۱۲ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۱۲ دی ۱۴۰۳ - ۰۹:۵۱
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۸۴۷۳۱۳
تاریخ انتشار: ۰۸:۳۴ - ۱۳-۰۴-۱۴۰۱
کد ۸۴۷۳۱۳
انتشار: ۰۸:۳۴ - ۱۳-۰۴-۱۴۰۱

درسی از کرونا برای مهار وبا

درسی از کرونا برای مهار وبا
وبا یک بیماری اسهالی واگیردار و خاص انسان است که توسط نوعی باکتری بنام ویبریوکلرا ایجاد می شود این بیماری در صورت عدم پیشگیری و درمان به موقع و مناسب، بسیار کشنده است.

خرداد ماه بود که خبر شیوع وبا در اقلیم کردستان عراق منتشر شد و بلافاصله در این سوی مرز مسوولان دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سرگرم تمهیدات لازم برای جلوگیری از سرایت عفونت به ایران شدند.

به گزارش ایرنا، «هر کس دو پا داشت و می‌توانست فرار کند، برای حفظ جان خود از پایتخت گریخت؛ مردم چنان می‌مردند که گویی برگ از درخت می‌ریزد و با اینکه در تهران آماری برای شمار مردگان وجود ندارد، من تصور می‌کنم بیش از یک‌ سوم سکنه تهران در اثر وبا مردند».

این بخشی از نوشته متن"کنت دوگوبینو" (نویسنده، خاورشناس، شاعر، تاریخ‌نگار، پژوهشگر و سیاستمدار فرانسوی) است که سال ۱۲۷۳ زمانی که ایران درگیر وبای سخت بود نوشت.

وبا که در آن ساله به عنوان " مرض موت" شناخته می شد، در طول تاریخ هفت بار در جهان عالمگیر شد و در سال ۱۸۲۱ میلادی برای نخستین بار به واسطه تجارت انگلیسی‌ها وارد ایران شد و مصیبت زیادی به کشورمان وارد کرد.

در سال ۱۳۰۹ قمری وبای سختی در بادکوبه شیوع یافت و از حاجی طرخان به رشت رسید و از آنجا به سمنان و دامغان و یک سال بعد در تهران شیوع پیدا کرد.

این وبا چنان وحشتناک بود که دکتر تولوزان(پزشک و همه‌گیرشناس فرانسوی که مدت ۳۰ سال به عنوان پزشک مخصوص ناصرالدین شاه بود) می نویسد: در مدت ۳۰ سال که من در ایران بودم، این سخت ترین و گسترده ترین وبایی بود که شاهدش بودم که کسی امید یک ساعت زنده ماندن نداشت و در آن سالها ترس و وحشتی به دل مردم انداخته بود که امید برای بهبودی در بیماران، صفر بود.

وبا بیماری همه گیری عفونی که هدف اصلی است آن تنها انسانها هستند و عامل این بیماری نوعی باکتری به نام ویبریو کلرا است؛ سمی که این میکروب در روده باریک انسان ترشح می‌کند، موجب ایجاد بیماری در انسان می‌شود.

عامل بیماری مدت زیادی در آب زنده می‌ماند و در مناطقی که سطح آب‌های زیرزمینی آن بالا است، بسیار رواج دارد و از طریق مدفوع و فاضلاب قابل انتقال است و بنابراین زندگی در مناطق بدون بهداشت مناسب خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می‌دهد.

این بیماری با ارتقای بهداشت و سلامت، در سالهای بعد از انقلاب ریشه کن شد و تنها هر از گاهی در فصول گرم در سطح چند مورد انگشت شمار مشاهده می شد.

امسال در کردستان این بیماری در مریوان مشاهده شد که البته منشا آن بخاطر آلودگی آب نبود، مسافرانی که به اقلیم کردستان عراق تردد داشتند این سوغاتی عفونی را با خود به کردستان آوردند.

درسی از کرونا برای مهار وبا

اولین موارد از ۳۱ خرداد

۳۱ خرداد بود که اولین موارد مشکوک مبتلا به وبا در کردستان شناسایی شد و معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گفت که تست اولیه آنها برای تایید به آزمایشگاههای مرجع کشور ارسال شده است.

دکتر فرزام بیدارپور، بیماران شناسایی شده را به این ترتیب اعلام کرد که یک نفر در سقز و چهار نفر در مریوان شناسایی شده که همگی آنها به اقلیم کردستان عراق تردد داشته‌اند.

جلسات هماهنگی در شهرهای مرزی بانه، سقز، مریوان و سروآباد با مسوولان این شهرستانها برگزار و آموزشهای لازم از طریق رادیو مریوان آغاز شد.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان تاکید کرد که بلافاصله بعد از اطلاع از شیوع وبا در عراق، سیستم مراقبت بهداشتی استان از ۲۵ خرداد فعال شد، گفت: اطلاع رسانی لازم در زمینه اقدامات مراقبتی به خانه های بهداشت و بیمارستان های استان انجام و کار نمونه‌گیری از مسافرانی که از عراق به کردستان آمده بودند، آغاز شد.

در مراکز عرضه غذا و رستورانهای شهرهای مرزی هم عرضه سالاد و سبزی ممنوع شد.

با ادامه روند غربالگری خانواده بیماران مشکوک کم کم تعداد بیماران افزایش یافت و بیماری که منشاء خارجی داشت کم کم به درون جمع های خانوادگی راه پیدا کرد.

افرادی که علایم مشکوک داشتند رعایت نکردند و در خانه باغهای روستایی، دورهمی های خانوادگی گرفتند طوریکه دیگر تعداد افراد آلوده به عفونت با منشاء داخلی از مسافرانی که به عراق تردد داشتند، پیشی گرفت.

اینها را دکتر بیدارپور اعلام کرد و افزود: آمار مبتلایان هم اکنون به ۳۰ نفر رسیده که ۱۳ نفر آنان مسافرانی بودند که به عراق تردد داشتند و ۱۶ نفر هم در دورهمی های خانوادگی به بیماری مبتلا شدند و علت بیماری یک نفر نیز مشخص نیست.

معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان از اینکه مردم بهداشت فردی را رعایت نمی کنند به ویژه در مریوان که روند بیماری در آن افزایشی است ، ابراز نگرانی کرد.

وی سرعت عمل بالای سیستم بهداشتی استان در شناسایی بیماران مشکوک و نیز کنترل و غربالگری مسافران در مرزهای باشماق و سیرانبند را در جلوگیری از شیوع سریع بیماری موثر قلمداد کرد.

درسی از کرونا برای مهار وبا

اگر دیر به پزشک مراجعه شود

متخصص بیماریهای عفونی و گرمسیری درباره وبا اظهار داشت: تابلو اصلی وبا اسهال آبکی شدید است و اکثر افراد آلوده بدون علامت هستند.

دکتر محمد براری افزود: ۸۰ درصد بیماران مبتلا به وبا هیچ علامتی ندارند و ۱۸ درصد اسهال خفیف محدود شوندهدارند و تنها ۵ تا ۸درصد علایم شدید اسهال با حجم زیاد و به تناوب زیاد برایشان اتفاق می افتد.

وی اضافه کرد: بیماری که دیر مراجعه کند بعد از دست دادن مایعات و الکترولیتهای بدن،دچار گرفتگی عضلانی، تهوع و استفراغ ،کاهش حجم ادرار و در نهایت نارسایی کلیوی می شود که مرحله خطرناکی از بیماری است.

این متخصص بیماریهای عفونی و گرمسیری به افراد مشکوک به بیماری توصیه کرد به محض مشاهده اولین علایم بیماری، سریعا به اولین مرکز درمانی مراجعه و علایم خود را ذکر کنند که با توجه به همه‌گیری این بیماری در برخی مناطق کشور، تمهیدات درمانی، مراقبتی و تشخیصی به موقع انجام می شود.

وبا در کردستان قربانی نداشته است

مدیر روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی کردستان نیز تاکید کرد: شهروندان اگر از آب چشمه ها استفاده می کنند، حتما قبل از مصرف آن را بجوشانند و در شرایط کنونی استفاده از آب لوله کشی، مطمئن ترین راه برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری است.

دکتر بهرام کندایی از شهروندان خواست تا سبزی و میوه را با استفاده از مواد ضدعفونی کننده سالم سازی کنند.

وی تاکید کرد: در کنار همه اینها رعایت بهداشت فردی و شست و شوی مداوم دست ها حرف اول را در مراقبت بهداشتی می زند.

مدیر روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی کردستان درباره راههای انتقال بیماری اظهار داشت: بیماری وبا به دو روش تماس مستقیم و غیرمستقیم از فردی به فرد دیگر منتقل می‌شود که ممکن است از طریق تماس با چیزهای آلوده به میکروب وبا مانند دست دادن با دست‌های آلوده بیماری، تماس با استفراغ یا مدفوع، ملحفه و لوازم آلوده مانند لیوان منتقل شود.

دکتر کندایی اضافه کرد: بیماری وبا در روش تماس غیرمستقیم از طریق خوردن آب آلوده به مدفوع مانند استفاده از چاه‌ها، استخرها، جویبارها و دریاچه‌های آلوده منتقل می‌شود.

وی گفت: خوردن سبزیجات و میوه‌های خام آلوده، استفاده از غذاهای پخته آلوده که توسط دست آلوده یا حشرات آلوده شده باشد، مصرف شیر و بستنی آلوده که از منابع غیرمطمئن تهیه شده باشد از دیگر روش‌های انتقال وبا است.

درسی از کرونا برای مهار وبا

آب کردستان سالم است

مدیرعامل شرکت آبفای کردستان با بیان اینکه آب آشامیدنی تمام مناطق استان سالم است و مشکل بهداشتی ندارد، گفت: در هیچ یک از آزمایشها عامل انتقال و ابتلا به وبا آب نبوده است و تنها مسافرانی که از سمت مرز عراق وارد استان شدند حامل میکروب وبا بودند.

محمد فرهاد به انجام مستمر کلرزنی در مراکز تصفیه و روستاهای استان اشاره کرد و افزود: قدمهای بعدی کنترل نظارت بر تزیق مواد گندزداو کلرزنی و کنترل کلر باقیمانده در آب آشامیدنی است که بصورت مستمر ادامه دارد.

وی به همکاری با دانشگاه علوم پزشکی استان و توجه به توصیه های بهداشتی اشاره کرد و گفت: فعالسازی تصفیه پساب فاضلاب جمعیت آلوده به میکروب وبا از دیگر موارد مهمی است که به منظور جلوگیری از افزایش میکروب وبا و شیوع بیماری در حال انجام است.

به گفته مدیرعامل شرکت آبفای کردستان آموزش آبداران و کارکنان واحدهای تصفیه آب و نیزبهره برداران از تاسیسات با مشارکت دانشگاه علوم پزشکی از دیگر اقداماتی است که بصورت مداوم در حال انجام است.

فرهاد از شهروندان خواست جهت کنترل بیماری از آب مطمئن استفاده کنند و اگر ناگزیر به استفاده از آب چشمه ها هستند، حتما آن را بجوشانند.

درسی از کرونا برای مهار وبا

وبا تا به امروز در کردستان قربانی نداشته و تنها یک نفر در مریوان به علت شدت بیماری بستری است و مسوولان علوم پزشکی می گویند، علت شدت نگرفتن بیماری در افراد، مراجعه زودهنگام به مراکز درمانی بوده است.

کرونا با همه بدی و دردسرهایی که داشت شاید یک درس خوب به همه ما داد و آن هم این بود که تا وقتی بهداشت فردی را رعایت کنیم، از گزند بیماریها دور خواهیم بود، وبا هم همین را می گوید.

وبا یک بیماری اسهالی واگیردار و خاص انسان است که توسط نوعی باکتری بنام ویبریوکلرا ایجاد می شود این بیماری در صورت عدم پیشگیری و درمان به موقع و مناسب، بسیار کشنده است.

از علائم بالینی و خصوصیات بالینی بیمار مبتلا به وبا می توان به اسهال آبکی حجیم و سریع السیر و جهنده، با دفعات اجابت مزاج غیرقابل شمارش و بسیار زیاد، اسهال بدون تب و بدون دل درد و پیچ شکم، استفراغ بدون حالت تهوع قبلی، گرفتگی (اسپاسم) و درد عضلات پشت ساق پا، عطش و تشنگی فراوان و کم شدن یا قطع ادرار اشاره کرد.

در صورت عدم جایگزینی سریع مایعات و الکترولیت های بدن (سدیم، کلر، ‌پتاسیم و …) ۲۵ تا ۵۰ درصد از موارد مبتلا به بیماری وبا منجر به مرگ می شوند. اولین شکایت بیمار، احساس پری و غرغر شکم است سپس اسهال آبکی شبیه آب برنج و اکثراً بدون بو ایجاد می شود.

ارسال به دوستان
عیدی به دارندگان سهام عدالت علت سرد بودن همیشگی دست و پا (فیلم) کشف ارتباط بین غذای سلول‌ها و توانایی مقابله با سرطان مثقال طلا از کانال ۲۲ میلیون تومان عبور می‌کند؟ روغن حیوانی بخورید این بلا ها سرتان می آید / مضرات روغن حیوانی را بشناسید پیامک تبریک سال نو میلادی ۲۰۲۵ فارسی و انگلیسی + استوری طرز تهیه تاوا کبابی تبریزی آیت الله نوری همدانی : کمر مردم از ‌گرانی‌ها خم شده؛ ما هم مثل مردم مشمول مشکلات هستیم / باید به دولت کمک کرد ؛ همه چیز را گردن تحریم نیندازیم ترامپ : برای حماس بهتر است که گروگان‌ها را هر چه زودتر آزاد کند با سنگ‌اندازی اپل، انتشار «به‌روزرسانی حماسی» تلگرام به تأخیر افتاد بازگشت پرواز تهران- کرمان به مهرآباد ۲ میلیارد دلار ضرر بابت هر روز تعطیلی ناشی از آلودگی هوا ترک پا یعنی کمبود سه ویتامین/ این ویتامین‌ها چیست؟ نجات پدر از فاصله ۶۳۰ کیلومتری هشدار عباس عبدی به مسئولان؛ مقاومت در برابر خواست و اراده جامعه محکوم به شکست است ؛ زمان را از دست ندهیم که پشیمان خواهیم شد