۰۷ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۰۷ دی ۱۴۰۳ - ۱۱:۳۰
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۶۵۵۴۳۲
تعداد نظرات: ۶۶ نظر
تاریخ انتشار: ۱۳:۰۸ - ۰۵-۱۲-۱۳۹۷
کد ۶۵۵۴۳۲
انتشار: ۱۳:۰۸ - ۰۵-۱۲-۱۳۹۷

5 درس و عبرت از یک رؤیای بر باد رفته: ونزوئلا

هم از این روست که جهان سوم، ناراضی ترین عصر خود در تمام تاریخ را می گذراند: عصر مقایسه.

عصر ایران ؛ جعفر محمدی - قصه ونزوئلا را شاید مردم ایران بیش از بقیه جهانیان دنبال می کنند، از این رو که روزگاری نه چندان دور و در دوران محمود و هوگو، دو کشور رمانتیک ترین روابط را داشتند؛ چاوز دم به ساعت به ایران می آمد و در کنار احمدی نژاد مشت گره می کرد و با انگشتانش علامت پیروزی نشان می داد. روی فرش، عکس او و همتای ایرانی اش را می بافتند حتی به حرم امام رضا(ع) بردندش و بانکی هم تأسیس کردند به نام ایران-ونزوئلا.
ایران هم در ونزوئلا کارخانه خودروسازی زد و برای این که خط تولید نخوابد و مردم از چاوز ناراضی نشوند، حتی با هواپیما هم که شده قطعات سمند را برایشان می فرستادند ولو این که پولش را هم نگیرند!
چاوز که مُرد، همتای ایرانی اش عزادار شد تابوتش را بوسید و به مادرش سرسلامتی داد بدان گونه که بعدها به عنوان "بغل کردن مادر چاوز توسط احمدی نژاد" رسانه ها بدان پرداختند.

ونزوئلا
ایران و ونزوئلا اما بعد از احمدی نژاد و چاوز، دو مسیر جداگانه را در پیش گرفتند. ایرانی ها به رأی به گفت و گو با جهان به برجام رسیدند و چند صباحی ثبات و رشد نسبی اقتصادی و جذب سرمایه گذاری خارجی و آمدت توریست و ... را تجربه کردند تا این که ترامپ آمد و بازی را به هم زد و نگرانی ها را بازگرداند، خاصه آن که جریانی در داخل از بر هم خوردن توافق ایران با جهان بر سر ذوق آمده است و انزوای ایران را می پسندد.

در ونزوئلا اما در، بی وقفه بر همان پاشنه پیشین چرخید: مادورو که دست پرورده شخص چاوز بود زمام امور را در دست گرفت، اقتصاد ضعیف ونزوئلا با سرعت بیشتری رو به زوال گذاشت و تورم به عدد عجیب و غریبی 1.3 میلیون درصد رسید، فروشگاه ها از مواد غذایی خالی شد، آنان که می توانستند از کشور خارج شدند، آمار تبهکاری و سرقت تصاعدی بالا رفت و وحشت و ناامیدی بر بزرگ ترین کشور دارنده منابع نفتی در آمریکای لاتین مستولی شد.

در چنان وضعیت هولناکی، فردی به نام "خوان گوایدو" که ریاست پارلمان ونزوئلا را بر عهده دارد خود را رئیس جمهور خواند و هوادارانش را به خیابان ها کشاند. "مادورو" اما رئیس جمهور خودخوانده را نپذیرفت و حامیانش را به تجمعات شهری دعوت کرد و در میان این لشکر کشی های خیابانی، "نان شب" همچنان مسأله اول مردم است.
ونزوئلا
همین بی نانی، بهانه خوبی شد تا کشورهای حامی گوایدو و مادورو، با محموله کمک های دارویی و غذایی سراغ این کشور و در واقع سراغ رئیس جمهور دلخواه شان بروند. آمریکایی ها کوشیدند کامیون های مواد غذایی را از طریق کلمبیا وارد ونزوئلا کنند، امری که با استقبال گوایدو و ممانعت مادورو روبرو شد و حتی دو کامیون نیز در مرز به آتش کشیده شدند.اما روس ها به راحتی کمک های خود را از طریق هوا و با موافقت مادورو به این کشور رساندند.

ونزوئلا
ونزوئلا که روزگاری نه چندان دور، کشوری مرفه و ثروتمند بود و مردمان آمریکای جنوبی به آن رشک می بردند، اینک به مصیبت "صدقه ها و مداخلات سیاسی" گرفتار آمده است و عبرتی است زنده، تمام عیار و دردناک پیش روی جهانیان و یک رؤیای بر باد رفته.

در این باره چند نکته را باید با تأمل بیشتر و دیده عبرت بین تری کاوید:

1 - قصه تلخ ونزوئلا با صدای بلند به همه جهان می گوید دوران شعارگرایی به سر رسیده است. روزگاری فیدل کاسترو در کوبا و کیم ایل سونگ در کره شمالی با شعارها و نطق های شورانگیز، مردم را زنده و امیدوار نگه می داشتند اما امروز جهان نه آن دنیای پهناور قبلی که دهکده ای کوچک شده است و ملت ها همدیگر را می بینند و مقایسه می کنند و خواستار آنند که روسای دولت شان به جای آن همه شعار به فکر آب و نان و توسعه باشند. 
هم از این روست که جهان سوم، ناراضی ترین عصر خود در تمام تاریخ را می گذراند: عصر مقایسه.

2 - ماجرای ونزوئلا می گوید اقتصاد قانون خود را دارد، بی هیچ تعارفی.
اگر کشوری بخواهد قوانین جهانشمول اقتصاد را نادیده بگیرد آخر و عاقبت اش می شود "ونزوئلا، کشوری مایه عبرت و مردمی به غایت گرسنه".

ونزوئلا
3 - داستان ونزوئلا فریاد می کشد اگر حکومتی درگیر حاشیه شود، قدرت های جهانی برای به حاشیه راندن آن و سیطره بر کشور حاشیه محور، وارد عمل خواهند شد کما این که غربی ها منافع خود را در به قدرت رساندن گوایدو می بینند و روس ها نیز ادامه حکومت مادورو را ضامن نفع خویش، هر چند که همه طرف های ماجرا دم از مردم ونزوئلا می زنند!

اگر مادورو بماند، طبق آنچه صندوق بین المللی پول پیش بینی کرده است تورم ونزوئلا در سال جاری میلادی به عدد فوق نجومی 10 میلیون درصد خواهد رسید و اگر گوایدو بیاید، رسماً یک بدعت جدید شکل گرفته است که طی آن هر فردی می تواند به پشتوانه قدرت های خارجی و بی هیچ رفراندوم و انتخاباتی، خود را رئیس کشور بخواند و همه آموزهای دموکراسی را به سخره بگیرد.

این "دو راهی دو سر ضرر" را البته چاوز بنیان گذاشت، مادورو تحکیم اش کرد و اکنون گوایدو و حامیان غربی اش از آن بهره می برند و زیان اش البته نصیب مردمی است که همه طرف های دعوا ادعای طرفداری شان را دارند.

4 - حکایت ونزوئلا تکرار می کند که پوپولیست ها هر چند از تجمع شورانگیز هواداران شان ذوق زده می شوند و هر چند برای مدتی می توانند پیش بروند اما در نهایت هم خود را به باد فنا می دهند و هم کشورشان را.
معروف ترین پوپولیست قرن بیستم آدولف هیتلر بود که وقتی سخن می گفت کل آلمان برای شنیدن اش سکوت می کرد، هم او که بخش اعظم اروپا را به تصرف "نژاد برتر" در آورد و تا دروازه های مسکو رفت. اتفاقاً از نظر اقتصادی هم عملکرد مناسبی داشت اما سرانجام خودکشی کرد و از آلمان که سرآمد کشورهای جهان از نظر علم و تکنولوژی نیمه اول قرن بیستم بود تلی از خاکستر بر جای گذاشت. چاوز، مادورو و پوپولیست های دیگر که از هیلتر سرآمدتر نیستند.

5 - روایت ونزوئلا یادمان می آورد که جهان امروز، جهان تعامل با همه است؛ تکیه بر یک قدرت خارجی، باعث می شود قدرت تکیه گاه به خود اجازه استعمار دهد و قدرت رقیب خواهان نفوذ و براندازی شود. این اشتباهی است که حاکمان ونزوئلا به آشکاری آن را مرتکب شدند و کشورشان را عملاً به مستعمره روس ها تبدیل کردند و از آن سو، با آمریکا در افتادند.
ایستادن بر پای خود بی تکیه بر قدرت ها در عین ارتباط سالم با همه آنها، فرمول خردمندانه ای است اما شگفتا که نه "سرهنگ دوم چاوز" به آن رسید و نه "راننده سابق مادورو"*.

*مادورو پیش از فعالیت سیاسی، راننده اتوبوس بود.

برچسب ها: ونزوئلا ، عبرت
ارسال به دوستان
انتشار یافته: ۶۶
در انتظار بررسی: ۴۴
غیر قابل انتشار: ۱۳۹
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۱۵ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۵
740
105
چرا اینقدر سنگ اندازی های آمریکا کمرنگ نشون داده میشه اینجا ؟!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۳۱ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۵
به گوایدو اشاره شد.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۱۳ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۵
علتش اينه كه اينجا پوپوليست نداريم !!
ایرانی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۳۱ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۵
دوست عزیز مقاله شما رو خوندم اما شما در بین مطالب یک نکته مهم را متئجه نشدید در قانون اساسی ونزوئلا اگر رییس مجلس کفایت رییس جمهور را تایید نکند(عدم کفایت مادورو با تورم 10 میلیون درصدی عملا مبرهن شده) می تواند تا برگزاری انتخابات یا ایجاد دولت موقت خود در راس کشور قرار بگیرد و الیته بهمین دلیل قانونی بسیاری از کشورها گوایدو رو به رسمیت شناختن
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۵۳ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۵
اکثر کاربرهای اینجا به روحانی رای دادن نگو نداریم
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۲۸ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۵
اشاره شده دیگه
چجوری باید می گفت خب؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۰۴ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۶
اینقدر آمریکا امریکا نکن .عقل هم خوب چیزیه والا
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۱۱ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۶
عصر ایران لطفا در رابطه با نظریه ارتباط با دنیا و پراید ۵۱ تومنی و گوشت ۱۲۰ تومنی هم مقاله بده.
ونزوئلا اون سر دنیاست و میخای بگی چون با آمریکا بد بود و با جهان تعامل نکرد اینطوری شد.در این صورت در رابطه با وضع بد مصر و مکزیک که نوکر آمریکا هستند نظرت چیه؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۱۵ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۵
539
168
6 ساله تماما دارید شعار میدید ِ . حالا میگی دوران شعار دادن تموم شده ؟شما با این ریبس جمهورتون تو این 6 سال چکار کردید غیر شعار دادن ؟ آنچنان اقتصادی ساختید که ... ؟ شما دروغگو ترینهای تاریخ کشورید همه چیزی که با عمل بدست آمده بود مثل صنعت هسته ای و هوا فضا و ... دادید رفت و فقط شعار برجام . برجام سردادید
پاسخ ها
رضا
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۲۳ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۵
هرکی به اندازه اختیاراتش باید پاسخگو باشه انصاف داشته باشیم آیا همه سیاست های کشور رو ریس چمهور تعیین میکنه ؟هر چند عملکرد روحانی قابل دفاع نیست.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۳۲ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۵
صنعت هسته ای و هوا فضا اگر بومی باشد که با برجام و ... از دست نمی رود.
رضا
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۳۹ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۵
منظور از اینکه دوران "شعار " تمام شده این است که باید به منافع ملی و منافع مردم توجه کرد و از عوام فریبی پرهیز کرد.
مثلا نیاز اولیه مردم آیا ثبات و اشتغال است یا صنعت هوا و فضا؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۳۹ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۵
مگه قبل از این شش سال و در دوره احمدی نژاد وضعیت بهتری داشتیم؟ قضیه نان و اشگنه رو شنیدید؟
ایرانی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۴۸ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۵
حکایت جالبی است. مخالفان برجام که نقش آنها در مخالفت با برجام و به بن بست کشاندن آن، اگر بیشتر از ترامپ نباشد؛ کمتر هم نبوده، اکنون مدعی دلسوزی برای مردم هستند.
رضایی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۱۸ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۵
دوست عزیز مسئول این همه مشکلات کل حکومت است نه رئیس جمهور و شخص خاصی...
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۲۹ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۵
برجام نبود و اون چند سال تنفس نبود الان دلار شده بود 100 هزار تومان
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۲۷ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۵
569
135
واقعا روتون میشه احمدینژاد رو اینطوری مورد هجمه قرار بدهید ، احمدینژاد شاید اشتباه داشت ولی خیلی خیلی بهتر از اقایون کلید دار به داد مردم و اقتصاد رسید
پاسخ ها
ناشناس
| Netherlands |
۱۳:۳۲ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۵
اینکه روحانی خوب نیست دلیل نمیشه احمدی نژاد خوب باشه
علی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۰۱ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۵
ضربه ایی که دکتر احمدی نژاد به این کشور و اقتصاد زد تا 100سال دیگه قابل جبران نیس . وان دیقه
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۵۵ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۵
ضربات احمدی نژاد خیلی زیاد بود اگه همونجور ادامه پیدا میکرد الان دلار 14000 تومان می‌شد و قیمت ها ساعتی. خدا رو شکر که دولت تدبیر اومد
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۱۵ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۵
روحانی اعتماد را از بین برد و به اعتماد مردم خیانت کرد
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۳۰ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۵
تمام بدبختی ها ایران از زمان احمدی نژاد شروع یا تشدید شد یکیش همین تحریم ها که با برجام هوا شد و با ترامپ برگشت.
ناشناس
| - |
۰۸:۵۰ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۶
تازه اومدی ایران؟
jj.javad
Netherlands
۱۳:۳۲ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۵
27
482
چه داستان آشنایی است داستان ونزوئلا !!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۴۲ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۵
68
357
درود بر جناب آقای محمدی عزیز با این قلم شیوا..
علی
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۵۰ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۵
12
389
کسی مگه باورش میشد پراید بشه 50 میلیون ولی شد ونزوئلا مگه چطوری شد ونزوئلای امروزی
هموطن کرد
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۵۳ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۵
61
261
جناب آقای محمدی

من تمام مطالب سایت ها را دنبال میکنم ولی فارغ از هر ثنا و خوشامدی میگویم درود بر شما و درود بر سایت عصر ایران

امروز امیدوار شدم که هنوز روزنامه نگارانی هستند که با وجود تمام دغدغه ها و تمام ملاحظات موجود , آزادانه قلم بزنند و حرمت قلم خود را فقط و فقط به ناز مردم و ایران ببخشند

باز هم سپاسگذارم
ali
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۵۶ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۵
47
307
مادورو باید بره
amir
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۵۷ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۵
25
308
واقعا" عالی بود. امیدوارم برای مسئولان کشور ما هم درس عبرت باشد.
فریبرز
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۵۷ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۵
24
185
آقای محمدی عزیز کاش بند 4 رو با طلا مینوشتی !
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۵۶ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۵
آقای محمدی بندهای طلایی زیادی در این پنج سال داشته!
ژورنالیست
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۵۱ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۵
41
96
در مورد عملکرد هیتلر بیشتر مطالعه کنید . قبل از روی کار آمدن وی هر سه هزار مارک معادل حدود یک دلار بود . بعد از چند سال زمامداری وی در آلمان هر مارک برابر یک دلار شد . به نظر شما با رفتار پوپولیستی ممکن است ؟؟؟

آقای محمدی . مقالات شما را دوست دارم . ولی دفاع متمرکز شما از دولت روحانی ( که در حل بحران ها ناکارآمد بود) را عقلانی نمیدانم . همگان نیک میدانیم نتایج بحران امروز فقط ریشه در تحریم ندارد .
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۰۱ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۵
استاد درباره تورم وحشتناک بعده جنگ جهانی مگه نخوندی اون عکسها رو که مردم ما رکهاشون رو ریختن کف خیابون وازشون به عنوان سوخت آتیش استفاده میکنن مگه ندیدی اون بلا هارو هیتلر سر آلمان آورد جالبه تو خود آلمان کسی رو پیدا نمیکنی که از هیتلر دفاع کنه ولی تو ایران کلی سینه چاک داره
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۳۴ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۵
من نمی دانم اطلاعات شما درست است یا نه ولی می دانم که بلایی که هیتلر بر سر آلمان آورد طوری بود که مردم به جای این که هیزم در بخاری بسوزانند اسکناس هایشان را داخل بخاری می انداختند. برید عمساشو سرچ کنید ببینید.
وانگهی مگه تاریخ نخوندی و نمی دونی که آلمان هیلتری واقعا ویرانه شد و غرامت هنگفتی بر اثر سیاست های هیتلر بر این کشور تحمیل شد و آلمان چنان عقب افتاد که هنوز که هوز است نتوانسته به جایگاه قدرت اول اقتصادی جهان که داشت برگردد. در مورد عملکرد هیتلر بیشتر مطالعه کنید
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۰۵ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۵
16
186
چرا آقای مادورو حاضر نیست زیر نظر سازمان ملل رفراندوم بر گزار شود؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۳۵ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۵
کدوم دیکتاتوری اینکارو میکنه که مادورو بکنه؟!!
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۱۹ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۵
چون بزدل است و می داند که مردم او را نمی خواهند
قشقایی
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۰۸ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۵
16
129
با این بخش مشکل دارم"اگر مادورو بماند، طبق آنچه صندوق بین المللی پول پیش بینی کرده است تورم ونزوئلا در سال جاری میلادی به عدد فوق نجومی 10 میلیون درصد خواهد رسید و اگر گوایدو بیاید، رسماً یک بدعت جدید شکل گرفته است که طی آن هر فردی می تواند به پشتوانه قدرت های خارجی و بی هیچ رفراندوم و انتخاباتی، خود را رئیس کشور بخواند و همه آموزهای دموکراسی را به سخره بگیرد."
گوایدو به لحاظ قانونی می تواند در زمان بحران رئیس جمهور موقت کشور باشد تا انتخابات آزاد برگزار شود. این موضوع در قانون اساسی ونزوئلا پیش بینی شده است.
ضمنا مادورو در آخرین انتخابات تقلب گسترده ای مرتکب شد و مشرعیت ندارد.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۵۷ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۵
تو مگه آرا رو شمردی که میگی تقلب شده!
ناشناس
| Finland |
۱۷:۵۱ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۵
توکه موقع شمارش بودی آمار بده ببینیم چی بوده داستان
ناشناس
Germany
۱۵:۲۹ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۵
11
133
ايران با أين مسئولين فوق العاده اَي كه داره به سرعت داره ميشه ونزوئلاي دوم. خيالتون راحت تا چنين سال ديگه إز ونزوئلا بدتر ميشيم، خواهيد ديد.
شاهو
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۳۶ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۵
13
78
شما در مقاله‌تون به این نکته اشاره میکنید اگه گوایدو بیاد، بدعتی جدید شکل میگیره و دموکراسی به سخره گرفته میشه؛ انگار گوایدو میخواد از کوچه پس کوچه‌های کاراکاس بیاد بشه رئیس جمهور؛ این درحالی است که قانون اساسی ونزوئلا صریحا اعلام میکند که پارلمان این کشور میتونه که رئیس جمهور‌ را عزل و رئیس پارلمان موقتا سکاندار ریاست جمهوری شود تا انتخابات زود هنگام برگزار میشود. و این تنها دلیلی بود که بیش ۵۰ کشور در دنیا گوایدو رو به رسمیت شناختند.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۴۵ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۵
طبق قانون اساسی ونزوئلا، اگر کشور به هر دلیلی فاقد رئیس جمهور باشد، رئیس پارلمان به طور خودکار ریاست جمهوری را بر عهده خواهد گرفت.
هر چند من از مادورو خوشم نمی آید ولی بر اساس نص صریح قانون، او اکنون رئیس جمهور است و پست ریاست جمهوری ونزوئلا خالی نیست که رئیس پارمان بشود رئیس جمهور.
mehdi
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۳۸ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۵
35
78
سلام بر پراید 50 میلیونی سلام بر تعامل با دنیا
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۳۵ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۵
پراید 50 میلیونی نتیجه عدم تعامل با دنیاست.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۱۲ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۶
ببخشید اشتباهی + دادم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۵۹ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۵
17
59
به نظر من تحلیل درست و قشنگی بود.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۰۱ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۵
8
77
مردم ونزوئلا، به خاطر آری گفتن به یارانه و متکی بودن به کمکهای دولتی، به این روز افتادند..مادورو و هوگو چاوز خزانه را برای یارانه دادن، خالی کردند..مردم هم شاد از دریافت یارانه به رقص و پایکوبی مشغول بودند..احمدی نژاد هم از چاوز برای یارانه دادن به مردم الگو گرفت..برای همین وقتی که قیمت مواد خوراکی سیصد برابر شد همه شاد از یارانه بودند و کسی متوجه گرانی نشد..حالا هم اگر یارانه چند برابر بشه مردم برای مدتی خوشحال میشن،
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۱۷ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۵
13
82
وقتش رسیده مادورو دست از سر مردم مظلوم آن سرزمین برداشته و توبه کند.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۵۷ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۵
18
97
احمدی نژاد عامل تحریم های فعلی است . اقای کاغذ پاره
آرش
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۰۹ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۵
18
49
سلام، چرا حاشیه میرید؟ فقط احمدی نژاد پوپولیست بود؟ مردم آگاه شدن، به قول خودت مقایسه میکنن
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۳۶ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۵
مگه احمدی نژاد نبود که مرزهای پوپولیسم رو هزاران کیلومتر جابجا کرد؟
امیر
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۴۴ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۵
9
54
عاااالی بود حرف دل خیلی ازآدماروردی
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۴۵ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۵
3
72
عالی بود این بند: داستان ونزوئلا فریاد می کشد اگر حکومتی درگیر حاشیه شود، قدرت های جهانی برای به حاشیه راندن آن و سیطره بر کشور حاشیه محور، وارد عمل خواهند شد...
حسین
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۴۶ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۵
5
76
جالبه که دلواپسان طرفدار سفت و سخت مادورو هستند حتی تو تهران در حمایتش تجمع کردن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۰۰ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۵
6
61
مگر نمی شود ما کشور هایی مانند مالزی رو الگو قرار بدیم یک کشور اسلامی و پیشرفته ...
من
Netherlands
۱۸:۰۲ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۵
5
58
مقاله جالبی بود خصوصا نکته دوم ، واقعا هیچ دولتی نمیتونه مبانی مشخص علم اقتصاد را نادیده بگیرد چون علم اقتصاد حاصل قرن ها تجربه بشری میباشد .
نتیجه بارز نادیده گرفتن قانون اقتصاد میشود دولتی کردن کل اقتصاد و بازار و صنعت و کشاورزی و تولید و اموزش و بهداشت و حمل و نقل و انرژی و یارانه و..........!
موفق باشید
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۳۷ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۶
2
33
ما به سرعت از ونزوئلا رد می شویم و رکورد ونزوئلا را می زنیم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۴۰ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۶
1
26
از قیمت گاری پراید مشخصه که چه داستان عجیبی در راه خواهد بود... (قیمتهایی که هر روز دلالان به دلخواه خودشون بالا و پایین می برن و دستگاههای نظارتی انگار تعطیلن)
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۵۸ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۶
8
12
نمیدونم چرا هر وقت مقاله های عصر ایران میخونم همواره تحسینش میکنم
چون حرف حق میزنه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۱۵ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۶
7
18
بنده مقاله رو با دقت خواندم.بیشتر شعار رو خود آقای روحانی داد.۹۶ درصد اعتبارات دست دولته.پس نگین دولت هیچ کارس.متاسفانه دولت نیروی اجرایی توانمند نداره.دولت شعاری شده .
ما اصلاح طلبان باید بپذیریم دولت را .ولی به پشتوانه ما رئیس جمهور شد
مریم
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۳۷ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۶
1
33
عنوان گزارش رو به راحتی می شه تغییر داد
5 درس و عبرت از یک رؤیای بر باد رفته: ایران

اگر ما قبل از اینکه دیر بشه عبرت نگیریم. و نشنویم و نبینیم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۵۵ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۶
2
32
انشاالله «گوایدو» رییس جمهور قطعی میشود.

و مادورو نتیجه اعمال کثیفش را میبیند.
امیر
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۰۶ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۶
1
28
داستان احمدی نژاد با ننه چاوز بماند.
حق همه جا با مردم هست اگر مردم دولت رو قبول ندارن باید بره. جالب تر این که صدا سیما به این تظاهرات مردم ونزوئلا میگه آمریکا کشور خارجی پشتشه تو فرانسه رو میگه مخالفت علیه نظام سرمایه داری.
برا اونا ننس برا ما زن بابا
محمد
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۲۰ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۶
2
10
مقاله خوبی بود و استفاده کردیم.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۳۷ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۶
46
13
مقاله را نخواندم. لطفا ديگر دست از سر آقاي احمدي نژاد برداريد. اگر مي خواهيد نبش قبر كنيد و كسي را نكوهش كنيد به گذشته دور كاري نداشته باشيد. به سالهاي اخير رجوع كنيد. اوضاع بد امروز مردم، نتيجه ديپلماسي لبخند و تمسك به كدخداست. تصوير دست دادن جان كري و ظريف و پياده روي اين دو نفر و تمجيد جناب روحاني از كدخدا كه اومابا چقدر مودب است و ... به مراتب گران تر و تلخ تر از هر چيز ديگري براي ملت شريف ايران تمام شده است. هنوز مردم، منفعلي دولت و وزارت امور خارجه در مورد حادثه مني را فراموش نكرده اند. همين انفعال دولت را در برابر مشكلات معيشت مردم در حال حاضر شاهديم. رفتار شما همانند رفتار كساني است كه از پيروزي ترامپ به خانم كلينتون خوشحال بودند. لطفا مناظره هاي روحاني و جهانگيري را بازبيني كنيد. متوجه خواهيد شد كه دروغگويان منفورند و حاميانشان رياكار.
بحران سیاسی کره جنوبی ؛ کار رئیس‌جمهور موقت هم به استیضاح کشید حضور صدها بابانوئل در مترو مسکو (فیلم) فرمانده سپاه بوشهر : دشمن در جنگ ترکیبی و شناختی، زنان را هدف قرار داده است دستور پخت یک شام اسپانیایی خوشمزه با 6 عدد ران مرغ (فیلم) ورود بانوان به ورزشگاه دوباره ممنوع شد! کاهش دوباره نرخ بهره در بانک های ترکیه یادداشت عراقچی در روزنامه چینی: فصل جدیدی از همکاری راهبردی بین ایران و چین آغاز می‌شود لحظه وقوع تصادف عجیب؛ خودروی سواری از کنترل خارج شد (فیلم) انفجار خانه‌ در یزد با سه کشته و ۶ مجروح ترامپ: ترور من ایمان مذهبی خانواده‌ام را تقویت کرد/ در 48 ساعت اول چه خواهم کرد حمله موشکی یمن به تل‌آویو در نیمه شب گذشته (فیلم) عراقچی: بارها به بشار اسد توصیه کردم که با ترکیه وارد مذاکره شود؛ او موافق نبود/ مسائل بین ما و آمریکا قابل حل نیست ولی قابل مدیریت است 2024 چه سالی بود/ پاسخ روزنامه‌نگار مشهور به پرسش‌های مخاطبان/ ایلان ماسک تیشه به ریشه توییتر زد فرمانده سپاه اصفهان: حکومت سوریه بعثی بود/ مردم سوریه اجازه انجام بسیاری از امور شرعی خود را نداشتند/ پشتیبان حکومت نبودند استوری کنایه آمیز محسن تنابنده در رابطه با قطعی‌های برق (عکس)