتن نامه ای به رئيس جمهور وقت کرد که در آن نامه به او متذکر شده است که انکار هولوکاست انکار حقیقت بوده و حتی در جهت منافع ملی ایران نیز نیست.
ایران کشوری است که در آن مردم در تظاهرات به طور معمول شعار "مرگ بر اسرائیل" سر می دهند. با این حال ایران پس از اسراییل و ترکیه سومین خانه بزرگ یهودیان (کلیمیان) در خاورمیانه محسوب می شود.

به گزارش عصر ایران این پاراگراف نخست گزارش " استیو اسکیپ" خبرنگار آمریکایی رادیو ملی آمریکا (NPR) است که اخیرا به ایران سفر کرده و گزارش نخست او درباره دیدگاه های مختلف در موضوع توافق هسته ای ایران در وب سایت عصر ایران منتشر شد.وضعیت زندگی یهودیان در ایران از دیدگاه خبرنگار آمریکایی

این خبرنگار آمریکایی در گزارشی دیگر به تلاش ایران برای جلب توریست پرداخته بود و حالا سومین گزارش او از سفر کوتاهش به ایران که به مناسبت پوشش اخبار مربوط به جشن های سی و ششمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی بود، به وضعیت زندگی یهودی ها در ایران اختصاص دارد.

گزارش این خبرنگار آمریکایی که در وب سایت رادیو ملی آمریکا انتشار یافته در پی می آید:

 پیش از وقوع انقلاب اسلامی در ایران جمعیت یهودیان این کشور حدود 100 هزار نفر بود اما پس از سرنگونی شاه و تاسیس نظام جمهوری اسلامی امروزه جمعیت یهودیان در ایران حدود 9 هزار نفر تخمین زده می شود. 

حضور این تعداد یهودی در ایران نشان از پیچیدگی های خاص وضعیت جامعه ایران است، جامعه ای که درک آن برای خارجی ها سخت و دشوار است.

تهیه گزارش از وضعیت زندگی یهودیان ایران را از یک رستوران حلال یهودی ها در تهران آغاز کردیم.  
آشپز در زیرزمین بود و در حال برش  گوشت. ما دور یک میز در اتاق غذاخوری رستوران نشستیم و با "دیوید شامر " 28 ساله فرزند صاحب رستوران آغاز به صحبت کردیم.  شامر می گوید خانواده او این رستوران را 35 سال است افتتاح کرده اند و در آن با انواع کباب های ایرانی از مشتریان پذیرایی می کنند.  

شامر می گوید در تهران بسیاری از رستوران ها از رستوران ما بهتر است. حرف او را قطع می کنم و از او می پرسم  آیا به زبان انگلیسی راحت می تواند با ما مصاحبه کند یا نه ؟ او با خنده پاسخ می گوید: بله من راحت هستم. 

 "دیوید شامر" در رستوران ویژه یهودیان در تهران

وضعیت زندگی یهودیان در ایران از دیدگاه خبرنگار آمریکایی

از او خواستم تا صادقانه به این سوال من پاسخ دهد که حس او از یهودی بودن در کشوری که نام آن جمهوری اسلامی است، چیست؟ 

او می گوید:" من حس خوب و خوشحالی دارم. یهودیان ایران از حقوق برابر شهروندی برخوردارند.
من می گویم: اما آن گونه که ما تحقیق کردیم به طور کامل چنین نیست.

شامر در پاسخ می گوید:" من یک زندگی طبقه متوسط و راحت در ایران دارم.  من صاحب خودرو و خانه شخصی هستم و کار هم دارم همه چیز برای من در اینجا مهیا است. چرا راحت نباشم؟"
 
 تاریخ طولانی، خاورمیانه در حال تغییر

 برای بسیاری از آمریکایی ها شاید یک سوال جدی مطرح باشد و آن اینکه: چرا هنوز هزاران یهودی در ایران زندگی می کنند و این کشور را ترک نکرده اند؟

 رفتار دولت ایران با اقلیت های غیر مسلمان به طور کاملا برابر با مسلمانان نیست اما هنوز حکومت ایران از حضور اقلیت یهودی در ایران استقبال می کند و وجود آنها را شاهدی برای اثبات رواداری و تساهل در ایران می داند.وضعیت زندگی یهودیان در ایران از دیدگاه خبرنگار آمریکایی

حقیقت این است که یهودیان هزاران سال است در اینجا زندگی کرده اند و داستان آنها روایت گر خاورمیانه در حال تغییرات گسترده است.

ما بخشی از این داستان را از یک نماینده یهودی عضو پارلمان ایران، "سیامک مره صدق" شنیدیم. او صاحب یکی از 5 کرسی است که طبق قانون اساسی ایران به اقلیت های مذهبی اختصاص دارد. 

این نماینده یهودی ها می گوید:"ایران سرزمین پارادوکس های (تناقض های) باور نکردنی است." او در حالی که نخ های یک بسته سیگار وینستون را پشت سر هم روشن می کند با ما سخن می گوید.

او ادامه داد:" تناقض در این است که شما می توانید بزرگترین جامعه یهودی در خاورمیانه را در ایران ببینید در حالی که همزمان ایران بزرگ ترین مشکلات سیاسی را با رژیم اسراییل دارد." 

"مره صدق" علاوه بر اینکه یک عضو پارلمان است یک جراح عمومی نیز هست. ما با او در بیمارستان خیریه یهودی ها که او مدیریتش را بر عهده دارد ملاقات کردیم. این بیمارستان با وجودی که مختص به یهودیان است اما بیماران دیگر ادیان را نیز پذیرش می کند.

تاریخ می گوید یهودیان برای اولین بار در دوران باستان به اینجا (ایران) مهاجرت کردند. آنها مجبور شدند از شهر اورشلیم (قدس یا بیت المقدس) به سمت شرق (پادشاهی بابل ) بیایند که بعدها بابل توسط پادشاهان ایران باستان فتح شد.

تعهد به ماندن

این قانونگذار یهودی می گوید یهودیان در ایران  ایرانی محسوب می شوند و برای اینکه این کشور را از آن خود می دانند در آنجا مانده اند. "مره صدق" می گوید او از سیاست خارجی کشور خود، حتی در مقابله آن با رژیم اسراییل پشتیبانی و حمایت می کند. 

او می گوید :"یهودیت همان «صهیونیسم» یا پروژه اسرائیلی ها نیست. تفاوت بزرگی بین یهودی بودن و صهیونیست بودن وجود دارد."

وقتی درباره انکار هولوکاست از سوی محمود احمدی نژاد رییس جمهور جنجالی سابق ایران می پرسیم مره صدق می گوید:"به نظر من به موضوع احمدی نژاد باید از پنجره دیگری نگریست. او به وضوح هولوکاست را انکار نکرد. او گفت برخی ابهامات و سوالات در مورد این روایت تاریخی وجود دارد و البته این گفته احمدی نژاد موضع رسمی دولت ایران نبوده و نیست. این تنها ایده شخصی احمدی نژاد بود."    

کنیسه یهودیان در اصفهان

وضعیت زندگی یهودیان در ایران از دیدگاه خبرنگار آمریکایی

مره صدق می گوید که نظرات احمدی نژاد او را وادار به نوشتن نامه ای به رئيس جمهور وقت کرد که در آن نامه به او متذکر شده است که انکار هولوکاست انکار حقیقت بوده و حتی در جهت منافع ملی ایران نیز نیست.

مره صدق ادامه داد: ترجیح او این است که روی بهبود آرام زندگی روزمره یهودیان در ایران فعالیت کند. از نظر این نماینده مجلس با وجود اینکه یهودی ها در ایران آزادانه عبادت می کنند و رای می دهند اما نمی توانند به مدارج بالای سیاسی دست یابند. 

یهودی ها به تدریج و در تعامل و فشار به دولت می خواهند وضعیت خود را بهبود بخشند. آنها به تازگی موفق شدند مجوز تاسیس مدارس مخصوص به خود را برای تحصیل فرزندان شان خارج از سیستم آموزشی ایران کسب کنند. مره صدق می گوید او امیدوار است روزی یهودیان ایران بتوانند به مناصب بالای سیاسی دست یابند و به عنوان قضات ارشد و وزیر در کشور خدمت کنند. 

او می گوید:" این یک مشکل بزرگ برای زندگی روزمره یهودیان در ایران نیست اما فکر می کنم که مردم با دانش خوب و درجه بالایی از توانایی از یک اقلیت مذهبی، می توانند کمک کنند که کشور به یک کشور بهتری تبدیل شود."

مره صدق می گوید بهتر است به دنبال بهبود "کم کم و گام به گام" باشیم.

در ادامه این گزارش، روزنامه نگار آمریکایی از نتایج سفر خود به اصفهان به عنوان یکی از سه قطب اصلی تجمع یهودیان در ایران و حضورش در کنیسه یهودیان اصفهان را شرح می دهد.

او می نویسد : در کنیسه اصفهان و به هنگام مراسم نماز صبحگاهی روز جمعه یک مرد میانسال را دیدم که انگلیسی صحبت می کرد. او می گفت 20 سال است که شهروند ایالات متحده آمریکاست و ساکن شهر نیویورک است اما گهگاهی به ایران و شهر اصفهان به عنوان زادگاهش سر می زند.

ارسال به دوستان
محل شهادت شهیدان سلیمانی و ابومهدی المهندس در بغداد (فیلم) انفجار شدید فرودگاه نظامی خلخله سوریه را لرزاند یک تکنیک موثر برای از بین بردن نشخوار‌های فکری نوجوانان (فیلم) مراسم پنجمین سالگرد شهادت سردار شهید حاج قاسم سلیمانی در مصلی تهران (عکس) لحظه حمله نهنگ به یک قایق شخصی و سرنگون کردن آن (فیلم) ۴ از ۱۴؛ آمار ناامیدکننده سپاهان مقابل استقلال در تهران مراسم پنجمین سالگرد شهادت سردار قاسم سلیمانی در مصلی تهران (عکس) طرز تهیه پاستای پنیر و ریحان در ۵ دقیقه به روش آشپز ایتالیایی! (فیلم) اشتباه مهلک دروازه‌بان ملوان، این تیم را به زمستان سخت فرستاد انتقاد تند چشمی از وضعیت استقلال: با این شرایط نمی‌توانم ادامه دهم رهبر انصارالله یمن: امید‌های مقامات فلسطینی برای دستیابی به صلح از طریق مذاکره، یک توهم بزرگ است لیموچی: حالا حالاها در سپاهان می‌مانم تصاویری از پهپادی که هم قابلیت حرکت روی آب دارد و هم پرواز می‌کند (فیلم) رئیس سابق کانون هواداران استقلال درگذشت قالیباف: روزی که قطعنامه ۵۹۸ را پذیرفتیم، همه گریه می‌کردیم؛ این فراز و نشیب‌ها طبیعی است