۰۶ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۰۶ دی ۱۴۰۳ - ۲۲:۴۶
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۳۸۷۳۲۱
تاریخ انتشار: ۱۱:۲۹ - ۲۳-۱۲-۱۳۹۳
کد ۳۸۷۳۲۱
انتشار: ۱۱:۲۹ - ۲۳-۱۲-۱۳۹۳

این قاتلین خوشمزه!

نشانه‌ها و علائم مسمومیت آفت‎کش‌ها اغلب شبیه به انواع مختلفی از عوارض بیماری‎ها هستند به عنوان مثال سردرد، تب، تهوع، استفراغ و اسهال علائم معمولی بیماری هستند که در شرایط متفاوت ایجاد می‌‎شود.

یک دکترای تخصصی گیاهپزشکی گفت: استفاده غیرکار‌شناسی و بیش از اندازه از سموم شیمیایی، محصولات کشاورزی سالم و ارگانیک را به محصولاتی خطرناک تبدیل کرده است.

رضا نامداری، بیان کرد: همان‌طور که امنیت غذایی یکی از دغدغه­‌های اساسی جوامع بشری است، اطمینان از سلامت مواد غذایی نیز حق طبیعی مصرف کننده و نظارت بر تولید و عرضه محصول کیفی و سالم نیز رسالت بدیهی و اولیه دستگاه‎های متولی از جمله جهاد کشاروزی است.

وی اضافه کرد: دور زمانی نیست که والدین ما بدون مصرف هیچ گونه کود شیمیایی و سموم آفت‎کش، تنها با افزودن باقی مانده­‌های آلی طبیعی همانند کودهای گیاهی و حیوانی در باغ و مزارع بهترین و سالم‌ترین مواد غذایی را تدارک می‎دیدند.

دکتر نامداری ادامه داد: مدت زیادی از سال‎های تبلیغ و ترویج کودهای شیمیایی و سموم آفت‎کش توسط کار‌شناسان برای افزایش تولید گیاهی نمی‌­گذرد اما افزایش یاد شده بیشتر کمی بوده است تا کیفی و ما این تغییر را هنگام مصرف خوراک و میوه‎های بی‎مزه و بی‎کیفیت، آشکارا احساس می‌کنیم و دردآور‌تر اینکه مواد یادشده نه تنها دلچسب و خوشمزه نیستند بلکه خطر آفرین و بیماری‎زا هم شده‎اند.

این محقق گیاهپزشکی افزود: هر چند کنترل عوامل خسارت‎زا با استفاده از آفت‎کش‌ها در بخش کشاورزی سودمند و ضروری است، اما استفاده غیرکار‌شناسی و بیش از اندازه از سموم شیمیایی، محصولات کشاورزی سالم و ارگانیک را به محصولاتی خطرناک تبدیل کرده است و بی­ توجهی و افراط در مصرف آفت‎کش‎های سنتزی، باعث خسارات روزافزون خاک، منابع غذایی گیاهی دامی، منابع آبی و نیز ایجاد بیماری و مرگ انسان­‌ها در همه جای جهان به ویژه ایران شده است.

نامداری تصریح کرد: استفاده غیرمتعارف انواع سموم از جمله حشره­ کش، قارچ‎کش، کنه‎کش و سایر سموم علف‎کش در مزارع برای تولید محصول گوجه فرنگی و دیگر محصولات جالیزی از جمله خیار، سبزیجات و صیفی جات دیگر زنگ خطر را به صدا درآورده است.

به گفته وی در گلخانه‌ها وضع از این هم بد‌تر است زیرا به علت شرایط گرم و مرطوب انواع گوناگونی از آفات مکنده و بیماری­های قارچی روی محصول تغذیه می‎کنند و اغلب گلخانه‎داران، بدون توجه به خطرات مهلکی که این سموم برای مصرف کنندگان ایجاد می‌‎کنند، برای نجات محصول و حذف عوامل زیان­ آور گیاهی، به طور معمول هر سه روز یک بار مواد شیمیایی و هر ۱۰ روز یک بار مواد غذایی را محلول پاشی و یا از طریق آبیاری قطره­ای به گیاهان تزریق می‌­کنند.

این پژوهشگر گیاهپزشکی اظهار کرد: اوج فاجعه زمانی است که کشاورزان آخرین سمپاشی را درست پیش از برداشت محصول(خصوصاً محصولاتی که بصورت خام مصرف و بدون هیچگونه تغییر و فرآوری به طور مستقیم وارد دستگاه گوارش می‎شوند) انجام می‎دهند تا محصولی که روانه بازار شده است براق و مشتری پسند‌تر باشد.

نامداری افزود: بنابراین توجه به این نکته ضروری است که درصد زیادی از موادغذایی به ویژه میوه­‌ها و سبزیجات، به باقیمانده آفت‎کش‌ها آلوده هستند که مقدار آن بیش از حد مجاز است به طوری‎ که این امر که ناشی از مصرف نامناسب و بی­‌رویه آفت­کش است، به عنوان یک معضل جهانی مطرح است و سلامت جوامع بشری را تحت‎الشعاع خود قرار داده است.

وی خاطرنشان کرد: اثرات سوء سموم شیمیایی کشاورزی بر سلامت انسان ناشی از تماس مستقیم و غیرمستقیم با آفت‎کش­‌ها است. افرادی که در تماس مستقیم با این مواد شیمیایی قرار می‎گیرند، بیشتر در معرض خطر قرار دارند این افراد شامل کشاورزان و خانواده آن­‌ها و کارگرانی هستند که در بخش کشاورزی یا در کارخانه تولید سموم شیمیایی مشغول به کارند.

این دکترای گیاهپرشکی یادآور شد: اولین محل تماس سم در انسان پوست است، به محض اینکه بدن در معرض سم قرار می‌‎گیرد، سم در بدن جذب می‌‎شود و یا بدون جذب شدن تنها در پوست باقی می‌‎ماند. جذب آفت کش در بدن می‌­تواند باعث بروز مشکلاتی برای سلامتی انسان شود که از آن جمله می‎توان سوزش چشم، مشکلات دستگاه تنفسی و مسمومیت حاد را نام برد که ممکن است به مرگ منجر شود. در صورت عدم جذب و باقی ماندن سموم روی پوست، حساسیت­‌های پوستی اتفاق می‎افتد.

نامداری گفت: تماس غیرمستقیم با سموم شیمیایی ناشی از ورود باقیمانده سموم به بدن بواسطه خوردن غذاهایی است که سموم آفت‎کش در آن­‌ها نفوذ کرده­‌اند که این امر می‌تواند باعث افزایش مقدار مواد سمی در بدن انسان شود (خاصیت تجمعی)؛ بدن انسان دارای سیستم‎های تنظیم کننده متعددی است که باعث می‎شود تمام اجزا بدن در پاسخ به محرک‎های بیرونی، واکنش مشخصی را نشان دهند.

وی اضافه کرد: این نوع تنظیم، به نام خود پایداری شناخته می‌­شود و برای تمامی فرآیندهای جسمی بدون اطلاع و آگاهی بروز می‌‎کند، هنگامی‎که در اثر شرایط محیطی (گرما یا سرمای زیاد) یا شرایط درونی (بیماری یا مسمومیت) بدن قادر به تنظیم نباشد، علائم غیرمعمول و بیماری ظاهر می‌‎شود.

این پژوهشگر ادامه داد: بنابراین نشانه‌ها و علائم مسمومیت آفت‎کش‌ها اغلب شبیه به انواع مختلفی از عوارض بیماری‎ها هستند به عنوان مثال سردرد، تب، تهوع، استفراغ و اسهال علائم معمولی بیماری هستند که در شرایط متفاوت ایجاد می‌‎شود.

نامداری بیان کرد: سموم شیمیایی باعث ایجاد تغییر در سرعت فعالیت­‌های مختلف بدن می‌‎شوند که این تغییر ممکن است به صورت افزایش آن‌ها (افزایش تپش قلب و تعریق) و یا کاهش آن‌ها (توقف کامل تنفس) خودنمایی کند به عنوان مثال، افرادی که در معرض حشره کش مالاتیون قرار می‎گیرند دچار تعریق زیاد می‌­شوند. به عبارت دیگر می‎توان گفت علائم مسمومیت شیمیایی به وسیله سموم آفت­کش شبیه علائمی هستند که به وسیله میکروارگانیسم­‌هایی نظیر باکتری، ویروس و قارچ ایجاد می‎شود.

برای خواندن سایر مطالب سلامت اینجا کلیک کنید

ارسال به دوستان
نخست‌وزیر مجارستان: ۳۰۰ میلیارد یورو کمک به اوکراین، هدر رفت پول بود غذای روستایی در یمن؛ پخت یک سوپ خوشمزه با ۳۰۰ گرم عدس قرمز (فیلم) مراقبت‌های پس از جراحی کیسه صفرا (فیلم) آنهایی که انتخابات برایشان تمام نشده، هر روز پروژه‌ای جدید را کلید می‌زنند پرسه پلنگ و توله‌اش در ارتفاعات اشکورات رودسر (فیلم) مسدودسازی دوباره درگاه‌های صرافی‌های رمزارز؛ ابهام در علت و سکوت مسئولان کشف بقایای اعضای بدن انسان در باغ‌های پسته کرمان؛ مدیر شبکه بهداشت توضیح می‌دهد انتقاد پزشکیان از مدیریت بد انرژی (فیلم) ادعای «تهدید مشترک ایران»؛ هم‌صدایی رژیم اسرائیل و اوکراین ادعای تحویل توله شیر تکذیب شد؛ پرونده قضایی برای ورزشکار متخلف قلب ما مغز مخصوص به خود را دارد کشف ۳ هزار قبضه اسلحه و دستگیری ۱۰۰ هزار قاچاقچی در مرزهای ایران هوش شگفت آور مورچه‌ها (فیلم) پاکدامن قهرمان شمشیربازی سابر ایران شد مواد غذایی و خوردنی هایی که سنگ کلیه تولید می کنند