۱۷ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۱۷ دی ۱۴۰۳ - ۱۱:۰۳
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۸۸۰۹۸۲
تاریخ انتشار: ۱۶:۵۳ - ۱۰-۱۲-۱۴۰۱
کد ۸۸۰۹۸۲
انتشار: ۱۶:۵۳ - ۱۰-۱۲-۱۴۰۱

اعلام تاریخ قطعی انتخابات ترکیه: ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۲

اعلام تاریخ قطعی انتخابات ترکیه: ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۲
اعلام تاریخ قطعی انتخابات که نسبت به تاریخ اولیه، حدود یک ماه به جلو کشیده شده، پس از فشار احزاب مخالف و به راه افتادن هجمه سنگین علیه پیشنهاد تعویق ۶ ماه یا یک ساله انتخابات در این کشور به علت وقوع زلزله به معنای تسلیم هیات حاکمه در برابر افکار عمومی ترکیه محسوب می شود.

رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه پس از ماه‌ها کشمکش بر سر زمان برگزاری انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری، ۱۴ ماه مِی برابر با ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۲ را به عنوان تاریخ قطعی انتخابات در ترکیه اعلام کرد و قرار است احزاب مخالف نیز فردا نامزد نهایی خود را معرفی کنند.

به گزارش ایرنا، اردوغان امروز در نشست گروهی حزب عدالت و توسعه ضمن اعلام زمان قطعی انتخابات در کشورش گفت که "ملت ترکیه در ۱۴ مِی آنچه را که لازم است، انجام خواهد داد."

وی احزاب مخالف خود را به سیاه نمایی در باره مدیریت بحران زلزله و سوء استفاده انتخاباتی از آن متهم کرد و با رد سخنان آنها افزود: هم اکنون رسیدگی به درد زلزله زدگان مهمترین دغدغه دولت ترکیه است.

رئیس جمهوری ترکیه اضافه کرد: عده ای منتظرند که دولت همراه با مردم ترکیه زیر آوار بیفتد ولی دولت مخالف این است که این موضوع به محمل انتخاباتی و مستمسکی برای رقابت سیاسی تبدیل شود.

اعلام تاریخ قطعی انتخابات که نسبت به تاریخ اولیه، حدود یک ماه به جلو کشیده شده، پس از فشار احزاب مخالف و به راه افتادن هجمه سنگین علیه پیشنهاد تعویق ۶ ماه یا یک ساله انتخابات در این کشور به علت وقوع زلزله به معنای تسلیم هیات حاکمه در برابر افکار عمومی ترکیه محسوب می شود.

احزاب مخالف ترکیه هنوز به اعلام زمان قطعی انتخابات واکنش نشان نداده‌اند ولی پیش از این اعلام کرده بودند که دولت با اعلام وضعیت فوق العاده سه ماهه در ۱۱ استان زلزله زده ترکیه با حدود ۱۵ میلیون جمعیت و ۲۰ درصد واجدان شرایط رای دادن، در صدد مهندسی انتخابات در این مناطق و جلوگیری از رای منفی آنها علیه خود است.

در حالی که کمتر از ۲.۵ ماه به زمان برگزاری انتخابات همزمان ریاست جمهوری و مجلس ترکیه باقیمانده است، حزب حاکم «عدالت و توسعه» به همراهی حزب «حرکت ملی» از حدود ۲ ماه قبل در قالب ائتلاف "جمهور"، رجب طیب اردوغان رئیس جمهور کنونی را به عنوان نامزد خود معرفی کرده‌اند.

هر چند که اردوغان نامزدی خود را در انتخابات پیش رو اعلام کرده، ولی احزاب مخالف نامزدی او را دارای شبهه و غیرقانونی و مغایر با اصول قانون اساسی ترکیه می دانند.

احزاب مخالف و اپوزیسیون ترکیه نیز که در قالب ائتلاف ملت و تحت نام "میز شش گانه" یعنی رهبران ۶ حزب مخالف اردوغان شامل «کمال کلیچدار اوغلو» رهبر حزب جمهوری خواه خلق، «مرال آکشنر» رهبر حزب نیک(خوب)، «تمل کاراملا اوغلو» رهبر حزب سعادت، «گلتکین اویسال» رهبر حزب دموکرات، «علی باباجان» رهبر حزب جهش و دموکراسی(دوا) و «احمد داووداغلو » رهبر حزب آینده، قرار است فردا نامزد مشترک و نهایی خود را اعلام کنند.

این احزاب مخالف دولت ترکیه تاکنون ۱۲ بار دور هم جمع شده‌اند تا اردوغان را از اریکه قدرت ریاست جمهوری به زیر بکشند، ولی حالا که زمان کمی برای برگزاری انتخابات باقی مانده نامزد مشترک خود را معرفی نکرده‌اند.

این احزاب که تنها در صورت عملکرد ائتلافی و معرفی نامزد واحد، شانس پیروزی در برابر اردوغان را دارند، در چند هفته اخیر به توافق ضمنی و اولیه برای معرفی کمال کلیچدار اوغلو رهبر حزب جمهوری خواه خلق به عنوان نامزد نهایی احزاب مخالف برای ریاست جمهوری رسیده بودند که این کار با مخالفت آکشنر رهبر حزب نیک(خوب) ترکیه و پیشنهاد گزینه‌های دیگر از جمله «منصور یاواش» و «اکرم امام اوغلو» شهرداران آنکارا و استانبول به تعویق افتاد.

پیش از این، تاریخ رسمی و قانونی انتخابات ترکیه برای ۱۸ ماه ژوئن ۲۰۲۳ ( ۲۸ خردادماه ۱۴۰۲) برنامه‌ریزی شده بود ولی اردوغان با جدی‌تر شدن انتقاد به قانونی نبودن حضور او در این رقابت و با تغییر تاریخ انتخابات، زمان آن را به ۱۴ ماه مِی (۲۴ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲) جلو کشید.

علاوه بر این ۶ حزب مخالف، حزب دموکراتیک خلق‌های ترکیه که نماینده جمعیت کُرد ترکیه محسوب می شود و بیش از ۱۱ درصد رای سنتی را در همه مناطق ترکیه از جمله در جنوب شرق این کشور دارد، از این ائتلاف احزاب مخالف کنار گذاشته شده است.

بر همین اساس، رهبران این حزب نیز که از مخالفان سرسخت اردوغان و حزب حاکم عدالت و توسعه به شمار می‌روند، اعلام کرده‌اند که همچون انتخابات گذشته ریاست جمهوری، نامزد مستقل و اختصاصی خود را معرفی خواهند کرد ولی تاکنون نامزد خود را معرفی نکرده‌اند.

علاوه بر این، چند حزب کوچک و مستقل که پایگاه رای بالایی هم ندارند، در عرصه سیاسی ترکیه حضور دارند که با توجه به زمان کم موجود تا برگزاری انتخابات، بعید است که بتوانند در ائتلاف‌های انتخاباتی و نتیجه آن تاثیر عمیقی بگذارند و رقابت انتخاباتی ترکیه عملا بین حزب حاکم عدالت و توسعه و ائتلاف میز شش گانه ادامه خواهد یافت.

مقامات دولت ترکیه چند روز پیش نیز اعلام کرده بودند که انتخابات همزمان پارلمانی و ریاست جمهوری این کشور در تاریخ ۱۴ ماه مِی (۲۴ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲) برگزار خواهد شد.

انتخابات پیش رو، دومین دور انتخابات ریاست جمهوری ترکیه پس از تغییر نظام سیاسی این کشور از پارلمانی به ریاستی و بیست و هشتمین دوره انتخابات مجلس این کشور محسوب می شود.

دوره ریاست جمهوری ترکیه پنج ساله است و منتخبان مردم در مجلس ترکیه نیز که ۶۰۰ عضو دارد، در مدت پنج سال بر کرسی می‌نشینند.

ارسال به دوستان
واژگون شدن خودرو پرادو در تنگابن (فیلم) گزارش آماری فلسطین : از ۱۵ میلیون فلسطینی، ۷.۶ میلیون در خارج زندگی می‌کنند؛ بیش از ۴۵ هزار نفر در غزه شهید شده اند و ۱۱ هزار نفر مفقودند دانه‌ای خواب‌آور و شادی‌آور/ این روغن برای رفع گرفتگی عضلات مفید است/ سفیدکننده گیاهی دندان‌ها کدام کشورها هرگز در طول تاریخ خود جنگ را تجربه نکرده‌اند؟ سخنگوی وزارت خارجه: وضعیت بد هوایی شرایط مردم غزه را سخت‌تر کرده است دستورالعمل جدید مصرف ویتامین D در سال ۲۰۲۵ جشنواره فیلم المرموم دبی؛ تجلی هوش مصنوعی در سینما تقی آزاد ارمکی : سیاست های خبری صداوسیما دوگانه است ، مخاطبان با رسانه ملی قهر کرده‌اند طرز تهیه پودر میوه خشک خانگی برای طعم‌دهی و رنگ‌دهی طبیعی غذا (فیلم) رویترز : نخست‌وزیر کانادا استعفا می کند روزنامه جمهوری اسلامی : به طالبان باج ندهیم؛ وقت پس گرفتن سفارت و اخراج مهاجران غیرقانونی است مردان به این ۷ دلیل سیب زمینی زیاد بخورند دختر بچه فلسطینی: یهودی‌ها به ما حمله کردند... شهدا قطعه‌قطعه بر روی زمین افتاده‌اند (فیلم) کدام آتشفشان ها خطرناک‌ترند: فعال یا خفته یا خاموش؟ واکنش قوه قضاییه به شایعه‌سازی درباره استعفای رئیس‌جمهور: کسانی که نشر اکاذیب و سیاه‌نمایی کنند، حتما تحت تعقیب قضایی قرار خواهد گرفت