۰۷ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۰۷ دی ۱۴۰۳ - ۱۰:۵۵
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۴۳۹۲۲۲
تاریخ انتشار: ۱۲:۲۱ - ۳۰-۰۹-۱۳۹۴
کد ۴۳۹۲۲۲
انتشار: ۱۲:۲۱ - ۳۰-۰۹-۱۳۹۴

نقرس، بیماری مردافکن!

نقرسیک روز صبح با دردی بسیار از خواب برمی‌خیزید و در ناحیه‌ای میان مفاصل دست یا پایتان تورمی می‌بینید که با درد همراه شده و امانتان را بریده است. با چشمانی باز و گرد به التهاب آن می‌نگرید و وقتی پس از چند آزمایش و معاینه، پزشک می‌گوید «نقرس» گرفته‌اید.
 
با خودتان می‌گویید گوشت به این گرانی؛ سال به ماه هم نمی‌خوریم؛ پس چطور به نقرسی مبتلا شده‌ایم که معروف شده بیماری پادشاهان است و به واسطه زیاده‌روی در خوردن گوشت، آدم‌های ثروتمند را گرفتار می‌کند؟!
 
اما حقیقت این است که نقرس شاه و گدا یا پولدار و فقیر نمی‌شناسد و ربط چندانی هم به فقط مصرف زیاد گوشت ندارد.
 

نقرس چیست؟

 
هنگامی که میزان اسید اوریک در خون افزایش پیدا می‌کند، باعث شکل گرفتن و سپس رسوب کریستال‌هایی در قسمت‌های مفصلی اندام یا بافت‌های همبند می‌شود که درد، التهاب، تورم، و حتی قرمزی را در یک یا چند مفصل در پی می‌آورد.
 
این مفاصل معمولا ناحیه پاشنه، قوزک و زانوی پا یا آرنج، مچ و انگشتان دست را شامل می‌شود هر چند که در طول مدت ابتلا، تقریبا تمام نواحی مفصلی، استخوانی و ماهیچه‌ای علائم بیماری را نشان می‌دهند
 
و در نتیجه، درد و التهاب مفصلی ایجاد شده نوعی آرتریت را در فرد به وجود می‌آورد که در واقع خودش نیز یکی از انواع رماتیسم به حساب می‌آید اما این بیماری رماتیسمی در میان مردم بیشتر با عنوان نقرس شناخته می‌شود.
 
گفته می‌شود مردان حدود 9 برابر زنان در دوره‌ای از عمر خود گرفتار نقرس خواهند شد و تعداد کمی از زنان که به این بیماری مبتلا می‌شوند درد و التهاب آن را پیش از یائسگی تجربه خواهند کرد.
 


چرا نقرس می‌گیریم؟

 
تجزیه خوراکی‌های دارای پروتئین در بدن باعث ایجاد ماده‌ای شیمیایی به نام پورین می‌شود که اسید اوریک را در خون بالا می‌برد.
 
در کسانی که متابولیسم یا سوخت‌وساز بدنی آنها نمی‌تواند با دفع اسید اوریک حاصل از تجزیه مواد پروتئینی به درستی کنار بیاید، موارد ابتلا به نقرس افزایش می‌یابد زیرا بلورهای تشکیل‌شده راهی برای دفع کامل از بدن نمی‌یابند و در فضای خالی مفاصل رسوب کرده، باقی می‌مانند.
 
در این حالت ممکن است هیچ علامتی بروز نکند و فقط اسید اوریک فرد بالا برود و دردی احساس نشود اما وقتی سلول‌هایی که وظیفه مراقبت از ایمنی بدن را دارند واکنش نشان دهند.
 
برای هشدار به شخص به منظور پیش گرفتن راهی برای رفع مشکل ایجاد شده، وارد عمل می‌شوند و کلید التهاب و درد را با ترشح ماده‌ای به نام پروستاگلاندین در مفصل رسوب‌گرفته از بلورهای گفته شده فعال می‌کنند.
 
مرحله بدون علامت به مرحله نقرس یا آرتریت حاد تبدیل می‌شود و در نتیجه، درد، تورم و حساسیت به لمس در نواحی مفصلی ایجاد می‌شود.
 

نقرسعلائم بیماری

 
احتمال ابتلا به بیماری نقرس را می‌توان از علائم و نشانه‌های زیر متوجه شد و برای آزمایش و معاینه توسط پزشک اقدام کرد:
 
* افزایش اسید اوریک بدن
* درد ناگهانی در قسمت مفاصل بدن و به دنبال آن عضلات یا حتی بافت‌های نزدیک مفصل
* تورم در تاندون معروف به آشیل، بخصوص در متورم شدن مفاصل شست یا قوزک پا یا انگشتان دست
* بروز التهاب و قرمزی
* حساسیت به لمس در بافت ناحیه مذکور
 


تشخیص بیماری

 
برای تشخیص این بیماری معمولا پزشکان پس از بررسی علائم اولیه، فرد را به آزمایشگاه راهنمایی می‌کنند تا از طریق نتایج دو آزمایش تشخیص خود را قوت بخشند:
 
1-تست مایع مفصلی که طی آن مقداری از مایع درون مفصل با سرنگ کشیده شده وجود یا عدم وجود رسوبات کریستال در آن از طریق میکروسکوپ بررسی می‌شود.
 
2-تست خون که طی آن میزان اسید اوریک خون بررسی می‌شود؛ البته باید توجه کرد بالا بودن اسید اوریک همیشه و در همه افراد به بروز نقرس منتهی نمی‌شود
 
و ممکن است اشخاصی هم به این بیماری مبتلا شوند که وضعیت اسید اوریک آنها در حد طبیعی باشد یا برعکس، کسانی با مقادیر زیاد اسید اوریک در خون خود هم باشند که در طول عمر خود هیچ گاه به این بیماری مبتلا نشوند.
 


عوامل افزایش خطر ابتلا به بیماری

 
به باور عمومی، نقرس به دلیل زیاده‌روی در مصرف گوشت قرمز پدید می‌آید؛ اما این تصور چندان صحیح نیست. برخی عواملی که باعث افزایش احتمال ابتلا به بیماری نقرس می‌شود عبارتند از:
 
* کم‌آبی بدن و مصرف بسیار کم مایعات در طول روز
* مشکلات هضم یا اختلال آنزیمی در تجزیه مواد پروتئینی
* مصرف الکل
* زیاده‌روی در مصرف مواد پروتئینی به‌خصوص گوشت قرمز
* مصرف زیاد غذاهای دریایی مثل میگو و ماهی، به‌خصوص ماهی‌های دارای ماده پورین
* زیاده‌روی در مصرف مارچوبه و قارچ
* چاقی و اضافه وزن
* اثرات و عوارض دارویی به‌خصوص با مصرف داروهای دیورتیک
* دیابت
* کلسترول بالا
* عوامل ژنتیک و سابقه ابتلای یکی از افراد خانواده به نقرس
* قرار داشتن طولانی مدت در معرض مواد سربی
 


درمان نقرس

 
معمولا دردهای نقرس پس از استراحت شبانه به سراغ فرد می‌آید و با بروز علائم دیگر همچون تورم و التهاب تشدید می‌شود.
 
اگر پس از تشخیص پزشک، ابتلا به نقرس تائید شود متخصصان اغلب ‌ داروهایی تجویز می‌کنند که در میان آنها داروهای کورتیکواستروئید شایع‌تر است.
 
همچنین ممکن است داروهای ضد التهابی نیز همراه با این داروها به فرد بیمار داده شود که تقریبا پس از یکی دو روز درد و التهاب و تورم رو به کاهش می‌گذارد اما احتمال بازگشت علائم برای فرد همچنان به قوت خود باقی می‌ماند.
 
بر همین اساس فرد مبتلا به نقرس باید برای جلوگیری از بازگشت اثرات، تغییراتی در سبک زندگی و به‌خصوص در عادات غذایی خود بدهد که از آن جمله است پرهیز غذایی در مصرف انواع گوشت و مواد غذایی پروتئینه، کاهش وزن در صورت چاقی و همچنین مشورت با پزشک برای اطلاع از موادی که اسید اوریک خون را بالا می‌برد.
 
علاوه بر این، بسیارند کسانی که در دوره میانسالی برای جلوگیری از ابتلا به حملات قلبی آسپرین مصرف می‌کنند که این دسته نیز حتما باید از پزشک برای ادامه مصرف این دارو راهنمایی بخواهند زیرا آسپرین این بیماری را تشدید می‌کند.
 
هم در دوره درمان، و هم به منظور پیشگیری از ابتلا به نقرس، استفاده از سبزیجات، لبنیات کم‌چرب و بهتر از آن بدون چربی، همچنین محدود کردن مصرف انواع گوشت مرغ، ماهی و گوشت‌های قرمز به بهبودی یا جلوگیری از ابتلا به نقرس کمک شایانی می‌کند.
 
در صورتی که افراد مبتلا به نقرس بیماری خود را درمان نکنند یا داروها را به طور منظم و بموقع مصرف نکنند.
 
یا پرهیزهای توصیه‌شده از سوی پزشک را در رژیم غذایی خود پس از بهبود دردها و التهابات نادیده بگیرند این خطر وجود دارد که به مشکلات دیگری از جمله نقرس پیشرفته یا سنگ کلیه نیز مبتلا شوند.

نقرسنقرس و طب سنتی


این بیماری با درد و تورم ناگهانی مفاصل خود را نشان می‌دهد و اگرچه درمان‌های دارویی می‌تواند آن را درمان کند اما از قدیم روش‌های سنتی هم برای بهبود و درمان به طریق خانگی رایج بوده است.

متخصصان طب سنتی راهکارها و پیشنهادهایی برای بهبود این بیماری دارند که در ادامه به آنها اشاره می‌شود.

برحسب تحقیقات مشخص شده یکی از عوامل بروز نقرس در افراد مبتلا به این بیماری، عدم عادت به نوشیدن آب یا به بیان بهتر، مصرف کم مایعات در طول روز است.

به کلیه برای کارکرد بهتر باید آب به مقدار کافی برسد و وقتی که این میزان کم باشد علاوه بر بروز اختلالات متعدد کلیوی، زمینه ابتلا به نقرس هم تشدید می‌شود.

استفاده از گیلاس به دلیل خواص و اثراتی که در کاهش میزان اسید اوریک دارد یکی از توصیه‌های پرکاربرد به منظور پیشگیری و همچنین بهبود نقرس است.

قهوه نیز از جمله مواد غذایی دارای خاصیت کاهنده اسید اوریک به شمار می‌رود که می‌تواند در درمان و به‌ویژه پیشگیری از ابتلا به نقرس سودمند باشد.

مصرف منظم روزانه ولی با مقدار کم آب سبزیجات و صیفی‌هایی همچون چغندر، هویج و خیار هم تا حدی برای افراد مبتلا به نقرس مفید است و به پیشگیری از ورود آن به فاز حاد کمک می‌کند

اما حتما باید توجه داشت تمام آن مواد غذایی که گفته می‌شود برای بیماران دچار نقرس مفید محسوب می‌شود در واقع وقتی مفید است که در حد بسیار کم و متعادل استفاده شود.

بیماران مبتلا به نقرس علاوه بر اینها باید از خوردن برخی مواد غذایی که در آنها پورین وجود دارد، بپرهیزند.

به عنوان مثال، انواع ماهی (بویژه شاه‌ماهی، ساردین، سالمون و قزل‌آلا)، نان‌های شیرین، قند و آبنبات، دل و جگر، نخود، لوبیا، انواع گوشت، گل‌کلم، اسفناج و قارچ‌های خوراکی از جمله این مواد به شمار می‌رود.

منبع: جام جم

ارسال به دوستان
ترامپ: ترور من ایمان مذهبی خانواده‌ام را تقویت کرد/ در 48 ساعت اول چه خواهم کرد حمله موشکی یمن به تل‌آویو در نیمه شب گذشته (فیلم) عراقچی: بارها به بشار اسد توصیه کردم که با ترکیه وارد مذاکره شود؛ او موافق نبود/ مسائل بین ما و آمریکا قابل حل نیست ولی قابل مدیریت است 2024 چه سالی بود/ پاسخ روزنامه‌نگار مشهور به پرسش‌های مخاطبان/ ایلان ماسک تیشه به ریشه توییتر زد فرمانده سپاه اصفهان: حکومت سوریه بعثی بود/ مردم سوریه اجازه انجام بسیاری از امور شرعی خود را نداشتند/ پشتیبان حکومت نبودند استوری کنایه آمیز محسن تنابنده در رابطه با قطعی‌های برق (عکس) وقتی کپسول گاز تبدیل به موشک می‌شود (فیلم) ۱۲ منطقه تهران در وضعیت قرمز آلودگی هوا ادعای سعید جلیلی : توقف قانون حجاب مصوبه شورای عالی امنیت ملی نیست داستان مار و ارّه ؛ آیا این قصه برایتان آشنا نیست؟ (فیلم) درباره ظاهر فرزندان تان (فیلم) ژاله علو؛ شمایل زنی با صلابت نه مستبد/ وقار نه وقاحت نشانه‌های هشداردهنده سرطان‌های ارثی را بشناسید (فیلم) رئیس دادگاه زندان صیدنایا در سوریه دستگیر شد دستور پوتین درباره بیت کوین: در معاملات خارجی استفاده شود