۳۰ شهريور ۱۴۰۳
به روز شده در: ۳۰ شهريور ۱۴۰۳ - ۱۷:۳۸
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۸۹۰۴۲۱
تعداد نظرات: ۱۷ نظر
تاریخ انتشار: ۰۷:۴۴ - ۲۵-۰۲-۱۴۰۲
کد ۸۹۰۴۲۱
انتشار: ۰۷:۴۴ - ۲۵-۰۲-۱۴۰۲

7 نکته درباره نتیجه انتخابات ریاست جمهوری ترکیه : چرا اردوغان نتوانست کار را در مرحله اول یکسره کند؟

7 نکته درباره نتیجه انتخابات ریاست جمهوری ترکیه : چرا اردوغان نتوانست کار را در مرحله اول یکسره کند؟
اگر فقط همین سه نفر در کنار اردوغان مانده و حزب های جداگانه تاسیس نکرده بودند، پتانسیل های آنان می توانست نتیجه انتخابات را به سود اردوغان تغییر دهد و کار را در همین مرحله اول یکسره کند. 

عصر ایران ؛ جعفر محمدی - انتخابات ریاست جمهوری ترکیه به دور دوم کشیده شد و دو هفته دیگر، در نبرد نهایی بین رجب طیب اردوغان و کمال قلیچدار اوغلو ، رئیس جمهور این کشور برای 5 سال آتی مشخص خواهد شد.

در اولین نگاه و تحلیل به نتایج انتخابات ترکیه، نکات زیر قابل تأمل است:

1 - رجب طیب اردوغان با کمتر از یک درصد آرا، از برنده شدن در دور اول باز ماند. این نتیجه "عدم حفظ متحدان در دوران قدرت" است. 

ائتلاف اصلی مخالفان اردوغان در این دوره از انتخابات که نام "ملت" را بر خود نهاده بود، متشکل  از 6 حزب بود و رهبران نیمی از این احزاب، دوستان قدیمی اردوغان بوده اند: "احمد داوود اوغلو" (نخست وزیر و وزیر خارجه پیشین اردوغان) ، "علی بابا جان" (وزیر اقتصاد و معاون پیشین نخست وزیر) و "تمل کارا ملا اوغلو"  که قبلاً با اردوغان در صف یاران مرحوم نجم الدین اربکان بودند.

اگر فقط همین سه نفر در کنار اردوغان مانده و حزب های جداگانه تاسیس نکرده بودند، پتانسیل های آنان می توانست نتیجه انتخابات را به سود اردوغان تغییر دهد و کار را در همین مرحله اول یکسره کند. 

جالب اینجاست که وقتی در ائتلاف ملت، بین قلچیدار اوغلو و خانم مرال آکشنر که هر دو لائیک هستند اختلاف درگرفت و آکشنر با قهر، ائتلاف را ترک کرد، این کارا ملا اوغلوی اسلامگرا بود که وساطت کرد و آکشنر را به ائتلاف برگرداند تا نهایتاً قلیچدار اوغلو، کاندیدای مشترک شان شود.

همچنین بخشی از رأی دهندگان مذهبی به اعتبار و تشویق حزب سعادت و رهبر آن کارا ملا اوغلو به جای رأی به اردوغان اسلامگرا به قلیچدار لائیک رأی دادند.

میز شش نفره مخالفان اردوغان که ائتلاف ملت را تشکیل دادند و با قلیچدار اوغلو، به دور دوم انتخابات رسیدند؛ نیمی از این افراد، یاران قدیمی اردوغان بودند.
مخالفان اردوغان

2 -  شمارش آرای کاندیدای انصرافی انتخابات ترکیه، برای ناظر ایرانی شگفت آور است چرا که در انتخابات ایران رأی به کاندیدای منصرف، رأی باطله محسوب می شود. از این رو بد نیست بدانید هر چند "محرم اینجه" سه روز مانده به انتخابات، از ادامه رقابت ها انصراف داد ولی طبق قوانین انتخاباتی ترکیه، آرای او شمرده و اعلام می شود ولی اگر کاندیدای منصرف، واجد اکثریت آرا شود، پست ریاست جمهوری به او تحویل نمی شود.

3 - در بسیاری از انتخابات، کاندیداهایی وجود دارند که قطعاً رأی نمی آورند ولی در نتیجه نهایی موثرند.

در انتخابات امسال ریاست جمهوری ترکیه ، این اتفاق افتاد. سینان اوغان با حدود 5 درصد آرا شانسی برای برنده شدن نداشت.  محرم اینجه هم علیرغم انصراف کمتز از نیم درصد آرا را کسب کرد. آرایی که به نام انها نوشته شد، اگر به اسم هر کدام از دو رقیب اصلی بود، انتخابات وضعیت دیگری پیدا می کرد.

حال باید دید در دور دوم انتخابات، آرای آنها به سبد چه کسی ریخته خواهد شد؟ (اینجا را بخوانید)

4 - کردها در این دوره از انتخابات کاندیدای خاص خودشان را نداشتند. قلیچدار اوغلو این فرصت را مغتنم شمرد و با سران احزاب کردی توافقاتی برای جلب رأی کردها داشت. همچنین وعده هایی برای آزادی برخی زندانیان سرشناس کرد داد. 

نتایج تفکیکی آراء استان ها نشان می دهد که رأی کردها در این دوره از انتخابات با قلیچدار اوغلو بوده است. 
کردها البته در انتخابات پارلمانی به احزاب نزدیک به خودشان رأی دادند نه به جریان های قلچیدار اوغلو و اردوغان.
آرای احزاب نزدیک به کردها در استان های کردنشین حدود 10 درصد بود و لذا می توان گفت همین درصد از آرای قلیچدار اوغلو متعلق به کردها بوده است.

نقشه ترکیه بر اساس آرای اردوغان (نارنجی) و قلیچدار اوغلو (قرمز) : شهرها و استان های پرجمعیت مانند آنکارا، استانبول، ازمیر و نیز مناطق کردنشین به قلیچدار رأی داده اند ( 30 استان) و 81 استان دیگر به اردوغان و از جمله اکثر استان های زلزله زده

نتایج انتخابات ریاست جمهوری ترکیه بر اساس تفکیک استان ها

5 - مردم استان های زلزله زده عمدتا به اردوغان رأی داده اند (به جز هاتای). فاصله آرا هم بسیاز زیاد بوده است و مثلا در استان قهرمان ماراش که مرکز اصلی زلزله بوده، اردوغان حدود 72 درصد رای داشته است و قلیچدار اوغلو تنها 22 درصد.
این نتایج می تواند علاوه بر بافت سیاسی این مناطق، حاکی از رضایت نسبی مردم زلزله زده از اقدامات دولت در پی زلزله بهمن گذشته باشد. 

این در حالی است که یکی از محورهای عملیاتی جناح مخالف اردوغان علیه وی، ضعف دولتش در امداد رسانی به زلزله زدگان بود.

6 - جناح محالف اردوغان می کوشید او را متهم به تقلب در انتخابات کند. با این حال نتایج اعلامی که اردوغان را با کمتر از یک درصد آرا از موفقیت در مرحله اول محروم کرده است، نشان می دهد که این اتهام، ناروا بوده است و اگر قصد یا امکان تقلب بود، با جابجایی کمتر از یک درصد آرا، می شد نتیجه را برگرداند؛ ضمن آن که ناطران بین المللی نیز بر روند انتخابان و شمارش آرا نظارت دارند.

7 - هر چند اردوغان در مرحله اول، بیش از قلیچدار اوغلو رأی آورده است ولی این بدان معنا نیست که همین نتیجه در مرحله دوم هم تکرار می شود. 
یکی از دلایلی که باعث می شود بسیاری از کاندیداهای پیشرو در مرحله اول، نتوانند در مرحله دوم موفق شوند این است که بخشی از حامیان آنها با تصور برتری کاندیدایشان، نیازی به شرکت در مرحله دوم نمی بینند و از سوی دیگر، رقبا احساس خطر کرده، با انسجام بیشتری رأی می دهند و ورق بر می گردد.

بنابر این، ممکن است در انتخابات دو هفته دیگر، نتیجه ای متفاوت تر رقم بخورد مگر آن که اردوغان تمهیدی جدی تر داشته باشد.

برچسب ها: اردوغان ، انتخابات
ارسال به دوستان
انتشار یافته: ۱۷
در انتظار بررسی: ۵۱
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۰۵ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۵
9
75
در عین حالی که این تحلیل خیلی سریع نوشته شده، به نظرم خیلی هم دقیق و منبطق بر واقعیت های ترکیه است. سپاس
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۰۹ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۵
15
111
انتخابات جالبی بود به نظرم و عدم موفقیت اردغان در دور اول با کمتر از یک درصد آرا نشان از تعمیق دموکراسی در دوران حکومت ایشان دارد هر چند از منظر دموکراتیک به یکسری از اقدامات ایشان ( خصوصا بعد از کودتای نافرجام ) انتقادات جدی وارد هست ولی برگزاری این انتخابات نشان از یک دموکراسی رو به رشد دارد - فارغ از اینکه چه کسی نهایتا پیروز خواهد شد - که به نظرم اثرات مثبت خود را در افکار ملت های منطقه خاورمیانه خواهد گذاشت مهم تحقق اراده ملت هست و احترام به آرای عموم.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۲۳ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۵
33
109
ترکیه هم از لحاظ سیاسی هم تکنولوژی هم دموکراسی واقعا داره پیشرفت میکنه. بنظرم اینها در سایه تلاش های اردوغان هست که واقعا سیاستمدار قهاری هست و فقط بر اساس منافع ملت و کشورش قدم برداشته.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۱۱ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۵
5
15
در دور دوم اردوغان حائز اکثریت میشه.
مهدی
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۲۳ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۵
2
26
کاش سیاسیون ما اقلا پذیرش نتیجه رای مردم را یاد بگیرند.
شهاب
Netherlands
۱۰:۰۶ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۵
3
18
هیچ وقت انتخابات ترکیه خصوصا برای مردم ایران اینقدر حائز اهمیت نبوده، پیروزی یا شکست اردوغان تاثیرات جدی در کل منطقه و حتی جهان داره
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۴۸ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۵
5
10
اگر فقط همین سه نفر در کنار اردوغان مانده و حزب های جداگانه تاسیس نکرده بودند، پتانسیل های آنان می توانست نتیجه انتخابات را به سود اردوغان تغییر دهد...
منو یاد اگر آقایان : کروبی -معین - مهرعلیزاده به نفع مرحوم هاشمی کنار میرفتند دیگه ما در تاریخ ایران رئیس جمهوری بنام احمدی نژاد نداشتیم ، ویا اگر آقایان قالیباف -جلیلی-رضائی-لاریجانی-ولایتی به نفع هم کنار میرفتند ، رئیس جمهوری بنام حسن روحانی نداشتیم....
رضا
Iran, Islamic Republic of
۱۱:۱۲ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۵
4
20
به نظر من کشیدن انتخابات اونهم با آرای کمتر از یک درصد به دور دوم نشان از عمق دموکراسی در جامعه امروزی ترکیه هست.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۲۵ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۵
1
13
با این نوع پیروزی در انتخابات حتی در دور دوم، هر دولتی که روی کار بیاید باید در جهت جلب حمایت و رضایت رقیب قدرتمند خود تلاش کند زیرا نزدیک نیمی از مردم جامعه ترکیه با سیاست های پیروز این انتخابات همراه نیستند و در آینده با هر عمل به ظاهر اشتباه، هیاهوی تبلیغاتی و انتقادی علیه دولت شکل خواهد گرفت.
یاشار
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۴۱ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۵
2
12
با توجه به پایگاه اجتماعی سینان اوغان ( ملی گراهای ترکیه) و نگاه ملی گرایانه پررنگ تر ائتلاف جمهور نسبت به رقیب ، در دور دوم بیشتر آرای سینان به سمت اردوغان خواهد رفت و اردوغان در دوم با اختلاف 5 الی 8 درصد برنده نهایی خواهد بود.
میانالی
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۲۸ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۵
19
18
ترکیه اسلامگرا بهتر از لائیک است انشاا.. اردوغان پیروز خواهد شد.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۳۰ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۵
3
15
رسانه های غالب با پیش بینهای مغرضانه حکم به برتری رقیب اردوغان میدادن در حالی که واقعیت چیز دیگر بود.تقابل نگاه به شرق و یا
غرب هویدا است ترکیه قدرتمند امروز محصول دوری کنترل شده از غرب است حلظ توازن بین دو بلوک قدرت مهمترین اقدام در سیاست خارجی اردوغان بود.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۳۵ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۵
0
13
مجموعا تحلیل خوبی بود ولی تقلیل رای قیلچدار اوغلو به سه شهر بزرگ ترکیه به اضافه کردها درست نیست چون همه نوار ساحلی جنوبی تا غربی از هاتای و آدانا تا مولاو... که مناطق اصلی توریستی ترکیه با افکار لیبرال هستند به اردوغان رای دادند همه شرق ترکیه کرد نیست، آذربایجانی، ترک و علوی زیادی دارد هم بیشتر به قیلچدار اوغلو رای دادند ولی آناتولی مرکزی که از قدیم مرکز سنتهای ملی و اسلامی ترکیه و عثمانی هستند به اردوغان رای دادند حتی در این مناطق کردها هم هستند پس رای کردها هم فقط متاثر از ملی گرایی کردی نیست چون کردهای ترکیه نسبت به مناطقی که در بالا گفته شده اسلامگرا تر هستند. به نظر بنده با دو قطبی شدن فضا ظاهرا مسائل اقتصادی از محور دور شده و رقابت بین اسلامگرایی و لیبرالیزم است البته فراموش نکنیم که خیلی از لیبرالهای ترکیه از نظر شخصی متشرع بوده و مخالفتی با اسلام ندارند
ایرانی آباد و آزاد
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۳۷ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۵
3
15
بسیار عالی....
کاش ما هم یک انتخابات با مشارکت بالا مثل ترکیه و تایلند داشتیم و همه مردم احساس امید و مسئولیت و تعیین سرنوشت خود و کشور را داشتند کاش !!!!!!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۴۷ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۵
15
7
به امید شکست اردوغان در مرحله دوم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۳۱ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۵
7
4
پس اردوغان قطعیه و باید برای حضور 5 سال دیگر وی برنامه داشت.
امیدوارم اینبار اشتباه نکنیم......
گامبرینوس
Germany
۱۵:۰۱ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۵
4
1
نکته عجیب آنجاست که به جز کردستان ترکیه و مناطق ساحلی دریای مدیترانه وبه به طور استثنا آنکارا بقیه ترکیه یکدست زیر تسلط اردوغان است. خب، کردستان به خاطر این که ه د پ حزب کردها وارد ائتلاف قلیچدار شد ولی مناطق مدیترانه ای ترکیه چرا سرتاسر مخالف اردوغان و طرفدار قلیچدار هستند؟ درحالیکه ساحل دریای سیاه کاملا در دست اردوغان است.