۰۷ دی ۱۴۰۳
به روز شده در: ۰۷ دی ۱۴۰۳ - ۰۹:۴۱
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۹۵۴۵۹۷
تاریخ انتشار: ۱۸:۲۴ - ۰۹-۰۱-۱۴۰۳
کد ۹۵۴۵۹۷
انتشار: ۱۸:۲۴ - ۰۹-۰۱-۱۴۰۳
نگاهی به ویژه نامه های نوروزی مجلات- 9

«صبح تبریز»؛ با یاد شهریار عدل

«صبح تبریز»؛ با یاد شهریار عدل
ویژه‌نامۀ نوروزی مجله، با گرامی‌داشت هشتادمین سال زادروز دکتر شهریار عدل منتشر شده‌ و با عکسی از دکتر عدل در کنار گل‌ومرغ‌های قاجاری همراه شده که اشاره به خاستگاه هنری و تاریخی این شخصیت کم‌نظیر دارد.


عصر ایران- در 8 روز گذشته نشریات سراسری را معرفی کردیم و جای نشریه‌ای خاص و متمرکز بر بخشی از سرزمین‌مان خالی بود و از این رو این بار نشریه صبح تبریز را با قلم نیما عظیمی معرفی می‌کنیم:

  نشریه‌ی «صبح تبریز» مجله‌ای خوش‌ قد و قامت در آذربایجان است که از نظر فرم مانند بسیاری از ماهنامه‌ها و فصل‌نامه‌ها، «پرونده‌محور» است و در هر شماره، موضوع یا چهره خاصی را از زوایای مختلف مورد بحث قرار می‌دهد. 

از نظر محتوا نیز در هر شماره، فصلی از تاریخ، فرهنگ و هنر ایران زمین را روایت می‌کند و درون‌مایۀ کاملاً ایران‌‌دوستانه دارد. 

صبح تبریز سال گذشته، در جشنواره رسانه‌های ملی ایران، رتبه نخست را در بخش گفت‌وگو از آن خود کرد. «میراعتماد عمادی» مدیرمسئول و «فرشید باغشمال» سردبیر مجله است. 

ویژه‌نامۀ نوروزی مجله، با گرامی‌داشت هشتادمین سال زادروز دکتر شهریار عدل منتشر شده‌ و با عکسی از دکتر عدل در کنار گل‌ومرغ‌های قاجاری همراه شده که اشاره به خاستگاه هنری و تاریخی این شخصیت کم‌نظیر دارد. 

«صبح تبریز»

مرحوم عدل، اهل تبریز و با همت او بود که تخت‌جمشید، چغازنبیل و نقش‌جهان اصفهان به ثبت جهانی رسید و این سه اثر تاریخی را در سال‌های جنگ، زیر چتر حمایتی یونسکو برد و از خطر بمباران‌های احتمالی عراق نجات داد.
 
صبح تبریز، در همین‌شماره، به پیشینه هنر سفال در آذربایجان نیز پرداخته و نشان این هنر تمدن‌ساز را از کاوش‌هایِ باستان‌شناسیِ قرونِ میانی گرفته تا آثار برادرانِ فقید قابچی -که ترکیب رازآلود آبی‌فیروزه‌ای کارگاه‌شان، همواره مورد توجه پژوهشگران سفال است- بررسی کرده‌است. شماره‌های پیشین این مجله نیز حال‌وهوای مشابهی دارند:  

- «پرونده جغرافیای آذربایجان» و یادی از شادروان دکتر رحیم هویدا از جغرافی‌دانان برجسته دانشگاه تبریز در سال‌های دور. 


- «پرونده موزه» و یادی از شادروان استاد فاطمه کریمی، بانوی کهنه‌کار باستان‌شناسی ایران و پایه‌گذار کاوش‌های ربع‌رشیدی تبریز در سال 1372.  

- «پرونده شادروان حاج‌اسماعیل امیرخیزی» تاریخ‌نگار، ادیب، خوش‌نویس و از چهره‌های شاخص مشروطه، که مشاور ستارخان سردار ملی نیز بود.
 
- «پرونده پهلوانی» و یادی از عیاران و لوطیان تبریز در دوره صفوی، نظیر پهلوان حاج‌ اللهیارخان تبریزی، پهلوان ابراهیم حلاج‌اوغلی و پهلوان عبادالله سرابی تبریزی.  

- «پرونده اسناد تاریخی تبریز» و مرور مهم‌ترین اسناد تاریخ معاصر تبریز از جمله «وقف‌نامه تبریز» که یادآور اشغال بیست‌ساله‌ی تبریز توسط عثمانی‌ها است.  

- «پرونده مکتب مرثیه تبریز» و یادی از نوحه‌سرایان آذربایجان به همراه آئین‌ها و سنت‌های عزاداری در تبریز.  

- «یادنامه دکتر محمدجواد مشکور» ادیب، مورخ و دین‌پژوه برجسته معاصر که سال‌های جوانی خود را در دانشگاه تبریز حضور داشته و با کتاب مهم «تبریز تا پایان قرن نهم هجری» نقش ارزنده‌ای در روایت تاریخ این شهر داشته‌است.  


- «پرونده باغات تاریخی تبریز» با نگاه بر پیشامدهای ناگواری که «باغ‌شهر تبریز» را به وضعیت خشکیده معاصر بدل ساخت.   

- «پرونده تبریز دهه 60» با گفتارهایی درباره روزهای ملتهب این شهر در گفت‌وگو با مسئولان و چهره‌های پرنفوذ آن دوران.  

- «پرونده دارالسلطنه تبریز» و یادی از رجال برجسته و تاثیرگذار تبریز در عهد قاجار.  

- «پرونده کاسبی» و یادی از آئین‌ها و باورهای کاسبی سنتی در تبریز قدیم.  

-«پرونده تبریز و خراسان» که به اشتراکات تاریخی دو شهر با محوریت ارادت به آستان امام رضا(ع) پرداخته است. 

- «پرونده تبریز و اصفهان» که از آن به «رفاقت‌نامه دو شهر» یاد شده‌ و پیداست قصد دارد بر فضای قیاس دو شهر تاریخی فایق آید.

برچسب ها: تبریز ، شهریار عدل
ارسال به دوستان
داستان مار و ارّه ؛ آیا این قصه برایتان آشنا نیست؟ (فیلم) درباره ظاهر فرزندان تان (فیلم) ژاله علو؛ شمایل زنی با صلابت نه مستبد/ وقار نه وقاحت نشانه‌های هشداردهنده سرطان‌های ارثی را بشناسید (فیلم) رئیس دادگاه زندان صیدنایا در سوریه دستگیر شد بیت کوین ارز رسمی روسیه شد تلگرام در مالزی دنبال دریافت مجوز رفت نتانیاهو : دنبال عادی سازی روابط با عربستان هستیم انتقاد تند قدیری ابیانه از رفع فیلترینگ : می خواهند ایران را شبیه تایلند کنند/ انتخاب پزشکیان یک فاجعه بود و دیر یا زود استعفا می‌دهد/ کیش را ساختند تا عشرتکده اعراب شود حمله موشکی یمن به تل‌آویو / فرودگاه بن گوریون تعطیل شد آملی لاریجانی : باید راه شهدا را که وحدت و انسجام است ادامه دهیم ؛ محور انسجام و اقتدار رهبر انقلاب است تبدیل سلول‌های سرطانی به سلول عادی با یک فناوری جدید مهاجرپذیرترین مقاصد جهان (+ اینفوگرافی) چرا این دروازه‌های جهنم بعد از ۵۰ سال همچنان شعله‌ور هستند؟ انژکتور خودرو چیست و چه می‌کند؟