۰۶ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۰۶ دی ۱۴۰۳ - ۲۱:۰۲
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۹۱۴۹۴۱
تاریخ انتشار: ۰۸:۱۴ - ۱۳-۰۸-۱۴۰۲
کد ۹۱۴۹۴۱
انتشار: ۰۸:۱۴ - ۱۳-۰۸-۱۴۰۲
حل مشکل گرد و غبار سیستان در گرو تدوین طرح مدیریتی جامع

درخواست منابع طبیعی از وزارت نیرو: تکلیف کانال هامون را مشخص کنید

درخواست منابع طبیعی از وزارت نیرو: تکلیف کانال هامون را مشخص کنید
بخشی از کانون‌های بحران گرد و غبار در منطقه سیستان مربوط به حدود ۱۵۰ هزار هکتار  اراضی کشاورزی رها شده به علت نبود آب است. لازم است دیپلماسی آب جهت تامین حقآبه هیرمند فعال‌تر شد. وزارت نیرو نیز باید تکلیف کانال ایجاد شده در دریای هامون را روشن کند.

معاون آبخیزداری، امور مراتع و بیابان سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور گفت: برای حل مشکلات زیست‌محیطی سیستان اقدامات باید در قالب یک طرح مدیریت جامع اقدام شود و کل حاکمیت پای کار بیاید، به‌گونه‌ای که هم موضوعات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و روابط منابع طبیعی و محیط زیست دیده شود.

حسن وحید در گفت و گو با ایسنا با اشاره به بازدید از حوضه سیستان طی روزهای اخیر اظهارکرد: مهم‌ترین مشکل این منطقه «آب» است. تا این مشکل حل و یا حقآبه تامین نشود، مسایل زیست‌محیطی منطقه مانند گرد و غبار منطقه به‌سختی حل و فصل می‌شود. کانون‌های گرد و غبار این منطقه به چند بخش تقسیم می‌شود، یک بخش اراضی خشک دریاچه هامون است که در حوزه مسوولیت سازمان حفاظت محیط زیست قرار دارد. این دریاچه در حال حاضر متاسفانه خشک خشک است و نبود آب در این منطقه باعث شده که خود به کانون بحرانی گرد و غبار تبدیل شود.

معاون آبخیزداری، امور مراتع و بیابان  سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور اضافه کرد: بخشی از کانون‌های بحران گرد و غبار در منطقه سیستان مربوط به حدود ۱۵۰ هزار هکتار  اراضی کشاورزی رها شده به علت نبود آب است.

علاوه بر آن کانالی داخل دریاچه هامون برای انتقال آب به طول ۲۶ کیلومتر حفر شده است که حجم زیادی از خاک را جابجا کرده چون در کریدور باد قرار گرفته است بنابراین مشکل گرد و غبار منطقه را تشدید کرده است.

وی با بیان اینکه حوضه آبخیز سیستان حدود دو میلیون و ۸۰۰ هزار هکتار وسعت دارد، گفت: این منطقه به دو بخش غرب و شرق سیستان تقسیم می‌شود. حوضه آبخیز غرب سیستان حدود دو میلیون هکتار است و روان‌آب‌ها و سیلاب‌هایی که از این منطقه جاری می‌شود به سمت افغانستان می‌رود. پیش‌بینی می‌شود با دوره بازگشت پنج ساله حدود ۱۸۰ تا ۲۰۰ میلیون مترمکعب روان‌آب داشته باشیم و حدود ۸۰ میلیون مترمکعب امکان استحصال آب و تغذیه سفره آب زیرزمینی وجود دارد. امیدواریم در قالب یک برنامه مدون اجرا کنیم.

معاون آبخیزداری، امور مراتع و بیابان سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور اضافه کرد: حوضه شرق سیستان ۸۰۰ هزار هکتار وسعت دارد. آبخوان ندارد و شامل دریاچه، زمین‌های کشاورزی و شهرها و بخشی اراضی طبیعی می‌شود. حدود ۱۶ هزار هکتار از اراضی این منطقه، تحت مدیریت سازمان منابع طبیعی و اقداماتی در آن برای مدیریت گرد و غبار صورت گرفته است و در حال به‌روز  کردن اقدامات هستیم. این مطالعات هم در بخش بیابان و هم در بخش آبخیزداری انجام شده است و نتیجه آن تا حدود سه ماه آینده مشخص می‌شود.

وی در ادامه گفت: بیابان‌زدایی در شرق سیستان در حال انجام است و عملیات مالچ‌پاشی، تله‌های رسوب‌گیر و احداث بادشکن غیرزنده صورت می‌گیرد اما کار بسیار سختی است چون منطقه شرایط سختی منطقه دارد و ریزگردها به شدت هم در شهرها و هم در روستاها گسترش پیدا می‌کند و هم بر وضعیت اجتماعی و هم اقتصادی  زیست محیطی تاثیر می‌گذارد.

معاون آبخیزداری، امور مراتع و بیابان سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور تاکید کرد: اقدامات برای حل مشکلات زیست‌محیطی سیستان باید در قالب یک طرح مدیریت جامع انجام شود و کل حاکمیت پای کار بیاید، به‌گونه‌ای که هم موضوعات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و روابط منابع طبیعی و محیط زیست دیده شود تا شاخص‌های منطقه ارتقا پیدا کند و همزمان بتوانیم مشکلات را در قالب یک برنامه مدون احیای دریاچه هامون حل و فصل کنیم.

وحید در پایان تاکید کرد: لازم است دیپلماسی آب جهت تامین حقآبه هیرمند فعال‌تر شد. وزارت نیرو نیز باید تکلیف کانال ایجاد شده در دریای هامون را روشن کند.

برچسب ها: محیط زیست ، حقابه ، هامون
ارسال به دوستان
ژاپن به عنوان میانجی در روابط ایران و آمریکا؛ آیا مذاکرات به نتیجه می‌رسد؟ «سوزاندن چهره سربازان کشته‌شده کره‌شمالی» در جنگ؛ اوکراین:امروز تسلیم، فردا مقیم کره‌جنوبی‌ شوید غذای خیابانی در هند؛ پخت املت در دهلی نو (فیلم) احتیاط در تطبیق روایات آخرالزمانی با تحولات خاورمیانه / واقعه شریف ظهور در گرو تقدیر الهی است، نه تدابیر انسانی نوجوان دکل‌نورد، صخره‌نورد شد (فیلم) سفر تاریخی چائوشسکو به ایران؛ از دیدار با رفسنجانی تا سقوط در رومانی زمین؛ بی‌فروغ‌تر از همیشه اختلاف نتانیاهو و موساد درباره حمله به ایران و یمن سم آلتمن: ابرهوش‌ مصنوعی باعث افزایش 10 برابری پیشرفت‌های فناوری می‌شود موشک روسی هواپیمای آذربایجانی را سرنگون کرد؟ ادعای تکان‌دهنده منابع دولتی باکو وزیر نیرو: قول می‌دهم سال آینده مشکلات برقی را رفع کنیم (فیلم) حمله اسرائیل به فرودگاه صنعا؛ هدف قرار دادن بیماران و مسافران (فیلم) شاخه خراسانی تحریرالشام جولانی به رهبری «مولوی عبدالفتح» خلاصه بازی چادرملو اردکان ۰ - استقلال ۰ (فیلم) طلسم گل نزدن در لیگ برتر شکست؟ نه! چادرملو و استقلال هم صفر-صفر کردند